Skocz do zawartości
IGNORED

Kupiłem Onkyo TX-RZ 900 Ratunku

Belin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Otóż mam następujący problem, mam zestaw kolumn DIY 5.0 na głośnikach STX z serii AWX, fronty to kopie FX 300, miałem do tej pory amplituner Pionner VSA-AX10, używałem go tylko w stereo ponieważ nie miałem dokończonych kolumn efektowych, muzykę w stereo miałem cud miód i orzeszki, naprawdę lubiłem jego brzmienie z tymi kolumnami, basu było tyle że cała chałupa chodziła, pewnego dnia pojechałem do Saturna w celu obejrzenia różnych nowinek technicznych, brakowało mi HDMI w amplitunerze i miły Pan mi zaprezentował Onkyo TX-RZ800 w zestawie z kolumnami Dali Lektor 6, zagrało to naprawdę ładnie, basu było ile trzeba, słuchałem go w trybie Direct lub Pure audio już nie pamiętam, swojego Pioneera zawsze słuchałem w trybie Direct, stwierdziłem że taki TX-RZ800 gra w stereo podobnie do mojego Pionka, po naczytaniu się opinii na internecie na temat TX-RZ900 jaki to on super w stereo i do tego trafo toroid, stwierdziłem że to takie lepsze TX-RZ800 więc mogę go kupić w ciemno bo to taka sama szkoła dźwięku z lepszymi komponentami i większą mocą, wczoraj pojechałem do sklepu i zakupiłem TX-RZ900, przywiozłem do domu, podłączyłem, zapodałem znane mi kawałki i zrobiłem karpika :O, WTF...gdzie się podział bas, na prawdę w muzyce lat 80 w której miałem wyrównany dźwięk na Pionku, tutaj basu prawie brak, jak puszczam muzykę współczesną z bujającymi się murzynami i na koksowaną basem to tego basu trochę jest ale chata nie drży w posadach, nie zależnie od trybu, w Direct jest dramat, troszkę lepiej z basem mam w THX Music, początkowo używałem go nie ingerując w ustawienia, później zapuściłem mu kalibrację z mikrofonem i w kwestii basu to nic nie poprawiło, kolumny frontowe w ustawieniach mam ustawione jako pełnopasmowe, bez odcięcia niskich częstotliwości, czy jest opcja że on jest nowy i musi się wygrzać? Mam jeszcze budżetowy ampli H/K AVR-171 i w nim jest mulasty bas ale jest, a sprzęt też praktycznie nowy i mało wygrzany, może z godzin przepracował, a bas ma. Proszę o jakieś porady, kable mam 4mm2 miedź OFC straight from Wolumen, na tych kablach działał również Pioneer.

https://www.audiostereo.pl/topic/130655-kupi%C5%82em-onkyo-tx-rz-900-ratunku/

Co cię dziwi tego Pioneera to ja też miałem tylko z końcówką i na końcu,różnił się gniazdami,kosztował jako nowy 22 tyś,i co chciałbyś aby te nowe badziewne amplitunery dorównywały takim monstrum jak ax 10,nigdy,dodatkowo właśnie takie STX FX300 Diy to porządne głośniki,a nie typowe zabawki pod słabe amplitunery.wtopiłeś i tyle.

Mnie też to nie dziwi, niestety największą zaletą 90% obecnych produktów audio, w tym amplitunerów jest.... marketing.

A co do recenzji i ochów i achów - i te z prasy drukowanej i te z forum audiostereo są tyle samo warte....

;)

Wezcie nie przesadzajcie bo skoro ten Pionek to takie monstrum to czemu ma o wiele mniejszy pobór prądu w stosunku do RZ900 (660 vs 840 Onkyo). Byc może , że ma te 170 W ale z wysterowanym jednym kanałem no a co to musiało by być gdyby miał 2x170W przy obu wysterowanych. Jednak czytając to co pisał Kolega Belin musi mieć niezłego kopa w stereo a może nie tylko o zasilanie chodzi. A to, że ma 35 kagie , no cóż, tak kiedyś robili. Porządne materiały. Poza tym faktycznie, nie ma co porównywać kolcka za 6 tys do takiego za 22.

Kolego Balin a jak , w jaki sposób masz podpięte te kolumny, może podłacz w bi-amping jeśli masz podpięte tylko jednym kablem. Może w tym przypadku musi być dwoma kablami. Co napędzenie czterema końcówkami to nie dwoma. Może to coś da.

Dawne Pioneer grały na prawdę dobrze. Ale nie wpadaj w panikę.

Wyłącz w opcjach sub jeśli go nie masz. Zmień odległości kolumn. Najlepiej na 1.7m. sproboj podłączyć kolumny w bi-amp. Daj mu się wygrzac. Gdzie go kupiles? Możesz zwrócić?

Spokojnie z jakiś powodów rz800 ci pasował a 900 nie? Więc spokojnie.

W tej cenie to nigdy bym nie słuchał w trybach nieinterwencyjnych jak np. direct, szczególnie nowych ampli do kina. Mam RZ-900, bas to on ma ale dopiero po załączeniu Phase Matching. Ważne jest też nie ruszanie funkcji inteli volume i przyzwyczajenie się że na wyświetlaczu mamy np. 55 lub 62 (uwaga! inżynierowie :) od Onkyo na forach poradniczych ...to użądzenie normalnie pracujęce aż do 100 :)}, a nie jak dawniej bywało 28 - 35. Podwyższenie głośności (inteli volume) wejścia (by nadal słuchać w tzw. prawidłową głośnością, z cyferkami na wyświetlaczu jak dawniej) często skutkuje w tym modelu zubożeniem basu na rzecz podbicia reszty pasma i zaczynają się w niektórych utworach przestery ... taki urok :) Bi amp to raczej zachęta marketingowa niż korzyść, jak dla mnie. Lepiej ten model brzmi w klasycznym podłączeniu kolumn niż w bi- amp. Jeszcze ważna uwaga do odsłuchu stereo należy wyłączyć kalibrację przednich kanałów lub wyłączyć AccuEQ całkowicie.

Mialem podobne doświadczenie - zachcialo mi się HDMI, i wziąlem do testów model onkyo TX-NR1010 - cieszylem sie że nie sprzedalem wtedy Yamahy... jakoś mocniej, żywiej, naturalniej brzmiala dla mnie Yamaha. Onkyo dla kilku osób które sie ze mną "bawily" w testy, stwierdzilo że gra po prostu gorzej od Yamahy ...

sam od paru dni mam go u siebie a wczesniej bylem na odsluchach i naprawde ten ampli gra dobrze dociazonym dzwiekiem gdzie mozna by ponarzekac na jakies pierdoly ale nei na brak basu gdzie jest go pod dostatkiem a z funkcja phase matching to jest wrecz przesterowany i nie za bardzo mozna tego sluchac, no ale jak kto lubi, po drugie jest korektor oraz podbicia jak komus czegos za malo, na pure direct mozna sluchac ale tylko mega super nagranych utworow i nawet nie mowie tu o mp3 320 kbtylko o dobrze nagranych flacach bo flac flacowi nie rowny

aaa z innej beczki nie wiesza ci sie wifi ?:>

Aktualizacja bodajże ta sierpniowa (dokładnie nie chce mi się sprawdzić) wprowadzająca DTS:X naprawiała problemy z siecią (możne to była kwietniowa, naprawiała sieć i wyjście hdmi na sub... ) w każdym razie nowe oprogramowanie zawiera wcześniejsze poprawki.

Zgadzam się potrafi obnażyć złej jakości pliki ... DSF po sieci LAN brzmi (jak na moje ucho) rewelacyjnie... winyl bez trzasków ;))

A więc tak ,też mnie zdziwiła kwestia poboru, pionek brał o 180w mniej...więc sekcja zasilająca powinna być porównywalnie dobra, co do bi ampingu, to nie da rady, kolumny nie mają zwrotnic przystosowanych do tego. Sub w opcjach wyłączony od początku, przy zmianie odległości kolumn czuć jakby zmianę fazy podczas zmiany odległości ale bas nie ulega poprawie. Inteli volume na 0, gdzie jest opcja phase matching? Co do głośności to od 60 wzwyż się słucha, kalibracja przednich kanałów wyłączona, z funkcji sieciowych nie korzystałem jeszcze. Zwracać go chyba nie będę, bo folie pozdejmowane i powyrzucane.

Więc tak...pomęczyłem się i podłączyłem jedną kolumnę pod Pionnera drugą pod Onkyo i podczas odsłuchu wybranych kawałków przełączałem sobie sygnał raz na jeden raz na drugi...Onkyo ma bas...może nawet więcej niż Pionek aczkolwiek zupełnie inna szkoła dźwięku, Onkyo przy moich kolumnach brzmi na bardziej dociążone, ma wyeksponowane wokale, dźwięk cięższy i momentami trochę jak zza kotary, Pioneer gra z większą lekkością i bardziej konturowo, oba amplitunery są dobre i uważam że poziomem grania w stereo są zbliżone z tym że reprezentują 2 zupełnie inne szkoły brzmienia, Onkyo jak trochę pograło zaczęło grać lepie niż prosto po uruchomieniu, albo to kwestia że mój słuch się przyzwyczaił do niego, prawdopodobnie będę musiał zmienić kolumny lub się przyzwyczaić do jego specyfiki, aczkolwiek wydaje mi się że on potrzebuje jakiś jaśniejszych kolumn z wycofanym środkiem żeby to dobrze zaczęło grać.

Nie bez kozery sie mowi ze onkyo kocha klipscha i moze za wielu zestawow nie slyszalem bo maks 10 ale ten wyzej wymieniony zgrywa sie idealnie zwlaszcza z seria rz, ktora ma najbardziej dociazony dzwiek z dotychczasowych jakie sluchalem, ale dla mnie to zaleta

Więc tak...ampli pograł sporo i o dziwo dźwięk mu się poprawił, już wierzę w to że wygrzewanie sprzętu to nie audio voodoo, ampli po jednym dniu grania ma już lepsze brzmienie i ma więcej basu na Direct niż ten Pionek :I, mam natomiast inne pytanie, moje kable głośnikowe do frontów są już stare i trochę miedź w nich pociemniała, są to zwykłe przewody OF 2x4mm2 do frontów i zastanawiam się nad wymianą ich na jakieś konfekcjonowane bananami przewody, jakie były by wasze sugestie do tego ampli i tych kolumn? Czy lepszy przekrój to 2x4 czy 2x2.5, naczytałem się ze nie zawsze większy przekrój jest lepszy ze względu na pojemność kabla, potrzebuję przewody do frontów po 3.5m i zastanawiam się czy też przy okazji nie wymienić przewodu do centralnego, mam obecnie zwykły 2x2.5mm2, nie chciał bym kupować droższego przewodu niż 30zł/m, myślę nad melodiką, klotz, jantzen, nie znam się na przewodach i chciałbym kupić coś w miarę dobrego nie wydając worka pieniędzy, chyba że przy moim systemie wymiana kabli nie przyniesie efektu to odpuszczę i kupie znowu zwykłe OFC. Jeszcze poza konkursem pytanie czy opłaca się kupować jakieś lepszej klasy kable HDMI? Obecnie między ampli a TV mam jakiś szary PROLink, a reszta to jakaś czarna tanizna.

Czyli jednak pomogło :) No właśnie

Nie odczujesz różnicy na kabli 2,5 i 4mm. Chyba że długość kabla jest spora. (to fizyka)

Kable Melodika to dobre kabelki grające równo bez wyostrzeń. Jesli zależy Ci na dociążeniu basu, zejściu niżej to Oehlbach. Dobrą kontrolę mają także QED Silver Anniversary XT.

Co do kabla HDMI to weź taki który działa z solidnymi końcówkami. Ale bez wodotrysków. Tu poprawy nie zdziałasz.

Mialem podobne doświadczenie - zachcialo mi się HDMI, i wziąlem do testów model onkyo TX-NR1010 - cieszylem sie że nie sprzedalem wtedy Yamahy...

Przecież 1010 to dużo niższy model od Yamaha DSP-Z9. Akurat Z9 i Z11 obok Onkyo 905 to były swojego rodzaju wyznaczniki amplitunerów.

Pozdrawiam

Przecież 1010 to dużo niższy model od Yamaha DSP-Z9. Akurat Z9 i Z11 obok Onkyo 905 to były swojego rodzaju wyznaczniki amplitunerów.

Zdaje sobie z tego sprawę - teraz - wtedy troche podchodzilem do sprzętu że nowe raczej zawsze powinno być lepsze - w końcu świat się rozwija, nowe technologie, nowe standardy itp...

Moje myślenie bardziej szlo w kierunku - "sprzedam Yamahe za 4-5 tysi, dolożę 3 tysie, bede mial nówkę sztukę super z radiem, netem, HDMI, nowymi formatami dźwięku itp...." - pomylilem się, zwrócilem honor Yamaszce i zostala, poczeka jak będę mial wiecej luźnej kasy :)

A tak z ciekawości cco tam się wygrzewa w amplitunerach kondensatory,elektrolity miedź w przewodach łączących podzespoły,płytki drukowane,Trafo czy co? Rozumiem że jak kupie tv i go wygrzeje bedę miał lepszy obraz :) bo to powinno działać na każą elektronikę.To tak samo jak z wygrzewaniem kabli albo oczyszczaczami kwantowymi,listwami zasilającymi co poprawiają brzmienie :).Czytam dość długo prasę różną AV tam też piszą różne bzdury ale jeszcze o wygrzewaniu amplfa jak mieli w testach przez te lata co czytam nigdy nie napisali że takie coś istnieje

Onkyo przy moich kolumnach brzmi na bardziej dociążone, ma wyeksponowane wokale, dźwięk cięższy i momentami trochę jak zza kotary, Pioneer gra z większą lekkością i bardziej konturowo

Niestety genialnego konturu z Onkyo nie uzyskasz. Mój RZ900 po paru m-cach grania (luźne okolice 4-5 m-cy) zaczął nieco przyjemniej brzmieć, ale i tak są szorstkości w tych złagodzeniach, zaokrągleniach, które sam miałeś okazję zaobserwować. Kolumn bym raczej nie zmieniał - wiesz na co je stać z lepszym amplitunerem, to bez sensu zmieniać je na takie, które swoimi wadami (krzykliwością) będą próbowały zbliżyć brzmienie Onkyo do tego znanego Ci z lepszego sprzętu - ale nie dościgniesz tej jakości.

Kable - na nich możesz sporo zyskać, ale 3,5-metrowe odcinki to sporo, bo zaproponowałbym Ci Chord Odyssey 2 - to takie małe lekarstwo na brak konturu w Onkyo. Bo wszelkie Klotze, Melodiki po 30zł niestety również złagodzą brzmienie i wyjdzie, że kable łagodzą, amplituner łagodzi, i tylko kolumny masz (zakładam) neutralne. A ten Chord wręcz nieco utwardza brzmienie, co nieco przełamie styl grania RZ900 i zbliży do neutralnego - pozostanie dociążenie, a znacznie zmniejszy się grubość "koca", o którym piszesz. ;) Taniej - to Rumour, ale on będzie sprawiał wrażenie po prostu neutralnego w tym połączeniu, czyli pozostawi sobie cechy Onkyo, choć doda minimalnie miękkości w basie, ma trochę gorsze zejście w basie, i mniej wysokich tonów (od Odyssey 2), ale i tak będzie lepszy do tego Onkyo niż jakieś Klotze czy Qedy po 30-40zł, dodające od siebie kolejne dawki złagodzenia brzmienia.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Podwyższenie głośności (inteli volume) wejścia (by nadal słuchać w tzw. prawidłową głośnością, z cyferkami na wyświetlaczu jak dawniej) często skutkuje w tym modelu zubożeniem basu na rzecz podbicia reszty pasma i zaczynają się w niektórych utworach przestery ... taki urok :)

Czy to jest jakaś generalna zasada?

Lepiej nie ruszać tej funkcji i ustawić na 0 dB?

ta funkcja ma tak działać niestety wg mnie zbyt podbija środek... wątek np. na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) np. tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak z ciekawości cco tam się wygrzewa w amplitunerach kondensatory,elektrolity miedź w przewodach łączących podzespoły,płytki drukowane,Trafo czy co?

Już odpowiadam, wygrzać się muszą uszy nowego właściciela. Zjawisko znane, dokładnie opisane...

Pomaga na 90% nietrafionych zakupów...

No dobra skoro robię za złośnicę w tym temacie to jeszcze jeden wniosek mi się nasunął:

ta 900 wydaje z siebie bass po aktualizacji oprogramowania, włączeniu wszystkich polepszaczy, poprawiaczy, itd.....

Jak to się ma do modnego tutaj audiofilizmu i założenia iż porządny wzmacniacz powinien mieć tylko włącznik i volume ???

Megalol - sorki jak ktoś się poczuł urażony ;)

W tej cenie to nigdy bym nie słuchał w trybach nieinterwencyjnych jak np. direct, szczególnie nowych ampli do kina. Mam RZ-900, bas to on ma ale dopiero po załączeniu Phase Matching.

Jak to się ma do modnego tutaj audiofilizmu i założenia iż porządny wzmacniacz powinien mieć tylko włącznik i volume ???

To ja mam właśnie odwrotnie - wolę brzmienie RZ900 w trybie pure direct. ;) Ale to wszystko zależy od reszty toru i od preferencji użytkowników. RZ900 ma niezłe procesory, ale i tak odbierają energetyczności z brzmienia. Z ilością basu nie mam kłopotu, ale nie da się ukryć, iż pod względem jakości oraz jego uderzenia można znacznie, znacznie lepiej - ze wzmacniaczami stereo. Tak czy inaczej - absolutnie się nie zgadzam, iż "w tej cenie to nigdy bym nie słuchał w trybach nieinterwencyjnych jak np. direct", ponieważ elektronika jedyne co może - to popsuć energetyczność brzmienia, dynamikę, muzykalność, barwę, w imię tego, by polepszyć równowagę tonalną. I im tańsze amplitunery, tym ta elektronika jest gorszej jakości i więcej psuje, i najlepiej tak dobierać ją do swoich kolumn, by jak najmniej bądź niemal wcale nie musieć korzystać z jej interwencji. Jeśli więc sprzętu nie da się słuchać bez ingerencji elektroniki - winny jest zły dobór elementów toru, a nie wyłącznie amplituner. Odsłuchy przed zakupem - to podstawa. ;)

Wygrzewanie kabli? Teraz toś pojechał :)

Co do jakości dźwięku w stereo z amplitunerów to przecież po to jest tyle ustawień aby każdy mógł sam dobrać odpowiednie dla siebie. Skoro jednemu bardziej pasuje tryb Pure Audio a drugiemu podbicia equalizera no to przecież w takim celu to służy.

Ma być radość z odbioru :)

Skoro jednemu bardziej pasuje tryb Pure Audio a drugiemu podbicia equalizera no to przecież w takim celu to służy.

Ma być radość z odbioru :)

Dokładnie i możemy siew przy okazji poczuć jak inżynier dźwięku - niepowtarzalna okazja usłyszeć w głośnikach całkiem co innego niż nagrano na srebrnym krążku ;P

Myślisz że w amplitunerze kina domowego jak włączysz tryb pure audio to nagranie będzie tak realizowane jak zakładał to autor czy studio nagraniowe?

No chyba nie :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.