Skocz do zawartości
IGNORED

ROZSTAWIENIE KOLUMN(JBL LX-2002)?

proch82

Rekomendowane odpowiedzi

za niedlugi czas zakupie te kolumienki,a za jeszcze krotszy bede mial polki w meblosciance na nie.i tu pojawia sie problem,nie bede mial pol metra z tylu dla kolumienem ,wiec pozostaje mi chyba tylko przytkanie bass-reflexu gabka.poza tym jestem w kropce,bo nie wiem ile m-ca po bokach(slyszalem,ze odleglosci od obu scianek maja byc rozne?)i z tylu minimum potrzebuja.jesli ktos moglby mi zasugerowac orientacyjne odleglosci bylbym bardzo wdzieczny.meble beda robione na zamwienie,wiec wole miec pare cm w zapasie anizeli kilka za malo.pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/13039-rozstawienie-kolumnjbl-lx-2002/

Moim zdaniem bedzie to spektakularna kleska (w kategoriach audiofilskich). Kolumna zeby grac MUSI miec luz ze wszystkich stron (chyba ze to kolumna nascienna lub inna przystosowana do tego rodzaju pracy). Wylot bass-reflexu nie ma nic do rzeczy. O stereo zapomnij, od razu sprzedaj jedna kolumne, bedzie rownie dobrze. Chyba ze sluchasz samplerow kanal lewy-kanal prawy :-)

a czy ja pisze ze nie bedzie miala m-ca we wszystkich plaszczyznach?chce wiedziec ile mniej wiecej wymagaja kolumienki do dobrego jakosciowo odtwarzania,mam maly pokoj 7,5m2 wiec nie mam innej alternatywy niz kolumna na polce.

No coz... niezbyt to ladnie z mojej strony, ale troche nie widze szans na cokolwiek sensownego w 7.5m2, poza sluchawkami oczywiscie. W tym momencie jak nie ustawisz to bedzie rownie dobrze :-) Mimo wszystko sugerowalbym standy i ustawienie na krotszej scianie, conajmniej 0.5m od sciany.

prosze niech ktos napisze KONKRETNIE .moge ustawic monity TYLKO na polce.jakie sa mozliwosci uzyskania zadowalajacegho efektu przy niewielkich rozmiarow pokoju(dl 3,1m wys 2,5 szer 2,6)sluchajac rapu???

• Redaktorzy

dostałeś juz przecież odpowiedź. Poszukaj, wypożycz do domu i sprawdź. Weź pod uwagę odległość w jakiej będziesz siedział podczas słuchania muzyki.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Kiedyś w geście rozpaczy postawiłem LX 2002 na półce w sypialni w obawie by nie dostały się w niszczycielskie łapki mojego szkraba. Jednak szybko zrezygnowałem z tego pomysłu ryzykując ich utratę lub poważne uszkodzenie. LX 2002 to dynamiczne kolumny z dobrym basikiem i w ogóle godne polecenia. Jednak normalnie u mnie grają na standach w pokoju ok. 20 m.kw. (w zupełności wystarczają) i są całkiem sporo odsunięte od ściany i sprawują się bardzo dobrze. Na półce, w małym pomieszczeniu zagrały ze strasznym łomotem. Bas zdominował całość dźwięku i właściwie to się zdziwiłem, że w ogóle mogły zagrać tak strasznie. Natomiast ostatnio dostałem w prezencie JBL Northrigde E 20 - takie maleństwa (he, he - kolega zrezygnował z kina domowego). Podłączyłem to do wzmacniacza Unitry pw 9030 i kompa, postawiłem na pólce i gra całkiem, całkiem (oczywiście kolumienki do creeka też podłączałem i też się dzielnie broniły). Z tego co się orientowałem używane E-20 już od 600 zł. mozna dostać. Do małego pomieszczenia i do rapu jak znalazł, chociaż ścian nie przesuną i szyb w oknach nie powybijają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.