Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w konstrukcji na obudowach z zg30c114. Monacor Dt-300

jasioloza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję wykorzystać jakoś obudowy z zg30c114 do zbudowania na nich jakiś fajnych kolumn. No bo po co je marnować? O głośnikach tonsila słyszałem wiele rzeczy, ale chyba skrzynki mają porządne.

Zamiast gdwk 8/90 myślałem o wrzuceniu tu Monacora Dt-300 z dedykowanym tunelem WG300. Podobno jest całkiem niezły jak na swoją cenę, można go nisko ciąć (myślałem o cięciu 2 rzędem około 2000Hz) Razem z tym tunelem potrafi osiągnąć efektywność rzędu prawie 100db.

Jeżeli by to stłumić, to mogłoby to stanowczo poprawić sytuację ze zniekształceniami. Tylko jak? W wielu miejscach czytałem, że do poradzenia sobie z garbem na wykresie wystarczy ,,mały kondensator" ale jak go użyć w zwrotnicy? Na tym głośniku budował troelsgraven (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i pisał o kondensatorze 2.7 uF, którego użył szeregowo, w celu ,,wypłaszczenia pasma". Jak to działa? Bo chyba nie chodzi o notch filter.

linki do info o Monacorze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jako niskotonowego, myślałem o regeneracji gdn 20/30 lub 20/40, jako że obie pary mam na zbyciu, z porozpadanymi górnymi zawiasami. Słyszałem że w tej obudowie lepiej gra oryginalny 20/30, cena regeneracji w serwisie tonsila wynosi ok. 40zł. Ale czy 30w to nie za mało żeby posłuchać sobie czasem trochę głośniej np. na imprezie?

Nie wiem co tu dać innego, 20/40 lepiej by grał pewnie w większej obudowie. Jeżeli macie jakieś inne propozycje, to proszę, dopomóżcie.

Natrafiłem jeszcze z ciekawości na taki ciekawy głośnik Monacora

Ukryta Zawartość

ma 92db SPL, to już fajniej ale nie mogę nic o nim znaleźć w internecie, pasmo zdaje się mieć całkiem ładne, pomijając dołek zaraz za 1kHz

Do głośników planuję też dokupić wzmacniacz, być może Yamahę a500, Denona 860 lub HK pm655

Na głośniki chciałbym wydać do 600zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

dedykowanym tunelem WG300

to nie tunel tylko tuba. Tuba jest pewnego rodzaju filtrem środkowo przepustowym i trzeba to uwzględnić przy projektowaniu zwrotnicy (gdzie częstotliwości dolna jest ograniczana przez wylot tuby a górna przez wlot, sam przebieg charakterystyki pomiędzy tymi punktami zależy od kształtu tuby).

Na tym głośniku budował troelsgraven (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i pisał o kondensatorze 2.7 uF, którego użył szeregowo, w celu ,,wypłaszczenia pasma". Jak to działa? Bo chyba nie chodzi o notch filter.

Z tego co pobieżnie zobaczyłem kondensator jest normalnym elementem filtra górnoprzepustowego - chodzi o to aby głośnik ciąć na wyższej częstotliwości. Spadek efektywności dla niższych częstotliwości zostanie podbity przez tubę i nastąpi wyrównanie (proponuję skopiować to rozwiązanie Troelsa i nawiązać się do niego z dolnym głośnikiem, samo dopasowanie efektywności możesz zrobić już samemu).

Jeśli chcesz wykorzystać obudowy tonsili, musisz znać ich objętość i szukać głośników, które mogą pracować z tej wielkości obudową sam tunel b-r dostroisz. Oczywiście głośniki te muszą dać się spasować z górnym głośnikiem.

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Rzeczywiście, tuba lepiej brzmi, po prostu szukałem polskiego zamiennika ,,waveguide" :)

Obudowa ma około 24l, chcialem z niej zrobić konstrukcję zamknietą, tak jak jest w oryginale. Nie jestem bardzo doświadczony i wydaje mi się, że przy zamkniętej obudowie jest mniej rzeczy, które mogę zrobić źle.

Szukać można sporo, na rynku jest ich mnóstwo, ale które z nich są godne polecenia? Chodzi mi głównie o wrażenia brzmieniowe, bo wiadomo, wykresów się nie słucha. Chcialbym tylko, żeby nie miały zjazdu na basach - żeby potrafiły uderzyć, kiedy muszą ;)

• Moderatorzy

Wybór głośników do obudowy zamkniętej nie jest zbyt duży. Co prawda obudowa zamknięta jest prostsza do wykonania ale różne głośniki wymagają różnej wielkości obudowy co dodatkowo zawęża wybór głośników. Druga sprawa to filtr w dużej mierze on kształtuje brzmienie. Jak chcesz wykorzystać obudowę to i głośniki najlepiej zregenerować jak szukać innych i robić do nich zwrotnicę zwłaszcza jeśli nie masz w tym doświadczenia. Wysokotonówkę wybierałbym bez tuby - łatwiej zaaplikować, tuba narzuca z góry pewien podział.

No właśnie pomyślałem o tubie, bo w oryginale też jest tuba - której szerokość w punkcie montażu wynosi ok. 13,5 cm. Nie wiem, czy znajdę jakiś wysokotonowiec z takim montażem.

Chyba że... można by na wierzchu jakoś przymocować dodatkową drewnianą płytkę z mniejszym otworem. Czy to dobry pomysł?

• Moderatorzy

Trzeba by poszukać (lub porobić) gdzieś pomiary tych kolumn - oddzielnie każdego głośnika, zresztą jak chcesz coś robić to bez pomiarów raczej się nie obędzie bo to trochę szukanie po omacku.

Jest coś niemal w pożądanym formacie:

Ukryta Zawartość

zresztą znajomy włożył do podobnych skrzynek Tonsila głośnik Fonicsa 20cm plus DT 99,

przerabiając na BR i jak do tej pory jest zadowolony.

Polecał bym jednak jakiś GDN 20 firmowy, bo parametry ww, F sobie a rzeczywistość sobie...:-(

Regeneracja owszem, ale próbował bym też BR; można takiego basu nie lubić,

ale jednak z BR jest go dużo więcej a to podobno też ważne.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Rzeczywiście, tuba lepiej brzmi, po prostu szukałem polskiego zamiennika ,,waveguide" :)

Precyzyjniejsze tłumaczenie jest takie:

waveguide - falowód

horn - tuba

Ehh... No nie wiem, nie potrafię znaleźć nic oprócz 20/30 albo 20/40. Już załamuję ręce. Czy na prawdę nie istnieją dobre głośniki 20cm do zamkniętych obudów? A szkoda tej całej mocy wzmacniacza powyżej 30W :(

Stx robi coś do zamkniętej 20 cm z Ots rzędu 1,1, ale rekomenduje 25 litrów :-(

Ukryta Zawartość

zresztą, czy to jest "dobry" głośnik ?

Może tylko wystarczający do prób - za to półdarmo, pewnie taniej niż regeneracja....

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Niby nie wygląda źle, ale ma podbity brzydko bas i średnia efektywność 89db, więc nie wygląda to ładnie... No ale to zawsze 80W przy 89db lepsze niż 40W przy 90db

Niby nie wygląda źle, ale ma podbity brzydko bas i średnia efektywność 89db, więc nie wygląda to ładnie... No ale to zawsze 80W przy 89db lepsze niż 40W przy 90db

Kolega to chyba szuka czegos, co nie istnieje. Wysoka sprawnosc, mala obudowa, niski bas i jeszcze obudowa zamknieta, aaa i najlepiej jakby glosnik kosztowal max stowke.

Tak, zdaje sobie sprawę, że niczego takiego nie znajdę. Po prostu szukam jakiegoś najlepszego kompromisu w tej sytuacji. Wiem, że prawdopodobnie będę musiał którąś z tych rzeczy poświęcić, z tym się pogodziłem. Ale piszę tutaj, żeby poznać wasze zdanie, pomysł na wyjście z tej sytuacji, jak wy byście zrobili na moim miejscu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.