Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wybrać wzmacniacz?

mer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Może to dziwnie zabrzmi,ale temat audio, jest dla mnie zamknięty. Więc po co ten wpis?Ano po to,że człowiek jest ciekawy życia i w głowie ciągle pojawiają się pytania. Mówią,że kto stracił głowę dla muzyki,tego ona często boli. Hmm...prawda,czy nie? Przechodzę już do rzeczy....z obecnego zestawu jestem zadowolony (Rega Brio-r,Phonar veritis p2,Cambrigde Audio SM6) Każdy element pozostaje, na pewno nie wymienię nic,nawet kabli,za wyjątkiem?No właśnie ,cały czas myślę o wzmacniaczu Rega brio-r ,może faktycznie jest najsłabszym elementem toru audio? Nie chce go wymieniać ,ale bardziej sprawdzić,czy coś w pułapie 5000 zł +\- 1000 zł znajdę fajnego? Jeśli tak,to pomyślimy co z tym fantem zrobić,a jeśli nie,to przynajmniej głowa przestanie boleć..:)) Czego bym oczekiwał od wzmacniacza?Zacznę od góry pasma. Na pewno nie powinna być jaśniejsza,teraz jest idealnie. Jeśli miałbym mieć uwagi co do góry, to obowiązkowo musi być jak w moich kolumnach (Phonar) przede wszystkim jakość ,choć jakby delikatnie była dosłodzona to bym się nie pogniewał. Teraz środek pasma,wokale,wokale,wokale-to musi być the best. Najmniej uwag mam do dołu,chociaż Rega brio -r nie ma tego zejścia, co lepsze wzmacniacze,wiec miło by było,gdyby był...:))) Co do muzyki jakiej słucham,to raczej lekkie klimaty;rock akustyczny,muzyka wokalna,okolice jazz-u,muzyka instrumentalna i takie tam...jakieś typy? Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/130409-jaki-wybra%C4%87-wzmacniacz/

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, na pewno namawiam na posłuchanie wzmacniacza Atoll IN200SE (http://q21.pl/atoll-in200se.html). To trochę ponad budżet, jednak brzmieniowo taka konfiguracja powinna Cię w pełni usatysfakcjonować. Drugą propozycją jest hybryda lampowa Vincent SV-227 (http://q21.pl/vincent-sv-227.html). To trochę spokojniejszy, cieplejszy przekaz, ale także zgodny z Twoimi preferencjami.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Nie ma także problemu z wypożyczeniem u nas urządzenia i przetestowaniem u siebie w domu. Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

w tej cenie ( nowe ! ) poszukałbym hybrydy np .Vincent SV-500 lub polski Haiku Bright mk.3

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Wymiana wzmacniacza +/- 3000 PLN na wzmacniacz +/- 5000 PLN(zakładam, że zgodnie z deklaracją system zadowala właściciela) będzie tylko zmianą dla zmiany. Proponuje część tej kwoty zainwestować w muzykę, płyty są teraz tanie jak barszcz - za 2-3 tysie można sobie poważnie płytotekę wzbogacić. Płyty (czy też pliki z nich zrobione) będą Ci służyć przez lata - jeśli nie do końca życia (oby było długie). A nowy szmelc będzie tylko kolejnym pretekstem do topienia kasy w kolejne miraże.

Mer wypozycz od q21 te dwa wzmaki o ktorych pisali, bedziesz wiedzial czy warto zmieniac mala rege. Na atolla jak dobrze poszukasz, dostaniesz 20% rabatu, na vincenta bedzie ciezej bo akurat maja go te salony, ktore daj niepowazne rabaciki ale zawsze mozna to samo co vincent tylko pod chinska nazwa sciagnac z Chin za polowe ceny jaka zawola Q21 juz po rabacie (vincent to taki farbowany lis hah wtajemniczeni wiedza po co powstala druga nazwa tego chinczyka i jak widac biznes sie kreci).

-Salva Mea-

...dzięki Adam 38 za info,coś pomyśle z tym wypożyczeniem. Więc mam już cztery typy;Rega Elex-R,Vincent SV-227,Atoll IN200SE i Heed obelisk si mk3 ( ten najnowszy) ,no i jeszcze chyba trzeba wspomnieć o propozycji ,,dzarro" czyli zostać przy tym co się ma (dzięki).Jeśli to będą niewielkie różnice ,to faktycznie nie ma sensu jakiś ruchów robić i temat audio sam by się zamknął,ale muszę się jeszcze upewnić.Pozdrawiam

Niestety Audio to jeszcze przed Tobą :)

Wymienisz wzmacniacz będziesz chciał wymieniać resztę :) Myślisz że co my tu wszyscy robimy ?:):):)

Z wzmacniaczy polecam Naima i Roksana oraz wyższe modele Denona.

Pozdrawiam

Niestety źle mylisz,nie pójdę wyżej,już teraz bym został przy tym co mam . Iść w góre ,to dla mnie same straty.Nie ten budżet ,nie mam takich wymagań itd...ale jak miałoby się coś zmienić w tym ,budżecie,pułapie cenowym to- ok.Pisałem wcześniej ,że jestem zadowolony z tego co mam,wiec spekulacje ,że to dopiero wstęp ,to pomiędzy bajki można włożyć,to już jest koniec ,jak w kawałku Oddziału Zamknietego...:))

Adam 38 nie zapomnij doliczyć vat i cło włącznie z kosztami transportu. No i brak gwarancji. No ale skoro twierdzisz, że to taki świetny biznes to pewnie tak jest.

mer - poczytałem trochę o tych kolumnach i tak czysto teoretycznie to odradzałbym moją poprzednią sugestię. Odradzałbym też Atolla. Vincent 227 gra ciepło, trochę skrajami pasma. Mi się akurat podobał, miałem go ponad rok. Trzeba posłuchać.

A teraz propozycja kontrowersyjna - może Hegel? Dynamika, dobra podbudowa basowa, detaliczność. niektórzy twierdzą że to suchotnik, ja z Tannoyami i Dynaudio tego nie zauważyłem. Na rynku wtórnym spokojnie znajdziesz coś w budżecie.

mer

5 tysięcy to juz naprawdę spora kwota na bardzo dobry wzmacniacz. myślałeś u czymś używanym? Na przykład nad Krellem Kav 300i? Stara ale znakomita integra, właściwie już przedsionek hi-endu/ Albo jakiś Electrocompaniet? Albo starszym Musical Fidelit? To może zamknąć temat.

Pozdrawiam Stempur

Odezwij się do mnie na priva

Myślę że Roksan Caspian M2 mógłby się spodobać z używką się zmieścisz w swojej kwocie i można sporo dobrego przeczytać na jego temat.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

ale jeśli chodzi o wokale to może jakaś lampa?

Też mi się tak skojarzyło jak przeczytałem wymagania odnośnie dźwięku i słuchanych stylów muzycznych.

Może Cayin 35s albo model wyżej. Właśnie odsłuchuje tego 35 i jestem zachwycony, właśnie słuchając takich spokojniejszych klimatów.

Nie chce go wymieniać ,ale bardziej sprawdzić

Więc jakaś lampa pozycja obowiązkowa.

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

Nie znam wprawdzie Twojego wzmaka, ale polecanego Atolla miałem okazję słuchać z kilkoma roznymi kolumnami - warty uwagi i odsłuchu - każde kolumny , nawet jakies starsze, budżetowe modele mocno wyciągał w góre.

spróbuj również Exposure 3010

..w niedługim czasie planuję odsłuch ,na pewno znajdzie się miejsce dla Atoll IN200SE. Jestem ciekawy tego porównania,szczególnie zestawienia Heed obelisk si mk3 z resztą plejady.Wszystkie wzmaki powyżej 5 klocków,wiec teoretycznie powinno być lepiej,ale kto wie...wiec cztery piece do odsłuchu,używek nie chcę z różnych powodów,chyba że ktoś ma ochotę na moją Rege brio-r ?(pisać na priv)

PM 8005 lub używany PM KI Pearl Lite też można przesłuchać, jest mocniejszy od Regi a brzmieniowo chyba podobnie.

Nie słuchałem nigdy Cambridge Audio 851A ale do kompletu z SM6 by pasował. (Nie powinno być problemu z dopasowaniem

źródło - wzmacniacz).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.