Skocz do zawartości
IGNORED

Skaczący REL T9

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Mialem ostatnio wątpliwą przyjemnosc przetestowania w swoich warunkach rela t9i. Nie wiem jak mozliwe jest uzywanie go bez wczesniejszego dociazenia go dobrym worem cementu lyb 3-4 pustakami ☺. O ile sa osoby zachwalajace go to raczej nikt z nich nie uzywal go na ok 60 % mozliwosci bo to wtedy zaczynaja sie podskoki i gonitwy po pokoju,utwor do najwiekszych i najdluzszych przejazdzek t9 to Rusko-Everyday. Podsumowujac,bas w 20metrach ledwo odczuwalny na sofie i niezbyt gleboki a jazdy i podskoki kompletnie dyskwalifikuja go jak dla mnie wiec po pol godz wrocilem do ukochanego svs.

https://www.audiostereo.pl/topic/130869-skacz%C4%85cy-rel-t9/

Wina leży oczywiście w zbyt lekkiej konstrukcji w stosunku do możliwości mocowych. Można się bawić w dociążanie płytami granitowymi, podklejeniami, dywanem itd. myślę, że to przypadłość małych subwooferów o dużych mocach, ale zdecydowanie lepiej jest, jeśli mamy dwa przetworniki naprzeciw siebie.

Mialem ostatnio wątpliwą przyjemnosc przetestowania w swoich warunkach rela t9i.

>subfan, tak z ciekawości. W jakim celu go testowałeś. Przecież zawsze dawałeś do zrozumienia, że tylko SVS-y godne są jakiejkolwiek uwagi.

Drugie pytanie. Bardzo prawdopodobne, że ja też może kiedyś uderzę w jakiegoś suba, zastanawiam się tylko, czy można ustawić go między kolumnami. Mam miejsce jedynie pod biurkiem, bo cała ściana łącznie z kolumnami, zawalona jest przez inne meble. Subwoofer to nie ładowarka od komórki, nie wcisnę go w byle szczelinę, a na dodatek podobno jeszcze trzeba nim manewrować na lewo i prawo, żeby zniknął z pokoju.

To co piszesz to chyba lekka przesada. Mialem w domu t9 i nie zaobserwowalem takich rzeczy.

Nigdy tez nie bylem zmuszony do odkrecania go na 60%, bo przy 30% basu bylo juz zdecydowanie za duzo i dominowal w pomieszczeniu. Ale to zalezy ile basu ktos lubi.

Ja uzywam suba jako uzupelnienia w swoim zestawie a nie jako zestawu glownego i chyba wlasnie do tego subwoofer jest przeznaczony.

Gość

(Konto usunięte)

Sylwon,moj kolega chcial sie osobiscie przekonac jak wypada porownanie t9 do sb13 wiec czemu nie. To ze svs jest bdb nie znaczy np ze nie chcialbym sprawdzic innych cacek uwazanych przez innych za top topow. Mialem okazje posluchac go tylko raz wczesniej przy zakupie sb13 a to co zobaczylem na wlasne oczy bylo ....no wlasnie,niewiarygodne,nie do pomyslenia??? W ww kawalku w refrenie potrafil przesunac sie 3-5 cm jednorazowo i po powtorce niskiego zejscia to samo i tak w kolko. Nie wiem skad tez zdziwienie ze ustawilem go na 60%. Gdybym chcial ledwo słyszec(czuc) bas kupilbym 100w a nie 1000!!! A ustawienie pomiedzy kolumnami jak najbardziej wg mnie. O ile nie znikniesz go to przynajmniej bedziesz go slyszal ze srodka. Moj np stoi w rogu i osoby zaproszone maja duzy problem ze zlokalizowaniem kierunku skad dobiega bas. A tak na marginesie to jest tylko jeden sub bedacy w stanie zdetronizowac sb13 w stereo i jest to sb16 w przyziemnym budzecie oczywiscie czyli do ok 20ty ,a moze i sporo wiecej

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mało popularnych u nas subwooferów Sunfire też dotyczy ten problem, czasem jednak wystarczy inny rozstaw głębszych nóżek i porządny dywan, gdy głośnik jest umieszczony z boku.

Był na forum opisywany taki sam efekt w przypadku suba Definitive Technology.

Ja trochę nie rozumiem tych pretensji. To ekstra funkcja. Sub sam szuka optymalnego ustawienia!

Gość

(Konto usunięte)

Najlepszym rozwiazaniem bedzie chyba wyznaczenie i ogrodzenie np 1m kwadratowego na dluzsze sluchanie i po problemie,a niech sie wyskacze łobuz))))))))a swoją drogą ciekawe ile jest takiego sprzetu z niespodziankami tego typu skrywanymi przed odbiorcą(kupcem)i niech udezą sie w pierś ci ktorzy to polecają go jako jeden z naj bądz naj do stereo kiedy to powinien stawac w szranki z shakerami do napojów))))))

Najlepszym rozwiazaniem bedzie chyba wyznaczenie i ogrodzenie np 1m kwadratowego na dluzsze sluchanie i po problemie,a niech sie wyskacze łobuz))))))))

Dobre :) Wiesz >subfan, chyba najbardziej przekonany jestem do tego SVS. W sumie to na razie nie jest mi aż tak potrzebny żaden sub, bo kolumny jakoś sobie radzą przy gatunkach muzyki które słucham, ale czasami, tak na wszelki wypadek... Wiem jedno, i tu też moja opinia, o np. Velodyne EQ-MAX 12. Słuchałem go w salonie audio. Może nie był dostrojony, ale grał jak jedno wielkie buczydło.

Widać, że nie widziałeś takiego gadżetu z ładnie dociętą, sfazowaną i wypolerowaną płytą. Jeśli coś takiego jest dobrze zrobione, efekt dźwiękowy i estetyczny może zadziwić.

A widziałeś Cerateca, albo Jamo pokryte na górze czarnym szkłem? To wyobraź sobie RELa z czarną, bazaltową płytą na górnej ściance, (lub inną, np pod kolor elementów w pokoju.)

Gość

(Konto usunięte)

Moje zdanie,podkreslam MOJE:jezeli kupuje suba to ma on spelniac wszystkie warunki łącznie z nie przesuwaniem sie i nie podskakiwaniem(co jest oczywiste)taki jak wyskoczyl z fabryki a jezeli mam klasc na niego betony,płyty itp zeby poprawic to co umknelo konstruktorom to jest to zwykly BANAN a nie sub.AMEN

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Widać, że nie widziałeś takiego gadżetu z ładnie dociętą, sfazowaną i wypolerowaną płytą. Jeśli coś takiego jest dobrze zrobione, efekt dźwiękowy i estetyczny może zadziwić.

Oczywiście, że tak.

Pięknie wypolerowany i przycięty na miarę kamień niczego nie będzie szpecił.

Gość

(Konto usunięte)

Ludzie opanujcie sie prosze,co wy wypisujecie??? Macie t9 czy jak ze nie widzicie nic zlego w zwalaniu na niego jakis plyt,mało tego twierdzicie jak to wspaniale wygląda! To tak jak kupowanie sportowego auta z salonu i jedyne co trzeba w nim zmienic przed jazdą to silnik,ma to sens? Jakiekolwiek operacje tego typu absolutnie dyskwalifikują sprzęt. Jasne ze przyciety i wypolerowany kamien moze sie podobac ale czy takie turbulecje mial producent na mysli przy normalnym uzytkowaniu sprzetu za prawie 5k?? Jezeli tak to takowe info powinno sie znajdowac w instrukcji obslugi,w co wątpie.

No nie, podskakujący w rytm muzyki T9, to musi być faktycznie fuszerka i wtopa ze strony REL. Koledzy dobrze prawią. Gdyby konstruktorzy pomyśleli, i fabrycznie dociążyli go czymś i zamalowali, żeby wyglądał jak jedna bryła, to pewnie coś by z tego wyszło. Dobry bas i REL potulny jak baranek.

Gość

(Konto usunięte)

Na papierze jak dla mnie wybor jest prosty,1000w svsa vs 1200 vela w rms ale max 3600svsa vs 2400 vela,12 cali vela vs 13,5 svsa,22kg vela vs 44kg svsa. Poza tym sb13 uznawany jest za sub referencyjny czyli taki do ktorego porownywane są suby testowane w branzy. Z vela ewentuanie modele dd mogą z nim konkurowac ale cena jest o 2,3 razy wyzsza. Wypozycz i sprawdz sam najlepiej u siebie na spokojnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.