Skocz do zawartości
IGNORED

Co wybrać yamaha czy pioneer?

Marcopololubi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam mały dylemat nie wiem co wybrać obecnie mam Pioneer A-878 Stan ideał zastanawiałem się jeszcze nad wzmacniaczem Yamaha Ax-900 1050 1070 1090 i moje pytanie czy zostać przy pioneer A-878 i dopasować odpowiednie kolumny czy przerzucić się na na jakieś wymienione modele Yamahy wyzej ? Czy jest sens? Proszę o porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/130367-co-wybra%C4%87-yamaha-czy-pioneer/

Jeśli chodzi o Yamahę to z wymienionych oczywiście tylko model AX-900.

Natomiast , który wybrać to już zależy od tego jaki dźwięk preferujesz i czego słuchasz.

Tak na szybko:

Yamaha Ax-900: granie szybkie, z punktowym mocnym szybkim basem, średnica lekko schowana, wysokie tony wyeksponowane.

Pioneer A 878 - Granie wolniejsze, potężny misiowaty bas (w stosunku do tej Yamahy), średnica całkiem niezła, wysokie tony dość pokaźne. Mniej szczegółów w dźwięku niż w Yamaha.

Co kto lubi ...

Oczywiście pod każdy z tych wzmaków trzeba dobrać inne kolumny , aby się ładnie uzupełniało ;)

Muzyki słucham różnej przeważnie techno rap hardstyle pop disco itp.. To już wiem że tamte modele Yamahy? odpadają z tego co mam rozumieć? Czyli pozostajemy pomiędzy Ax-900 a Pioneer A-878 bo wiadomo w niszę modele się pchać nie będę kolumny wiadomo że pod te dwa wzmacniacze inne .Tylko co wybrać.

Wiesz... Wróżek, czarodziejów to raczej na tym forum nie ma. Jak ktoś ma Ci coś doradzić jak nie ma się ku temu podstaw. Jeżeli chcesz pomocy to wysil się trochę i napisz czego Ci brakuje w brzmieniu przy tym Pioneerze i Bolero? W jakim pomieszczeniu to gra, jaki metraż. co byś chciał uzyskać w brzmieniu? Co jest źródłem?

Poza tym stereo to są dwie kolumny a nie cztery. Chyba , że to ma być zestaw do imprezowego łupania , a nie delektowanie się muzyką wtedy ok.

Chcesz szybkiej rady odnośnie zgrania systemu - proszę bardzo - do tego Pioneera kolumny Klipsch, celuj w jak najwyższy model w stosunku do kwoty.

A czy Ci sie to spodoba? Tego nie wiem ;) Mi się podoba - Tobie nie musi ;)

Pamiętaj , że gra cały tor , a nie tylko kolumny i wzmacniacz. Jak akustyka kuleje to nawet zestaw za wielkie pieniądze zagra marnie.

Dopiero co nie dawno nabyłem tego pionnera i tak się zastanawiam czy nie lepsza by była yamaha po opiniach na forach np ta ax-900 dlatego napisalem tutaj nie miałem do czynienia z tymi wzmacniaczami metraż to 30mkw w brzemieniu na pewno nie tylko łupanie basem ale też w miarę jakości też właśnie myślałem nad zmiana kolumn źródło PD-8700 PC jak już wyżej pisałem muzyki słucham różnej przeważnie techno rap hardstyle pop

Pd 8700 całkiem fajny cd-ek. Metraż całkiem spory, ale obydwa wzmaki dadzą radę bez żadnego problemu. To bardzo wydajne wzmacniacze.

W ogólnym rozrachunku Yamaha Ax 900 stoi z brzmieniem wyżej od tego Pionka, choć ja nie ukrywam , że mi się bardzo podoba dźwięk Pioneerów z serii Reference. One potrzebują tylko odpowiednich kolumn. Na Pewno jasnych , szybkich - np. Klipsch, Acoustic Energy Aelite,

Yamaha natomiast będzie grała lepiej z kolumnami neutralnymi , lekko ocieplonymi. Z jasnymi będzie za agresywnie , za ostro, będziesz się męczył.

Na pewno koledzy poradzą konretne przykłady.

Aha ok dzięki już mniej więcej wiem czego szukać zostanę przy pionku mi też dźwięk Pioneerów podoba miałem wcześniej A-777 ale chciałem wyższy model :) jak i wygląd przy okazji no i w środku ubogo nie jest np w 878 myślę że po dopasowaniu odpowiednich dobrych kolumn do tego wzmacniacza i pomieszczenia mojego będą dobrze współpracowały z tym wzmacniaczem może koledzy doradzą wymienione przez ciebie marki i modele lub inne a co do zestawu to też nie uśmiechało by mi się zmieniać wszystkiego bo składałem tylko klocki pionnera Tuner kaseciak Cd itp.Myślę nad zmianą CD też z pioneera jakieś porady ? myślałem o pd 9300 lub pd-9700

Co do odtwarzacza Cd to jeżeli chciałbyś iść wyżej - lepiej to polecam zdecydowanie model Pds 901 jak i Pd 9700. Oczywiście Pd 9300 jak najbardziej. Te 3 to wyższa półka niż ten co maz obecnie.

Musisz tylko wiedzieć, ale zapewne już to wiesz , że nowych laserow do tych odtwarzaczy sie juz nie dostanie niestety, wiec jak padnie , to albo przekladka z innego, niższego modelu, albo kosz.

Ale cóż jeżeli mówimy o odtwarzaczach ze Stable Platter Mechanism , czyli z takim jaki ma Twój model, czy też Pds 901 lub Pd 9700 to jeżeli był mało używany to śmiem twierdzić , że przezyje jeszcze nie jedno Cd;)

Swoją drogą sam mam dwa odtwarzacze Pioneera - Pds-802 jak i Pds 901. Wzmacniacz Pioneera również, tyle że model A 757 ;)

Więc pozdrawiam serdecznie użytkownika starych klocków tej niegdyś zacnej firmy ;)

Tak , a propo ja mam je spięte z kolumnami Klipsch Rf62, tyle , że ja słucham głównie ciężkiego Rocka - Metalu i jak dla mnie spisuje się ten zestawik super.

Ok w pd-9300 nie dostępny laser w pd-9700 Tak chyba będę polował na niego do jakiej kwoty warto przeznaczyć na niego ? i co do kolumn tych Klipsch będą dobre do mojej muzyki :)?

Osobiscie zaczalbym od kolumn bo to najslabszy element obecnego zestawu. Co myslicie o Mission? Osobiscie mialem 702e i do jakiego wzmacniacza bym je nie podlaczyl to progressive trance graly perfekcyjnie. Zapewne a-878 wystrzelilby je w powietrze juz na godz. 12, ale moze jakis inny model?

Nie znam sie na tym, na dodatek na codzien slucham metalu wiec moim postem radze sie nie kierowac, taka tylko drobna sugestia.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jedno jest pewne. Nie kupuj kolumn w ciemno. Musisz ich chociaż posłuchać ze swoim wzmacniaczem. To , że mi się podobają Klipsche z tym Pioneerem nie oznacza wcale , że Tobie się spodobają. Klipsche mają dość chcarakterystyczną barwę. One grają konturowo, srodek pasma jest wycofany trochę. Dość mocno grają wysokimi tonami więc taka przentacja może Ci nie odpowiadać, tylko przestrzegam.

Mi to pasuje, ale wiem , że wielu ludzi na to narzeka jeśli chodzi o Klipsch.

Ok w pd-9300 nie dostępny laser w pd-9700 Tak

Troszkę nie zrozumiałem, miałeś na myśli że do Pd 9700 jest dostępny laser? Jeżeli tak to podziel się informacją gdzie ;)

Jeżeli myślisz nad Pd 9700 to ja bym wolal brać Pds-901, dla mnie ten drugi zagrał lepiej, z lepszą górą, bardziej rozdzielczą. Lasery w nich siędzą identyczne.

Jeśli chodzi o cenę to w bardzo dobrym/idealnym stanie dałbym max 800/900 zł.

Mission to fajne kolumienki, ale one grają dość mocno na dole i z tego co pamiętam dość "wolnym" basem, nie wiem czy z tym Pioneerem by nie było za dużo bułowatego basu...Trochę wróżę z fusów bo nigdy nie słyszałem ich razem z Pioneerem tylko z innym wzmakiem. Mówie o Mission M35i .

Szymon1977 na jakim zestawie słuchasz Metalu jesli można wiedziec?

Pozdrawiam ...

Rozumiem to już sam nie wiem jakich tych kolumn szukać do tego wzmacniacza :) aby dobrze zagraly u mnie raczej to nie możliwe aby z własnym wzmacniaczem posłuchać jakich kol wiek kolumn tylko wysyłka .

Najlepiej to szukać w pobliżu miejsca zamieszkania, aby móc podjechać ze wzmacniaczem i posłuchać.

Inna opcja to zabrać wzmak do jakiegos salonu audio i posłuchać nowych kolumn w granicach 3000 zł , aby usłyszeć , które Ci najlepiej się podobają z tym wzmakiem. Tam przecież nie musisz kupować . Można później szukać używek tych kolumn.

Trzecia opcja to jakbyś usłyszał w salonie które Ci podeszły to byś dał znać tu na forum , a koledzy by już wiedzieli w jakim kierunku szukać kolumn i wtedy by zapewne dali jakieś propozycje starszych modeli , ale z wyższej klasy.

Czwarta opcja to kupić w ciemno i masz strzał 50/50 - albo Ci się spodobają , albo nie ;)

Tak to jest z audio, każdy ma niestety swój gust brzmieniowy i tutaj jedynie to mogą koledzy polecić Ci kolumny które powinny zgrać się z tym wzmacniaczem , ale czy Tobie się spodoba to już inna kwestia ...

Moim zdaniem , łatwiej sprzedać wzmacniacz, odtwarzacz Cd jak nie podejdzie niż kolumny.

Takie jest przynajmniej moje zdanie...

Ale poczekaj , starsi wyjadacze na pewno zabiorą głos i może coś poradzą odpowiedniego z kolumn co może być strzałem w 10.

"Szymon1977 na jakim zestawie słuchasz Metalu jesli można wiedziec?"

Marantz mp4001+Tannoy Mercury M1. Jest troche nizej moj temat o subwofwrze do m1, jak cos to pisz tam.

Z chęcią sam będę śledził ten wątek i obserwował propozycje z czystej ciekawości.

Marantz mp4001+Tannoy Mercury M1. Jest troche nizej moj temat o subwofwrze do m1, jak cos to pisz tam.

Dzięki ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Osobiscie zaczalbym od kolumn bo to najslabszy element obecnego zestawu. Co myslicie o Mission? Osobiscie mialem 702e i do jakiego wzmacniacza bym je nie podlaczyl to progressive trance graly perfekcyjnie. Zapewne a-878 wystrzelilby je w powietrze juz na godz. 12, ale moze jakis inny model?

Nie znam sie na tym, na dodatek na codzien slucham metalu wiec moim postem radze sie nie kierowac, taka tylko drobna sugestia.

Mission 753 .cenowo bardzo atrakcyjnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

De gustibus non est disputandum

Nie wiem co lepsze, ale skoro mowisz, ze Twoj 878 ideal to nie wydawaj kasy zeby go zmienic tylko dobierz mu dobre kulumny. Uzywka nigdy nie wiesz w jakim jest stanie.

88X w bardzo dobrym :) tylko pytam z ciekawości co lepsze mój w stanie ideał pod względem wizualnym jak i w środku .Ale jakościowo jak to się przekłada na te wzmacniacze .

Mam wrażenie że trochę na siłę chcesz wymienić ten wzmacniacz.

Wymień kolumny a potem dobieraj do nich wzmacniacz. Do missionow np. Przydał by się mocny i stosunkowo jaśniejszy wzmak. Cambridge czy audiolab.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.