Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo pod komputer do 1500 zł.

daro777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od razu zaznaczę, że jestem zielony w tych sprawach. Chciałbym sobie kupić wzmacniacz i kolumny, raczej podłogowe i podłączyć to wszystko pod komputer. Kartę, jaką mam to AIM SC8000. Pieniążki, jakie mogę przeznaczyć to 1200 zł max. 1500. Interesuje mnie raczej rynek wtórny.

-Muzyka, jaką słucham: Ogólnie wszystkie gatunki, z przewagą hip-hop, techno, ballady gitarowe, rock a czasem nawet muzykę poważną.

-Pokój o wymiarach 3m x 4m o wysokości 3,5m. Kolumny by stały na dłuższej ścianie w odległości od siebie około 1,5m.

Tak więc sprzęt powinien być uniwersalny w miarę z głębokim bassem i dobrym środkiem. Broń boże żadne typowo dyskotekowe kolumny czy coś w tym stylu.AIM SC8000 wydaje mi się dobrom kartą do sprzętu w tej cenie. Wiadomo, nie mogę oczekiwać cudów. Z guru dziękuje za pomoc i czekam na propozycję.

Przede wszystkim monitory nadające się do odsłuchu bliskiego pola. Za 1500zł można albo kupić "hi-endowe" komputerowe, aktywne 2.0, albo celować w podstawowe monitorki producentów sprzętu studyjnego. Alternatywnie można też kupić wzmacniacz + pasywne monitory, ale przy kwocie 1500zł to raczej z drugiej ręki.

Kartę, jaką mam to AIM SC8000.

Ta karta jest na wycofywanym złączu PCI - radzę ją sprzedać, póki jeszcze ktoś ją kupi i zakupić DAC z optycznym wejściem cyfrowym (+ aktywne kolumny), albo wzmacniacz stereo z wejściem cyfrowym (+ pasywne kolumny). Osobiście wolałbym aktywne rozwiązanie.

Już bez przesady, żeby sprzedawać. Karta jest, płyta do której pasuje też jest - kiedy nie będzie pasować do nowej płyty, wtedy można kupić nową kartę. Przychylam się do opinii, że do tak małego pomieszczenia podłogówki chyba w ogóle się nie zmieszczą. I jeszcze ustawione tak blisko siebie... Duża kolumna potrzebuje miejsca również z tyłu (nie zagra dobrze 5 cm od ściany). Jak radził przedmówca, rozejrzyj się za używanymi monitorami bliskiego pola. Pozdrowienia!

DzIęki za wszystkie odpowiedzi. Płytę mam nową i raczej nie zamierzam, jej szybko wymieniać tak więc karta zostaje. Co tyczy się głośników aktywnych to mam takie i niezbyt mi się to widzi. Są to, głośniczki za 300 zł szału nie ma. Po wymianie kart z Integry na AIM SC8000 dźwięk poprawił się w znacznym stopniu. Zacząłem słyszeć dźwięki, których nie było wcale słychać. A co będzie jak podłącze pod aim sprzęt za 1500. W takich aktywnych jak już coś się zepsuje to po nich czy się nie mylę.

Jakie monitory i wzmacniacz do takie muzyki byście proponowali oczywiście używki, Chodzi o to, by tam też trochę basu było, żeby dźwięk nie był męczący i mało wyraźny.

Witam jednak budżet to tylko 1000 zł na wszystko łącznie z kablami. Czy pod te monitory statywy są niezbędne?

Jeszcze pytanie z jej beczki, jakim kablem jest lepiej połączyć komputer ze wzmacniaczem: coaxialne, optyczne, RCA, jack 6,3 mm

Jak masz na czym postawić kolumny, statywów nie trzeba, ale pamiętaj, że optimum

to kopułka na wysokości ucha słuchacza.

Jak nie chcesz męczącego dźwięku szukaj kolumn z miękką kopułką np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a do nich jakiś Onkyo, Sony albo Rotel i już...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Polecam monitory aktywne Bliskiego pola. Jeśli odległość do kolumn masz do półtora metra to będzie to idealne rozwiązanie.

I nie porównuj głośniczki komputerowych za 300 L do takich monitorów za 1500 to przepaść.

Zapewnia ci prawidłową stereofonie i dynamikę grania.

A wybór jest spory.

Pozdrawiam

Odległość od siebie i słuchacza by była 1,80cm x 2m. Jak pisałem, zależy mi na osobnym wzmacniaczu i kolumnach, tak więc, aktywne odpadają. Co byście powiedzieli o Dali Zensor 1 cena 750 zł czy się opłaca?

A co myślicie o Phonar Laser 100.

Trochę podobne granie - BR i miękka kopułka. Chyba jednak Phonar ma większy woofer,

a z racji wieku pewnie mniejszy koszt. Wybrał bym Phonara.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam, pan mi zaproponował kolumny Phonar laser 100. W związku z tym mam kilka pytań. Nie orientuję się pan, ile one razem mają rms i czy do pokoju ok 13m bass będzie wystarczający. Mogę je kupić za 220 zł, lecz jak mówiłem mam na cały zestaw 1000 zł. Tak więc nie wiem, czy nie lepiej kupić jakieś droższe, a zarazem lepsze i troszkę mocniejsze kolumny. Wydaje mi się, że jak by kolumny łącznie miały ok ,150w rms to by było w sam raz. Zależy mi, żeby bass był w miarę mocny, lecz żeby nie wpływało to na ogólną jakość dźwięku. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.