Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy DC6T SE VS Tannoy XT8F

bartoszek32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Czy mial ktos mozliwosc porownania tych dwoch modeli?

Jak jest roznica w reprodukcji dolnych rejestrow,budowania sceny,wypelnienia.

Mam zamiar zmienic kolumny i chcial bym zostac przy tej samej marce.Pod uwage tez biore Precision 6.2.

Reszta toru Roksan Kandy K2,Audio-Gd 10ES2,terminal Fujitsu Futro 550 z Daphile.Pokoj 25 m

Dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/130738-tannoy-dc6t-se-vs-tannoy-xt8f/

Dzień dobry.

Tak naprawdę Tannoy Revolution DC6T SE i Revolution XT 8F to inaczej grające kolumny. Poprzenia seria DC6T SE grały przede wszystkim środkiem pasma, eksponując go, a skraje pasma były tylko dopełnieniem. To ciepłe, gęste granie, ale na pewno nie tak uniwersalne, jak przy XT 8F. Natomiast XT 8F to kolumna znacznie wyraźniej eksponująca bas i wyższe rejestry, co oczywiście nie oznacza charakterystyki z cofniętym środkiem. Nadal środek pasma jest bardzo ważny, dużo się w nim dzieje, jest neutralny, spójny z pozostałymi częstotliwościami. Scena jest na podobnym, bardzo wysokim poziomie.

Kolumna Revolution XT 6F jest bardziej zbliżona brzmieniowo do DC6T SE.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To inaczej grające kolumny i inaczej skonstruowane. Jeśli zależy Ci na dynamice i poprawie dołu to model Revolution XT8F będzie słusznym wyborem. Gra równie dobrą stereofonią, chodź środek nie jest tu na pierwszym lanie.

Z kolei model Precision 6.2 to coś pomiędzy. Ma inaczej filtrowaną zwrotnice od serii Revolution, gra dużo lepiej stereofonicznie i płynniej. Ma także niżej schodzący bas od DC6T chodź mniej niż w XT8F.

Jest jeszcze model Precision 6.4 to już dopełnienie obu konstrukcji. Chodź nie wiem czy to mieści się w budżecie.

Jeśli należysz do Tannoy Maniaków, (osobiście także lubię te kolumny wiec to żadna obraza) to przesiadka na obydwa modele wniesie poprawę. Z tym że na pierwszy "rzut ucha" większa zmianę odczujesz przy XT8F.

Pozdrawiam i zapraszam na odsłuch

Witam wszystkich forumowiczów.

Czy mial ktos mozliwosc porownania tych dwoch modeli?

Jak jest roznica w reprodukcji dolnych rejestrow,budowania sceny,wypelnienia.

Mam zamiar zmienic kolumny i chcial bym zostac przy tej samej marce.Pod uwage tez biore Precision 6.2.

Reszta toru Roksan Kandy K2,Audio-Gd 10ES2,terminal Fujitsu Futro 550 z Daphile.Pokoj 25 m

Dzieki

Dlaczego nie za interesujesz się Polskimi kolumnami. Są lepsze w tej cenie a nawet niższej. Polska manufaktura jeżeli chodzi o kolumny jest bardzo wysoko ceniona

Nie mam mozliwosci odsluchu poniewaz mieszkam w Irlandii.Tannoy znam i wiem ze to jest dobra manufaktura.

A co do precision 6.4 jak u nich z basem.

Swego czasu słuchałem Precision 6.2, 6.4, a kupiłem 6.2LE. Dane techniczne są różne na papierze, ale przy odsłuchu to te wygrały właśnie stereofonią, muzykalnością, lekkością i o dziwo lepszym basem. Dla mnie - niekoniecznie dla Ciebie. Posłuchaj. W kraju Tannoy'a nie powinno być z tym problemu.

Precision 6.4 grają niższym bardziej dociazonym basem. Potrafią być gęste ale także luźniejsze w zależności od utworu. 6.2 jest delikatniejszy. 6.4 mocniejszy.

I owszem to konstrukcja z pasywnymi membranami.

Konstrukcyjnie zwrotnica jest filtrowana dosyć nisko, przez co głośnik basowy oraz dwie bierne membrany przy odpowiednim wzmacniaczu potrafią ładnie zagrać.

Pozostaje do twojej dyspozycji

żeby nie zakładać nowego tematu..

pytanie zwlaszcza do s4home który dużo słuchał, dużo wie, i dzieli się wiedzą..:-)

jak mają się te wszystkie tannoye do dali mentor...? czy mentor to lepszy wybór do denona 1520ae?

costa brava, Dali Mentor to zupełnie inne granie. Obie kolumny znam nie tylko z salonowych odsłuchów. Ale ja byłem użytkownikiem Precision a u znajomego słuchaliśmy przy piwku Mentorów 6, nie wiem czy o te Ci chodzi.

Precision podobały mi się ze względu na ich melodyjność, uniwersalność i zróżnicowany bas. Do tego grają świetnie stereofoniczne ze względu na cenę. Z kolei Mentor to lepsza konstrukcja od Ikon. Różniąca się wyglądem i użyciem materiałów. Jaśniejsze granie, bardziej miękkie, delikatnie wycofana średnica. Kolumny nieco mocniejsze w dźwięku.

Czy Tannoy precision 6.2 to będzie dobry wybór do muzyki barokowej i klasycznej ogólnie? I z jakim wzmacniaczem kolumny łączyć?

Tak z tym że trzeba je podłączyć do wydajnego wzmacniacza.

Cayin A55TP, Roksan K3, Denon 2010, Marantz PM8005. No kwestia ceny i czy nowy czy uzywany.

myślę o wymianie dc6t SE na mentor 2. Mały pokój 15 m więc spokojnie podstawkowe dadzą radę.

No nic, dopóki nie posłucham to się nie dowiem jak to wypadnie U MNIE.

Z moim wzmakiem. Czyli mentory to jeszcze jasniejsze niż tannoye? To chyba niezbyt dobrze przy Denonie 1520.. A z drugiej strony słyszałem ze Helicony z Denonem 20xx to rewelacja...

Z Tannoy nawet Marantz pm 7004 sobie poradzi. Ale jednak od 8005 będzie sensownie :) czyli lepiej

P. S. Sluchalem Tannoy precision 6.2 z Marantz pm 14s1 i grało bardzo piękne. O scenie nie bede wspominał, ponieważ u Tannoy to normalne. Barwa była naturalna, namacalna, bardzo dobra różnica w brzmirniu instrumentów, barwy głosu. Do tego średnica to cud, miód. Sluchalem mojego ulubionego Straussa i bylo cudnie. Dodatkowo posluchalem the beatles i tez bylo super. No i pink floyd! Te kolumny sa stworzone dla takiej muzyki. Spróbowałem nawet czarnej plyty Metallica i bylo naprawdę dobrze, choc brakowalo dynamiki i kopniecia. Jednak wokal i barwa byly świetne. Źródłem byl Marantz sa 8005. Wiec pewnie z Marantz sa 14s1 powinno byc lepiej.

Miałem precision 6.4. Maja bardziej punktowy bas niż 6.2 i łatwiej je ustawić. Stereofonia taka sama jak nie lepsza od 6.2. 6.2 zagrają głębszym basem. Ogólnie za cenę za jaka można je kupić w UK...ja za nowe w premium kolorze z wysyłka dałem bodajże £1150...to bardzo dobre kolumny. Za ich cenę regularna jednak można znaleźć coś lepszego. Np Spendor A6R.

Mimo świetnej stereofoni, szerokiej sceny, 6.4 i 6.2 maja problem z dobra scena powyżej 1.5m (nie tylko ja to zauważyłem). Przy odsłuchach na siedząco nie ma to jednak znaczenia. 6.4 potrzebują gęstego wzmaka. Inaczej zwłaszcza bas będzie zbyt "lekki". Oprócz tego to bardzo udana konstrukcja.

Wieza STEREO Technics :)

Miałem precision 6.4. Maja bardziej punktowy bas niż 6.2 i łatwiej je ustawić. Stereofonia taka sama jak nie lepsza od 6.2. 6.2 zagrają głębszym basem. Ogólnie za cenę za jaka można je kupić w UK...ja za nowe w premium kolorze z wysyłka dałem bodajże £1150...to bardzo dobre kolumny. Za ich cenę regularna jednak można znaleźć coś lepszego. Np Spendor A6R.

Mimo świetnej stereofoni, szerokiej sceny, 6.4 i 6.2 maja problem z dobra scena powyżej 1.5m (nie tylko ja to zauważyłem). Przy odsłuchach na siedząco nie ma to jednak znaczenia. 6.4 potrzebują gęstego wzmaka. Inaczej zwłaszcza bas będzie zbyt "lekki". Oprócz tego to bardzo udana konstrukcja.

Do wysokiej sceny to juz akustyka i system musi byc dopracowany. Z dobrej klasy okablowaniem wlacznie.

Zmieniłem kolumny i scena jest wzwyż...kable tez zmieniłem...na dużo tańsze. Pomieszczenie i reszta bez zmian.

Gesty wzmacniacz to inaczej taki, który dociąży dźwięk. Nada mu wypełnienia co jest niezwykle ważne zwłaszcza przy niższych częstotliwościach i "papierowych" kolumnach.

Pozdrawiam

Hubert

Wieza STEREO Technics :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.