Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz/Moduł do SubWoofera kina domowego.

4tasso

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuję wzmacniacza lub modułu wzmacniacza subwoofera który będzie miał około 80-120 W RMS- mam niestety tylko Subwoofer Pasywny 250W RMS 4OHM.

Zastosowanie - Fimy i muzyka - sygnał z kina domowego.

Mam sprawny Transformator AC 2x17 V 2x2,94A co na wyjściu z mostka prostowniczego bez obciążenia z kondesatorem na multimetrze pokazuje 54V DC lub 26,5V DC w zależności od podłączenia szeregowo lub równolegle i myślałem o dobraniu do niego jakiegoś układu wzmacniacza na TPA3116 6273890387 TDA7498 6646603061 lub coś podobnego. Ceny gotowych układów oscylują między 80 a 140 zł lecz żadnej nie pasuje napięciowo do mojego transformatora.

Myślałem też o gotowych panelach do wzmacniaczy subbass 100arw 5293529086 czy conrad electronic sub-150 6645401170 których cena oscyluje między 200 a 260 zł .

Zależy mi zarówno na ładnym brzmieniu jak i rozsądnej cenie i stanąłem w martwym punkcie z wyborem, więc postanowiłem zapytać kogoś mądrzejszego.

A może:Brand new 200W Subwoofer DC power supply High power IRS2092 IRFI4019 single sound track D class digital power amplifier board

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(from AliExpress

Ukryta Zawartość

świetny moduł ale zakres napieć ma od 30 do 60 a zalecane to 50V. Czyli 4V bym musiał jakoś zbić lub zostawić i liczyć że się nie spali xD

//edit

ale dobrze że dopatrzyłem, ten układ wymaga 3 pin zasilania +50 / GND / -50 co niestety już go skreśla bo nie mam skąd wyciągnąć trzeciego pinu -50.

Masz trafo 2 x 17V to jaki problem widzisz żeby uzyskać zasilanie symetryczne ? będziesz miał po wyprostowaniu ok +24 GDN -24

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Wpisz w Aliexpres to:

TDA7293 255W Amplifier Board Amplifier Parallel BTL Mono Power

Do Twojego transformatora dołożysz jedynie mostek i masz kompletny wzmacniacz z zasilaniem. Nie wyciągniesz nominalnej mocy, bo niższe napięcie, ale na 4 ohmach będziesz miał petardę.

Może być trochę mało do wyciśnięcia ile się da, ale do spokojnego użytku wystarczy. podłączenie widzę raczej tak:

Do tego filtr częstotliwości, porządny kawał grubej blachy Al z ewent. radiatorem i masz kompletny panel do subwoofera.

Ukryta Zawartość

post-7066-0-43002300-1482451443_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no ta jeszcze radiator do tego, nie wiesz czy może być jeden na wszystkie 3 czy każdy musi być oddzielnie odizolowany?

czyli do + GND - trzeba jakiś inny specjalny mostek ? czy tak: 78_1238505495.jpg

Panie!

Oddzielnie odizolowany każdy scalak, podkładki mikowe i podkładki plastikowe, jeden radiator (już widzę problemy:).

Nie musi być podwójny mostek prostowniczy, może być pojedynczy, trochę ułatwi to ci życie, i poznasz zasadę działania zasilacza symetrycznego, no chyba że już nasz. Np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Połącz koniec wtórnego1 z początekiem wtórnego2, to będzie zero, wspólna masa. Początek wt.1 i koniec wt.2 do mostka, z mostka do +/- wejścia zasilania wzmacniacza, zero do wspólnej masy. Kondensatory masz we wzmacniaczu. Po co komplikować zasilanie dwoma mostkami?

W komplecie ze wzmacniaczem widziałem podkładki i wkręty z izolacją, więc masz wszystko prócz radiatora. Podstawy scalaków są normalnie pod napięciem, więc izolacja pomiędzy nimi a radiatorem jest konieczna.

Radiator oczywiście wspólny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.