Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo 800-1300 House,Electro House,Minimal,Rap 13m2

Sinduis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,otóż szukam sprzętu stereo do mojego pokoiku.Jestem laikiem w tym temacie w ostatnim czasie posiadałem jakis altusy 75 140 itp lecz to nie grało tak jak miało.

Muzyka głównie jakieś sety klubowe,electro house house ,trochę nowości z radia i rap polski i zagraniczny no i czasami raz kiedyś jakis film odpale.

Lubie basik taki miękki ale także wysokie tony też muszą być.

Zestaw oczywiście używany cenowo 800-1300 lecz gdy będzie warto to lekko może sie zwiększyć np o te 100-150.

Przeczytałem już dużo tematów lecz nie znalazłem nic dla siebie.

Jedyne co mi wpadło w oko to

tannoy m3 /m4

proszę o pomoc w zakupie sprzętu.

W załączniku wymiar i rozkład pokoju głośniki by stały albo obok stolika pod telewzior lub w lewym i prawym narożniku w oby dwóch przypadkach blisko blisko ściany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Trzeba by ten zestaw utargować na 7 stówek

Ukryta Zawartość

I wybrać ciekawe kolumny

Ukryta Zawartość

A jak lubisz dźwięk bardziej ekspresyjny tzn. efektowy

Ukryta Zawartość

Ja bym jednak obstawiał Tannoye. Na dłuższą metę nie będą męczące i dadzą więcej radości z muzyki.

Ten zestaw NAD-a trzeba by przetestować przed zakupem. Sprzedający ma tylko 2 komenty i nie podał lokalizacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Do tych monitorów jakieś standy jeszcze tak ? Czy takie monitory mogą stać blisko ściany ? Lepsze by były rozmieszczenie w kątach pokoju czy tak jak na rysunku obok stolika?

I tak jak pisałem wcześniej najbardziej ten sprzęt będzie wykorzystywany do słuchania muzyki "klubowe" i rapu ostatecznie filmy

Lubie westbama, darude itp. i lubię tego słuchać na NAD-dzie.

Wzmacniacz gra z takim dociążeniem dźwięku / gęsto.

A ta 320 będzie miała bas poluzowany dość obszerny.

Niektórzy nazywają to granie zamulonym, gusta są różne.

Tannoye mają br z tyłu ale tak na prawdę wystarczy 5-10cm od ściany.

Co do ustawienia to optymalnie będzie lewa i prawa strona od telewizora, względnie najdalej od TV.

Ale nie w samych rogach bo się scena rozjedzie.

Alternatywnie bardziej szczegółowe granie z równie dobrym basem ale już tak nie obszernym/fundamentalnym ale za to bardziej konturowym ma taki wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Mój dobry kolega, który lubi mocniejsze granie typu Prodigy itp. wybrał własnie Denona i Monitor Audio.

Może budżet masz nie duży ale warto by Ci było wybrać się do salonu i posłuchać kilku wzmaków.

Mam też kolegę wielkiego fana techno, któremu podszedł znowu Marantz :-))

Tannoy R1 do takiej muzyki? Czyms wogole rozni sie R1 od M1?

A czemu nie? Będzie to bardzo przyjemny nieefekciarski zestaw.

Ukryta Zawartość

bardzo dziękuje za tak bardzo szybkie odpowiedzi

jestem laikiem w tym temacie lecz po nowym roku znajdę jakiś sprzęt z Audio i wysłucham jakiegoś denona /nada aby wybrać coś.

Nie rozumiem za bardzo pojęcia ekspresyjny w temacie Audio.

Może przybliżę swoje oczekiwania miękki wyrazisty bass nawet przy cichym słuchaniu

r1 / monitor audio ?

I coś oprócz nad 320 bo widzę że to ciężki temat

Chciałbym dodać że czasami na wieczory jak dzisiaj grają takie kawałki.

Ukryta Zawartość

Przy aktualnym pożyczonym słabym stereo zamiast bassu jest dudnienie

Ukryta Zawartość

A jakbyś kupił w tej cenie NAD-A C355BEE i te Tannoy R1 wprawdzie tej wersji nie słuchałem (słuchałem Revolution DC4T Signature, DC4, DC6T, i DC6T SE).Tannoy Revolution obecny z Nadem się dobrze zgrywa. Zapraszam na odsłuch jeżeli jesteś z okolic Lublina.

Nad C320 jest taki sobie, kiedyś miałem na testach i tak jak C350 czy C356BEE lub C355 grały dynamicznie z fajna barwa to C320 z tego towarzystwa dla mnie grała najgorzej. Zdecydowanie polecałbym bardziej już C350. Do Tannoy Revolution też pasuje np Cambridge Audio 640A lub 651A, tylko do tych wzmacniaczy później trzeba ostrożnie dobierać kolumny. Nady są bardziej uniwersalne pod względem dopasowania do kolumn. Nada C350 lub C355BEE też połączyłbym z Monitor Audio BX1 lub 2, takie zestawienie tez kiedyś testowałem.

A czemu nie? Będzie to bardzo przyjemny nieefekciarski zestaw.

Czyli tak jak moje m1+marantz pm4001 w sam raz do Adele unplugged, a nie do elektroniki.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Sinduis w Poznaniu masz tyle salonów, że hoho

A do mnie masz 60 km, możesz podjechać

Szymon a słuchałeś tych M1 z jakimś Nad-em?

Szymon NAD rusza te tannoye.

Ale gdyby było za słabo to aby zmieścić się cenowo, można by jeszcze pomyśleć o podstawowych STX-ach.

Cudu nie wywróżymy w podanym budżecie.

Czyli jednak cud. Bo jak dotad myslalem, ze 13,5cm glosnik z M1/R1 nigdy nie zagra takim basem jak 18cm czy chociazby 16,5cm z innych kolumn... wlasciwie to nadal tak mysle. Bo widzisz moje m1 z zadnych z 5-ciu testowanych przeze mnie wzmacniaczy i to jakby nie krecic gałkami, czy wciskac loudness nawet nie zblizyly sie do tej ilosci basu, ktora mialy np. Eltax Liberty 5+ i Mission 702e z dowolnym z tychze wzmacniaczy.

Ps. A r1 to nieco inna liga niz słuchałem DC4T czy DC6T.

Jestem za, sam mam monitory na 8' ale mamy założony pewien budżet przez autora :-)

Ciekawe są też Focale aktywne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...mamy założony pewien budżet przez autora :-)

Jak sobie Autor doliczy podstawki to taniej mu wyjdzie kupic wolnostojace 160-180 niz podstawkowe 130.

Ja tylko pokazuje kolumny które grają ponadprzeciętnie dobrze w założonym budżecie.

A Ty Szymon masz coś konkretnego do zaproponowania?

Szczerze to męczą mnie już Twoje dziwne uwagi.

Czuje się jakbym musiał zadowolić wybrednego klienta który sam nie wie czego chce.

Nie bez powodu proponuje konkretny wzmacniacz do kolumn z 13cm wooferem, jednocześnie biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia i jego układ. Osobiście wolał bym takie podstawki i w razie niedostatku basu, dołożyć w późniejszym czasie subwoofer np. w schowany w rogu pomieszczenia.

W takim pomieszczeniu 13m2 nie wstawiałbym stojących kolumn, chyba, że jakieś małe np Tannoy DC4T. Zgadzam się z Kolegą Cygaret, lepiej w przyszłości uzupełnić zestaw monitorów o sub-a.

Budżet w tytule tematu jest na kolumny? Czy na wzmak + kolumny?

Do takiego pokoju tylko i wyłączenie monitorki, niech autor nie patrzy na rozmiar kolumny, bo nie jeden monitor potrafi lepiej zagrać niż podłogowka.

Nadmiar basu w takim małym pokoju będzie męczył, a zatkany bas refleks to już nie to samo.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Posluchalem rapu na swoich m1: nadmiaru basu z pewnoscia nie bedzie, bo m1 go po prostu nie maja i nigdy mie mialy jakbym nie krecil galkami w kazdym ze wzmacniaczy, z ktorym u mnie graly, nawet ze wzmacniaczem ktory z innymi kolummami pptrafilby zburzyc sciany. U mnie graja w nieco ponad 15m2 i jezeli chodzi o bas, to w rapie raczej obawialbym sie niedoboru. Ale macie racje, w 13m2 podlogowki 18cm to bedzie za duzo.

A czy m1+NAD to polaczenie jakosciowo wybitne niewiele zmienia bo ilosciowo basu wiecej nie bedzie. Podejzewam, ze nawet w 13m2do rapu bedzie basu za malo i choc m1 z NAD-em w tym budzecie zagra jakosciowo wybitnie to niskiego basu bedzie po prostu za malo. Jezeli juz to stawialbym na m2/m3.

Nie oszukujmy sie, rap to nie jest zbyt wymagajaca jakosciowo muzyka, ilosciowo owszem. Z tego wlasnie powodu u mnie rap przyjemniej gral na Eltax Liberty 5+ z diwolnym wzmacniaczem choc jakosciowo to klasa nizej niz m1, ale fakt w 13m2 to bylaby spora przesada.

Macie racje, juz lepiej zaryzykowacniedobor basu z m1 niz jego nadmiar z za duzych podlogowek.

Juz sam nie wiem teraz ;D

To może takie eltaxy jak trochę mocniej będzie myślę że będzie si .

Czy lepiej tak jak było ze monitory a w przyszłości dokupić Sub?

głównie jakieś sety klubowe,electro house house ,trochę nowości z radia i rap polski i zagraniczny no i czasami raz kiedyś jakis film odpale

Powiem ci że do takiej muzyki, to bez uczciwych 3 dróg z woferem 8-10cali to IHMO nie podchodź. W tej muzyce potrzebne jest niskie zejście, tego basu jest sporo...

Więc mając nieduży pokój, ja bym na twoim miejscu rozważał jakieś 2.1 Pod to wziąłbym jakieś monitorki na 13-15cm głośnikach (propozycje kolegów są sensowne) ale dołożyłbym suba z dobrym zejściem na min. 8calach. Wtedy dopiero będziesz zadowolony.

Jaki sub nie wiem, fabrycznych nie znam.

Mam do kupienia m1 za około 500-600 zł ze standami juz z mojej miejscowości. Brać czy szukać r1 ? No i jaki sub do tego i czy wzmacniacz nad do aktywnego Suba da rade ?

Edit#

Suba mogę kupić tez najwyżej a np wzmak w następnym miesiącu gdy będą fundusze i wyjdzie coś ciekawego bo jqk ma być NAD to za dużo ich niema ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.