Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil MAESTRO III opinie o nowej wersji

Piotr_57832

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej o tej nowej wersji MAESTRO III. Jak wrażenia odsłuchowe w porównaniu do innych propozycji w przedziale do 3500zł. Nie mam na razie możliwości odsłuchu ale podoba mi się ta konstrukcja trójdrożna. Podobno niskie i średnie pasmo jest bardzo dobre ale ktoś wspominał o szeleszczącym wysokotonowcu... co to znaczy? Że jest za ostry, gra niewyraźnie czy jakoś zniekształca dźwięk?

Głównie chodzi mi o porównanie dźwięku z:

- Indiana Line Tesi 560mk2

- AA Phoebe III / Hyperion IV

- Dali Ikon 6 mk2

Jak komuś stare kolumny Tonsil nie szeleszczą to założę się że te też nie będą szeleściły. Są ludzie którzy mają lepszy słuch niż inni niemniej uważam że jakaś część krytyków pisze o szeleszczących kopułkach Tonsil byle tylko przypiąć jakąś łatkę. Trzeba samemu posłuchać albo się przekaz będzie podobał albo nie.

W razie wątpliwości można w większości salonów posłuchać także kolumn z przedziału np. 5-10kPLN i zobaczyć na ile słyszy się jakąś różnicę w sopranach.

Miałem dość długo maestro II.Zdaje sobie sprawę że to są inne głośniki ale moje wnioski są następujące.oczywiście biorąc pod uwagę cenę.średnica bez zastrzeżeń , dół pasma na prawdę dobry 2 głośniki na basie robią robotę a że mieszkam w domu i czasami lubię przywalić to wiem co piszę.

Góra może czasami być lekko natarczywa ale jak dla mnie jeszcze w granicach normy.W tym budżecie można rozważyć jak się szukało nowych kolumn.Wydaje mi się że 20m2 na których je miałem to zdecydowanie za mało .Na pewno lepiej by zagrały w większym pomieszczeniu gdzie miało by się to wszystko elegancko rozlać i ułożyć.No dobrze zapytacie czemu sprzedałeś ? Raz że goni się króliczka bo inaczej nikt by na tym forum nie siedział:)Dwa następne kolumny które zostały pokazały mi dużo więcej detali ,smaczków których niestety w tonsilach nie słyszałem, jak by ich nie było.Oczywiście cały mój tekst jest o Tonsil maestro II .

• 4 tygodnie później...

w teście Hifichoice dostały ocenę bardzo dobrą. Tyle tylko, że testy nie grają, punkt widzenia (albo słyszenia) zależy od punktu siedzenia. O gustach się nie dyskutuje a każdy ma różne. Odsłuchać i sprawdzić - to najlepsza metoda na wiarygodną ocenę brzmienia :)

Miałem okazję posłuchać Maestro II, bardzo muliły na basie, co jest charakterystyczne dla tych głośników z PP (podobne miała Sonata i też bas się ciągnął). W tekście producenta było o zmianach na zakresie średnich tonów, więc podobnego, przecoągającego basu w III modelu też można się spodziewać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.