Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab M-DAC może służyć jako źródło czy tylko przedwzmacniacz ?

darek89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potrzebuje do swojego zestawu ( helicon 400 + anthem integrated 2) daca który będzie podpięty do macbooka. Myślę nad audiolab M-DAC. Czy ja będę mógł podłączyć go normalnie cinczami do wzmacniacza jako źródło ? Czy tylko jak przed wzmacniacz? I tak tyko zapytam jeszcze co mysliscie o tym urządzeniu ?

Możesz z niego korzystać jako ze źródła o regulowanym poziomie, możesz też regulacji nie używać lub całkowicie ją też wyłączyć.

M-DAC to specyficznie grające urządzenie, albo się spodoba albo go znienawidzisz.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

O widzisz i tu mnie zaciekawiłeś, proszę rozwiń co znaczy specyficznie. Ogulnie szukam daca który będzie miał naturalne brzmienie z dobrze eksponowana srednicą i gorą. Mój zestaw gra bardzo przyjemnie, ciepło basowo i czysto ale troszke brakuje mi właśnie takiej średnicy i wysokich.

Sęk w tym że dla każdego "neutralne" może oznaczać co innego.

Specyficznie miałem na myśli dość skąpe barwy, sporą przestrzeń i stereofonię, niezły czy nawet bardzo dobry atak w nagraniach dynamicznych.

Jeżeli Twój system przyjmie nieco skąpsze barwy ale za to ucieszy się z energii, nienagannego tempa i rozdzielczości to może się okazać iż to będzie Twój jeden z lepszych tropów.

Skąpe barwy nie brzmi dla mnie zbyt atrakcyjnie. Nie poto kupuje sie sprzęt który potrafi pieknie zagrać pełną barwą☺ wzmacniacz który posiadam ma przedwzmacniacz lampowy w tym momencie na murlandach. Kolego moze masz jakies propozycje co do dobrego daca. Pisząc dobrego nie mam wcale na myśli tylko drogiego

Gość numik

(Konto usunięte)

to nie tak :)

jeśli wzmak ma dużo barw źródło nie musi powtarzać tych cech, czasem byłoby tego wręcz zbyt wiele. To bardzo rzetelne źródło, zdyscplinowane, z drivem, pace&rhythm, nieźle dociążone, selektywne. Barw trochę ma, po prostu są bardziej barwne źródła do bardziej suchych wzmaków. Do suchych systemów nie polecam, do barwnych właśnie zdecydowanie, to 1 z moich faworytów do Caspiana m2 wraz z Schiitem Bifrost Multibit i Nuforcem 80 (ja akurat pójdę w Audiolaba 8300cd jeśli wybiorę Audiolaba).

Nawet w systemach firmowych kwestię barwy i dynamiki równoważy się między wzmakiem a źródłem. Ja polecam dać szansę. Te 2 dac też bardzo fajne

Rozsadnie myśląc to jeżeli teraz puszczam z macbooka a podoba mi się już dźwięk tylko tak jak napisałem brakuje mi troszkę przejzystosci czyli średnich troszke i wysokich tonow to z dackiem tej klasy raczej bedzie lepiej ☺ mój system w tym momencie bardzo ładnie gra z muzyką taką jak smoth jazz. Czyli ciepło troszkę ciemno i z pięknym basem który jest jak aksamit, na prawdę bas jest tak przyjemny ze chce sie go sluchac. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje co do DACA bardzo prosze sie podzielic. Nie chcetnie czytam recenzje sprzętu bo nie dokonca mam zaufanie do takich testów.

Gość numik

(Konto usunięte)

jeśli chcesz wychodzić z macbooka to audiolab zyskuje, ma jedno z lepszych wejść usb jakich słuchałem w dac.

Inne granie to wystawiony na allegro m2tech young z tomankiem za 3.000, bardziej żywiołowe, kolorowe, chyba trochę szybsze i też fajne z usb, ciut bardziej ułożone niż po coaxie, poczytaj recenzje, są chyba 2 lub 3.

Jest jeszcze dość ciekawy Myryad z20 i bardzo dobre Aune s16, takie analogowe. W takim klimacie gra też Rega DAC, chciałeś to masz :), recenzje w necie

Skąpe barwy nie brzmi dla mnie zbyt atrakcyjnie.

W rozsądnych pieniądzach nie znajdziesz "barwnie" grającego urządzenia, zresztą wszystko co na sabre ma ten sam "wspólny mianownik".

Szukaj starych daców R2R typu Audio Alchemy DDEV3.0 + DTI V2.0 lub 3.0, będziesz miał barwę że hoho, stare Parasoundy na patencie ultra analog, ewentualnie coś na AD1862 (jak A.A.), stare Wadie, Thety itp. wynalazki.

Moje spostrzeżenia na temat barwy audiolaba były pisane w odniesieniu do zestawu Audio Alchemy DDEv3.0 tak że może się okazać iż dla Ciebie M-Dac będzie wręcz przesycony barwami, musisz samemu posłuchać bo punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia...

Gość numik

(Konto usunięte)

dlatego podałem DACki nie tylko na sabre ;), z takim m2tech kolorytu to nikomu chyba nie zabraknie, a w starych mały problem z usb jest

M-DAC gra dość jasno. Jak kolega wyżej napisał dobrze stereofonią, detalami. Ofensywnie do przodu.

Jeśli nie takie dźwięku oczekujesz to nie ta droga. Jego cena jest obecnie bardzo zachęcająca.

Dobry DAC o bardziej neutralnym brzmieniu także w niewygórowanych funduszach to Musical Fidelity M1DAC lub Oehlbach XXL DAC.

Pozdrawiam

Myślę że musze poeksperymentować, wiadomo każdy ma inne odczucia. U mnie brakuje troszke blasku ( wlasnie takiej jasności ale bez konturów i natarczliwosci wysokich ) lubię łagodny dźwięk ale mój jest troszkę za ciemny .

Moglibyście koledzy słów kilka spisać o tej niebywałej konstrukcji -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czego można się po tym spodziewać i czym się charakteryzuję ta kostka? Warto brać ją pod uwagę w mojej konfiguracji?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Myślę że musze poeksperymentować, wiadomo każdy ma inne odczucia. U mnie brakuje troszke blasku ( wlasnie takiej jasności ale bez konturów i natarczliwosci wysokich ) lubię łagodny dźwięk ale mój jest troszkę za ciemny .

To może być dla ciebie idealne rozwiązanie. Audiolab gra jasno ale nie ostro, bardziej czytelnie. Więc jeśli chcesz poprawić to pasmo to zdecydowanie go sprawdź w swoim systemie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.