Skocz do zawartości
IGNORED

Boston acoustic a26 & Dali zensor 3

manieksl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam taką konfigurację:

Marantz mcr610 i boston a26. Zastanawiam się nad małym upgrade do Dali zensor 3.... mam mały pokój na poddaszu ok 16m2. Koszt takiego upgradeu to ok 1000-1300zl.... tylko pytanie czy warto? Pewnie jakbym kupował od zera to bym brał Dali, a tak się zastanawiam czy taki uprade "powali na kolan" czy to jedynie drobna kosmetyczna zmiana. Znalazłem wiele opisów jednych i drugich głośników ale brakuje mi takiego "łopatologicznego" porównania. Ponieważ Bostonów używam już rok więc, jakby ktoś mi do pokoju wstawił Dali to bym sobię szybko odpowiedział na to pytanie, jednak odsłuch w sklepie nie da mi klarownej odpowiedzi, stąd zwracam się do osób, które mają lepiej rozwinięte słuchy audiofilskie i obcują z tymi głośnikami na codzień i są w stanie się wypowiedzieć. Co mnie skłoniło do pomysłu zmiany? Słuchałem niedawno u kolegi wieży (nie pamiętam modelu, ale jakiś pioneer+ duze kolumny tonsila). Ma co prawda duży pokój ale co mnie urzekło to to, ze...jakby to powiedzieć, grały "większą" powierzchnią i podobała mi się dynamika. W moich bostonach czuję, jakby próbowano małe kolumienki wyżyłować, aby dorównywały w jakimś stopniu tym większym...natomiast te duże nie muszą "stawać na palcach" i grają jakby "kulturalniej i z większą gracją". Myślałem (oglądając zensor3) a może zensor5? To byłby już max (zensor7 nie wchodzi w grę).

Jakiej muzyki słucham?

różnej (techno zdecydowanie odpada), interesuje mnie czyste brzmienie naturalne i wydobycie ile się da z każdego instrumentu (najbardziej preferuję pianino,flet i gitarę)

https://www.audiostereo.pl/topic/130858-boston-acoustic-a26-dali-zensor-3/

Ze trzy lata temu chyba, sluchalem Twoich bostonow i zensorow 3. Dla mnie zensor 3 byly duuuzo fajniejsze, rowniej graly od a26. Te a26 dla mnie wydaly sie bardzo meczace swoim brzmieniem, wrecz mnie od nich "odrzucalo". Nie ma sensu brac wiekszych zensorow jak z3 do Twojego metrazu. Z3 przez wielu uwazane sa za najbardziej udane z calej serii i zeby nie ten "zensorowy bas" to mialbym je do dzis. Musisz wypozyczyc je do siebie i samemu zdecydowac czy Ci sie podoba. Moge Cie zapewnic, ze brzmieniowo te kolumny (a26 i z3) bardzo sie roznia. Ja nie wytrzymalbym tygodnia z brzmieniem a 26 i namawiam, zebys dal szanse z3. Posluchaj i napisz, co Ci sie bardziej spodobalo. Ps. Nie wiem jak gra Twoj marantz, ale jezeli gra podobnie do marantzow serii 6005 to z zensorami sie polubia.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Dzieki za odpowiedz,chyba sie skusze na zmiane. Pokoj jest wynajmowany,wiec nie chce aby byl sztywnym wyznacznikiem glosnikow. Dzis jest w euro agd promocja na zensory5-obnizka 500zl i raty 50x0. Sa w moim zasiegu finansowym.... w zwiazku z tym juz ostatnie konkretne pytanie:zensor 3 czy 5?

Dzieki za odpowiedz,chyba sie skusze na zmiane. Pokoj jest wynajmowany,wiec nie chce aby byl sztywnym wyznacznikiem glosnikow. Dzis jest w euro agd promocja na zensory5-obnizka 500zl i raty 50x0. Sa w moim zasiegu finansowym.... w zwiazku z tym juz ostatnie konkretne pytanie:zensor 3 czy 5?

<p>Nizszy bas w zensor 5, lepsza gora (wyraznie!) w zensor 3. Wybieraj...Jak masz dobra cene na Z5 to chyba bralbym Z5, chociaz pamietaj, ze na dali kazdy salon daje duuuuze rabaty przy zakupie za gotowke. Z3 mozna kupic za 1300zl nowki. Sam za tyle kupilem w Bydgoszczy.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Witaj,

Zapraszam Cie do nas dostaniesz dobrą cenę:)

Co do zmiany to uważam że wybór Zensor 3 to dużo lepsze kolumny od Bostonów. Są przede wszystkim żywe i łatwiejsze do napędzenia.

Natomiast przemyślał bym do tego pomieszczenia także model Zensor 5.

W razie pytań lub wycen zapraszam

gdybym miał na czym ustawić wybrałbym chyba z3...jednak te mini podłogowki mnie nie przekonują..miałem dali ikon 5 mk2...na kolana nie rzucily...one są chyba do jedzcze mniejszych pomieszczen niz duże monitory...

zensor 3 ma glosnik ten sam co zensor 7..wiekszej średnicy..stąd to wszystko

Ikony 5 miały jedną wade.

Małe przetworniki niskośredniotonowe względem potężnego arsenału wysokotonowego. Konstrukcja średnio udana.

Zensor 5 jest bardziej spójny gra większym basem od Zensor 3. Chodź 3ki są według mnie bardziej przestrzenne i lepsze pod kątem stereofonii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.