Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do Tannoy Mercury M1

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Tannoy Mercury M1 podlaczone do Marantz Pm4001. Zestaw daje rade przy delijatniejszym metalu (Danzig, Metallica). Ogolnie gra to fajnie i jakichs wiekszych zmian tutaj nie potrzebuje, chcialbym raczej cis dodac. Przy ostrej sieczce (progressive black/death metal) odczuwalny staje brak basu pod postacia podwojnej stopy. Oczywiscie nie chodzi o dudniace, przeciagle grzmoty rodem z kina domowego tylko o szybkie i delikatne jak na bas dzwieki.

1. Czy jest sens rozbudowac zestaw o subwoofer?

2. Przy tej mocy to raczej sub aktywny?

3. Jak to sie podlacza?

4. Czy sub reaguje na regulacje glosnosci we wzmacniaczy czy trzeba to robic oddzielnie?

5. Czy po podlaczeniu suba pasywnego monitory beda grac ciszej bo czesc mocy napedzac bedzie suba?

Strzal na szybko z richersound - co myslicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Budzet oczywiscie niewielki, adekwatny do cen moich uzywanych klockow.

A moze taki pasywny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

https://www.audiostereo.pl/topic/130234-subwoofer-do-tannoy-mercury-m1/

Nie ma, wiec reszta pytan zadana niepotrzebnie:). Ale mysle, ze powinienes Sobie kupic suba(do 30 dni oddasz) i sam uslyszysz, ze nie uslyszysz podwojnej stopy w takiej konfiguracji:D

Subwoofery pasywne to część zestawu głośnikowego i jako takie były projektowane do współpracy ze sztywno określonymi satelitami. Nie ma subów pasywnych uniwwrsalnych- parametry ich są "nieregulowalne" i wzięcie dowolnego s. pasywnego oraz zestawienie z dowolnymi satelitami jest pozbawione sensu.

Co innego sub aktywny- tu można regulować f podziału, moc, czyli głośność basu, fazę, czasem inne param.

Jest jednak pewiem problem- ciężko znaleźć coś do metalu, co się nie wlecze i ślimaczy, co będzie w stanie zagrać dla Ciebie podwójną stopę z odpowiednim wykopem. Może coś w obud. zamkniętej, czy Z głośnikiem w stylu estradowym?

Ńie kupować suba tylko wymienić M1 na M2 i postawić je na ciężkich, metalowych standach a nie na byle czym.

A do tego wzmacniacz zeby rozbujac trzeci glosnik... raczej nie w tym budzecie.

M2 są dwudrożne tak samo jak M1

Tak wiem, pokrecilo sie bo pisalismy rownoczesnie. O mocniejszym wzmacniaczu pisalem do kolumn trzydroznych, nie do m2.

Pomiedzy m1 a m2 jest az tak wyrazna roznica czy raczej kosmetyczna? Standy pozadne, metalowe (w koncu slucham metalu) juz mam.

Jeśli ma być więcej i niżej na basie to przejdź na podłogowe Tannoye M3.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Tak wiem, pokrecilo sie bo pisalismy rownoczesnie. O mocniejszym wzmacniaczu pisalem do kolumn trzydroznych, nie do m2.

Pomiedzy m1 a m2 jest az tak wyrazna roznica czy raczej kosmetyczna? Standy pozadne, metalowe (w koncu slucham metalu) juz mam.

M1 mają 14cm woofer, M2 mają 17,5cm woofer. To skutkuje niższym basem, lepszą dynamiką, a także co ciekawe lepszą średnicą. Z całej serii mercury M2 prezentują najlepszy stosunek cena/jakość.

Jeśli ma być więcej i niżej na basie to przejdź na podłogowe Tannoye M3.

Niekoniecznie. M3 to te same głośniki co w M2 w podobnej objętości. W skrzyni M3 jest przegroda. M3 to coś w rodzaju M2 ze zintegrowanymi podstawkami.

Niekoniecznie. M3 to te same głośniki co w M2 w podobnej objętości. W skrzyni M3 jest przegroda. M3 to coś w rodzaju M2 ze zintegrowanymi podstawkami.

W danych M3 schodzą niżej i litraż paczki jest większy i strojenie inne, a teraz nawet ceny zbliżone ale to już zależy, co kto woli.

M2 też są fajne.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Posiadaczem m1 stalem sie w wyniku poirytowania buczaco-dudniacym pseudo basem z dwodroznych podlogowek w za duzej ubudowie z rurka. Ale jak sie m2 pojawia to kto wie...

Rozumiem, ze wiekszosc tanich subow to muly rodem z kina domowego. Ile musialbym dac za suba do m1? Jaki to sub? Da sie wogole suba sktecznie podlaczyc pod moj wzmacniacz? Odpowie ktos choc po krotce na moje pytania z pierwszego posta?

W sumie to do nowego roku dam sobie chyba na wstrzymanie i podkrece basy o dwie kropki... tylko to takie amatorskie. Wiec zbieram informacje.

Ciężko to określić- musiałbyś poszukać czegoś aktywnego, najlepiej w obudowie zamkniętej (ten rodzaj obudowy zwykle ma lepszy "wykop", poszukaj może Tannoy mSUB10, jest ok, choć słuchałem tylko bardzo pobieżnie. Ma wejście wysokopoziomowe, co też jest Ci potrzebne, bo wzmacniacz masz bez wyjścia sub-out.

czegoś aktywnego, najlepiej w obudowie zamkniętej

Był taki subwoofer aktywny Tannoya do serii Mercury w obudowie zamkniętej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda fajnie... tylko w UK to same SFX5.1 z Tannoya.

Czy jak podłączę suba aktywnego jako zwykłe kolumny przez wejście wysokopoziomowe to staje się on pasywny i cała jego elektronika zostaje pominięta? Czy monitory z powodu większego obciążenia wzmacniacza będą grały ciszej?

NIE, nie zmienia przechodzącego na kolumny prądu.

Tylko pobiera sygnał, który idzie na wewnętrzny wzmacniacz. Kolumny go nawet nie zauważą :-)

Można (a nawet lepiej tak zrobić) podłączyć kolumny do wyjścia1 wzmacniacza, a wejście wysokopoziomowe subwoofera jako kolumny 2. Subwoofer aktywny w ogóle nie obciąża wzmacniacza głównego.

Tannoy mSUB10, jest ok, choć słuchałem tylko bardzo pobieżnie. Ma wejście wysokopoziomowe, co też jest Ci potrzebne, bo wzmacniacz masz bez wyjścia sub-out.

Posiadałem kiedyś ten sub i złego słowa powiedzieć, jak za tą cenę nie mogę. Zdecydowanie sub do muzyki w kinie tak sobie msub10 posiada softclip, co sobie zawsze chwaliłem.

A przy takim podlaczeniu regulujac glosnosc na wzmacniaczu steruje tez glosnoscia subwofera?

Oczywiście.

Czyli teoretycznie rozwiązanie idealne, a w praktyce nie do zrealizowania bo nie ma na rynku suba dla mnie? Ehhh... Domyślam się, że ten Tannoy SFX z mojego pierwszego postu się nie nadaje?

Ps1. Właśnie sobie słucham Ne Obliviscaris (progressive black/death metal), po cichutku bo tak lubię. Ogólnie jest ok, brakuje tylko tego basowego podkreślenia. Ani Mission 702e (swoją drogą całkiem fajne kolumny), ani Eltax Liberty 5+ (te to chyba tylko do robienia imprezy w domu) tego nie dawały. Niby bas była ale za bardzo rozwlekły. Bas był ale gdzieś obok właściwego dźwięku stopy.

Ps2. Nie wiem czy aktywny sub w zamkniętej obudowie to dobry kierunek. Teoretycznie wydaje się, żę tak pod warunkiem, że będzie to sub stworzony do muzyki a nie kina domowego. O taki chyba będzie trudno choć ten msub10 wygląda bardzo obiecująco. Niestety kolumny trójdrożne w zamkniętej obudowie i wzmacniacz co by je skutecznie napędził to nie mój budżet.

PS3. Ze trzy lata temu robiliśmy z kumplem test porównawczy Creative - moich t40 series 2 z jego jakimś topowym 5.1. On słucha hip-hopu ja metalu. Pamiętam jak puściłem swoje nagrania i zacząłem zmniejszać ilość basu do akceptowanego poziomu to z maksymalnych "10" zostało niecałe "1". Z punktu widzenia takich doświadczeń mój obecny zestaw to istny hi-end! Najbardziej cieszy, że po jakichś 15 latach ciszy znów mam na czym z przyjemnością słuchać muzyki.

Ukryta Zawartość

Tu Marian sprzedaje własny produkt ten, który był na AS. Też lubi cięższe granie, możesz z nim pogadać. Robił kawał dobrej roboty.

Podejrzewam że będzie bardzo efektywny w stosunku do twoich tannoy, ale za to będzie grał bez większych wychyleń więc o tyle bardziej kulturalnie.

Nie doczytałem tylko jaki masz budżet. Ale jaki by nie był, tutaj stosunek cena/jakość nie do pobicia :)

O kurcze, teraz doczytałem że to była zamknięta obudowa... No to chylę czoła nad zejściem...

Ukryta Zawartość

Nie zmieniaj Tannoy M1 na M2 (mniejsze są spójniejsze i dokładniejsze).

Rozejrzyj się za używanymi subami firmy Yamaha. Podepniesz pod te same gniazda głośnikowe, które służą dla M1.

Finito.

Rozejrzyj się za używanymi subami firmy Yamaha.

Jakis konkretnie model?

Ukryta Zawartość

Tu Marian sprzedaje własny produkt...

Wyglada fajnie. Cena 999 - spoko. Jak bede sie do PL wybieral to pomysle.

Ukryta Zawartość

Mam Tannoy Mercury M1 podlaczone do Marantz Pm4001. Zestaw daje rade przy delijatniejszym metalu (Danzig, Metallica). Ogolnie gra to fajnie i jakichs wiekszych zmian tutaj nie potrzebuje, chcialbym raczej cis dodac. Przy ostrej sieczce (progressive black/death metal) odczuwalny staje brak basu pod postacia podwojnej stopy. Oczywiscie nie chodzi o dudniace, przeciagle grzmoty rodem z kina domowego tylko o szybkie i delikatne jak na bas dzwieki.

2. Przy tej mocy to raczej sub aktywny?

3. Jak to sie podlacza?

4. Czy sub reaguje na regulacje glosnosci we wzmacniaczy czy trzeba to robic oddzielnie?

5. Czy po podlaczeniu suba pasywnego monitory beda grac ciszej bo czesc mocy napedzac bedzie suba?

Strzal na szybko z richersound - co myslicie?

Ukryta Zawartość

Budzet oczywiscie niewielki, adekwatny do cen moich uzywanych klockow.

A moze taki pasywny?

Ukryta Zawartość

1 Jest sens. Oczywiscie.

2 Tylko aktywny.

3 Do zaciskow glosnikowych wzmacniacza.

4 Reaguje

5 Nie ma sensu bawic sie w pasywny.

W tych pieniadzach polecam uzywany REL Quake 2, ktory swietnie sprawdzi sie w Twoim zestawie.

Bedziesz zaskoczony efektem koncowym to niepozorne pudelko robi niezla robote.

Zmiana na Tannoy m2 zrobi roznice, ale nie taka o jaka Ci chodzi. Mialem jedne i drugie i uwierz mi, ze wiem o czym pisze.

W kwestii basu m1 sa lepsze od m2. Moze w m1 jest go deko mniej, ale jest o niebo lepiej kontrolowany.

Nie sluchaj naciagaczy!

M1 mają 14cm woofer, M2 mają 17,5cm woofer. To skutkuje niższym basem, lepszą dynamiką, a także co ciekawe lepszą średnicą. Z całej serii mercury M2 prezentują najlepszy stosunek cena/jakość.

Ja nie wiem jak Ty mierzysz glosnik, ale jak m2 ma 17.5cm to prosze przedstaw to na zdjeciu.

Ja mialem m1 i m2 i na moje oko m2 ma nie wiecej niz 15cm glosnika sredniotonowego.

No chyba, ze razem z plastikowa obudowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mialem m1 i m2 i na moje oko m2 ma nie wiecej niz 15cm glosnika sredniotonowego.

Tylko że M2 są dwudrożne, więc siłą rzeczy głośnika średniotonowego nie posiadają.

W kwestii basu m1 sa lepsze od m2. Moze w m1 jest go deko mniej, ale jest o niebo lepiej kontrolowany.

Zamienilem dwa zestawy dwodroznych podlogowek na m1 bo bas choc byl, to byl do d...

Ten REL Quake chyb anie ma wejscia, ktore ja potrzebuje bo ja nie mam wyjscia na sub?

Zamienilem dwa zestawy dwodroznych podlogowek na m1 bo bas choc byl, to byl do d...

Ten REL Quake chyb anie ma wejscia, ktore ja potrzebuje bo ja nie mam wyjscia na sub?

Ten Rel nie potrzebuje wyjscia na sub. Mozesz go podlaczyc bezposrednio do zaciskow glosnikowych wzmacniacza.

Dobra rada. Lepiej kup starszego Rela niz...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.