Skocz do zawartości
IGNORED

Sennheiser HD800 vs.. Audeze LCD-2

mttj

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero teraz piszę bo znalazłem chwilkę, na audio show 2016 wpadło mi coś ciekawego w ucho :)

Szukałem czegoś co by mi zastąpiło Sennheisery HD 598 (które mi uzupełniają Tannoy M3 - w końcu ruszyłem akustykę ;) ) i słuchałem sobie HD 650 - są ok,

oraz HD 800 (praktycznie są jak HD 650 czy HD 800s , tylko przerwa pomiędzy nimi kilka minut to nie jestem pewien) za to HD 600 są "podobne" do 598.

btw. czy też macie podobne wnioski ? czy ja mam kiepskie ucho i pamięć :)

o dziwo wszystko to grało ze wzmacniacza dedykowanego oraz iPhone4s (testowałem na tyle na ile się dało) bardzo dobrze, wcale nie są jakieś "wymagające".

ale trafiłem co coś co mnie powaliło i rozwaliło HD 800, mianowicie: Audeze LCD-2 (LCD-3 na ucho były takie same) !!! szok !

Czy ja się mylę w tym co słyszałem ? ktoś miał okazję (mi czasu brakło) porównać je do HD 800, albo do Elektrostatycznych Sennheisera?

mnie to wmurowało i nie wiem czy ich nie chcę (LCD-2) i nie wymagają wysokich napięć, bo w środku wciąż cewka tylko na membranie jak z elektrostatów

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/130897-sennheiser-hd800-vs-audeze-lcd-2/

Nie mylisz się,wszystkie te słuchawki miałem,od kilku tygodni do kilku lat (hd650 najdłużej) i...słucham na LCD-2;)

HD650 nie są jak HD800,zupełnie w innych miejscach postawione akcenty:HD800-przestrzeń,gładkość,detal,dźwięk nieco odsunięty,HD650-zdecydowanie bliżej,mniej rozdzielczo ale z gorącą średnicą,mniej informacji na górze-tak z grubsza.

Przesiadałem się na Audeze bezpośrednio po HD800 i oceniam obie pary bardzo dobrze,LCD-2 potrafią jednak mimo swojego zdecydowanie cieplejszego charakteru być bardziej "prawdziwe",odnosi się wrażenie naturalnego brzmienia instrumentów,materializowania się muzyki no i rozdzielczość,rytm,wypełnienie,kontrola oraz dynamika dolnego pasma-na poziomie niedostępnym dla konstrukcji dynamicznych.

Ogólnie to ten sam poziom-jednak LCD-2 i HD800 to przeciwległe bieguny brzmieniowe,jedne i drugie wymagają wysokiej klasy dedykowanego systemu słuchawkowego,Sennheisery łatwiejsze do wysterowania więc i krąg wzmacniaczy szerszy,LCD-2 najlepiej zagrają w towarzystwie wzmacniacza-elektrowni;)

l'enfant sauvage

To zupełnie inne granie. Senki nie mają bassu, a LCD dość potężny i dociążony. Swego czasu chciałem mieć HD800 i LCD3. HD800 za to mają świetną scenę czego LCD raczej nie ma.

<br />Swego czasu chciałem mieć HD800 i LCD3<br />

Mówią tu i tam,że LCD-3 nie są zbyt mocno uzasadnione ekonomiczne,porównywałeś LCD-2 vs LCD-3?

Był Heed,jest Naim,był na testach Burson Conductor V2+ i jutro,taką mam nadzieję dokona się ostateczny wybór docelowego wzmaka do Audeze,planuję je trochę potrenować Brystonem...

l'enfant sauvage

LCD-2 - OPPO HA1, Schiit Lyr, Hegel H12, Chord Mojo, Bakoon HPA21 + Chord 2qute Mytek Brooklyn, Soul Note SD300, Schiit Mjolnir + Gangnir, Cayin iDAC6/IHA6

LCD-3 grają "na stałe" z Cayinem

Myślałem poważnie nad IHA-6,jest sporo entuzjastycznych recenzji ale i jest też kilka osób,np. na mp3strore, które się zestawu Cayin'a szybko pozbyły.Jak go oceniasz?

w Brystonie nie podobają mi się gabaryty i cena;) Słuchałeś Kanadyjczyka?

l'enfant sauvage

Niestety nie miałem przyjemności z Brystonem. Solidny klocek. Na mp3store ogólnie wszyscy pozbywają się szybko sprzętu. Bawią się nim i chcą kolejne rzeczy dla testu itp. Co do zestawu Cayin to w tej cenie Bakoon i Schiit może się schować.

No i bha-1 już pędzi lcd-2,słowa klucze w tym przypadku to neutralność, dynamika.Nie uwodzi,nie puszcza do nas oczka jak np. Burson,rzetelny,poprawny ale nie nudny,fajnie różnicuje źródła i realizacje,na razie jestem na tak.Spory minus jak dla mnie to rozmiary, gabaryt typowego sprzętu stacjonarnego.

l'enfant sauvage

No i bha-1 już pędzi lcd-2,słowa klucze w tym przypadku to neutralność, dynamika.Nie uwodzi,nie puszcza do nas oczka jak np. Burson,rzetelny,poprawny ale nie nudny,fajnie różnicuje źródła i realizacje,na razie jestem na tak.Spory minus jak dla mnie to rozmiary, gabaryt typowego sprzętu stacjonarnego.

No to gratulacje zakupu

Które z audeze z Mojo najlepiej się zgrają? Mam nighthawki i szukam czegoś bardziej spektakularnego. Słuchałem LCD X i zaczarowały mnie przestrenią, przejrzystością, detalem. I to wszystko było niewymuszone, całkiem naturalne. Tyle, że nie miałem pod ręką przejściówki na małego jacka i nie udało się z Mojo sprawdzić. Poza tym nieco to drogie. LCD 2 tańsze :)

????

LCD2 z mojo to takie sobie połączenie. Jest prąd ale wysterowanie średnie. Mojo to DAC/AMP dobry dla takich Xów właśnie bądź Sine i EL-8. Osobiście dość wnikliwie porównywałem mojo z LCD2 i po podłączeniu do dużego wzmacniacza to zupełnie inne słuchawki.

Świetne planary które polecą z kartofla to hifiman edition x szczególnie ver 2

HEX słuchałem w pośpiechu na AVS, a to że zagrają prawie ze wszystkiego to opinie niestety.

Jeśli mówimy o takiej klasie słuchawek jak powyżej Mojo można nazwać kartoflem. To urządzenie do mało wymagających słuchawek i przede wszystkim do IEMów

Whatever. Mnie urzekły te LCD X i będę koło nich chodził. Co jeszcze zagra bardzo przestrzennie? Mam nighthawki więc szukam czegoś wyraźnie odmiennego. Szczegółowego i super przestrzennego

????

Mam nighthawki więc szukam czegoś wyraźnie odmiennego. Szczegółowego i super przestrzennego

Dobrze radzą powyżej, spróbuj osiemsetek.

Może i szpetne ale wygodne wyjątkowo.

l'enfant sauvage

A dlaczego nie kupić dużo tańszych

Nighthawków? Dość podobne podobno w brzmieniu do lcd-2, nie słyszałem ich, tylko ludzie tak piszą. No i Nighthawki wymagają długiego wygrzewania. Ale potem to prawdziwa bajka.

O dziwo, im dłużej ich się słucha, tym bardziej się podobają. Mnie zauroczyły po pół roku...

A teraz śmieszna cena

wysłane mobilnie

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

A dlaczego nie kupić dużo tańszych

Nighthawków? Dość podobne podobno w brzmieniu do lcd-2, nie słyszałem ich, tylko ludzie tak piszą. No i Nighthawki wymagają długiego wygrzewania. Ale potem to prawdziwa bajka.

O dziwo, im dłużej ich się słucha, tym bardziej się podobają. Mnie zauroczyły po pół roku...

A teraz śmieszna cena

wysłane mobilnie

Bo już je mam?

Poza tym, jak bodaj pisałem, zafascynowany jestem odsłuchem LCD X.

????

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.