Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Castle Knight 2

zaworotko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

bardzo niedawno temu nabyłem kolumny podstawkowe Castle Knight 2. Grają u mnie teraz ze wzmacniaczem Pioneer A-400X, no i brakuje mi w dźwięku jaki oferuje ten zestaw kilku rzeczy. Na tym samy źródle moje AKG 220pro z welurowymi padami oferują o wiele lepszą detaliczność, chciałbym więc i od wzmacniacza lepszą separację szczegółów. Kolejna sprawa to dynamika. Spokojne kawałki brzmią bardzo przyjemnie, ale tym ostrzejszym brak czasami tak zwanego kopa. Wiem, że na przecięta dynamika, to chyba głównie wina samych kolumn, ale jeśli się do, to chciałbym ją trochę innym wzmacniaczem poprawić. Nie wzmacniacz mam niestety niewiele. Myślę nad sprzedażą Pioneera i dołożeniu kilku stówek, co dałoby 1000 zł, jeśli byłaby jakaś fajna okazja, to mogę dać trochę więcej. Rozumiem, że w tej cenie, to tylko używki. Lepsza dynamika i szczegółowość, jakie propozycje?

https://www.audiostereo.pl/topic/130411-wzmacniacz-do-castle-knight-2/

Dzień dobry.

Jeśli mógłbyś trochę zwiększyć budżet, może ewentualnie bezpłatny kredyt 0%, proponowałbym zdecydowanie integrę NAD C326 BEE (http://q21.pl/nad-c326-bee.html), która zapewni dynamiczny, szczegółowy, dociążony dźwięk w połączeniu z Castle.

Zapraszam jeśli masz taką możliwość do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam,

bardzo niedawno temu nabyłem kolumny podstawkowe Castle Knight 2. Grają u mnie teraz ze wzmacniaczem Pioneer A-400X, no i brakuje mi w dźwięku jaki oferuje ten zestaw kilku rzeczy. Na tym samy źródle moje AKG 220pro z welurowymi padami oferują o wiele lepszą detaliczność, chciałbym więc i od wzmacniacza lepszą separację szczegółów. Kolejna sprawa to dynamika. Spokojne kawałki brzmią bardzo przyjemnie, ale tym ostrzejszym brak czasami tak zwanego kopa. Wiem, że na przecięta dynamika, to chyba głównie wina samych kolumn, ale jeśli się do, to chciałbym ją trochę innym wzmacniaczem poprawić. Nie wzmacniacz mam niestety niewiele. Myślę nad sprzedażą Pioneera i dołożeniu kilku stówek, co dałoby 1000 zł, jeśli byłaby jakaś fajna okazja, to mogę dać trochę więcej. Rozumiem, że w tej cenie, to tylko używki. Lepsza dynamika i szczegółowość, jakie propozycje?

Branża ma racje One potrzebują prądu.Miałem te kolumny jakiś czas i wydawały mi się charakteru.

De gustibus non est disputandum

Gość numik

(Konto usunięte)

właśnie mocny Rotel to tu moje pierwsze skojarzenie, je trzeba pobudzić i trochę charakteru nadać, bo czasem bułką i spowolnieniem trącają, choć klimat mają ciekawy. Do rocka za wolne jak dla mnie

Podobna, zapewne, tylko ck2 maja specyficznie podane wokale, tzn. nietypowo jak na castle bo sa bardzo delikatnie podawane, na szczescie sa wyraziste i wyraznie podrasowane od dolu. Szukaj wzmaka music hall do nich. Oczywiscie bas w nich zawsze bedzie sie gubil, za to maja swoje atrybuty i to jest dobre. Szkoda, ze sa produkowane na jakims chinskim smietniku, gdzie nie istnieje kontrola jakosci, mialem cztery pary ck2 u siebie, wrzucalem zdjecia, rowniez do dzisiaj dostaje informacje od osob, ktore niedawno byly w ich posiadaniu i niestety w temacie ich jakosci wykonania i stanu uzytych elementow nic sie nie zmienilo. Nie wiem czu nautilus nie sprzedaje u nas "gorszej jakosci" tych kolumn bez odpowiedniego oznaczenia, bo dziwnym trafem w UE, gdzie byly sprzedawane dostaly takie oznaczenie i byly po smiesznych cenach wyprzedawane. Szkoda, ze castle tak slonczyly bo ich brzmienie ma swoj urok i potrafia oczarowac barwami i nasyceniem.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Ja kiedyś słuchałem CK 2 z Cambridge Audio A640V2 i grało to całkiem fajnie. Cambridge jest ostry i w połączeniu z dociążoną średnicą CK2 fajnie się zgrywał i w budżecie powinien się zmieścić.

Mam inny model firmy Castle raczej niezwykle rzadki na naszym rynku ale szkoła brzmienia pewnie podobna.Używam ich ze wzmacniaczem Sansui AUX-711.

Może coś więcej napisać jak to połączenie brzmi? Masz jakieś porównanie z innymi wzmacniaczami? Widzę, że ten Sansui trochę kosztuje, ale może warto...

Podobna, zapewne, tylko ck2 maja specyficznie podane wokale, tzn. nietypowo jak na castle bo sa bardzo delikatnie podawane, na szczescie sa wyraziste i wyraznie podrasowane od dolu. Szukaj wzmaka music hall do nich. Oczywiscie bas w nich zawsze bedzie sie gubil, za to maja swoje atrybuty i to jest dobre. Szkoda, ze sa produkowane na jakims chinskim smietniku, gdzie nie istnieje kontrola jakosci, mialem cztery pary ck2 u siebie, wrzucalem zdjecia, rowniez do dzisiaj dostaje informacje od osob, ktore niedawno byly w ich posiadaniu i niestety w temacie ich jakosci wykonania i stanu uzytych elementow nic sie nie zmienilo. Nie wiem czu nautilus nie sprzedaje u nas "gorszej jakosci" tych kolumn bez odpowiedniego oznaczenia, bo dziwnym trafem w UE, gdzie byly sprzedawane dostaly takie oznaczenie i byly po smiesznych cenach wyprzedawane. Szkoda, ze castle tak slonczyly bo ich brzmienie ma swoj urok i potrafia oczarowac barwami i nasyceniem.

U mnie jest śmieszna sprawa z terminalami - brakuje kilku zaślepek. Poza tym to chyba wszystko w porządku. Jakiś konkretny model music hall? Na allegro widzę modele albo za kilka stówek albo za prawie 2000 zł.

Ja kiedyś słuchałem CK 2 z Cambridge Audio A640V2 i grało to całkiem fajnie. Cambridge jest ostry i w połączeniu z dociążoną średnicą CK2 fajnie się zgrywał i w budżecie powinien się zmieścić.

Gdzieś czytałem o takim połączeniu. Czy masz jakieś porównanie z innym wzmacniaczami?

właśnie mocny Rotel to tu moje pierwsze skojarzenie, je trzeba pobudzić i trochę charakteru nadać, bo czasem bułką i spowolnieniem trącają, choć klimat mają ciekawy. Do rocka za wolne jak dla mnie

Czy słuchałeś jak gra właśnie taki zestaw? Rocka aż tak dużo na szczęście nie słucham, ale lepszej dynamiki bym chciał.

Ja mialem Knight 4 z Marantz pm6005 a pozniej na Rotel ra12 zmienilem.Rotel dał lepszego kopa aczkolwiek szukałbym coś mocniejszego.

Knight to raczej do spokjnej muzy sie nadaje ale sluchac moze kazdy co chce I na czym tylko zapragnie poniewaz gusta sa rozne przecia ☺

Łokmen Saba

Niestety

Gdzieś czytałem o takim połączeniu. Czy masz jakieś porównanie z innym wzmacniaczami?

Niestety CK2 słuchałem na wzmacniaczu sąsiada jak szukaliśmy dla niego do Cambridge A640V2 kolumn i powiem w cenie do 2000 tys. zł te kolumny najfajniej z nim grały ale ostatecznie kolega kupił Tannoy DC6T SE bo on ma pomieszczenie odsłuchowe 30m2.

Ja mialem Knight 4 z Marantz pm6005 a pozniej na Rotel ra12 zmienilem.Rotel dał lepszego kopa aczkolwiek szukałbym coś mocniejszego.

Knight to raczej do spokjnej muzy sie nadaje ale sluchac moze kazdy co chce I na czym tylko zapragnie poniewaz gusta sa rozne przecia ☺

Kiedyś stanął w sypialni i będą brzdękać do snu. Na razie muszę się wykazać trochę większą uniwersalnością, w mojej małej kawalerce.

Niestety

Niestety CK2 słuchałem na wzmacniaczu sąsiada jak szukaliśmy dla niego do Cambridge A640V2 kolumn i powiem w cenie do 2000 tys. zł te kolumny najfajniej z nim grały ale ostatecznie kolega kupił Tannoy DC6T SE bo on ma pomieszczenie odsłuchowe 30m2.

No dzięki, tak czy siak CA jest do rozważenia.

Witaj,

Po pierwsze szukaj używki. W kwocie 1000 zł nowego nic nie znajdziesz. Model 326 od Nada też nie jest dobrym połączeniem do Castle.

To o czym piszesz jest wynikiem niestety kolumn. One tak grają. Miły barwny dźwięk mniej detaliczna góra i niestety dynamika siada przez ich spowolnienie.

Możesz to nadrobić twardym wzmacniaczem grającym jasno.

Harman HK 680 jako wzmacniacz który po prostu warto nabyć w tej cenie oraz Cambridge i Audiolab jako wzmacniacze które po prostu do tych kolumn pasują.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w szukaniu.

Witaj,

Po pierwsze szukaj używki. W kwocie 1000 zł nowego nic nie znajdziesz. Model 326 od Nada też nie jest dobrym połączeniem do Castle.

To o czym piszesz jest wynikiem niestety kolumn. One tak grają. Miły barwny dźwięk mniej detaliczna góra i niestety dynamika siada przez ich spowolnienie.

Możesz to nadrobić twardym wzmacniaczem grającym jasno.

Harman HK 680 jako wzmacniacz który po prostu warto nabyć w tej cenie oraz Cambridge i Audiolab jako wzmacniacze które po prostu do tych kolumn pasują.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w szukaniu.

Czy można mieć w takim razie kolumny, które mają ciepłą przyjemną barwę jak te Castle, ale są jednocześnie szczegółowe i dynamiczne?

Dzięki za konkretne propozycje. Chyba będę polował na tego Harmana.

Też uważam, że Nad do Castli nie pasuje. Wzmacniacz zdecydowanie trzeba dać, który ożywi kolumny, nie wiem jak gra twój Pioneer i jak szczegółowy i detaliczny jest. CA 640V2 taki jest, Audiolab np 8000s też. Tu kolega wyżej z branży dobrze radzi. Harmana nigdy nie słyszałem więc nie oceniam. Odnośnie kolumn, które grają barwnie i są bardzo szczegółowe to wysłałem Ci na PW wiadomość. Uważam że trzeba posłuchać, żeby porównać, kupuje się łatwo później sprzedaje lub wymienia już mniej łatwo.

Też uważam, że Nad do Castli nie pasuje. Wzmacniacz zdecydowanie trzeba dać, który ożywi kolumny, nie wiem jak gra twój Pioneer i jak szczegółowy i detaliczny jest. CA 640V2 taki jest, Audiolab np 8000s też. Tu kolega wyżej z branży dobrze radzi. Harmana nigdy nie słyszałem więc nie oceniam. Odnośnie kolumn, które grają barwnie i są bardzo szczegółowe to wysłałem Ci na PW wiadomość. Uważam że trzeba posłuchać, żeby porównać, kupuje się łatwo później sprzedaje lub wymienia już mniej łatwo.

Dziękuję, wiem coraz więcej.

Polecam Audiolab 8000a z nim Castle knight 2 powinny świetnie współgrać ale każdy musi sam posłuchać, na pewno dźwięk zyska na dynamice, szczegółach i prądu nie zabraknie.

Obok starszego 8000a też 8000s jest godny polecenia tylko trzeba znaleźć zadbany egzemplarz.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Te kolumny nie zagraja tak jak tego oczekujesz. Nie sa stworzone do tego.

Lepszy wzmacniacz poprawi troche, ale miodu nie bedzie.

Nie jest tak, że te kolumny mi się nie podobają, przyjemnie się ich słucha i nie męczą mnie nawet po wielu godzinach brzdąkania. Mógłbym je zostawić nawet dla takiego grania jak teraz, ale skoro mogę za niewielkie pieniądze wymienić wzmacniacz na bardziej do nich adekwatny, to czemu nie.

Audiolab 8200A nie poradził sobie zbyt dobrze z tymi kolumnami. Troche to było bez zycia.

A już go mocno rozważałem.

HK 680 lub jakiś Rotel będzie odpowiedni (szybki, punktowy bas i dobra dynamika), CA mimo że jasny to raczej ma poluzowany bas, a to podstawa do tych kolumn.

Ale jaki Rotel?

Nie jest tak, że te kolumny mi się nie podobają, przyjemnie się ich słucha i nie męczą mnie nawet po wielu godzinach brzdąkania. Mógłbym je zostawić nawet dla takiego grania jak teraz, ale skoro mogę za niewielkie pieniądze wymienić wzmacniacz na bardziej do nich adekwatny, to czemu nie.

A już go mocno rozważałem.

Ale jaki Rotel?

Nic nie pomoze podlaczanie do nich rozdzielczego wzmacniacza, bo one beda gubic te szczegoly.

Takie kolumny.

Nic nie pomoze podlaczanie do nich rozdzielczego wzmacniacza, bo one beda gubic te szczegoly.

Takie kolumny.

Dobrze, czy w cenie Castli mogę mieć coś lepszego? RobG1974 mi już kilka modeli zaproponował, jestem Ciekaw twoich propozycji.

Dobrze, czy w cenie Castli mogę mieć coś lepszego? RobG1974 mi już kilka modeli zaproponował, jestem Ciekaw twoich propozycji.

Nie wiem na ile rozdzielcze i szczegolowe brzmienie lubisz.

Jaka kwota po sprzedaniu kolumn bedziesz dysponowal?

Po przeczytaniu pierwszego posta to Yamaha A-S501 była by odpowiednia.

Może mógłbym kupić na próbę i jak się nie sprawdzi to oddać w ciągu 14 dni. Czy ktoś próbował Castli z tą Yamahą?

Mozesz rowniez pomyslec nad zamiana tych kolumn na jakies inne. Mysle, ze chetny zawsze sie znajdzie, bo do pewnego repertuaru beda nadawaly sie swietnie. Sam napisales w czm te kolumny sprawdzaja sie najlepiej.

A Ty jakiej muzyki sluchasz?

Może mógłbym kupić na próbę i jak się nie sprawdzi to oddać w ciągu 14 dni. Czy ktoś próbował Castli z tą Yamahą?

Jeżeli Tobie odpowiada brzmienie Castli (a mają swój niepowtarzalny charakter) i chciałbyś doszlifować pewne detale to wypróbuj 2-3 wzmacniacze z nimi Audiolab, Rotel, Yamaha i zobaczysz jakie połączenie jest najlepsze.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Jeżeli Tobie odpowiada brzmienie Castli (a mają swój niepowtarzalny charakter) i chciałbyś doszlifować pewne detale to wypróbuj 2-3 wzmacniacze z nimi Audiolab, Rotel, Yamaha i zobaczysz jakie połączenie jest najlepsze.

Moim zdaniem Yamaha ma troche bulowaty bas, ktory tym kolumnom moze tylko zaszkodzic.

Rotel, Audiolab jak najbardziej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.