Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon AVR 255- wady ? wina oprogramowania ? pomocy

Piotr Brzyski

Rekomendowane odpowiedzi

Co do szumów (żeby się upewnić):

1. Sprawdź, czy prawidłowo podłączone są +/- ampli-głośniki

2. W ampli masz wyłączone inne głośniki poza swoimi (np. center na off jak nie masz)? Spróbuj ew. ustawić subwoofer jako obecny i zobacz co z szumami

3. Levele na 0 ?

4. Sprawdź, czy crossover ustawiony w ampli odpowiada częstotliwości głośników? Ew. ustaw na 80Hz

5. Sprawdź czy na 100% nie masz jakiegoś zwarcia na kablach głośnikowych

6. Wyłącz tryb EQ, ścisz wysokie tony

Na Twoim miejscu zrobiłbym jeszcze reset procesora w AVR.

"To clear the AVR's entire system memory

including tuner presets, output level settings,

delay times and speaker configuration data, first

put the unit in Standby by pressing the System

Power Control button 2. Next press and hold

the OK button 6 for five seconds.

The unit will turn on automatically and show the

word RESET in the Display for a few seconds.

Then it reverts to normal ON status. Note that

once you have cleared the memory in this manner,

it is necessary to re- establish all system

configuration settings and tuner presets"

W ustawieniach karty dźwiękowej nie pogrzebię bo w moim laptopie jest zintegrowana z płytą (w dodatku mam wyjście tylko stereo)

w jakim sensie jest tylko stereo

a wtedy jak było 6 trybów jak podpinałem siostry laptopa, to odtwarzałem muzykę z youtube

jak podpiąłeś lapka do ampla, za pomocą jakiego kabla,

1. Sprawdź, czy prawidłowo podłączone są +/- ampli-głośniki

to akurat będzie miało wpływ na fazę głośników w kolumnie jeśli będa podłaczone odwrotnie nie będzie szumiało,

2. W ampli masz wyłączone inne głośniki poza swoimi (np. center na off jak nie masz)? Spróbuj ew. ustawić subwoofer jako obecny i zobacz co z szumami

jeśli kolumna nie jest podłączona to amplituner jej nie widzi, tzn, że na ten kanał nie idzie żaden sygnał, natomiast nie da się włączyć suba jeśli nie jest fizycznie podłączony,

5. Sprawdź czy na 100% nie masz jakiegoś zwarcia na kablach głośnikowych

oj, jakby było jakieś zwarcie to amplituner raz pokazywałby na wyświetlaczu komunikat a dwa wyłączałby się na skutek zadziałania zabezpieczenia, takie zabezpieczenia miałem już w amplu Technicsa sprzed kilkunastu lat więc teraz to chyba już normalka co :) .

Myślę, ze takie ściszanie może mieć jakiś wpływ na zmniejszenie za bardzo podniesionego sygnału a co za tym idzie zmniejszenie szumu o którym pisze założyciel tematu. Myśle też, że ten reset proponowany przez Kolegę FugaziPL to dobra sprawa.

Ja dodatkowo przyjrzałbym się zasilaniu a konkretnie listwie zasilającej bo jesli szum występuje nawet po zapałzowaniu to kto wie czy nie jest to szum z listwy. Być może podłaczonych jest jeszcze kilka sprzętów do niej. Zmień na lepsza listwę zasilającą lub kup jakiś filtr albo na początku odłacz inne urządzenia i włącz tylko ampla i zobacz czy zniknie szum.

Jeśli chodzi o przesyłanie obrazu/dzwięku z lapka na ampla to bardzo ważną sprawą jest skonfigurowanie playera na którym odtwarzane są filmy/muzyka. Jeśli nie będzie dobrej konfiguracji to nie będzie dobrze.

w jakim sensie jest tylko stereo

Po prostu. Wyjście stereo, tak jak na słuchawki

Kablem HDMI

to akurat będzie miało wpływ na fazę głośników w kolumnie jeśli będa podłaczone odwrotnie nie będzie szumiało,

Jest dobrze

Użytkownik FugaziPL dnia 29.11.2016 - 15:25 napisał

jeśli kolumna nie jest podłączona to amplituner jej nie widzi, tzn, że na ten kanał nie idzie żaden sygnał, natomiast nie da się włączyć suba jeśli nie jest fizycznie podłączony,

Da się ustawić suba, ale dalej są szumy

Amplituner jest podpięty bezpośrednio do kontaktu, gdzie nie ma innych urządzeń. Mój dom budowany przed 14 laty nie posiada uziemienia, ale np. stary keenwood mojego brata oraz stosunkowo nowa wieża lg nie ma takiego problemu

@Adek45

Co do zwarcia to wiem, że powinno się zabezpieczenie włączyć w AVR (protect). Natomiast sprawdzić nigdy nie zaszkodzi.

Co do listwy zasilającej słuszna uwaga, pytanie jak sprawa z uziemieniem wygląda. Kolejna kwestia otwarta to też same kable głośnikowe, ich przekrój i jakość.

3. Levele na 0 ?

4. Sprawdź, czy crossover ustawiony w ampli odpowiada częstotliwości głośników? Ew. ustaw na 80Hz6. Wyłącz tryb EQ, ścisz wysokie tony

6. Wyłącz tryb EQ, ścisz wysokie tony

3 i 4 zaraz ogarnę a 6 jest cały czas wyłączony. Ściszenie wysokich tonów nic nie daje

3 i 4 też się zgadza.

@Adek45

Co do listwy zasilającej słuszna uwaga, pytanie jak sprawa z uziemieniem wygląda. Kolejna kwestia otwarta to też same kable głośnikowe, ich przekrój i jakość.

Tak jak pisałem uziemienia nie mam, ale inne sprzęty w domu działają normalnie.

A kable to do frontów mam 2x4mm o długości 2.5 metra i nic więcej o nich nie wiem, bo dostałem je w zestawie z moim poprzednim amplitunerem Onkyo 606, lecz tam nie miałem takowego problemu.

Na tył poprowadziłem 2x2.5 mm 4m

Użytkownik Adek45 dnia 29.11.2016 - 14:59 napisał

Kablem HDMI

czyli po hdmi masz stereo

Nie do konca. Mam stereo, ale jak mam tryb auto select to gra tak jak powinno z odpowiednim rozkładem dżwięku na każdy głosnik ( jeśli w komputerze ustwię 7.1 ). Tylko brakuje mi pozostałych 3 ( music, game, movie ) gdzie była inna/lepsza charakterystyka dżwięku.

Myślę, że kable tzn ich przekrój nawet jesli jest za mały nie będzie miał żadnego wpływu na ten występujący szum. To raczej przyczyna albo zasilacza w amplu albo wogóle elektroniki w nim zawartej.

Te kable co mam są podwójne ( stal i miedź ) ale raczej niewiadomego pochodzenia. Tzn jest jakaś niebieska naklejka na kablu i jest napisane PL obok tego gwiazdka, ale to raczej mało znaczy

też obstawiam elektronikę .... jak będę miał chwilę czasu to przeniosę go w inne miejsce, chociaż nie wiem czy to coś da, i podepnę też pod inne głośniki ( np. altusy 140 :D ) ale wątpię czy to coś da

na tych altusach też może być tak, że to będzie, ale niesłyszalne

Brak uziemienia może być przyczyną szumu w głośnikach. Jeszcze jedna sprawa odnośnie samego gniazdka, czy przypadkiem w gniazdku nie jest połączony przewód neutralny z bolcem uziemienia?

Próbowałeś podpiąć po inne gniazdko, użyć np. listwy z filtrem?

To że w Onkyo było ok nie oznacza,że w HK też będzie.

ich przekrój nawet jesli jest za mały nie będzie miał żadnego wpływu na ten występujący szum

To jest racja. Brat przez chwilę miał altusy podpięte przez kabel o grubości 1mm... nic się nie działo, ale grało to tak... hmmm... bez jajec :d

Pisałem, nie ma uziemienia, bolca też nie :d

idę po listwę :d

Nie do konca. Mam stereo, ale jak mam tryb auto select to gra tak jak powinno z odpowiednim rozkładem dżwięku na każdy głosnik ( jeśli w komputerze ustwię 7.1 ). Tylko brakuje mi pozostałych 3 ( music, game, movie ) gdzie była inna/lepsza charakterystyka dżwięku.

No właśnie chodzi o to, żeby do ampli był przesyłany czysty sygnał a nie sztucznie rozdzielany na 7.1 przez integrę. Ampli wtedy głupieje bo nie wie do końca, czym go karmisz.

Tak, tylko że jak nie czepiałem się ustawień to w filmie testowym rały tylko 2 frontowe głośiki. Jak ustawiłem na 4.0 to też. Dopiero jak dałem 7.1 to było w porządku. I jeszcze sam fakt że nawet ten tester, który jest zainstalowany też miał taki sam problem.

Kolejne rozczarowanie, ale listwa nic nie dała

Ty nie ustawiaj w komputerze konfiguracji innej niż masz fizyczną ilość głośników tylko ustaw to w playerze jak napisałem wyżej i nie ustawiaj konkretnej konfiguracji a ustaw "taka jak na wejściu" wtedy gdy wejdzie sygnał stereo to zagra stereo, gdy wejdzie 5.1 to zagra 5.1

"Nie do konca. Mam stereo, ale jak mam tryb auto select to gra tak jak powinno z odpowiednim rozkładem dżwięku na każdy głosnik ( jeśli w komputerze ustwię 7.1 )"

auto selekt, a co pokazuje Ci na wyświetlaczu po zapodaniu jakiegoś filmu ze ścieżką DD 5.1

oj nie pamiętam... ale zauważyłem że jak miałem podpięte 4 głośniki to miałem w ustawieniach domyslnie 5 kanałowe stereo, teraz odpiąłem tyły i mam 2 channel. Niby logiczne, ale wczeniej nie mogłem zmienić na 2 ch

najpierw muszę takowy ściągnąć, żeby cokolwiek mi pokazało

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

są tu zaj..te kawałki z dzwiękiem HD

Wyświrtla się Multi-CH PCM

czyli nie działa zaden dekoder z racji braku jakiegokolwiek dzwięku w takim formacie czyli co, zle skonfigurowany player, jaki używasz

Ukryta Zawartość

Po wejściu na tą stronkę po prawej masz na czerwono TRAILERS, naciskając rozwija się w dół menu , wybierasz Movie Trailers(HD), przejdzie na właściwą stronkę, chcąc sciagnąć któryś z nich nie klikasz na tytuł a na numerki w rubryce Trailer# , gdy naciśniesz na jakiś trailer rzeniesiesz się na następną stronkę gdzie na jej środku będzie obrazek z tego filmu i na niego klikasz wtedy rozpocznie się ściąganie.

Podepnij tylne głośniki do gniazd surround a nie sbr/sbl zone 2 i zobacz co się dzieje.

Właśnie jak wstawiłem zdjęcie kapnąłem się jak ja to wcześniej podłączałem, a żeby te tylne surroundy były aktywne muszą być też aktywne boczne. Niestety nic to dalej nie dało, a chyba nawet coś jeszcze z amplitunera szumi...

A co do tego copokazuje wyświetlacz, najprawdopodobniej masz ustawione tak, ze gdy wejdzie Ci stereo zostaje przekształcony na wielokanałowy ale to nie jest oryginalny wielokanałowy jaki powinien Ci wejść. Przed właczeniem jakiegokolwiek filmu skonfiguruj playera bo nawet gdy zapodasz mu film ze ścieżką 5.1 a ni ebędzie on skonfigurowany (player) to na ampla wejdzie stereo i będzie dalej to samo Multi-Ch PCM.

Na jakim programie odtwarzasz filmy/muzę/

Wyłącz amplituner , poodłączaj wszystkie kable i powoli podłacz je jeszcze raz i tak, zeby nie były tak ze sobą poplatane.

Właśnie jak wstawiłem zdjęcie kapnąłem się jak ja to wcześniej podłączałem, a żeby te tylne surroundy były aktywne muszą być też aktywne boczne. Niestety nic to dalej nie dało, a chyba nawet coś jeszcze z amplitunera szumi...

Chyba nie do końca, podłącz do surround i wyłącz sbl/r zone2 w ustawieniach avr. Ja przy systemie 5.1 miałem właśnie tak podłączone i wszystko było ok.

Właśnie tak zrobiłem.

Film już się pobiera, także zaraz sprawdzę, a muzykę odtwarzam ze spotify premium, a flimy miałem wcześniej windows media player, ale mam też vlc

Ukryta Zawartość

Taki filmik testowy odtwarzałem za pomocą windows media player i było ok, ale na auto select

Ukryta Zawartość

Ile masz ogólnie kolumn do podłaczenia, jeśli jest to konfiguracja 5.1 to podłącz do gniazd z tej konfiguracji czyli tyły mają być podłaczone do gniazd Surroun a nie Surround Back

na vlc ustawiłem 5.1 ale dalej jest multichannel pcm.

Na dodatek gdy mam podpięcie przez HDMI częscti coś takiego mi się pokazuje, tylko jak coś grzebię, np w ustawieniach

Ukryta Zawartość

No idodatkowo jak ktoś zauważy ile głośników pokazuje, to własnie nie wiem co się stało... cały czas tak miga. Nawet nie zauważylem co zrobiłem że tak zaczęło migać

Ile masz ogólnie kolumn do podłaczenia, jeśli jest to konfiguracja 5.1 to podłącz do gniazd z tej konfiguracji czyli tyły mają być podłaczone do gniazd Surroun a nie Surround Back

Już jest podłączone tak jak ma być

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.