Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt z dobra przestrzenia i wypelnieniem

raker84 PGN

Rekomendowane odpowiedzi

witam poszukuje interkonektu ktory doda przestrzeni i wypelnienia, przy jednoczesnym zachowaniu dobrej separacji dynamiki i rownowagi tonalnej.

zestaw ktory posiadam gtra w pokoju <20m2

sa to kolumny Pylon Audio Sapphire 25, integra Roksan Caspian M1 i dac SMSL m8.

glosnikowe to Chord Carnival Silverscreen, USB Supra, IC na chwile obecna to Melodika MD2R05

kilka tyg temu wymienilem IC cambridge Audio Arctic na ta wlasnie melodike, poniewaz uzywalem go od ponad 5 lat i po kilku zmianach systemu stwierdzilem ze na chwile obecna zostaje przy tym co powyzejkolumny plus wzmacniacz i na pewno dac na ESS Sabre, wczesniej byl Qdack Audiolaba teraz jest Chinczyk SMSL m8 ktorry raczej zostanie.

Zaznacze ze temata wlasnciwego ustawienia kolumn w pomieszczeniu mam juz za soba, system stoi w pokoju uzytkowym wiec to co moglem skorygowac ustawieniem kolumn zostalo zrobione, niemam zadnyuch usttrojstw na scianach i nie zamierzam miec. kolumnny stoja na kolcach na golych panelach podlogowych, byuc moze za kilka miesiecy pojwi sie jakis dywan w celu polepszenia wlasciwosci akustycznych,

Czy warto wymienic IC w takim systemie? POdkresle ze jestem raczej kablosceptykiem, choc WYDAJE mi sie ze jaas delikatna roznice slysze miedzy IC Cambridga a Melodika. wydaje mi sie ze z CA dzwiek byl bardziej detaliczny , melodika lekko zmiekczyla brzmienie, dodala troche wiecej niskich ale sa bardziej rozlazle niz zwarte. Z iC cambridga bhyłó bardziej przestrzennie i detaliczniej.

Mialem kiedys zestaw cambridga 640a + 640C z kolumanmi kef IQ5Se z tymi samymi glosnkowymi i Ic Arcticiem. zestaw zupelnie nie nadawal sie do Rocka typu Pink FLoyd David Gilmoure itp. ale w spokojniejszych kawalkach z mniejsza iloscia instrumentow bylo bardzo przestrzennie nawet analitycznie wrecz z dobra separacja.

Szukam IC do max 300zl najlepiej kolo 200 moze byc uzywka. myslalem o Wireworld Luna 7 lub Chord Codac Silver plus albo wroce do Arctica Cambridga.

Co radzicie koledzy.

Chcesz zmiany to zmień kolumny, wzmacniacz, źródło ale kable... jeżeli nawet coś usłyszysz będzie to niewspółmierne do wydanych pieniędzy, zresztą jak sam zauważyłeś "WYDAJE mi się że..."

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ogólnie Melodika ma dobrą przestrzenność ale jest trochę za ciepła i spokojna. Brakuje kopa w dźwięku i makrodynamiki. Jeśli chodzi o Wireworlda to miałem Equinoxa 7 i nie wyobrażam sobie połączenia go z Sapphirami. Góra może się stać nie do zniesienia. Bas na pewno by poprawił i dodał żywiołowości. O ile Luna gra w stylu Equinoxa to odradzam. Te kable mają fajne skraje pasma ale na środku nic się nie dzieje, giną tam detale i spokojniejsza muzyka robi się nudna.

Raczej coś z Qeda. Ja używam Reference Audio 40 i nadal nie mogę znaleźć kabla, który by go zastąpił. Tu jest spora przejrzystość zwłaszcza na średnicy.

Mialem kiedys zestaw cambridga 640a + 640C z kolumanmi kef IQ5Se z tymi samymi glosnkowymi i Ic Arcticiem. zestaw zupelnie nie nadawal sie do Rocka typu Pink FLoyd David Gilmoure itp. ale w spokojniejszych kawalkach z mniejsza iloscia instrumentow bylo bardzo przestrzennie nawet analitycznie wrecz z dobra separacja.

To jak już znajdziesz IC do Pink Floyd-ów, to stracisz analityczność, przestrzeń i separację w spokojniejszych kawałkach. Kup lepiej za te pieniądze dla żony/dziewczyny nowy łańcuszek na szyję, albo jakieś kolczyki pod choinkę.
Gość numik

(Konto usunięte)

podłaczam się o tyle, że też szukam IC, który z Caspiana zrobi ciut - dosłownie ciut bardziej drapieżną bestię w ostrym rocku ;) ;) (mam m2 z Xavianami). Poświęcę te 5% muzykalności w Floydach, której jest dużo, dla tych 5% przejrzystości+energii w riffach w ostrzejszym graniu :)

Potwierdzam - Wireworldy mają chaos na górze, nie o to chodzi, też mam Qed Reference i też, mimo małych wad, ciężko go zastąpić. Ja będę wypożyczał Tellurium Q Black, Audiomicę, Acoustic Zen i Equilibrium. Jakieś inne pomysły?

Może coś z audioherezji ?

Parę osób na to poszło i uzyskali:

pełną barwę,

agresję, ale naturalną w instrumentach

połączoną z dobrą analitycznością

dobrą kontrolą basu

i wyrównanym pasmem...

Tyle, że haczyk - to problemy z budżetem, niestety...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość numik

(Konto usunięte)

przesadzasz, kable to detal, 5% powiedzmy, ale słuchamy sporo i te 5% różnicy w prezentacji góry, dynamice itp. może sporo zmienić i wcale nie trzeba majątku wydawać, do 1.000 zł już da się coś znaleźć

Zaznaczę na początku, że podobnie jak autor wątku należę do grupy kablosceptyków i kieruję się głównie zdrowym rozsądkiem w tego typu zakupach aniżeli kwiecistą propagandą marketingu zarazem jednak przekonany organoleptycznie iż rzeczywiście w pewnym stopniu kable nadają drobnego szlifu, dlatego od siebie polecam Sommer Spirit XXL z uwagi na zestawienie zalet w stosunku do ceny. W mojej konfiguracji idealnie się odnalazł wreszcie nadając wyrafinowania i krystalicznej czystości na górze nie faworyzując żadnego z pasm zachowując dobry atak i przestrzeń. Szczerze polecam osobom które chciałyby za niewielką kwotę osiągnąć ponadprzeciętną jakość i charakter.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Gość numik

(Konto usunięte)

Zaznaczę na początku, że podobnie jak autor wątku należę do grupy kablosceptyków i kieruję się głównie zdrowym rozsądkiem w tego typu zakupach aniżeli kwiecistą propagandą marketingu zarazem jednak przekonany organoleptycznie iż rzeczywiście w pewnym stopniu kable nadają drobnego szlifu, dlatego od siebie polecam Sommer Spirit XXL z uwagi na zestawienie zalet w stosunku do ceny. W mojej konfiguracji idealnie się odnalazł wreszcie nadając wyrafinowania i krystalicznej czystości na górze nie faworyzując żadnego z pasm zachowując dobry atak i przestrzeń. Szczerze polecam osobom które chciałyby za niewielką kwotę osiągnąć ponadprzeciętną jakość i charakter.

http://www.audiostereo.pl/sommercable_spirit-xxl_kable-sygnalowe-interkonekty-555-4071-16.html

Czytałem te "archiwalne" opinie i najlepiej byłoby na własne uszy się przekonać, bo jak zawsze nasze słuchowe doznania są czysto subiektywne. Analogicznie kupując auto też wsiadasz i jedziesz na jazdę próbną na podstawie której podejmujesz decyzję.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

@ kocurro napisał:

polecam osobom które chciałyby za niewielką kwotę osiągnąć ponadprzeciętną jakość i charakter.

Gdybym chciał zaproponować ŻADNĄ kwotę tj. kabel np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

po 0,32 zł/m plus wtyk np. taki:

Ukryta Zawartość

żeby nie przeinwestować, bo polecane są wtyki jak najlżejsze - masa ekranu.

Spodziewam się reakcji prześmiewczych i lekceważących takie rozwiązanie;

wolałbym jednak opinie wygłaszane PO próbach i dłuższym posłuchaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość numik

(Konto usunięte)

ale ja przerabiałem zwykłe kable, przerabiałem też Klotza - koszmar, ale co kto lubi

mam nadzieję, że opinie np. kolegi Audioburaka są wygłaszane po wielu odsłuchach drogich markowych kabli w przejrzystych systemach.

Ja akurat w bardzo drogie kable nie idę, ale wpisy tego rodzaju traktuję jako "mów do ręki" i "Twoja strata - dorosłyś", tyle, koniec kropka dla mnie :)

Powinieneś napisać nie tylko:

drogich markowych kabli w przejrzystych systemach;

powiem więcej - powinieneś to jeszcze bardziej rozszerzyć:

na systemach, gdzie każdy klocek jest powyżej np: 500 kzł ...

Jeśli coś działa obojętnie dla sygnału, sprawdzi się w każdym systemie.

Chyba, że system jest do .... i trudno taki zlepek w ogóle nazywać systemem.

Ale najważniejsze: posłuchać, jak napisałem wyżej.

witam poszukuje interkonektu ktory doda przestrzeni i wypelnienia, przy jednoczesnym zachowaniu dobrej separacji dynamiki i rownowagi tonalnej.

zestaw ktory posiadam gtra w pokoju <20m2

sa to kolumny Pylon Audio Sapphire 25, integra Roksan Caspian M1 i dac SMSL m8.

glosnikowe to Chord Carnival Silverscreen, USB Supra, IC na chwile obecna to Melodika MD2R05

kilka tyg temu wymienilem IC cambridge Audio Arctic na ta wlasnie melodike, poniewaz uzywalem go od ponad 5 lat i po kilku zmianach systemu stwierdzilem ze na chwile obecna zostaje przy tym co powyzejkolumny plus wzmacniacz i na pewno dac na ESS Sabre, wczesniej byl Qdack Audiolaba teraz jest Chinczyk SMSL m8 ktorry raczej zostanie.

Zaznacze ze temata wlasnciwego ustawienia kolumn w pomieszczeniu mam juz za soba, system stoi w pokoju uzytkowym wiec to co moglem skorygowac ustawieniem kolumn zostalo zrobione, niemam zadnyuch usttrojstw na scianach i nie zamierzam miec. kolumnny stoja na kolcach na golych panelach podlogowych, byuc moze za kilka miesiecy pojwi sie jakis dywan w celu polepszenia wlasciwosci akustycznych,

Czy warto wymienic IC w takim systemie? POdkresle ze jestem raczej kablosceptykiem, choc WYDAJE mi sie ze jaas delikatna roznice slysze miedzy IC Cambridga a Melodika. wydaje mi sie ze z CA dzwiek byl bardziej detaliczny , melodika lekko zmiekczyla brzmienie, dodala troche wiecej niskich ale sa bardziej rozlazle niz zwarte. Z iC cambridga bhyłó bardziej przestrzennie i detaliczniej.

Szukam IC do max 300zl najlepiej kolo 200 moze byc uzywka. myslalem o Wireworld Luna 7 lub Chord Codac Silver plus albo wroce do Arctica Cambridga.

Co radzicie koledzy.

Qed....będzie dobry

De gustibus non est disputandum

Panowie dziekuje za zainteresowanie tematem i za wasze porady. Nawiazalem kontakt.z panem Markiem od M&B audio cable oto jego oferta. Udostepniam bo komus moze sie przydac

Intekonekty z miedzi monokrystalicznej UPOCC

LUNA RCA

2x50cm -149zł

2x1m - 239zł

AURORA RCA

2x50cm -159zł

2x1m - 255zł

AURORA 2 RCA

2x50cm-369zł

2x1m -589zł

Interkonekty z miedzi srebrzonej

STELLA RCA

2x50cm-159zł

2x1m -255zł

Interkonekty ze srebra

CLEAR RCA

2x50cm -199zł

2x1m - 319zł

Interkonekty ze srebra z dodatkiem złota.

CRYSTAL RCA

2x50cm-459zł

2x1m - 735zł

DIAMOND RCA

2x50cm -699zł

2x1m - 1119zł

W ofercie mam również kable głośnikowe, cyfrowe ,przewody gramofonowe ,USB.

Wysyłam kable po wpłacie na konto. Do podanych cen należy doliczyć koszt wysyłki 17zł paczka.

Sam zdecydowalem sie na zakup Ic clear ciekawi mnie bardzo co dobrego wniesie do mojego systemu. Pozdrawiam.

Panowie dziekuje za zainteresowanie tematem i za wasze porady. Nawiazalem kontakt.z panem Markiem od M&B audio cable oto jego oferta. Udostepniam bo komus moze sie przydac

Intekonekty z miedzi monokrystalicznej UPOCC

LUNA RCA

2x50cm -149zł

2x1m - 239zł

AURORA RCA

2x50cm -159zł

2x1m - 255zł

AURORA 2 RCA

2x50cm-369zł

2x1m -589zł

Interkonekty z miedzi srebrzonej

STELLA RCA

2x50cm-159zł

2x1m -255zł

Interkonekty ze srebra

CLEAR RCA

2x50cm -199zł

2x1m - 319zł

Interkonekty ze srebra z dodatkiem złota.

CRYSTAL RCA

2x50cm-459zł

2x1m - 735zł

DIAMOND RCA

2x50cm -699zł

2x1m - 1119zł

W ofercie mam również kable głośnikowe, cyfrowe ,przewody gramofonowe ,USB.

Wysyłam kable po wpłacie na konto. Do podanych cen należy doliczyć koszt wysyłki 17zł paczka.

Sam zdecydowalem sie na zakup Ic clear ciekawi mnie bardzo co dobrego wniesie do mojego systemu. Pozdrawiam.

Dzieki propozycja bardzo ciekawa.

De gustibus non est disputandum

Koledzy czy warto dolozyc do crystal wzgledem clear?

Człowieku, masz daca za tysiaka i chcesz pakować tam kable za 7 stówek?

Wydaj tę kasę rozsądnie, kup coś żonie na święta albo się po prostu opij.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość numik

(Konto usunięte)

Człowieku, masz daca za tysiaka i chcesz pakować tam kable za 7 stówek?

Wydaj tę kasę rozsądnie, kup coś żonie na święta albo się po prostu opij.

ale to można traktować jako inwestycję na przyszłość również, pewnie kiedyś dacka zmieni

ale to można traktować jako inwestycję na przyszłość również, pewnie kiedyś dacka zmieni

Zgadza sie Smsl m8 jest dackiem za 1000zl ale jego brzmienie niewiele odbiega od Mdacka. Gdzies czytalem ze ten dac to 90% brzmienia Mdacka. Nawet.ze.zwyklym zasilaczem gra

rewelacyie w stosunku do jego ceny. Wystarczy zainwestowac w odpowiedni zasilacz i masz mdacka za 1/3 jego ceny.

Co do IC od pana Marka to przymierzalem sie do zakulu cleara za 200zl ale na,allegro pojawila sie uzywka cerystala za 270 wiec wiec stwierdzilem ze warto dolozyc do jeszcze lepszego IC bo z tego co pisza uzytkownicy kabelkow pana Marka maja rewelacyjny stosunek ceny do jakosci i GRAJA. Wiec Ic crystala wartego prawoe 500zl kipilem za 270 a jak na dobry srebrny IC to chyba nie duzo. Jal mi nie podejdzie zawsze mozna odsprzedac. Kupilem go jako IC przyszlosciowy bo Dacka czy kolumny mozna.wymienic na lepsze nad czym tez sie zastanawiam i wtedy crystal pewnie rozwinie swe skrzydla jeszcze bardziej.

Ja mam sam SMSL M8 gra na poziomie AGD NFB 28 który miałem prędzej. Oczywiście różnice są subtelne.

Ja zrobiłem sam IC ze srebra i w/g pomysłu audioburaka.

Ten że srebra gra tak samo jak Albedo Flat który też jakiś czas miałem u siebie.

Niemniej obserwuje ten wątek no może też coś będę szukał.

Dla autora wątku podobno bardzo dobre w swojej klasie są Ultralink ultima lub audiophile

Zgadza sie Smsl m8 jest dackiem za 1000zl ale jego brzmienie niewiele odbiega od Mdacka. Gdzies czytalem ze ten dac to 90% brzmienia Mdacka.

Tu mamy typowy przykład, że kable w systemie stereo niedługo będą miały najwięcej do powiedzenia, choć to tylko kawałek przewodnika prądu elektrycznego umieszczonego w izolacji. Takich jak ja, którzy oponują kiedy ktoś opowiada o cudownym wpływie kabla na jakość dźwięku, najchętniej spaliłoby się na stosie. Naprawdę, wiele razy obiecywałem sobie, że z tym skończę, ale kiedy czytam takie rzeczy, które zacytowałem, to nie mogę powstrzymać się od komentarza. Skoro prawie czterokrotnie droższe urządzenie naszpikowane elektroniką ma grać prawie tak samo, jak te za 1000zł, to jakim cudem kawałek drutu ma mieć taki potencjał, i wprowadzać do systemu tak niesamowicie lepszą jakość dźwięku, jaką tu niektórzy opisują. Inni słyszący kable bronią swoich teorii, że kabel wprowadza jedynie kosmetyczne zmiany, przy czym piszą o lepszej dynamice, basie, scenie, lokalizacji instrumentów, szczegółowości, głębi, przestrzeni itp. To coś jak przeskok z głośniczków komputerowych na porządne kolumny stereo. Szanowni koledzy, naprawdę, bądźmy poważni, bo niebawem w salonach audio do wyboru będą tylko dwa zestawy kolumn, jakaś jedna para podłogowych i podstawkowych plus całe regały wszelakiej maści kabli. Po co niby większy wybór elektroniki. Tani i drogi DAC, to prawie ten sam dźwięk, ale kawałek przewodnika o innym kolorze to wg. opisów prawie taka różnica, jak między muzyką klasyczną a heavy metalową.

>sylwon38

Owszem, "Sabałowe bajania", ale dla porównania pewnie już sobie zrobiłeś

kabel IC wg. mojego pomysłu i porównywałeś z innymi o odmiennej konstrukcji.

Różnic pewnie nie zauważyłeś i stąd pewnie ta nieufność.

Chyba, że ( straszne podejrzenie - prawda ?) nie zrobiłeś i piszesz...

Są jednak i tacy, którzy pewne zmiany zauważają, niektórzy nawet spore.

Pamiętaj cały czas o ankiecie ( nie wiem, czy brałeś udział ) która dość jasno

wykazała, że 1/3 forumowiczów nie słyszy różnic w kablach, więc nie widzę

tu żadnego problemu.

Jedni słyszą i szukają zmian wywołanych kablami

inni nie słyszą i oni nawet szukać nie powinni.

Nie koniec na tym - odradzają poszukiwania innym... tylko dlaczego?

Poza tym wszystkim życzę Wesołych Świąt... R.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.