Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon AVR 255- wady ? wina oprogramowania ? pomocy

Piotr Brzyski

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Kupiłem niedługi czas temu AVR 255 i było wszystko fajnie, prawie. Po jakims czasie uzytkowania, zauważyłem kilka wad

- funkcja sleepera nie działa poprawnie, tak po prostu. Ustawiam sleeper na 90 minut, idę spać, rano się budzę i amplituner gra i prąd ciągnie. Czasami się wyłączy tak jak powinien.

- szum z głośków, nie jest to jakieś bardzo słyszalne, ale jak przestanie grać muzyka, to słychać, a najbardziej jak się zaraz wyłączy ampa. Niby kable są poodsuwane od siebie, zgodnie z instrukcją. Na dodatek jak się wyłączą ampa to słychać z głośników jeszcze takie pyknięcie ( dosłownie ) Da się z tym żyć, ale zaczyna się to robić irytujące.

-Bardziej irytujące jest to że jak podpinam aux i fm w trybie surround da się ustawić: music, game, move, stereo, virtual, oraz auto select. Na siostry laptopie ( jak jeszcze mój nie wrócił z naprawy) było ok, przy pierwszym podpięciu. Potem wyłączyłem amplituner, a po ponownym włączeniu, nie było 3 pierwszych, i tak jest do dnia dzisiejszego na moim laptopie. Co ciekawe, wcześniej niż siostry laptopa, podpinałem brata laptopa ( wszyscy mamy Toshiby, jeśli to ma jakiś związek ) i też nie było trzech pierwszych trybów. Może dlatego że nie mogę ustawić music, gra tak słabo ( mój poprzedni temat o głosnikach )

- kolejna wada to jak coś oglądam/ słucham na yt, zresztą na spotify też, to po wciśnięciu pauzy, odczekaniu chwili i wznowieniu utworu po jakimś czasie, przez 2-3s nie ma dźwięku. (na jacku nic takiego nie występowało)

Trochę słabo, bo allegrowicz pisał, że jest wszystko ok, a tym bardziej że ma dobre oceny.

2 ostatnie, są strikte z HDMi powiązane. Jest możliwe że to wina kabla ?

Czytałem gdzieś jeszcze że te H/K na hdmi grają słabo, ze lepiej przez przewód TosLink. Prawda to ?

Dzięki za pomoc

Kupiłeś jeden z bardziej awaryjnych i niedopracowanych amplitunerów w historii. To wszystko są normalne objawy w tym urządzeniu.Na toslinku powinno to przerywanie zniknąć...

Kupiłeś jeden z bardziej awaryjnych i niedopracowanych amplitunerów w historii. To wszystko są normalne objawy w tym urządzeniu.Na toslinku powinno to przerywanie zniknąć...

...ja nie mam żadnych problemów z tym modelem od 2009 roku ..... :)

No dobra zawiesił się z dwa razy...całkowite wyłączenie zasilania na kilka minut pomogło...

Tu też nie ma tragedii bo działa :) Dzwiek z kompa mozna zrobic inaczej, ja bym sugerował jakiś prosty interfejs typu Aaudiotrak Prodigy i po analogu słuchać :) Timer i tryby DSP to tez zbedny bajer.

Akurat stuki i szum w głośnikach to nie wada tego amplitunera tylko usterka. Normalnie w sprawnym jest cisza. Jeszcze troszkę sobie nim tak pograsz i zacznie się włączać tryb PROTECT.

Urzytkowałem ten model 3 lata i kupiony był używany.Nie miałem z nim żadnych problemów a osobie której sprzedawałem 3 lata temu też nie zgłosiła żadnych uwag.Twój model ma jakieś wady i usterki ale nie można generalizować że to najgorszy możliwy.

Potwierdzam modele 255,355 były bardzo wadliwe,wystarczy pogadać z serwisem HK w Katowicach,którego osobiscie nie polecam,miałem 255 był u nich 2 razy,raz problem z pilotem,nie reagował,potem z samym amplitunerem wieszał się,po tych naprawach za 3 razem sprzedawca wymienił mi go na AVR-260,i on był poprawiony,potem miałem jeszcze 460,oraz 660 która była naprawdę dobra .Podsumowując HK .Modele AVR 5000,7000,7500,7300,oraz 660,760 to jedyne dobre amplitunery.

Tzn wicie...Ciężko będzie coś dołożyć więcej, bo z kasą tak średnio. Nie że jakaś bieda czy coś :D tylko nie mam 18 lat, i łatwo nie jest zarobić jakąś konkretniejszą sumkę, idą święta, może rodzice by dołożyli, ale to idzie do skarbonki z napisem BMW E30 coupe ( tak swoją drogą, kocham klasyki :D ) ;) biorąc pod uwagę że mój początkowy budżet był 300 zł, na coś co ma tylko grać. I tak podwoiłem to żeby kupić coś, co ma grać FAJNIE. No i jest: H/K AVR 255. Tzn. nie jest, bo usłyszałem jak gra przez HDMI ( ale przez jacka było naprawdę ok. , a kupiłem go specjalnie dla HDMI ) Nie orientuję się ile może kosztować naprawa, ale sądzę że będzie bardziej opłacalna sprzedaż. Jeszcze jedna rzecz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę mało tych formatów kodowanych. Wcześniej miałem Onkyo Sr606 i tam HDMi nie działało wcale, ale pokazywało ich 3 razy więcej.

A co do Timera, to dla mnie niezbędny :d zawsze jak idę spać, to włączam radio- inaczej nie zasnę. Tak się przyzwyczaiłem i tak mam :d

Ukryta Zawartość

Miałem AVR255 bardzo długo i nie było z nim żadnych problemów. Jeśli sprzęt był używany to czy po podłączeniu swoich głośników:

1. zmieniałeś ich ilość w systemie , może było 2.1, 5.1 a Ty masz inną konfigurację

2. robiłeś kalibrację (o ile był mikrofon w zestawie),

3. zmieniałeś impedancję głośników

4. ew. reset procesora do ustawień fabrycznych

Co do przerw w HDMI to niestety jest to normalne, w moim nowym ampli po pauzie też trzeba 2-3 sekundy odczekać.

Nie ma konfiguracji w stereo innej niż 5.1. W ogóle nie ma takiej konfiguracji.

Mikrofon był, ale kalibrowałem ręcznie ( zresztą wpiąłem go raz i działał, a teraz wpinam i nic się nie dzieje. Przestawia się na słuchawki.

Nie. Nie znalazłem takiej opcji w ustawieniach.

Robiłem

W ustawieniach głośników (speaker setup) w menu AVR jak jest ustawione center/front/ surround/subwoofer?

W Harmanach po podpięciu mikrofonu do kalibracji nic się sami nie dzieje, trzeba wybrać odpowiednia opcję w menu.

Instrukcję czytałeś w ogóle (jak nie dostałeś od sprzedającego to do znalezienia na necie

Ukryta Zawartość

Sorry ale mam wrażenie, że sprzętu nie ogarniasz. Zrób reset urządzenia do fabrycznych i AVR poprowadzi Cię rok po kroku co i jak.

Ukryta Zawartość

Oczywiście wszędzie są wadliwe sztuki, u każdego producenta. Tutaj mam nieodparte wrażenie, że kolega podpiął swoje głośniki bez żadnej ingerencji w ustawienia i zaglądania do menu ampli.

Instrukcje mam. Zapoznałam się z nią w tych miejscach co potrzebuje. Reszta sprzętu jest intuicyjna. W speaker setup ustawiłem tak jak powinno byc, bez instrukcji, ponieważ znam język i tak jak pisałem jest to dosyć intuicyjne. Szukałem pozostałych problemów w instrukcji ale nie znalazłem. No ale też masz rację, nie ogarniam sprzętu.

WystarcZy że koledzy powiedzieli że jeszcze chwilę pogra, a potem protect i po ampie, i postanowiłem żeby wystawić go na sprzedaż.

Nie znalazłem natomiast w ampie i w instrukcji wzmianki o zmianie impedancji.

Co sądzicie o Onkyo 808 ?

Czy coś lepszego do 1000zł do kd będzie ?

W ustawieniach głośników (speaker setup) w menu AVR jak jest ustawione center/front/ surround/subwoofer?

Yyy, nie. Nie mam aż tylu głośników. Mam ustawione fronty i boczne surround

No i przy podłączeniu laptpa do ampli zawsze pozostaje sprawa sterowników i sposobu przepuszczania dźwięku po hdmi.

Tak, ale wstawiłem chyba nawet tutaj zdjecie, gdzie komputer nie czyta tych wszystkich dekoderow. Nie tylko na moim tak jest. Pewnie przez to nie da się ustawić np trybu music jak słucham muzyki z avr przez hdmi

Mi to wygląda w takim razie na problem z przesyłaniem audio z laptopa po hdmi. Zmieniałeś coś w ustawieniach karty muzycznej? Podłączałeś np DVD albo Blu ray? Puszczałeś przez lapka jakieś filmy np w DTS. Polecam przez np Media Player Classic lub Kodi, upewnij się tylko, że w ustawienaich programu w opcjach audio masz ustawiony passthrough (żeby komp nie ingerował w przesyłaną ścieżkę).

Skąd puszczasz dźwięk?

Ustawienia w panu sterowania dźwięku na HDMI audio out to jedno druga sprawa to ustawienie odpowiedniego wyjścia audio w programie do odtwarzania czy to filmów czy muzyki.

To nie tylko mój laptop ma taki problem... Zaraz jak przyszedł do mnie amp, to podpiąłem pod niego brata komputer i w trybie surround było tak jak mam teraz, przez hdmi. Potem podpiąłem siostry komputer i się okazało że było 6 trybów ( tak jak przy podpięciu jack ). Długo się nie nacieszyłem...Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu h/k były już tylko 3 tryby Na moim komputerze było tak samo jak na brata.

W ustawieniach karty dźwiękowej nie pogrzebię bo w moim laptopie jest zintegrowana z płytą (w dodatku mam wyjście tylko stereo). Podpinam przez hdmi, a więc szukałem też w nvidia panel, ale tez nic takiego nie znalazałem.

Muzyki słucham ze spotify premium, filmy z dowolnego.

ppobrałem testowy filim 5.1 surround no i na auto select było tak jak ma być, amp dobrze to odtwarzał, a na komputerze ze zwykłego windows media player to leciało

a wtedy jak było 6 trybów jak podpinałem siostry laptopa, to odtwarzałem muzykę z youtube

z rodziny mam, ale rodzina oddalona o 90 km, także raczej na święta sprzwdzę, jesli jeszcze będe miał hk... wystarczy że szumi ( słychać taki jakby dżwięk przesypywanego piasku) i to jest powód żeby go sprzedać ...

Co poleciłbyś do 1000 zł ?

Czy to HDMI jest aż tak potrzebne ? Bo miałem wrażenie że przez hdmi w h/k dżwięk był gorszy niż w przypadku jacka, tylko że w przypadku jacka mam tylko stereo. Optyk nie wystarczy ? :d

Jak tylko do muzyki to może amplituner stereo a nie KD? Ja przy audio jadę na połączeniach analogowych.Tylko, że nadal problemem będzie jego źródło (laptop) a nie ampli (masz tylko hdmi i jack). Co do szumu, nie masz przypadkiem podbitych leveli (level gain czy jakoś tak ) w głośnikach? Przy jacku też słychać? Przy jakiej głośności ustawionej na ampli?

60% do muzyki, reszta gry i filmy.

Co do komputera to za 2 miesiące będę miał PC, planowana karta graficzna ( jeśli to ma jakiś sens ) to Nvidia GTX 1070, a jak przez potyka to w płycie głównej ( AsRock Fatal!ty k4 ) jest zintegrowana karta dżwiękowa z wyjściem optycznym.

Szumy słychać wszędzie. Nawet jak nie mam wpiętego kabla HDMI a w select source wybieram przykładowo game, to też szumi

Przy każdej głośności. Dam mute, to też to słychać. Kończy się to takim charaktetystycznym pyknięciem z głosników przy wyłączaniu amplitunera.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.