Skocz do zawartości
IGNORED

Czym napędzić JBL Studio 280

vinovajca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam pare kolumn JBL Studio 280. Nie jestem audiofilem, jakiejs wielkiej finezji nie szukam przy muzyce Hip Hop liczy sie bas i energia. Szukam wzmacniacza do takich kolumn ktory ladnie wydobedzie bas i da kolumn troche dynamiki. Sprzet moze byc uzywany lub nowy. Budzet na wzmacniacz mam 3000. Udalo by sie cos znalezc? Milego dnia.

Szczerze? Mam nadzieje ze nie ;) Nie chce sluchac jak graja mi kable, wtyczki bananowe i zaslony w oknach :) A pozniej dojdzie do tego, ze bede musial zmieniac mieszkanie bo nie mam jak odsunac od sciany kolumn na 50 cm minimum. Hehe.

A wracajac do tematu ... Moze ktos doradzi ;)

Dzień dobry.

Spójrz proszę na wzmacniacz NAD C356 BEE (http://q21.pl/nad-c356-bee.html). To mocna, dynamicznie grająca integra, która bardzo dobrze wysteruje Twoje kolumny, dając gwarancję dynamicznego, otwartego dźwięku.

Jeśli natomiast bardzo lubisz wyraźnie wyeksponowane skraje pasma, spójrz proszę jeszcze na wzmacniacz Yamaha A-S701 (http://q21.pl/yamaha-a-s701.html). Będzie to jednak bardzo efekciarskie, koncertowe granie.

Na koniec propozycja obiektywnie lepsza klasowo, jakościowo - wzmacniacz Cambridge Audio CXA60 (http://q21.pl/cambridge-audio-cxa60.html). To urządzenie, które zagra z Twoimi kolumnami bardzo spójnie, równie dynamicznie jak pozostałe modele, ale z większą dokładnością, kontrolą.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

NAD to rozlazly, nudny bas moim zdaniem.

Fajnie jak by walnelo mocno basem ale nie rozlazlym tylko uderzy porzadnie i bedzie trzymal go w ryzach? A gora bedzie wyrazniejsza i da dynamiki?

Kierunek Atoll in 80 lub in 100 i denon 1520, miałem nadziaka c 356 i faktycznie bas z Nad-a a bas z Atoll-a to dwie różne bajki. Nadziak ma rozlazły bas, bez dynamiki i "rozlany" na dolną średnicę a już jak połączyć go z dedykowanym do niego CD to ten nadmuchany rozlazły bas należy pomnożyć razy 2.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Mam te JBL i NAD gra z nimi bardzo fajnie ale też trzeba lubic taki charakter grania - dociążony bas i niska srednica. Jeden lubi szbkie dynamiczne granie a drugi cieple kluchy to już trzeba samemu posluchac i wybrac to co nam pasuje.

Bez przesady natomiast, że w polaczeniu z Yamaha 701 daje to bardzo efekciarski dzwiek. JBL studio same w sobie wulkanem dynamiki nie sa, graja jak na JBL dość spokojnie a i AS701 tez nie gra bardzo skrajami, jest o wiele rowniejsza od 501. Mam JBL i yamahe 701, jest to granie szczegolowe, dynamiczne z mocnym zwartym basem. Gora wcale nie jest ostra, jest wyrazna i szczegolowa podana w kulturalny sposob. Dobre brzmienie do dynamicznej muzyki rock/metal/dance. Do tego dochodzi calkiem dobry DAC - mozesz podlaczyc konsole, TV wiec jakas funkcjonalność jest. Do tego spora moc i dobre wykonanie. Moim zdaniem jeden z lepszych wyborów za te pieniadze. NAD z Dac to juz 3500zl, Rotel to samo.

Q21 panowie szufladkujecie brzmienie w zalezności od marki a tymczasem poszczególne modele tego samego producenta potrafia różnic sie w znaczacy sposob. Jezeli nie slyszycie różnic miedzy np. JBL ES80 a Studio280 czy Yamaha 501 a 701 to tylko pogratulować ;)

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

W tym budżecie moim zdaniem NAD to najlepszy nowy wzmacniacz do JBL. Mam JBL, napędzam je NADem 356. Nie mam rozlazłego basu :-) Wcześniej były różne Yamahy, został NAD. Pasują do siebie.

to zapewne wpływ kabli, że znikł znany wszystkim "sprężysty, dynamiczny i będący na swoim miejscu" nad-owy bas... Nad ma bas jaki ma i nie ma co zaklinać rzeczywistości, a to że może się on podobać to i owszem, w niektórych nagraniach nawet fajnie się sprawdza.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Rozmyslam wlasnie nad:

- Rotel RA12

- Atoll in100se

- Exposure 2010

- NAD C356/C375 (ale to chyba w ostatecznosci)

- no i ta Yamaha 701 zaciekawiles mnie nia. Nie strzela ostrymi wysokimi tonami? Yamaha mi sie zawsze z ostrym graniem kojarzyla. Do Hip Hopu ciekawe czy by sie nadawala?

Co z wyzej wym.zagra najlepiej z tymi kolumnami majac na uwadze to:

NAD to rozlazly, nudny bas moim zdaniem.

Fajnie jak by walnelo mocno basem ale nie rozlazlym tylko uderzy porzadnie i bedzie trzymal go w ryzach? A gora bedzie wyrazniejsza i da dynamiki?

Sam tez mam STUDIO 280 i szukam wzmacniacza stereo uzytkownik @sittek (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) przekonal mnie do Rotela RA12 abym przetestowal. Moc ktora producent podaje czyli 2x60 wat mozna miedzy ksiazki wsadzic w rzeczywistosci ma 2x84 waty przy 8 omah i 2x164 waty przy 4 omah. Wiec pradu mowia ze nie zabraknie. Studio 280 nie jest wymagajace. Rotel da Ci dynamiki do tych kolumn i bas bedzie trzymal podobno w ryzach, walnie jak ma walnac i przestaje, nie dudni nie przeciaga jak NAD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z Nadem 356 jest ok ale jako końcówka. Przydałby się jakiś preamp ale to znowu koszty.

Pamiętam, jak podłączyłem do nich Xindaka 6200 to było duże WOW! Chwycił je za "pysk" i sponiewierał strasznie, było baardzo muzykalnie. Polecam sprawdzić, tylko że ciężko coś o tego Xindaka na rynku wtórnym.

Studio 280 jak i np Heco Music Style 900 nie potrzebuja nie wiadomo jakich wyrafinowanych wzmacniaczy. Przy Studio280 raczej tylko nie laczyl bym cieple z cieplym, JBL 280 sa raczej basowe, cieplejsze, po polaczeniu z np PM Marantza moze byc za mdlo, lub z Harmanem HK powiedzmy 980, choc ta sama stajnia, to inne kuce. Do studio 280 trzeba odrobine zywiolowego wzmacniacza. Atoll, Audiolab, Rotel, Yamaha moze sie sprawdzic. Najlepiej testowac w domu z kolumnami w pomieszczeniu gdzie ma grac caly system, a pozniej albo odsprzedawac z drobna strata (tutaj uzywki), albo oddawac do sklepu i zwrot kasy (tutaj nowe)

exposure nie do HH raczej, miałem i atoll in 100 lepszy, nad 375 w używce moze być ciekwy do bitów które słuchasz, bardzo wydajny prądowo i duży wygar

obiektywnie o audio

- no i ta Yamaha 701 zaciekawiles mnie nia. Nie strzela ostrymi wysokimi tonami? Yamaha mi sie zawsze z ostrym graniem kojarzyla. Do Hip Hopu ciekawe czy by sie nadawala?

Ja mam siedemsetjedynkę i im dłużej jej słucham, tym mniej mi się podoba. Tyle, że nie podłączałem jej do innych kolumn, niż STX Electrino 250. Być może z Jbl'ami zagra lepiej, jednak byłbym ostrożny i w ciemno nie kupował. Wzmacniacz bardzo ładny, świetnie wykonany, bardzo funkcjonalny, bo ma dobry wbudowany DAC, wyjście gramofonowe oraz wyjście subwoofera, ale to nie bajery grają. Pójdź do jakiegoś salonu gdzie mają te Jble i Yamahę i posłuchaj.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Pisałem już niejednokrotnie na tym forum : 280 nie mają faktury dzwiekowej jak inne kolumny JBL. Nie działa tutaj schemat duuużo basu i dynamiki. Jeśli ktoś chce mieć basisko, to niech sobie akurat ten model odpuści. To kolumny zrównowazone brzmieniowo z wycofaną troche średnicą- przynajmniej u mnie tak to gra

Dokladnie ma tobie sie podobac, a wypowiedziales sie jak bys przynajmniej na 10 wzmacniaczach juz ich sluchal i znal te kolumny od podszewki. A widze ze jedziesz tylko z nimi na Creeku. ;)

Pisałem już niejednokrotnie na tym forum : 280 nie mają faktury dzwiekowej jak inne kolumny JBL. Nie działa tutaj schemat duuużo basu i dynamiki. Jeśli ktoś chce mieć basisko, to niech sobie akurat ten model odpuści. To kolumny zrównowazone brzmieniowo z wycofaną troche średnicą- przynajmniej u mnie tak to gra

Gra tak jak piszesz i to z wieloma wzmacniaczami (Nad 356bee, CA 651W trochę jaśniej, Xindak 6200, Onkyo 8150, TXNR-656, nawet z Music Hall 32.5 i lampą Cayin CS -55A ale tu to juz lekki mezalians).

Mysle, ze do gatunkow takich jak wymienione czyli Rap, Hip Hop, Funky, RnB, Regge, Studio 280 zda egzamin b.db. A wzmacniacz bedziesz musial dobierac i tak metoda prob i bledow.

Jezeli nie sluchasz symfonii betoweena, nie delektujesz sie kazda struna gitary czy nacisnieciem klawisza na fortepianie to szkoda wydawac kase, Studio 280 da ci taka rozrywke jaka oczekujesz. A reszte kasy przeznaczysz na inna przyjemnosc :D

Kilka lat temu słyszałem jak grają te JBL-e z amplitunerem Denona (chyba avr1911) oraz ze wzmacniaczem Denona 1510ae ponadto jakoś amplituner Harman Kardon (3490?) i w każdym z tych zestawień było zupełnie przyjemnie, oczywiście im drożej tym lepiej. Konkludując, Denon - dobry kierunek.

Przy okazji zapytam co w waszym pojęciu znaczy dudniący bas ? Dla mnie to było zawsze podbicie okolic 80-130 hz ale mogłem być w błędzie :d

szukam sam nie wiem czego :P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.