Skocz do zawartości
IGNORED

NAD do Tannoy Mercury

exioo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam okazję zamienić Diorę 504b (po wymianie kondensatorów) na NAD 320bee. Pytanie czy nie strzelę sobie w kolano? :)

Pokój: 25m2, muzyka przeróżna. Lubię poukładaną muzykę, bez chaosu. Niskie tony mięsiste, ale nie przytłaczające.

Kolumny: Tannoy Mercury 7.4

Warto rozważać tego NADa, czy polować na 356?

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/130900-nad-do-tannoy-mercury/

Mercury z Nadem nie słuchałem, ale z Revolution tak i przeciwnie uważam, że to dobre połączenie. Odnośnie C320BEE to gra przeciętnie, C350 gra o wiele lepiej, C356BEE jest zdecydowanie najlepszy z wymienionych ale i droższy. Miałem C320BEE, C350, C355BEE i C356BEE.

bierz tego to wzmak na lata i jest zdecydowanie lepszy od w/w, wiem bo gram na nim od lat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Bas Tannoy + bas NAD = dużo za dużo basu

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

CA651 na pewno jest wzmacniacze, który gra chłodniej i równiej, a czy się dobrze zgra? Trzeba sprawdzić.

No nie jest. Źródło dźwięku wymaga oddzielnego zasilania i zamknięcia w oddzielnej metalowej puszce żeby grało naprawdę dobrze. Wyjątek stanowi transfer po ethernecie. Są wzmacniacze, które genialnie grają pliki po ethernet np

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-w-amp-wamp-bezprzewodowy-audiofilski-wzmacniacz-strumieniowy-multiroom-play-fi-dts-wi-fi

http://sklep.rms.pl/polk-audio-omni-a1-bezprzewodowy-wzmacniacz-wi-fi-dts-play-fi

Ca na pewno nie zapewni ci odpowiedniej głębokości z tannoyami. To średnie połączenie.

Nad 326 + dac100 zagra lepiej od onkyo 8150.

O ile to wszystko mające urządzenie i tak jest na prawdę dobre o tyle nie gra na poziomie wzmacniacza Nad 326.

Ten dac także nie jest najtańszym produktem. Jeszcze pół roku temu? Kosztował 1350 zł.

Biorąc pod uwagę jego obecna cenę i połączenie z nadem uważam że to dobry kompan do tannoya.

Pozdrawiam

Mercury z Nadem nie słuchałem, ale z Revolution tak i przeciwnie uważam, że to dobre połączenie. Odnośnie C320BEE to gra przeciętnie, C350 gra o wiele lepiej, C356BEE jest zdecydowanie najlepszy z wymienionych ale i droższy. Miałem C320BEE, C350, C355BEE i C356BEE.

Ja zaś powiem, że C350 gra słabo. Ma kopa, jeśli tak można powiedzieć, ale wysokich tonów to w nim nie ma praktycznie w ogóle. Rock/metal daje radę, ale solówki słabo brzmią, zaś muzyka spokojna to już w ogóle nie ten gatunek - znacznie lepiej od niego gra C325BEE...bo to połączenie wysokich tonów 3240PE wraz z kopem C350.

* nie psujac.

Cena modelu 372 jest faktycznie dobra.

Pozdrawiam

Biorąc pod uwagę to, że da się go kupić, co wielokrotnie sam widziałem, i po 900 zł to cena jest SŁABA. Widziałem te modele, od pierwszych właścicieli, m. in. okolice Świdnicy za 900 zł i aukcja była wystawiana kilkukrotnie - cena dla niektórych i tak już była wysoka. Widywałem je, z pilotem, w cenie 1200 i w świetnym stanie. Dodam, że C370, będący generalnie tym samym, ale imho lepiej wykonany (brak plastikowego frontu) ma moc tylko 25W/8 mniejszą...zamiast 150 ma 125, a jest też tańszy.

Ca na pewno nie zapewni ci odpowiedniej głębokości z tannoyami. To średnie połączenie.

Nad 326 + dac100 zagra lepiej od onkyo 8150.

O ile to wszystko mające urządzenie i tak jest na prawdę dobre o tyle nie gra na poziomie wzmacniacza Nad 326.

Ten dac także nie jest najtańszym produktem. Jeszcze pół roku temu? Kosztował 1350 zł.

Biorąc pod uwagę jego obecna cenę i połączenie z nadem uważam że to dobry kompan do tannoya.

Pozdrawiam

Ten DAC to niektóre sklepy miały w śmiesznej cenie, to jest 1300 zł. Wiele sklepów miało go i ma za 650 zł, nie tylko 6 miesięcy wcześniej. Mało tego, używane na gwarancjach można było wielokrotnie trafić za 400-450 zł. Pomijam to, że niektórzy nadal go mają za kwoty powyżej 1000...

• 10 miesięcy później...

Cześć,

zestaw wygląda aktualnie tak:

NAD 326bee+ Tannoy Mercury 7.4 + CA DacMagic 100 jako źródło.

Wszystko ok, ale czasami brakuje dynamiki, dołu, w mocniejszych utworach rockowych.

1. Czy wg Was warto inwestować w subwoofer (aktywny)? np tannoy ts2.8 lub coś używanego

2. Czy może lepiej zmienić kolumny?

pokój kwadrat ok 25m2, tylko muzyka - zero filmów.

Pzdr

Exioo

Wszystko ok, ale czasami brakuje dynamiki, dołu, w mocniejszych utworach rockowych.

Jeżeli brzmienie odpowiada to idź w wyższy model Nada, który lepiej wykorzysta potencjał kolumn.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Z Nada unikałbym serii z końcówką zero (C350 / C370), które są średnio muzykalne, takie trochę suchotniki. Jak chcesz w miarę nowego Nada (nie licząc pięknie grających vintage) to lepiej gra seria nowsza np C352 (nie ma aż tak dużej dawki ciepła co Nady vintage ale zaskakująco przyjemny, głęboki dźwięk, dużo fajniejszy od np C356 - ten jest krzykliwy i ostrzejszy), do tysiąca warto też polować na nieco starszy model 3400 (najwyższy z serii Monitor).

Hmm, dziękuję. Wymiany NADa się nie spodziewałem, myślałem że spokojnie ma jeszcze zapas dla tych kolumn ;) ... czas przemyśleć temat.

Branża podpowiada: wymień kolumny lub dołóż subwoofer.

Z Nada unikałbym serii z końcówką zero (C350 / C370), które są średnio muzykalne, takie trochę suchotniki. Jak chcesz w miarę nowego Nada (nie licząc pięknie grających vintage) to lepiej gra seria nowsza np C352 (nie ma aż tak dużej dawki ciepła co Nady vintage ale zaskakująco przyjemny, głęboki dźwięk, dużo fajniejszy od np C356 - ten jest krzykliwy i ostrzejszy), do tysiąca warto też polować na nieco starszy model 3400 (najwyższy z serii Monitor).

Zupełnie się z tym nie zgadzam. Ja widocznie zupełnie słyszę. Nad C350 bardzo barwny wzmacniacz słano gra natomiast C320 i tego bym unikał. C356 po moodzie gra bardzo naturalnie z bardzo dobrym odwzorowaniem barw i w ceni 2000-2500 zł całkiem dobre urządzenie, choć w tej cenie można kupić starego Roksan Caspian i ten gra bardzo dobrze.

zestaw wygląda aktualnie tak:

NAD 326bee+ Tannoy Mercury 7.4 + CA DacMagic 100 jako źródło.

A próbowałeś inne źródło. Bo można oczywiście wszystko wymienić. Choć miałem Nad-a C356BEE i ma dynamikę nie narzekałem, ale u mnie grał z innymi kolumnami choć też Tannoy ale Revolution DC6T SE.

Branża podpowiada: wymień kolumny lub dołóż subwoofer.

Gdzie Ci tak podpowiadają? Nie widzę komentarzy.

Wymiana kolumn jest po prostu najprostszą sprawą, ale nie koniecznie najlepszą.

Tannoy Mercury w porównaniu do swoich starszych braci gra nieco sztywno, ale na pewno nie brakuje mu dołu.

NAD np starszy ale wyższy 355 lub 352 sprawdzi się dobrze.

Możesz też spróbować zabawy z akustyką.

Dodatkowo co jest transportem w przypadku podłączenia do Cambridge?

Piotrek

• 4 miesiące później...

Możesz też spróbować zabawy z akustyką.

Zmieniłem miejsce odsłuchu i jest dużo lepiej.

Dodatkowo co jest transportem w przypadku podłączenia do Cambridge?

Transportem jest Spotify Premium przez ChromecastAudio po toslinku do CA DacMagic100.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.