Skocz do zawartości
IGNORED

usbdac czy konwerter usb/spdif

zolwdarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę Szanownych Forumowiczów o poradę. Chciałbym rozpocząć przygodę ze słuchaniem plików muzycznych,. Na początek źródłem będzie laptop z Mediamonkey, spotify lub tidal, zripowane cd na dysk twardy USB, ew. zakup plików w sieci (ze względu na słaby internet na mojej wsi może być problem z plikami HiRes,czy z Tidal HIFi)_. Będzie to podłączone do amplitunera anthem mrx-510, kolumny definitive technology UiW RLS II, sub Paradigm seismic. Dźwięk który mam obecnie z cd/blu ray (źródło pioneer BDP-170 przez hdmi) jest dla mnie satysfakcjonujący. Więc pytanie brzmi: W takiej konfiguracji warto inwestować w dobry dac (do jakiej kwoty, propozycje)? czy tez wystarczy konwerter usb/spdif (np. M2Tech HiFace Two) i kablem koncentrycznym do amli?

Będę wdzięczny za wasze opinie i podpowiedzi. Z góry dziękuję

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/130966-usbdac-czy-konwerter-usbspdif/

Jeśli podopa Ci sie dźwięk jaki masz z Blu ray to taki sam uzyskasz jeśli podłączysz do niego konwerter USB/spdif, jakikolwiek Dac podłączony po analogu nada swój charakter brzmienia. I znów kłania sie żonglerka sprzętem. Zdaje mi się że u Ciebie sprawdzi sie konwerter usb/spdif , jaki to już bez problemu znajdziesz tu na forum.Jeśli chodzi o dac to na pewno uda się kupić z drugiej ręki arcam rdac, miałem go i wspominam bardzo dobrze.

marteo1981

oczywiście zapewne miałeś na myśli że konwerter podłączam do ampl, który to odpowiada u mnie za charakter dźwięku, a nie blu ray, który jest źródłem cyfrowym:)

poszedłem za radą i poszukałem opinii o konwerterach i chwali się tu niejakiego Gustard u12, zastanawiam się tylko czy nie ma z nimi problemów technicznych/programowych w końcu to sprzęt z zagranicy? Ma ktoś jakieś doświadczania?

poszedłem za radą i poszukałem opinii o konwerterach i chwali się tu niejakiego Gustard u12, zastanawiam się tylko czy nie ma z nimi problemów technicznych/programowych w końcu to sprzęt z zagranicy? Ma ktoś jakieś doświadczania?

Posiadam ten konwerter. Nie mam z nim żadnych problemów ( Win7 64). Konwerter jak konwerter, spełnia swoją rolę :)

Dzięki za odpowiedź. Czy sugerujesz że można kupić coś tańszego i też będzie spełniało swoją rolę?

M2tech Hiface 2, używki chodzą za ok 400-500zł. GustArd chodzi po 500-550zł. Można drożej ,ale czy warto ? Poszukaj Gustarda lub kup nowego z Chin. Jak masz kasę to weź

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale może spróbuj z Dac-ami, przynajmniej zobaczysz różnicę w stosunku do Blu-Ray. Jeżeli nie chcesz dużo wydawać to możesz spróbować z SMSL M8 lub Aune X1S i tu raczej zobaczysz różnicę, a Pioneer może posłużyć nawet czasami za źródło (choć nie jest to idealny transport). Wybór dac-ów jest duży.

marteo1981

oczywiście zapewne miałeś na myśli że konwerter podłączam do ampl, który to odpowiada u mnie za charakter dźwięku, a nie blu ray, który jest źródłem cyfrowym

Dokładnie. Konwerter do ampli, to miałem na myśli

To rozwiązuje Twoje problemy i poprawia znacząco dźwięk:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fajnie wygląda to niedrogie urządzenie, masz z nim jakieś doświadczenie?

nie mam w laptopie wyjścia cyfrowego, z dźwięku aplitunera jestem zadowolony, chcę do niego dostarczyć czysty sygnał cyfrowy o odpowiednim poziomie przez optyk lub coaxial

Urządzeń jest wiele:

Ukryta Zawartość

i tu masz dac-a z obsługą dsd i dodatkowo wyjście optyczne. tańsza wersja:

Ukryta Zawartość

i tańsze rozwiązanie przesyłka z Niemiec bez ryzyka cła i vat i ma obsługę dsd, dac i wyjście cyfrowe coax.

Ukryta Zawartość

Urządzeń jest wiele, sam mam takich kilka. SMSL a miałem oprócz m8 i m9 wszystkie dac-i. W swojej cenie są niezłe. Ale oczywiście są też lepsze inne. Amplituner masz całkiem fajny, więc możesz spróbować pobawić się jeszcze dac-ami, żeby trochę zmienić dźwięk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fajnie wygląda to niedrogie urządzenie, masz z nim jakieś doświadczenie?

nie mam w laptopie wyjścia cyfrowego, z dźwięku aplitunera jestem zadowolony, chcę do niego dostarczyć czysty sygnał cyfrowy o odpowiednim poziomie przez optyk lub coaxial

Mam, czasami włączam i absolutnie, z czystym sumieniem mogę polecić. Miałem w domu różne DACi w przedziale 1500-2500PLN i wybrałem ten. Cena czyni cuda.

Z laptopa wychodzisz do DACa kablem USB, a dalej RCA do amplitunera i gotowe.

Ja podłączam jeszcze dekoder TV optykiem do DAC'a.

ok. dzięki za info. zastanowię się jeszcze chwilę.

zastanawiam się czy są jakieś różnice w konwerterach usb/spdif, czy np. taki Gustard lepiej filtruje sygnał (nie przepuszcza szumów z kompa) od czegoś taniutkiego?

• 7 miesięcy później...

Witam,

dziękuję wszystkim za podpowiedzi i rady (w szczególności RobG1974 - skorzystałem z Twojego ostatniego linku i kupiłem DSD1796 XMOS USB DAC 384K/32bit Douk Audio na ebay). Gra przez wyjście coaxial głównie z TIDAL MASTER - jest zdecydowanie ok (nie mam porównania do innych tylko do odtwarzacza blu ray po hdmi) charakter dźwięku z obu jest podobny (wiadomo odpowiada za to amplituner). W obu przypadkach słychać różnice w lepiej i gorzej zrealizowanych nagraniach. Powoli myślę nad lepszym dac-iem, a ten wezmę do biura, jak wypatrzę jakiś wzmacniaczyk do moich tannoy saturn sl6.

Jeszcze raz dzięki, dobrze że jest takie forum.

pozdrawiam wszystkich

• 2 miesiące później...

Cześć(i znów minęło trochę od mojej aktywności),

wracając do tematu to w zasadzie urządzenia używałem jako konwertera, teraz spróbowałem po analogu. No i jest inaczej - niby miło ale ciszej i słabiej (sorry za nieprofesjonalne słownictwo). Porównałem do wyjść analogowych w Sony UHP-H1 (kupiłem niedawno żeby mieć netflix na projektorze) i z Sony jest DUŻO lepiej. To znaczy, że dalej szukam DAC-a, gdyż system ma potencjał i potrzebuje dobrego źródła (audiofil to człek nieszczęśliwy przez całe życie szuka ideału, a ideału nie ma - jak powiedział fachowiec montujący mi bramę:) ). Niemniej sympatyczne urządzenie, które mi poleciliście zachowam, gdyż używam go w pracy w drugim systemie lub zabieram w podróż jako słuchawkowca. Zastanawiam się nad Pioneerem N50AE lub Malinka +Dac. Będę wdzięczny za wasze opinie. jeszcze raz dzięki. pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Spróbuj posłuchać Pioneera, ja miałem wcześniejszą wersję N50 i szczerze grał słabo, zastąpiłem go Cambridge Audio Stream Magic 6. Miałem też np Marantza NA7004 i tez mi się bardziej podoba. Teraz mam dac-a DIY na PCM 1794 z wyjściem lampowym na ECC88 i powiem żaden z tamtych nie ma tego czegoś co ten dac ma: rewelacyjna muzykalność, dobra separacja, super mikrodynamika. Będzie można posłuchać tego dac-a na AS w pokoju 410. Twórca - Kolega Seyw bedzie miał go wystawionego z własnym wzmacniaczem lampowym. A jako źródło stosuję Malinę z karta Hifiberry Digi + Pro. Już po AS jesteśmy omówieni z kolegami na porównanie Maliny z Digi + pro vs np Cyrus CD XT.

dzięki, za odpowiedź w innym wątku też. Pokój 410 w Sobieskim (tzn. Radisson)? A ten dac dekoduje pliki DSD oczywiście z USB komputera?

W Sobieskim. Niestety PCM 1794 nie obsługuję DSD. Ale Seyv obiecał popracować nad wersją DSD1794, która już obsługuje. Zastosowane w dac-u amanero takie możliwości jak najbardziej już ma.

Można drożej ,ale czy warto ?

czy np. taki Gustard lepiej filtruje sygnał (nie przepuszcza szumów z kompa) od czegoś taniutkiego?

Kwestię szumów po linii zasilającej USB załatwiasz ultralinearnym zasilaczem USB od Tomanka. Kupiłem daaaaaawno temu i jestem okropecznie zadowolony. Zero problemów, niezniszczanly, pancerny klocek a efekty... cóż. Na pewno właściciel czuje się lepiej. ;)

PCM 1794 lub starszym PCM 1704.

A PCM65P nie łaska? :D

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Na PCM63 też mam urządzenie a on troche lepsze ma opunie od PCM65. Niestety chodzi też o dostępność układów i na razie najlepiej pod tym względem wypada PCM1794 lub DSD1794.

Słuchałem irdac-a (pierwszą wersję) i cóż mi to granie nie odpowiada, ale wszystko zależy od zestawu pozostałego z jakim on gra. Dla mnie był za mało detaliczny, miał za mało kontrolowany bas, ten Dac na PCM1794 dla mnie gra o wiele dynamiczniej, szczegółowiej i z większym różnicowaniem tempa i mikrdynamiki. Najważniejszy jest odsłuch bo naprawdę każdy z nas ma odmienne preferencje.

To jasne, że ostateczną decyzję podejmę po odsłuchu i to w moich warunkach elektroniczno-akustycznych. Jednak chciałbym zawęzić zakres urządzeń do 3 szt, więcej mój mózg/uszy nie ogarnie żeby znaleźć istotne różnice i dokonać świadomego wyboru co lepsze (wiem to z doświadczenia). Zobaczymy tego DIY od Seyva (mam nadzieję że cena atrakcyjna). Dzięki.

Czy poza lepszym samopoczuciem (co rozumiem doskonale:)) słyszysz jakąś różnicę z Tomankiem lub bez?

Kiedyś używałem Tomanka jak miałem SMSL Sanskrit Pro. W przypadku Dac-a PCM 1794, ma on zasilanie pod 230V i sekcja zasilania robił Seyv. W tym przypadku jest trochę inaczej i lampy potrzebują większe trafo. Ale ogólnie w przypadku audio zasilanie jest ważne, ale to jest wg mnie te ostatnie 5% poprawy, które można osiągnąć, a w przypadku dac-ów większy wpływ mają same lampy jak i kondensatory.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.