Skocz do zawartości
IGNORED

Grundig Box Super HI FI 850A Professional

Daglas25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nabyłem w ostatnim czasie kolumny Grundig Box 850A Professional. W necie mają niemal same przychylne opinie. Podłączyłem do Pioneera A-400. Odsłuchiwałem zestaw między innymi na utworze: Leonardz Cohena - You Have Love Enough. Śwrednica i wysokie tony są jak najbardziej w porządku. Jednak bas mnie niemile zaskoczył. Jest go mało i bardzo słaby jak na takie kolumny. Chyba jest problem ze szczelnością kolumn bo po wciśnięciu i puszczeniu membran błyskawicznie wracają na swoje miejsce a powninny wrócić w czasie 1-2 sekund. Wszystkie głośniki są w doskonałym stanie. Skrzynki z zewnątrz nie mają żadnych rozszczelnień. Jedyne co mi w tym momencie przychodzi do głowy to uszczelnić wszystkie połączenia wewnątrz kolumn a następnie dać pianki uszczelniające pod głośniki. Ma ktoś te kolumny lub coś z tej serii lub jakie kolwiek inne kolumny zamknięte? Jakieś doświadczenia? Pozdrawiam

Brak szczelności w obudowach zamkniętych nie spowoduje braku basu.Spowoduje zbyt duże wychylenie membran przy większej głośności i w efekcie zniekształcenia.W kolumnach z obudową zamkniętą, zawieszenie głośników niskotonowych jest dosyć miękkie, bo zamknięte szczelnie powietrze w obudowie działa jak poduszka powietrzna i wspomaga zawieszenie membrany głośnika.

Kolumny musisz uszczelnić,ale na poprawę ilości odtwarzanego basu pomóc może zmiana ich ustawienia.

Kolega posiada identyczne i ma sporo basu.

Nie jest to bas dobrze kontrolowany, ale jest do wystarczająco dużo.

Szukałbym przyczyny gdzie indziej łącznie z przyzwyczajeniem do nadmiaru basu (nie wiem na ile jesteś osłuchany w lepszym sprzęcie)

Dzisiaj podłączyłem pod kolumny amplituner Bang olufsen Beomaster 2400 z innego systemu. Ewidentnie słychać poprawę w prezentowaniu niskich częstotliwości. Średnica i góra graja poprawnie. Z ustawianiem kolumn jes troszkę problematycznie bo miejsca brak.

Cześć,

a miałeś kiedyś styczność z głośnikami Bang Olufsen? Zastanawiam się nad kupnem beprzewodowych (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Kuszą ceną, nie powiem. Ale zastanawiam się czy głośniki Sonos Play:1 nie będą lepszym wyborem? Może coś wiesz, na ten temat?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.