Skocz do zawartości
IGNORED

Konkretne kino domowe

Pictures

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

proszę o poradę przy wyborze zestawu kina domowego, szmat czasu zbierałem pieniądze i jestem gotowy na ta decyzje.

Zestaw ma służyć w 70% do stereo reszta kino domowe (wiem, albo albo ale muszę zdecydować sie na jakiś kompromis).

Docelowo 5 lub 7 głośników (na ta chwile 5 > budżet) bez suba (nie przepadam).

Pokój 30m (wynajmowane mieszkanie, bedzie sie zmieniać), preferencje muzyczne głownie rock i wszystkiego po trochu. Do filmów (MKV) posłuży komputer z karta dźwiękowa na USB, do gier i blu ray posłuży PS4, dźwięk pendrive z FLAC, Spotify oraz z gramofonu (Marantz TT 5005, właśnie go otrzymałem, może wystąpić przepaść technologiczna ale nie jestem w stanie juz przestać z niego korzystać

Najważniejsza jest dla mnie jakość dźwięku, dynamizm, detale > nie lubię słuchać muzyki głośno.

Przesłuchałem do tej pory kolumny:

-Focal Chorus: graja dla mnie za ostro, dźwięk bardzo detaliczny i pelny, trochę jak Klipsch ale bardziej szczegółowo. Obawiam sie, ze parogodzinne słuchanie moze byc męczące.

-Focal Aria, aktualny faworyt zwłaszcza ver. 948, porównując do Chorusow: spokojniejsze, bardziej nasycone > zapewne zasługa 21cm membran i lnu.

-Tannoy Revolution XT8: dźwięk elegancki, dobrze ułożony równy, może odrobinę za mało dynamiczny/ zbyt ugrzeczniony > może amplituner Yamaha tu pomoże?

-Monitor Audio Silver 10: bardzo w porządku dźwiękowo, tak pomiędzy Chorusami a Tannoyem > ładne wizualnie.

-Klipsch Reference R-26F głośniki graja ostro podobne jak Chorusy i nie tak szczegółowo jak opisane powyżej ale jednocześnie jest to inny przedział cenowy.

Amplitunery które słuchałem: Marantz 7010, Onkyo TX-RZ800, Denon X7200 i YAMAHA RX-A860

Co do Marantz i Onkyo to oba były dla mnie ok, Denon zdawał sie odrobinę bez siły a YAMAHA za ostra (z Focal Chorus i Klipsch).

Szanowni, proszę o poradę co wybrać/posłuchać (czy to co wypisuje ma sens?), dodatkowo proszę o informacje jaki wpływ na jakość dźwięku ma ilość końcówek mocy amplitunera? Zakładając, ze interesuje mnie system 5 lub 7 głośników, to czy jest sens kupować Amplituner z 9/11 kanałami w pogoni za jakością dźwięku?

Dziękuję i pozdr,

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/130922-konkretne-kino-domowe/

30m2 Jaki to pokój.Kwadrat ,prostokąd,czy jest zagracony,to pierwsza sprawa,będziesz zmieniał na większy.Subwoofer musi być w kinie,musicie zrozumieć że nie ma kina bez tego głośnika.Parę złotych uzbierałeś tu już można coś dobrać.

30m2 Jaki to pokój.Kwadrat ,prostokąd,czy jest zagracony,to pierwsza sprawa,będziesz zmieniał na większy.Subwoofer musi być w kinie,musicie zrozumieć że nie ma kina bez tego głośnika.Parę złotych uzbierałeś tu już można coś dobrać.

Pokój to połączenie salonu z kuchnia > cześć salonowa to 30m2 kuchnia dodatkowo jeszcze 15m2 > głośniki będę w części salonowej, prostokąt nie jest zagracony > mam nadzieje, ze kiedyś będzie większy.

Sub, coz, moze obcowałem ze słabymi tak wiec do rozpatrzenia później (tak jak 2 dodatkowe glosniki do systemu 7) > budżet całość 25k.

Trochę słabo z akustyką ,będzie pogłos jak nic,ale jak masz 25 tyś na wydanie to zrób to dobrze,szczególnie jak kiedyś planujesz inne pomieszczenie do kina.Zamknięte to zamknięte.

Akustyka słaba i nie będzie dobrze,ale możesz kupić sprzęt przyszłościowy.

Subwoofer musisz kupić

Policz na niego tak około 3,5-4 tyś chyba najlepszy będzie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Amplituner jak ma to być jeden klocek to ja bym kupił

Ukryta Zawartość

Jak dzielony będzie lepiej to

Ukryta Zawartość

Marantz ten co podałes,czy Denon lipa,mozna lepiej szczególnie w twoim budzecie.

Pamietaj że nie musisz kupować amplitunera z wszystkimi tymi bajerami o których piszesz,kazdy blu-ray to posiada,lub odtwarzacz multimedialny,a tracisz na jakości dzwięku i to bardzo mocno.

Kupujac tego

Anthem i suba wydajesz około 9 tys,zostaje ci 16 tys na kolumny możesz poszaleć,chyba że wybierzesz dzielony zestaw,lub Anthem 710 wtedy zostaje mniej,ale nadal mozna cos wybrać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Docelowo 5 lub 7 głośników (na ta chwile 5 > budżet) bez suba (nie przepadam).

to już nie kino a d.u.p.a w krzokach :) bez suba , który jest fundamentem dzwięku Ty chcesz konkretne kino. BZDURA.

Popatrz jeszcze na ten amplituner, ostatnio jeden z Kolegów wychwalał go za jakość w stereo no i zostanie ze dwa tysiace zaoszczędzone , które można wykorzystać na subwofer.

Ukryta Zawartość

ale skoro patrzyłeś na Denona 7200 (cena) to popatrz też na tego

Ukryta Zawartość

30 metrów + te 15 aneksu to poważny metraż więc chcąc mieć porządne efekty w kinie musi być mocny z dużą membraną subwofer. Najlepsza byłaby 15-tka i np

Ukryta Zawartość

a kolumny to od Ciebie zależy , które Ci podejdą , to u Ciebie będą grały i Ty wiesz jakie masz preferencje i wiesz, które z nich to spełniają.

Pamietaj że nie musisz kupować amplitunera z wszystkimi tymi bajerami o których piszesz,kazdy blu-ray to posiada,lub odtwarzacz multimedialny,a tracisz na jakości dzwięku i to bardzo mocno.

Kupujac tego

Anthem i suba wydajesz około 9 tys,zostaje ci 16 tys na kolumny możesz poszaleć,chyba że wybierzesz dzielony zestaw,lub Anthem 710 wtedy zostaje mniej,ale nadal mozna cos wybrać

zgadzam się w zupełności

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli 70% to ma byc stereo to po pierwsze NIGDY nie kupuj amplitunera kina domowego, a szczególnie tych najnowszych z końcówkami w klasie D. Po drugie odseparuj kino domowe od stereo bo tego się nie da dobrze połączyć.

Muszę przewietrzyć mój system…

Jeśli 70% to ma byc stereo to po pierwsze NIGDY nie kupuj amplitunera kina domowego, a szczególnie tych najnowszych z końcówkami w klasie D. Po drugie odseparuj kino domowe od stereo bo tego się nie da dobrze połączyć.

da się tak jak pisałem zestawy dzielone jak najbardziej tak,jakoś głupio się tu utarło że pre-out i do wzmacniacza stereo,,wzmacniacz musi być dobry wtedy tak,ale nie te zabaweczki dostępne w marketach.Też trzeba mieć pojęcie co kupić,bo można jeszcze bardziej utopić niż kupno samego amplitunera.Ja mam pełno tych wzmacniaczy w konfiguracji z amplitunerem i szczerze jest to kicha po co gracić mieszkanie,dodatkowymi zbędnymi bajerami.

Mniej gratów w domu tym ładniej trzy ,cztery piękne klocki wystarczą.

Jak ma byc konkret kino to wypada miec dobrego suba... ja bym celowal w klipscha na 15" lub bk na 12" bardzo dobre suby w rozsadnej cenie.

Z czasem moglbys dodac drugi.

Do stereo napewno potrzebny bedzie Ci dedykowany wzmacniacz na samym ampli jest kiszka.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Tak koledzy konkretnie zniechęcacie autora do kupna,brawo wzmacniacz,może jeszcze dac,i może 4 suby,nie każdy ma już kręćka od głośnego słuchania.5,1 Ewentualnie 7,1 w zupełności wystarczy bez zbędnych wzmacniaczy,zestaw dzielony lub ten Anthem,lub model wyższy ww zupełności wystarczy,pomieszczenie ciężkie więc i sub,i amp z bardzo dobrą kalibracją jest nie zbędny,sam mam pomieszczenie prawie 50m2 i jeden sub daje radę miałem dwa,ale jeden sprzedałem nie było potrzeby dodawania kolejnego.

wzmacniacz musi być dobry wtedy tak,ale nie te zabaweczki dostępne w marketach.Też trzeba mieć pojęcie co kupić,bo można jeszcze bardziej utopić niż kupno samego amplitunera

zgadza sie , dlatego ja gdy proponuję takie rozwiązanie piszę, że wzmacniacz musi mieć wejscia MAIN IN a takich nie mają te tzw zabaweczki z marketu. Są to już porządne wzmaki.

pomieszczenie ciężkie więc i sub,i amp z bardzo dobrą kalibracją jest nie zbędny

więc tu raczej Anthem wchodzi w grę z subem Velodyne EQ-MAX 12 to prawie 10 tys więc na zestaw kolumn zostaje 15, myślę , że to nie jest mało co. I w takim przypadku masz pełny zestaw 5.1 Lepiej dobrej jakości 5.1 niz słaby 7.1

sam mam pomieszczenie prawie 50m2 i jeden sub daje radę

a z jaką "membranką"?

zgadza sie , dlatego ja gdy proponuję takie rozwiązanie piszę, że wzmacniacz musi mieć wejscia MAIN IN a takich nie mają te tzw zabaweczki z marketu. Są to już porządne wzmaki.

więc tu raczej Anthem wchodzi w grę z subem Velodyne EQ-MAX 12 to prawie 10 tys więc na zestaw kolumn zostaje 15, myślę , że to nie jest mało co. I w takim przypadku masz pełny zestaw 5.1 Lepiej dobrej jakości 5.1 niz słaby 7.1

a z jaką "membranką"?

12 i daje radę na tym metrażu.

Jeśli 70 procent muzyki to idź w stereo.

Zbierzemy dla ciebie system który po prostu zagra.

Jeśli mimo wszystko chcesz iść w kino to sub jest koniecznością. Jeśli upierasz się bez suba to nie idz w kino. Takie generalnie zasady.

Przesluchales już kilka systemów i widzisz że grają różnie i czasem sie zrgrywaja czasem nie. Swoje zdanie masz i nim się kieruj.

Ze swojej strony dołożę tylko kolumny klipsch RP 280, heco celan gt 702 lub 902 ewentualnie Polk audio rti a9. Te przesluchaj.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Koledzy bardzo dobrze radzą. W kinie sub musi być. Po drugie faktycznie możesz zacząć od Anthem jak kilka osób pisało bo jest to najlepszy kompromis film/muza jeśli chcesz jeden klocek. W przyszłości zawsze możesz kupić wzmak stereo koniecznie z main in i po temacie. I radzę iść na początek w porządne 5.1 a 7.1 itd zostawić sobie na później. A kolumny to już Twoje ucho bo wybór masz spory.

Życzę powodzenia bo temat nie jest łatwy.

Ja na Twoim miejscu tak zagospodarowałbym budżet, żeby wzmak stereo, wtedy pewnie używany (chociaż na początek) się zmieścił. A może dźwięk z tego Anthem w stereo będzie dla Ciebie wystarczający, choć i tak myślę, że złapiesz bakcyla i po roku, albo wcześniej zaczniesz zabawę z wymianami:)

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

no to faktycznie ciut dziwne na tych hektarach :)

Niby dlaczego pomieszczenie jest dedykowane pod kino,muzykę,bilard,nie ma mebli,i jest dobrze wygłuszone,jest na piętrze zamykam drzwi,i mało słychać na dole.

Dziekuje bardzo za porady!

W sprawie suba, ok, będzie jak wyliżę rany po aktualnym zestawie > kolumny będą zastępować na ta chwile.

W sprawie Anthem MRX-720, czy 140W mocy ciągłej to nie za malo pod kolumny np Focal Aria 948 (35kg/szt)? vs. np Onkyo TX-NR1030 (nie forsuje) ma moc ciągłą 185W.

MRX-720 demoluje mi budżet i jest zadziwiająco lekki, czy zasada im cięższy amplituner tym lepszy obowiązuje? > co jest ważniejsze waga transformatora czy potencjał procesora? Tak czy siak bez odsłuchu nie da rady.

I jeszcze podłączenie gramofonu ( Marantz TT 5005) do Anthem będzie potrzebny przedwzmacniacz?

Dziekuje za info.

Dziekuje bardzo za porady!

W sprawie suba, ok, będzie jak wyliżę rany po aktualnym zestawie > kolumny będą zastępować na ta chwile.

W sprawie Anthem MRX-720, czy 140W mocy ciągłej to nie za malo pod kolumny np Focal Aria 948 (35kg/szt)? vs. np Onkyo TX-NR1030 (nie forsuje) ma moc ciągłą 185W.

MRX-720 demoluje mi budżet i jest zadziwiająco lekki, czy zasada im cięższy amplituner tym lepszy obowiązuje? > co jest ważniejsze waga transformatora czy potencjał procesora? Tak czy siak bez odsłuchu nie da rady.

I jeszcze podłączenie gramofonu ( Marantz TT 5005) do Anthem będzie potrzebny przedwzmacniacz?

Dziekuje za info.

Jezeli ampli nie jest dzielony np. jak yamaha 5000 gdzie sam power amp to 25kg to takie waty z ampli jednego klocka sa o d... rozczasc.

To jest moje zdanie. A co Ciebie zadowoli nie wiem, moge nakreslic jedynie dobry standard.

Do prawdziwego stereo i tak zawsze musi byc dedykowany wzmacniacz.... tak jak do prawdziwego kina musi byc sub.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Jeśli chcesz być spokojny o brzmienie i występowanie których kolwiek kolumn to od razu idź w pre i końcówkę.

Albo zestaw onkyo z naprawdę potężna końcówka albo zestaw marantza który gra mocno i zrównoważonym dźwiękiem.

Ze zintegrowanych dość dobrze radzi sobie ostatnio rz1100 od Onkyo.

Pozdrawiam

Niby dlaczego pomieszczenie jest dedykowane pod kino,muzykę,bilard,nie ma mebli,i jest dobrze wygłuszone,jest na piętrze zamykam drzwi,i mało słychać na dole.

no chyba, że pomieszczenie jest dedykowane to tak.

• 2 tygodnie później...

Panowie,

w przypadku zestawu dzielonego czy możecie polecić procesowy bardziej elastyczne (mam tu na myśli np kompatybilność ze Spotify).

Jaki kable do takich zestawów powinno sie zastosować?

Dziękuję

tu nie powinno być kompromisu upoluj Arcam 750 i zestaw Magnat Quantum 1005 no może się zmieścisz 1009 i 1005 sub będzie zbędny.Do tego Oppo105 i muza gra , Arcam bardzo dobry w Stereo i świetny w K/d

Arcam jakieś 9000 zł

około 10000 zł na zestaw Magnata

i 4000-5500 Oppo .

Jak coś info na priv

Subwofer do kina na tym metrażu zbędny, BZDURA TOTALNA. Co za herezja. Ale się uśmiałem. I kto to pisze.

Nie wiem po co walić az tyle na kolumny i nie mieć najważniejszej w kinie - subwofera (bo to przecież też kolumna) tym bardziej, że będzie go (kina) 30% więc nie mało.

Im wyższa klasa kolumn tym wyższa i subwofera więc żadna kolumna nie dorówna zejściu suba odpowiedniej klasy w stosunku do tych Magnatów 1009. Lepiej kupić kolumny z mniejszymi głośnikami np. te 1005 lub 805 (co wyjdzie 2 tys mniej , można dołożyć do lepszego suba)

Ukryta Zawartość

a najniższe rejestry zostawić subwoferowi. W stereo 805 spokojnie dadzą rady ale w kinie nawet te 1009 chociażby z racji budowy samych głośników basowych nie zejdą tak nisko jak subwofer. Technicznie niemożliwe. Może i "dojdą" do tych deklarowanych 18 Hz ale z jakim spadkiem . G.ó.w.n.o będzie słychać i czuć. Czy ja muszę pytać czy wiesz jakiej klasy musi być sub , żeby zszedł na 18Hz. Ale sub, którego głośnik ma odpowiedni skok. A kolumna ma zagrać 18Hz. Ale co ja tu, przecież nie jesteście przedszkolakami i wiecie o co biega.

Ukryta Zawartość

Nie dramatyzujmy znowu z tym subwooferem. Ja żyję bez i nie narzekam. Miałem u siebie Rela chyba T5, później Velodyne EQ-MAX 10 i 12 i żaden z nich nie został na stałe. Może w innym pomieszczeniu było by ok, ale u mnie ani razu nie było pełnej satysfakcji.

Co do efektów to pewnie nie jeden był by zdziwiony jak potrafi grać bez suba.

Nie dramatyzujmy znowu z tym subwooferem. Ja żyję bez i nie narzekam. Miałem u siebie Rela chyba T5, później Velodyne EQ-MAX 10 i 12 i żaden z nich nie został na stałe. Może w innym pomieszczeniu było by ok, ale u mnie ani razu nie było pełnej satysfakcji.

a też masz 30 mkw niezaadoptowany salon ? i kolumny klasy magnata ?

po co marnować kasę na oppo ? przereklamowane to, odtwarzacz filmów już jest a podstawa to i tak stereo.. to ma grać i dawać radość czy być szpanerskie ?

zadne kolumny nie dorownaja subowi bedac w tej samej klasie cenowej, a jeszcze jak sa napedzane ampli a nie wypasionym wzmakiem, po drugie w kd odcinamy wszystkie kolumny na 60-80hz i chyba to wiekszosc co tu co nie co czyta wie, po drugie jak masz te magnaty 1009 ( calkiem fajnie wygladaja na papierze, ale nie wiem nie sluchalem) i masz dobrego suba to pusc sygnal na kolumny do testu subow od tych 16 hz w zwyz do 60-80hz a pozniej to samo z subem i porownaj efekt, jesli nie slyszysz roznicy to laryngolog :P, u siebie tez jak nie chce mi sie wstac wlaczyc suba i popodbijam bass oraz wylacze odciecia to jest bardzo przyjemnie (kolumny niby schodza do 30hz) ale efektu wow nie uzyskam i po czasie przewaznie rusze dupe i go wlacze

pomieszczanie i tak zrobi swoje, każda kolumna będzie miała straty więc w rzeczywistości będzie znacznie gorzej niż na papierze. Solidne podłogowi z dobrym basem mogą grać przeciętnie i nie ruszając pomieszczenia nic z tym nie zrobisz.

Wiele kolumn ma bardzo fajny muzykalny bas, super do muzyki tylko do muzyki.

Wiele kolumn ma bardzo fajny muzykalny bas, super do muzyki tylko do muzyki.

o i już, bardzo dobre stwierdzenie.

Nie dramatyzujmy znowu z tym subwooferem. Ja żyję bez i nie narzekam

Co do efektów to pewnie nie jeden był by zdziwiony jak potrafi grać bez suba.

zadne kolumny nie dorownaja subowi bedac w tej samej klasie cenowej, a jeszcze jak sa napedzane ampli a nie wypasionym wzmakiem, po drugie w kd odcinamy wszystkie kolumny na 60-80hz i chyba to wiekszosc co tu co nie co czyta wie

no i co Ci po kolumnach z 8"-owymi basowcami . Chyba, że żyłujesz kolumny z nadzieją, że zagrają ten najniższy bas, który jest deklarowany w specyfikacji. Ale tak jak wspomniałem wcześniej może i dojdą ale z jakim spadkiem. Od basu jest subwofer, gdyby nie był potrzebny to by nie było jedynki po kropce. Dzwiękowcy dobrze wiedzą, że kolumna nie da takiego pałera z zejściem jak sub dlatego wymyślili osobną ścieżkę dla niego. Laryngolog czeka . Amen.

Nie no subwoofer w kinie musi być. To obok dużego solidnego centrala to podstawa.

i kolumny klasy magnata ?

Że dobrze czy że źle?

Jeśli nadal mówimy o Magnatach i to serii 1000 to te kolumny są wybitne w swojej cenie. Słuchałem ich kilkukrotnie, ostatnio na audioshow dość długo. Bardzo niedoceniane kolumny na naszym rynku, ze względu na lepszą promocję "innych" produktów.

Seria 8 szkoda że wycofana była bardziej dostępna cenowo oparta o ile dobrze pamiętam o ten sam przetwornik wysoko tonowy.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.