Skocz do zawartości
IGNORED

Stacja lutownicza XYTRONIC LF1600 VS LF1700

Varrol

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Chcę sobie sprawić lepszą lutownicę i jak narazie pasują mi modele Xytronica LF1600 i LF1700 (też dlatego, że moje groty do nich będą pasować) - LF1700 to nowszy model z kolbą 110ESD 100W (chyba) a LF1600 ma kolbę 108ESD 80W.

Różnica w cenie jest praktycznie dwukrotna, a nie za bardzo widzę różnicę w parametrach - te +20W nie jest mi specjalnie potrzebne - zastanawiam się czy warto. Mogę wydać 500zł na lutownicę o ile to ma sens.

Aha - zastosowanie jest typowo amatorskie - póki co mam chińczyki 936 i też jest w miarę ok - tyle, że bardzo słabo trzymają temperaturę - wystarczy lutować coś większego i trzeba nadrabiać większą temperaturą, żeby w ogóle cynę rozpuścić (fajnie to na eevblog zostało pokazane :) ).

• 2 miesiące później...

Brak odzewu - chyba nikt nie używa LF1600 - w końcu ją kupiłem. Trochę opiszę moje wrażenia - może komuś się przyda.

W sumie o lutownicy wiele pisać się nie da. Lutownica ma bardzo fajny wyświetlacz - pokazuje aktualną temperaturę oraz docelową w momencie ustawiania. Grzeje się szybko i nie ma problemu z utrzymaniem temperatury (przy tanich lutownicach to ogromny problem). Pasują groty z chińskich 936 - co mnie ułatwiło zmianę, bo miałem sporo dobrych.

Za 260zł do amatorskich zastosowań jest w sam raz - nie widzę potrzeby kupować nic droższego. W sumie i taka chińska 936 z kolbą min 50w też nie była by zła, gdyby temperaturę lepiej stabilizowała - chyba, że to też kwestia pojemności cieplnej kolby (choć kolba 108ESD wcale nie wygląda jakby miała mieć większą).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.