Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner do MA RX8,RX-LCR,RX1,RX-FX do 5tys.

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

A więc tak kupiłem dzisiaj suba Klipsch R-115SW i zrobiłem auto kalibrację w szczegółach kalibracji wyszło mi że:

1. Odległości między słuchaczem a kolumnami:

Front L 3,15cm

Front P 3,09cm

Center 2,91cm

Subwoofer 2,72cm

Surround L 2,13cm

Surround P 1,98cm

Pewnie tak wyszło bo nie doprecyzowałem ustawienia mikrofonu idealnie na środku, 3cm w prawo i było by ok.

2. Poziomy:

Front L -4.0 dB

Front P -4.0 dB

Centralny -4,5 dB

Subwoofer -12.0 dB

Surround L -4.0 dB

Surround P -4.0 dB

3.Odcięcie:

Frontowe Pełne Pasmo

Centralny Pełne Pasmo

Surround 80 Hz

4.Wyniki:

Aktywna Audyssey MultEQ XT: Włącz

Audyssey Dynamic EQ: Wył.

Pytanie gdzie teraz zwiekszyć natężenie poszczególnych kolumn/głośników???

Właśnie zapodałem muzykę z Internet Radio w ampli i sub strasznie dudni w tym miejscu gdzie była robiona auto kalibracja w 8 krokach :( wcześniej go wogóle nie było słychać tz było ale delikatnie tylko wspomagał teraz przejął pracę frontów i dudni a wcześniej było oki. Pomocy co z tym zrobić???

Heh zaraz ktoś napisze że zmienić miejsce suba , ale zanim zrobiłem auto kalibrację wszystko było ok

Masz za głośno subwoofer ustawiony. Powinien być na 75db ustawiony przy kalibracji. Powinien ci wyjść podobnie jak kolumny, czyli -4 lub -5 a nie -12.

Na początku poprostu go przycisz pokrętłem. A najlepiej przycisz i zrób znowu kalibrację.

Kalibracja nie kazała ci ustawić subwoofer na 75db na początku kalibracji?

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Właśnie że kazała mi włączyć suba na on i ustawić potencjometr na połowę skali tak też zrobiłem. Może te bydle jest za duże do tego pomieszczenia??? Heh ale podczas seansu pięknie pracował w kinie przy filmie Transformers 4. było czuć po nogawkach że powietrze wibruje a szyby od okien balkonowych też nieźle było słychać a oglądałem przy ustawieniu 60 na ampli a jest wyskalowany do 98 ale na 70 dałem se ograniczenie. Co do muzyki to ciężko mu jest rozbujać te MA RX8 widać że potrzebny jest porządny wzmak na fronty lub końcówka mocy bo przy 70 to już nie gra lecz trzeszczy tak jak by miał za mało mocy a głośniki ledwo co pracują nie tak jak na filmikach z you tube gdzie się widzi jak wychylają się ile sie da

Widać twoja kalibracja nie mierzy głośności subwoofera tylko każe ustawić na pół.

To tak z grubsza przy małych subwooferach by mogło być.

Przy dużym mam mniej niż 1/4, przy mniejszym mniej niż 1/2.

Myślę że powinieneś ustawić na 1/4 i zrobić kalibrację jeszcze raz.

Stivi89 ja kiedys majac rx8 jak podlaczylem je do yamahy bi-amp to po jednym kawalku glosniej muzy ampli, az sie zagotowal. Pewnie przy drugim by juz sie wylaczyl. 20kg ampli i tak dupa do stereo, to nie to co dedykowany wzmacniacz a o jakosci grania juz nie wspomne.

U mnie mam roznice miedzy subami kilka dB no, ale jeden jest swiezy to musi sie rozegrac plus jest podlaczony na razie innim kablem rca i stoi blizej fotela. Stad pewnie te roznice w kalibracji. Generalnie im blizej 0dB po kalibracji tym lepiej.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Stivi89 ja kiedys majac rx8 jak podlaczylem je do yamahy bi-amp to po jednym kawalku glosniej muzy ampli, az sie zagotowal. Pewnie przy drugim by juz sie wylaczyl. 20kg ampli i tak dupa do stereo, to nie to co dedykowany wzmacniacz a o jakosci grania juz nie wspomne.

U mnie mam roznice miedzy subami kilka dB no, ale jeden jest swiezy to musi sie rozegrac plus jest podlaczony na razie innim kablem rca i stoi blizej fotela. Stad pewnie te roznice w kalibracji. Generalnie im blizej 0dB po kalibracji tym lepiej.

Jakie miałeś kolumny, ile om?

Jakie było ustawienie w avr ?

Powiem wam że warto ustawić avr na 4 omy jeśli nie jesteście pewni ile naprawdę mają kolumny.

Ja mam kolumny 6om i tyle ustawiłem w avr. Prawdopodobnie te kolumny tyle nie osiągają i avr mocno się grzał.

Zmieniłem na 4omy i jak ręką odjął.

Teraz bardzo lekko ciepły jest, nawet po wielu godzinach.

Po pierwsze DTS X jest formatem dźwięku który wykorzystuje obecny nasz system jaki posiadamy nie ważne czy 5.1 7.1 czy 7.2.4. W przypadku kiedy mamy w ścieżce dźwiękowej filmu określoną liczbę głośników np.7.1 DTS X (Np.Film Wzgórze krwi) poprzez wybranie neural x upscalujemy dźwięk na resztę kolumn które posiadamy w systemie do systemu powyżej 7.1 do np 7.2.4. W przypadku kiedy mamy ścieżkę DTS X (film Drust z płyty demo DTS X 2016) bez określonej liczby kolumn to procesor w AVR sam rozkłada dźwięk na wszystkie nasze kolumny.

Odnośnie kalibracji to przede wszystkim ścisz suba do 1/3 mocy tak na godz. 9ta i ponownie zrób kalibracje. Jak go zetnie ok. 0 cz tez -7 +7 tez się nie przejmuj bo już będzie ok. Jak okaże się że Ci brakuje basu to dodajesz go w ustawieniach suba w ampli. Na subie juz nic nie korygujesz.

Odnośnie kalibracji i odległości to również się nie przejmuj jak okaże się że są delikatne różnice w tym co jest w rzeczywistości. Gdy by bardzo wyniki odostawaly od pomiarow rzeczywistych w tedy należało by się temu dokładniej przyjrzeć i zbadać przyczynę tak dużej różnicy.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Ok czyli jak mam możliwość zrobienia aktualizacji to rozumiem że mam ją wykonać i po jej ściągnięciu będzie automatycznie se wybierało jaki dźwięk ma być wypuszczony z ampli. np z filmu Jason Bourne zamiast DTS-MA HD będzie DTS-X w konfiguracji 5.1 obecnie??? Poszykuję RX-FX na kanał 6-ty i 7-my, na alledrogo nic nie ma, szybciej bym kupił RX1 ale są za wielkie by zamontować pod półką

hifibloke mam pytanie na zdjęciu które zamieściłeś na pierwszej stronie widać że masz boczne FX w jakiejś tam odległości ale zaglądałem do innego postu gdzie wkleiłeś foty z subami i zauważyłem że fotele masz prawie pod samą ścianą, nie przeszkadza Ci to że masz je przed sobą zamiast z boku lub delikatnie z tyłu???

A tak to wygląda. Wcześniej narożnik stał prawie przy dywanie oczywiście prawa strona ta w stronę tv wchodziła na ten kremowy shagy, ale po paru testach wyszło że najlepszy bas jest jeżeli kanapa stoi pół metra od ściany tylniej czyli głowa jakieś 70-80cm od tyłu. Boczne miałem zamocowane do pierwszego ustawienia i tak miało zostać póki nie kupiłem suba, teraz wiem że są za daleko przede mną. Pytanie czy tak mogą zostać???

Foty

post-25069-0-49986300-1482357518_thumb.jpg

post-25069-0-72277900-1482357563_thumb.jpg

post-25069-0-36565500-1482357605_thumb.jpg

hifibloke mam pytanie na zdjęciu które zamieściłeś na pierwszej stronie widać że masz boczne FX w jakiejś tam odległości ale zaglądałem do innego postu gdzie wkleiłeś foty z subami i zauważyłem że fotele masz prawie pod samą ścianą, nie przeszkadza Ci to że masz je przed sobą zamiast z boku lub delikatnie z tyłu???

Foty

Fotele ustawione tak na zdjeciu, normalnie za nimi jest troche luzu i fxy boczne mam centralnie z boku a nawet jak fotele sa na max do tylu to nie slychac roznicy a wizualnie tez prawie zadna. To tak samo jak powiesic kolumne na wysokosci 160cm albo 180cm kwestia estetyczna, ale jakies 100cm zaraz za uchem to juz jest roznica.

A propos jak ustawiales swojego suba ? metoda na czworaka ? czy inaczej.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Kiedyś miałem R-12sw i to w liczbie dwóch oraz R-112sw też dwa czyli 4 i pamiętałem w którym miejscu dobrze grał. Choć brakuje mi tych 4 mniejszych bo basu nie można było zlokalizować. Natomiast tego da się zlokalizować może skuszę się na drugiego takiego i postawię po lewej stronie zamiast kwiata, ale jak dla mnie ten jest już wystarczający daje popalić najpierw 6-ty i 7-mu kanał w roli FX

Tym akurat mnie nie zaskoczyles.... bo w wiekszosci przypadkow jednego suba da sie zlokalizowac. Dolozenie drugiego zwiekszy ogolna glosnosc raptem pare dB za to rozlozenie basu daje fenomenalne.

Odnośnie wyboru w jakim formacie dźwięk ma być puszczony na kolumny, to wybierasz na początku jak włożysz płytę do odtwarzacza Blu ray. Jeśli wybierzesz w menu płyty, że chcesz DTS X a ampli nie będzie miał najnowszych dekoderów wówczas puści Ci zwykły DTS.

Odnośnie suba i rozstawu kolumn, to ja bym zrobił odwrotnie, tj przestawiłbym suba do środka tak aby stał wewnątrz pomiędzy kolumnami. A same kolumny rozstawiłbym szerzej na boki. Ze zdjęcia, które wkleiłeś wywnioskować można, że siedzisz dużo dalej niż masz rozstaw kolumn. Ponadto sub z przodu powinien stać w 1/4 szerokości pokoju lub centralnie na środku.

Moim zdaniem masz boczne z przodu miejsca odsłuchowego a powinny być z boku na wysokości słuchacza. Jest to duża różnica, z uwagi na to iż planujesz tylne za plecami. Masz na to miejsce i warunki więc tym bardziej warto. Jeśli dołożysz tylne za plecami do obecnego rozstawu powstanie Ci po prostu dziura po miedzy tylnymi i kalibracja Ci tego nie załatwi. Jeśli zmienisz miejsce bocznych i przesuniesz je na wysokość słuchacza wypełnisz i otrzymasz płynne przejście pomiędzy poszczególnymi kolumnami. Dźwięk dosłownie Cię otoczy, natomiast jeśli zamontujesz tak jak masz teraz będziesz miał efekt z boku przed sobą a następnie za chwilę z tyłu co w rzeczywistości wychwycisz brakiem płynnego przejścia i powstaje dziura. Takie jest moje zdanie ale warto przetestować...;-)

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

" Odnośnie wyboru w jakim formacie dźwięk ma być puszczony na kolumny, to wybierasz na początku jak włożysz płytę do odtwarzacza Blu ray. Jeśli wybierzesz w menu płyty, że chcesz DTS X a ampli nie będzie miał najnowszych dekoderów wówczas puści Ci zwykły DTS. "

Hmm odnośnie wyboru dekoderów mam ustawione w Blu Ray-u że ma odtwarzać oryginalny dźwięk czyli angielski tak jak zostało nagrane czyli np. Transformers4 jest w Atmosie to zamiast atmosa jest Dolby TruHD , wczoraj oglądałem Bourna i jest w DTS:X i mi ampli zdekodowało DTS-MA HD więc nie wiem czemu piszesz że będzie to zwykły DTS???

" Odnośnie suba i rozstawu kolumn, to ja bym zrobił odwrotnie, tj przestawiłbym suba do środka tak aby stał wewnątrz pomiędzy kolumnami. A same kolumny rozstawiłbym szerzej na boki. Ze zdjęcia, które wkleiłeś wywnioskować można, że siedzisz dużo dalej niż masz rozstaw kolumn. Ponadto sub z przodu powinien stać w 1/4 szerokości pokoju lub centralnie na środku. "

Odnośnie ustawienia kolumn: baza jest na 220cm od wyokotonówki do wysokotonówki , jest taka baza ponieważ jak stały szerzej czyli 260-280cm nie było basu jeździłem z nimi do przodu do tyłu i na boki kręciłem do środka i na zewnątrz i nic tak jest optymalnie. Co do suba to jeżeli miałby być na 1/4 szerokości pokoju to czyli licząc wnęke to wypada w tym miejscu gdzie jest odtwarzacz blu ray w szafce a na środku to w tedy coś między lewą kolumną a stolikiem. Tylko co z tego że bym go tam postawił skoro w moim pomieszczeniu są mody i nie ma bata by z tego miejsca uzyskać jakikolwiek bass nie wspomnę o sąsiadach u których bas będzie się potęgował z każdym kręceniem natężenia by usłyszeć go.

" Moim zdaniem masz boczne z przodu miejsca odsłuchowego a powinny być z boku na wysokości słuchacza. Jest to duża różnica, z uwagi na to iż planujesz tylne za plecami. Masz na to miejsce i warunki więc tym bardziej warto. Jeśli dołożysz tylne za plecami do obecnego rozstawu powstanie Ci po prostu dziura po miedzy tylnymi i kalibracja Ci tego nie załatwi. Jeśli zmienisz miejsce bocznych i przesuniesz je na wysokość słuchacza wypełnisz i otrzymasz płynne przejście pomiędzy poszczególnymi kolumnami. Dźwięk dosłownie Cię otoczy, natomiast jeśli zamontujesz tak jak masz teraz będziesz miał efekt z boku przed sobą a następnie za chwilę z tyłu co w rzeczywistości wychwycisz brakiem płynnego przejścia i powstaje dziura. Takie jest moje zdanie ale warto przetestować...;-) "

Pisałem już wcześniej że zanim kupiłem suba kanapa stała prawie na środku pokoju czyli w tedy surround-y były ustawione względem słuchacza pod kontem 110 stopni mierzone od centralnego a tylnie miały być 150-160 stopni czyli zaraz między regałami a półką wiszącą. W tedy bez suba dźwięk był ok ale po kupnie jego w tym miejscu gdzie była kanapa nie było słychać zejścia tylko tyle że był płytki, przesuwając kanapę do tyłu 50cm nie było go, za to w tym ustawieniu obecnym jest bas i jest zejście i czuć go. Owszem mogę boczne cofnąć do tyłu tylko że w tedy połowę kolumny będzie zasłaniał regał.

Więc nie wiem co jest lepsze brak zejścia czy surround-y z przodu ....????

Pisze z telefonu i mi zmienia nieraz to co napisałem. .Odnośnie dźwięku to chodziło mi o DTS HD a jak wlaczysz Transformers i wybierzesz na płycie format dźwięku Dolby Atmos a ampli Ci wychwycił tylko dolby true hd to przyczyną jest:

- brak załączonych końcówek mocy do których są przypisane górne głośniki sufitowe. Pomimo iż nie masz instalacji dolby atmos można wymusić na ampli aby zdekodował on kodek dolby atmos pomimo braku fizycznie podłączonych głośników.

- w odtwarzaczu musisz mieć ustawione aby wysyłał sygnał bezstratany zapisany na płycie blu ray a zdekodowaniem dźwięku zajmie się ampli.

Pisze z telefonu i mi zmienia nieraz to co napisałem. .Odnośnie dźwięku to chodziło mi o DTS HD a jak wlaczysz Transformers i wybierzesz na płycie format dźwięku Dolby Atmos a ampli Ci wychwycił tylko dolby true hd to przyczyną jest:

- brak załączonych końcówek mocy do których są przypisane górne głośniki sufitowe. Pomimo iż nie masz instalacji dolby atmos można wymusić na ampli aby zdekodował on kodek dolby atmos pomimo braku fizycznie podłączonych głośników.

- w odtwarzaczu musisz mieć ustawione aby wysyłał sygnał bezstratany zapisany na płycie blu ray a zdekodowaniem dźwięku zajmie się ampli.

Jeśli podzielimy swój pokój na kwadraty tworząc linie siatki z liniami poziomym i podloznymi to w miejscu przeciec otrzymamy tzw. węzły basowe. Punkty o podwyższonym basie, jeśli postawimy nasze miejsce odsłuchowego nie na krzyżu tych linii będziemy w punkcie o obniżonym basie, wystarczy że się rzesuniemy na krzyż takiej linii czy to doprzodu czy dotyku będziemy mieć wzmocnienie basu.

To samo dotyczy się umiejscowienia kolumn i suba tj. jeśli postawimy kolumny na węźle basowy kolumny zagrają mocniej basem i na odwrót. . ;-)

Miś kwestia ustawienia i punktów basowych. Poczytaj o akustykę basu w pomieszczeniu.

To samo dotyczy się umiejscowienia kolumn i suba tj. jeśli postawimy kolumny na węźle basowy kolumny zagrają mocniej basem i na odwrót. . ;-)

Ja o tym wiem. Pytałem, dlaczego POWINNO się ustawiać w ten sposób subwoofer? Czyż w tych węzłach basowych nie mamy gorszej jakości basu ze względu na podbijanie niskich częstotliwości pomieszczeniem?

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Jeśli podzielimy swój pokój na kwadraty tworząc linie siatki z liniami poziomym i podloznymi to w miejscu przeciec otrzymamy tzw. węzły basowe. Punkty o podwyższonym basie, jeśli postawimy nasze miejsce odsłuchowego nie na krzyżu tych linii będziemy w punkcie o obniżonym basie, wystarczy że się rzesuniemy na krzyż takiej linii czy to doprzodu czy dotyku będziemy mieć wzmocnienie basu.

Ok w takim razie jak mam podzielić pokój w kształcie litery L na siatki i po tem ustawić według nich ???

Miś kwestia ustawienia i punktów basowych. Poczytaj o akustykę basu w pomieszczeniu.

Czy ten centralny nie zasłania TV?

Centralny nie przeszkadza napisy są zaraz nad nim

post-25069-0-06837100-1482409588_thumb.png

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Narazie ustaw tą głośność na godz 9 i zrób kalibrację.

Wtedy powiedz jak to brzmi.

Jestem po kalibracji i teraz jest ok tak jak pisałem jest natężenie, udeżenie I zejście. Na subie mam 1/4 a na ampli -1.0dB z tym że mogę zlokalizować suba po prawej stronie spróbuje dzis wywalić wszystko z rtv-ki I ustawić go na środku i zrobić na nowo kalibracje. Przy okazji zrobie dwa razy kalibracje z narożnikiem tak jak teraz i z ustawioną na środku

Na ile masz odcięcie na subie? Daj na max aby był w trybie direct. Następnie sprawdź:

- jak masz ustawienia w ampli odnośnie kanału lfe czy jest samo lfe czy lfe + main

- odcięcie dla suba w ampli daj na 120hz

Ps. Ja bym odciął wszystkie kolumny na 80hz i ustawił je jako small, chyba że sluchasz koncertów to w tedy przednie jako large

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Bipo szkoda ze tak późno piszesz, już wróciłem do poprzedniego ustawienia. Na subie mam czestotliwość na maksa czyli LFE 180hz a faze na 180 stopni I poziom/natężenie na 1/4 mocy. Co do kolumn to kalibracja sama ustawila kolumny ja nic nie robiłem

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Bo w tedy jest bardziej miesisty, wolniejszy a na 0' jest plytszy I szybszy do muzyki to sie na daje ale nie do kina tam musi być wolniejszy

Zrobiłem teraz kalibrację głośników jeszcze raz i tak to wyszło

I jeszcze raz to samo z tym że ściszyłem suba teraz i wyszło inaczej niż przed chwilą

post-25069-0-29983400-1482448262_thumb.jpg

post-25069-0-16994100-1482448297_thumb.jpg

post-25069-0-52282600-1482448354_thumb.jpg

post-25069-0-79867400-1482448384_thumb.jpg

post-25069-0-34642500-1482449023_thumb.jpg

post-25069-0-55606300-1482449049_thumb.jpg

post-25069-0-86269100-1482449072_thumb.jpg

post-25069-0-85111000-1482449116_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.