Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw hi-fi do 15 000pln...

przemas_astro

Rekomendowane odpowiedzi

25 Lis 2004, 14:55

Witam serdecznie!!!

Sprawa jest następująca:

- chcę skompletować zestaw hi-fi w cenie do 15 000 pln,

- sprzęt stałby w pokoju o powierzchni około 25 m2

- główna muzyka słuchana na nim to wczesna elektronika (Tangerine Dream, Klaus Schulze, itp) oraz rock progresywny lat 70 i 80-tych,

- co do wzmacniacza to skłaniam się ku CREEK 5350 SE,

- CD player i kolumny to na dzień dzisiejszy zagadka...,

- kolega poleca mi głośniki B&W serii 600 i kompakt NAD'a.

Czy możecie mi, szanowni i doświadczeni Audiofile, polecić coś do powyższego kompletu?

Serdecznie pozdrawiam!!!

Przemysław Rudź

https://www.audiostereo.pl/topic/13074-zestaw-hi-fi-do-15-000pln/

na to co wybrales i co ci kolega poleca starczy ci polowa tej sumy - reszta bedzie na plyty

a za te pieniadze kupilbym komplet Krell'a 300 (chodza po 6-6,5 tys) + np dynaudio 72 (3tys)

oczywiscie jesli nie musi byc nowy i nie zalezy ci na gwarancji

Za tę sumę możesz kupić znacznie lepszy sprzet niż zaproponował Ci kolega.Kolumny B&W seria 600 to podstawowa linia obfity bas mało zróżnicowa na barwa i wyostrzony charakter średnich tonów.Creek jest w miarę czystym wzmacniaczem ,ale widziałem w ogłoszeniach wzmacniacz np:Yba integra DT super wzmak ,do tego kolumny Proac Responce 1SC i cd np.Marantz 17 mk2. razem ok 13000zł, zostaje Ci jeszcze na kable.

poniewaz 80 % sluchanej muzyki przeze mnie to schulze i TD z 10-letniego doswiadzczenia polecam Ci Creeka z kolumnami Castle'a - bardzo dobre zestawienie do elektroniki

Avance tez brzmia fajnie, na NAD - a w sumie tez sie mozesz skusic

odradzam do elektroniki B&W Dynaudio no i bron boze pradigmy ale to moja subiektywna ocena oczywiscie

za 15 kola skompleujesz bez problemu jakis fajny zestaw a i na kable styknie

nie wiem dlaczego crreek, czy go słuchałeś i ci się podoba, czy czytałeś i myślisz, że to to?

Jeśli go nie słuchałeś wydaje mi się, że możesz być rozczarowany możliwościmi w zakresie basu, którego w tego typu muzyce trochę jest.

Jeśli słuchałeś, ale z niczym nie porównywałeś, koniecznie posłuychaj jeszcze innych konstrukcji. Gdybyś dopuszczał możliwość zakupu innego wzmacniacza, wowczas po dobiorze odpowiedniego można dyskutować dalej o pozostałych elemntach.

Robtango sugerowałposłuchać YBA integra DT, to b. dobra proozycja (oczywiście jeśli mowa o używanym), tańszym też godnym uwagi może być MF A3 lub A3.2. Z rotelem w tym repertuarze także powinno być dobrze.

Jeśłi cośwybierzesz , możńa myśleć o reszcie.

W tophifi mają w promocji zestaw: Marantz CD 17 M + Marantz PM 17 M + Vienna Acoustics Mozart za 14999 zł.

Inna opcja to Primare D20/A20 plus VA Bach.

Co do Creeków, to na AS'04 ładnie grały z Eposami w systemie właśnie za około 15 tysięcy.

A widzę że jest kopia na Stereo...

Kopiuje zatem wpis, sorki za powtarzanie się:

15.000 łał, radzę dobrze sie zastanowić! Za to już można złożyć zestaw Quada:

CD: Quad 99 -CD-P

AMP: Quad 99 Stereo (to końcówka mocy, ale 99CD-P współpracuje z nią bez przedwzmacniacza)

GŁ: Quad 21L.

Zaleta - legendarne brzmienie ;-D

Wada - w Polsce się nie kupi.

>Robtango!

Bajki opowiadasz!No chyba że lubisz jak np.plumpkanie zamiast potrzebnego w danym momencie p....

Może Rush tez z triody nawet 300B tez zagra swietnie!?

Jeżeli wzmak ma byc uniwersalny brzmieniowo to musi miec moc!

Praw fizyki nikt nie przeskoczy!Nawet bąk!

>Bradpit

Jest mi obojętne czy to z lampusa czy z fetowca słucham np.Tangerine Dream np.EXIT.

Wzmacniacz musi spełniac pewne minimum..moc,wyd.prądową[nawet do wysokosprawnych głośników].

Słuchaj,słuchaj....

>bratpit

a słuchałeś kiedyś dobrego wzmacniacza lampowego? bo coś mi się widzi, że dotychczas miałeś pecha trafiać na te słabsze...

>darkul

zgadzam się - sprzęt ma dobrze grać. nieważne, tranzystor czy lampa.

ale przyznaj sam, że coś w tym jest - słuchasz 300B z odpowiednio dopasowanymi głośnikami i ew. niedociągnięcia w rejonach 30-40 Hz przestają przeszkadzać, bo... reszta jest po prostu REFERENCYJNA.

mówię to jako zdeklarowany fan tranzystorów - jeszcze do niedawna. teraz już nie jestem fanatykiem :)

>darkul

no exit TD jest kiepsko ngrany i pojdzie na wszystkim prawie tak samo

ale niech szanownemu forumowiczowi zechce sie np. przykopac na JMJ "Aero"

:))))))

a propos TD wole "Stratosfear" - magiczna plytka...

> herr pasternak

ale ja nie mowie ze jestem zadeklarowanym fanem mosfetow

po prostu twierdze (wobec 15-letniego sporego osluchania)

ze MI lampa do muzyki elektronicznej nie podchodzi

koniec kropka:))

>bratpit

kiedyś też mi nie pasowała ale się niespodziewanie przekonałem.

dobra lampa pasuje naprawdę do wszystkiego. zresztą tak samo, jak i dobry tranzystor. kwestia tylko w doborze systemu, a to już zupełnie inne bajki w obydwu przypadkach. zresztą sam wiesz - zakładam, że nie próżnowałeś przez te 15 lat :)

pozd!R

A może to. Zestaw Esposure. Do tego dobre kolumny za około 6000-6500 pln ( np. AP Tempo I lub II) i zostają jeszcze pieniądze na przyzwoite kabelki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie zapomniałem, nie zapomniałem, tylko bacznie przyglądam się dyskusji. W moim przypadku sprawa wygląda tak, że nie jestem tak zaawansowany w audiofilskim sprzęcie jak Wy, a chciałbym tylko skompletować sobie porządny zestaw. Miałem kiedyś okazję porównać "niby" świetnego Technicsa z wyglądającym jak zaliczenie na 3 minus cwiczeń z ZPT wzmacniaczem audiofilskim i dosnałem szoku. Technicsa można było spokojnie wyrzucić na śmietnik. Inna bajka...

Moim prawdziwym hobby jest astronomia i w nią ładuję całą kasę (a nie są to małe kwoty...), muzykę kocham i trochę się znam na niej. Naturalnym wydaje się mieć chęć posiadania sprzętu na którym się słucha, a nie odtwarza...

Do końca pierwszego kwartału 2005 zamierzam podjąć konkretne kroki finansowe, zobaczymy jaki zestaw będzie mi umilał odpoczynek po obserwacjach astronomicznych :) :) :)

Pozdrowienia!!!

Przemek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.