Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw 2.0 , 2500 - 3000 Zł.

Łukasz Cichoń

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Przymierzam się do zakupu jakiegoś sensownego zestawu 2.0. W gre wchodzi raczej tylko sprzęt nowy, nie chcę nic z niepewnych rąk a potem problemów. Oprócz tego chciałbym mieć możliwość podłączenia do wzmacniacza słuchawek ( Beyerdynamic DT880 ) Aktualnie jak widać na zdjęciu pokoju poniżej posiadam Edifiery R2600 z których jestem jak na ich cenę dość zadowolony.

Muzyki będę słuchał wyłącznie z PC ( Jakieś spotify / tidal / soundcloud / filmy / sporadycznie CD odtwarzane z PC )

Typ muzyki : Rap / Pop / inne gatunki których nazw nie potrafię określić ale jest tam często spora ilość basu. Przykłady :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Metraż pokoju : 17m2 ( Szerokość 3m, długość 5,80m )

Zdjęcia pokoju :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Budżet : 2500 zł - 3000 zł.

Budżet zakłada zakup wszystkiego co potrzebne czyli kolumny, wzmacniacz ( nie wiem czy z wbudowanym dacem, czy osobno dac + osobno wzmacniacz - czekam na sugestie w tej kwestii ) i potrzebne kable. Górna granica jest absolutnie nie przekraczalna.

Z tego co widać na zdjęciach pokoju w gre wchodzą jedynie jakieś monitory które byłyby ustawione tak jak aktualne głośniki. Nie mam możliwości zmiany umeblowania, jedynie mogę przesunąć biurko kilkanaście centymetrów w prawo aby stało bardziej na środku ściany.

Mieszkam w Dębicy, w Rzeszowie znalazłem 2 sensowne sklepy w których wczoraj byłem obejrzeć co mogą mi zaoferować.

Nautilus

Sprzedawca stwierdził że w tej cenie z tego co mają na sklepie to jedynymi sensownymi produktami są Monitor Audio Bronze 2 + Wzmacniacz z wbudowanym Dac Onkyo A9010

Zaproponował zakup jakiejkolwiek karty dźwiękowej z wyjściem optycznym i w taki sposób puszczenie sygnału do wzmacniacza. Nic nie wspominał o Castle Knight, pewnie dlatego że u nich na sklepie akurat ich nie było ale sprawdzałem i w tej sieci sklepów są więc raczej nie byłoby problemu z ściągnięciem ich do odsłuchu. Koszt odsłuchu to 50 zł które jest potem odliczane przy zakupie

2) Linia Dźwięku

Sprzedawca stwierdził że zaproponowane w wcześniejszym salonie głośniki i wzmacniacz to beznadzieja, a Onkyo to szajs. W tym salonie mają zarówno sprzęt nowy jak i używany. Głośniki proponował nowe a wzmacniacz używany ( dają na wszystkie rzekomo 1 rok gwarancji ). Do tego proponował zakup Daca.

Propozycje głośników to :

Pylon Audio Pearl Monitor - 1000 zł

Pylon Audio Opal Monitor - 1400 zł

Usher S520 - 1500 zł

Propozycje wzmacniaczy :

Cambridge Audio a500 - 650 zł

Rotel 921 po tuningu - 890 zł

Nad c320 - 750 zł

Propozycje Dac :

Taga da 300 v2 - 700 zł

Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego zestawu, ewentualnie w razie potrzeby mogę się przejechać odsłuchać jakieś głośniki max do Krakowa. Po wizycie w tych 2 salonach jestem dość zmieszany, sam nie wiem co myśleć o tych sprzedawcach i produktach tym bardziej że jeden całkowicie zaprzeczał drugiemu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/130781-zestaw-20-2500-3000-z%C5%82/

Jeżeli źródłem jest komputer, a słuchasz muzy głównie przy biurku to zdecydowanie polecam Ci monitory aktywne + interfejs.

Z interfejsów w rozsądnej cenie i bardzo ceniony jest Focusrite Scarlett 2i2. Z monitorów Adam Audio, Alesis, KRK z tymi firmami, różnymi modelami miałem wielokrotnie do czynienia i śmiało mogę polecić.

Natomiast klasyczne stereo, monitory Usher, które Ci polecali jak dla mnie nie mają konkurencji w tej cenie.

Z tańszych dac polecam SMSL, sam używam w swoim stereo i jest wystarczająco.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Wchodzi w rachubę przestawienie pokoju?

Odnośnie monitorów i sprzedawców to tak już jest, że każdy ma swoje zdanie, co widać często po wpisach na forum. Odnośnie kolumn to ważne jest łączne zestawienie wzmacniacza z monitorami.

Pewnie chciałbyś przerzucić biurko + pc na którąś z dłuższych ścian, niestety nie ma takiej możliwości. Jedyne co mogę zrobić to przesunąć biurko lekko w prawo żeby je nieco bardziej wyśrodkować.

Te Ushery raczej odpadają ze względu na bardzo skromną ilość basu, być może zabrzmiały by nieco inaczej w moim pokoju aniżeli w ich pokoju odsłuchowym. W tym 2 sklepie jest spoko opcja że mogę wypożyczyć głośniki pod zastaw pełnej kwoty ( nie będzie dla mnie problemem wyłożyć kilka tysięcy i wziąć kilka fantów ) i sobie w dzień / dwa przesłuchać tego u siebie na spokojnie. Z tym że niestety mają dość mocno ograniczony wybór sprzętu i poza tym co wypisałem nie ma tam nic innego w moim budżecie.

W tym momencie też trochę zgłupiałem czy jednak lepszym wyjściem nie będą jakieś monitory aktywne tak jak napisał kolega wyżej. Chce w tej cenie uzyskać względnie jak najlepszą jakość dźwięku.

Jeśli odległość do kolumn będzie wynosić do półtorej metra do idź w monitory aktywne. W tej cenie dostaniesz już na prawdę dobre paczki.

Przy dalszym odsłuchu następuje zdecydowany regres jakości.

Więc zdecyduj gdzie siedzisz jak będziesz słuchał i to wybierz.

Pozdrawiam

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę ustawienie systemu oraz preferencje, zwróciłbym Twoją uwagę na aktywne monitory z wbudowanym przetwornikiem KEF X300A (http://q21.pl/kef-x300a.html). To zestaw, który brzmieniowo powinien Cię w pełni usatysfakcjonować, funkcjonalnie także jest wyposażony praktycznie we wszystko, co potrzebne. Monitory spokojnie nagłośnią pokój, natomiast bardzo dobrze sprawdzą się także jako kolumny bliskiego pola, które możesz słuchać z małej odległości. Z mojej strony rekomenduję to rozwiązanie.

Natomiast jeśli chcesz zbudować klasyczny system, zwróciłbym Twoją uwagę na wzmacniacz Advance Acoustic X-i50BT (http://q21.pl/advance-acoustic-x-i50bt.html) połączony z monitorami Tannoy Mercury 7.2 (http://q21.pl/tannoy-mercury-7-2.html) bądź Indiana Line Nota 250X (http://q21.pl/indiana-line-nota-250x.html). To komponenty, które są w stanie zapewnić bardzo dobry jakościowo dźwięk i są optymalnie dobrane.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przemyślałem sprawę jeszcze raz, i w tym wypadku chyba najlepsze będą jakieś monitory aktywne bliskiego pola.

Miejsce do odsłuchu wygląda konkretnie tak :

Ukryta Zawartość

W 95% słucham muzyki siedząc przy Pc na krześle, baaardzo sporadycznie leżąc w łóżku :

Ukryta Zawartość

Do tego odpada problem pomieszczenia tych gratów ( wzmacniacza + daca ) na biurku.

Czekam jeszcze aż wypowie się ktoś bardziej ogarniający temat ale z tego co aktualnie wyczytałem nie ma co bawić się w jakieś inne głośniki + wzmacniacz gdyż potrzebują one trochę więcej miejsca + przy monitorach aktywnych odpada mi problem dobierania tego wszystkiego pod siebie. Po prostu model gra jak gra i podoba mi się albo nie, a tak to multum kombinacji i problemów ( a nie lubię zbyt takich decyzji gdzie mam do wyboru zbyt dużo : P )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytaj co napisałem Ci wyżej. W studiach siedzę od wielu lat tych profesjonalnych i tych domowych. Ja po kilku przerobionych interfejsach w swoim małym domowym studio jak i opiniach na wielu branżowych forach wybrałem i zostawiłem Focusrite Scarlett 2i2. Do tego weź sobie monitory Adam Audio albo KRK, ew. Alesis w zależności od upodobań i na 100% będziesz zadowolony. Ja mam u siebie przy kompie Alesis M1 Active 620 i jestem bardzo zadowolony.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

A co sądzisz o tych wyżej poleconych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Lekko wykraczają ponad budżet ale myślę że coś da się znegocjować : )

I co do monitorów to napisałeś to dość ogólnie, te marki mają multum modeli. Nie mam pojęcia które będą pasować pod metraż mojego pokoju, muzykę itp.

Ukryta Zawartość

Tych KEF nigdy nie słyszałem, także się nie wypowiem. Z małych kef tylko kef ls50 ale to trochę inna bajka, u kumpla w sypialni stoją i jak na takie małe kolumienki to grają super. Proponuje zadzwonić Ci do Djshop.pl i tam pogadać, bardzo ogarnięci ludzie tam pracują i dobrze Ci doradzą co do Twoich upodobań i warunków odsłuchu. Ceny u nich też można negocjować, a i tak możesz kupić gdzie indziej. Ale chłopaki na pewno fachowo Ci doradzą. Aż tak w poszczególnych modelach zwłaszcza tych nowych rozeznany nie jestem.

Możesz spokojnie posłuchać KEF X300,gra najbliżej do serii Q pasywnej.. Jedne z fajniejszych aktywnych w tej klasie cenowej. Ja miałem w z KEF-ów kilka modeli i lubię ich granie. Szczególnie serii R i LS50.

Po co ta dyskusja są tacy i tacy... Ja też kiedyś myślałem, że im większe tym lepsze... Ale podobno jest to forum, które ma dawać "dobre" rady, a przynajmniej takie, które według każdego wypowiadającego się forumowicza zgodnie z jego DOŚWIADCZENIEM przypasowały mu najbardziej i są wzięte z praktyki i obycia.

Trzeba nauczyć się, że każdy ma inne odczucia i wyobrażenia w sensie odbioru muzy przekazywanej przez system. Dlatego sugeruję zawsze w swoich "radach" używać zwrotu "moim zdaniem".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.