Skocz do zawartości
IGNORED

pre amp lampowy + koncowka mocy tranz

Heban

Rekomendowane odpowiedzi

pp - nie czuje najmniejszej nawet potrzeby wspomagania go - u konstruktora mojej tuby robiono pomiary - tuba daje od 50Hz do 20kHz - po co mi tweeter?? :) watpie zebym powyzej 16kHz slyszal cokolwiek. Jeszcze ciagle nie ma chyba 200h grania (a to podobno minimum wygrzewania dla Fostexa) ale ja i tak jestem zachwycony - to sie nazywa "po prostu muzyka" i ja w zasadzie nic wiecej nie chce :) (no moze troszke podniose poprzeczke w torze analogowym :) )

Heban,

proponuję posłuchać na początek wzmacniazy lampowych. Możliwości są. W Visatexie mieli swego czasu integry Abraxas (cena ok 3000zł, może i mniej po negocjacjach), Amplifon (modelu nie pamiętam). Jest Delta Studio na Jaworowej - świat lamp :) integry, monobloki, pre. Można posłuchać konstrukcji droższych i tańszych, na 6L6, EL34, KT88 i co tam jeszcze Witek chowa :). Jolida wiesz gdzie stoi, posłuchać także można.

Są na forum osoby z wrocka, kóre na codziń użykują te wyroby, możesz porozmawiać, poszukaj Zegarmistrza, Skrzypka i jesze parę innych osób.

Z tym zbieraniem odrazu na wymarzony sprzęt to chyba nie jest tak do konca dobre rozwiązanie. Trochę to trwa, w międzyczasie nie masz na czym słuchać, no i nie masz pewności, że to tak naprawdę ten wymarzony sprzęt, bo przecież z niczym go nie porównujesz więc skąd to przekonanie? Na pewno warto posłuchać możłiwie wiele konstrukcji. Być moż kupić na razie coś tańśzego, odsprzedawalnego, by sie jeszcze osłuchać i wyrobić sobie poglądy co do tego wymarzonego brzmienia. Nie zdziw się jeśli ci się w trakcie tego zmienią, nawet klika razy :)

Heban

Po co Ci preamp? Kupujesz CD z regulowanym wyjściem i masz lepiej i taniej.

Nie marnuj swoich pieniędzy,kup za to lepsze kable lub inny element.

Przepraszam jeśli zaś chodziło Ci o podłaczenie radia,DVD lub LP12 to pytanie jest zasadne.

Połączenie preamp lampowy + końcówka tranzystorowa to sprytne połączenie mogące dac dużo satysfakcji w podstawowych torach audio.

Uważam że docelowo zawsze trzeba dążyć do toru w pełni lampowego, najwazniejsze aby był dobrze i właściwie dobrany do kolumn. Banał - ale tu najważniejszy. Single-Ended triode prosi się o Horn`a z szerokopasmowcem...

Uważam jednak że połączenie starych, dobrych końcówek (Quad, NAD, Arcam) z preampem lampowym np.DIY może dać bardzo duzo satysfakcji przy niewielkich nakładach. Polecam - wykosicie standardowe rynkowe budzetowe integry w przedbiegach !!!

• 1 miesiąc później...

>andrea29

jeśli chodzi o AMC. chciałbym zdementować pogłoski jakoby cd-ki tej firmy były zawodne. sam posiadam takie cudo już 8 lat !!! był kupiony z drugiej ręki więc jest pewnie jeszcze starszy. nic nigdy mu się nie przytrafiło. przepraszam przepaliły się żarówki podświetlające wyświetlacz ;-).

dokładnie chodzi mi o model CDM7. mam do niego 2 moduły wyjściowe: jeden tranzystorowy z wyjściem niesymetrycznym RCA, drugi lampowy z wyjściam symetrycznym XLR. ten drugi modół gra zdecydowanie korzystniej, ale w końcu jest upgradem podstawowej wersji odtwarzacza, więc chyba nic dziwnego. trochę szkoda że symetryzacja następuje "tuż przed" gniazdami wyjściowymi za pomocą trafek, a nie na etapie D/A. nie narzekajmy zresztą - jest dobrze.

co do lamp (ECC82) to rzeczywiście są wlutowane w płytkę, może pojawić się problem przy próbie wymiany.

• 1 rok później...

Nie jestem elektronikiem ale mam ochotę zrobić sobie zestaw stereo CD (lub gramofon co kto preferuje)

z lampowym preampem i tranzystorową końcówką mocy w czystej klasie A ( może to możliwe ) więc zaczynam się przygotowywać do tego jak przystało na inżyniera dużo czytam i oglądam ale zaczynam od podstaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

powyżej proponowane tranzystory w Polsce do kupienia po 12 pln /szt.

chciałem zrobić Gain Clona znalazłem kontakty na wszystkie elementy tj. BG , Caddock, Rikeny w Polsce

chciałbym aby to był układ klinicznie prosty z najlepszych elementów (nie znaczy najdroższych) z niiebędną ilością elementów w torze ale minimalną

może ktoś się przyłączy jestem ciekaw co wymyślimy

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pawelm, 25 Lis 2004, 12:04

>tranzystor z tranzystorem za ostro i piskliwie a tu sie srednica bardzo poprawia ;-D

Znaczy że to było g a nie dobry tranzystor :)

PS: Sama w sobie lampa raczej chyba nie dociepla i nie wygładza brzmienia... czy to nie jest tak że to ewentualne docieplanie wynika z traf wyjściowych we wzmaku lampowym? Jeśli tak to po podłączeniu pre lampowego i końcówki tranzystorowej niekoniecznie musi być lampowe ciepełko o które (jak rozumiem) chodzi autorowi wątku :)

PS2: Np monobloki lampowe McGyvera mają bardzo dużo wysokich tonów (chyba nawet za dużo) i jakby ktoś nie wiedział że to lampy to by się w życiu nie domyślił - tak więc wszystko zależy :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Dochodzi jeszcze kwestia wierności oddania średnich i przede wszystkim niskich składowych. Otóż kiedy podłączałem CD bezpośednio do tranzystorowej końcówki mocy, to subiektywnie dźwięk wydawał się bardzo szybki, szczegółowy i dynamiczny. Po dołączeniu przedwzmacniacza lampowego (efekt: lepsze dostosowanie impedancyjne, mocniejszy sygnał wejściowy) wierniesza prezentacja basów i niższej średnicy wywołała wrażenie osłabienia detaliczności, wycofania wysokich itp. Ale to było tylko wrażenie! Uważne wsłuchanie się wskazuje, że nieczego NIE UBYWA, tylko przybywa, w tym przypadku po prostu niskich składowych, co może być interpretowane jako brzmienie "lampowe".

zwolennik łagodności

lenam, 15 Mar 2006, 13:06

Po dołączeniu przedwzmacniacza lampowego (efekt: lepsze

>dostosowanie impedancyjne, mocniejszy sygnał wejściowy) wierniesza prezentacja basów i niższej

>średnicy wywołała wrażenie osłabienia detaliczności, wycofania wysokich itp. Ale to było tylko

>wrażenie! Uważne wsłuchanie się wskazuje, że nieczego NIE UBYWA, tylko przybywa, w tym przypadku po

>prostu niskich składowych, co może być interpretowane jako brzmienie "lampowe

I tak jest właśnie u mnie. Manley Shrimp+LFD PA2M. +Zoller Im.1

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.