Skocz do zawartości
IGNORED

Sezonowość cen głośników

Bejbiboj

Rekomendowane odpowiedzi

cześć wszystkim (mój pierwszy post)

pytanie dotyczy jak mówi sam temat cen głośników. Czy występuje w tej dziedzinie coś takiego jak sezonowść? W jakim okresie najlepiej kupować głośniki? Czy ktoś z Was może zaobserwował jakiś trend?

ps. temat zostawiłem na STEREO celowo.

pozdrawiam

jak wiadomo głośniki kewlarowe najlepiej kupować na jesień - wtedy dopiero dojrzewają i nadaja się do prawidłowej aplikacji. Dojrzały głosnik kewlarowy poznasz po intensywnym żółtym kolorze. Cena za dojrzały głosnik kewlarowy poźną jesienią jest oczywiście niższa niż za dojrzały kewlar wczesną wiosną (trudna hodowla i trzeba sprowadzać z ciepłych krajów lub z holandii ze szklarni).

Inaczej rzecz sie ma z głosnikami papierowymi. te najlepiej kupić właśnie na wiosnę, kiedu to bobry pozostawiają zmasakrowane brzegi rzek w pólnocno-zachodniej polsce. te drzewa służą często albo jako opał dla autochtonów albo tez wykorzystywane są przez wyspecjalizowane firmy audiofilskie do produkcji wspaniałych papierowych przetworników. żeby więc samemu wyczuć kiedy jest "ten moment" na kupowanie papierowych przetworników warto samemu wybrać się do lasu i obserwować bacznie życie bobrów. z moich obserwacji polecam jednak wczesną wiosnę.

zupełnie inna sprawa to głośniki węglowe. Niestety słaba passa od wielu lat na swiatowych rynkach węgla sprawia, że głośniki te są coraz droższe. Początkowy zachwyt nad tymi przetwornikami wraz ze świetną koniunkturą wegla w latach 70-tych sprawiły, że tak wspaniałem firmy jak scanspeak swoje flagowe modele właśnie oparły na tym materiale. niestety lata taczeryzmu a potem upadek śląskich kopalni spowodował załamanie się rynku. Firmy węglowe plajtowały ze wzgledy na zbyt niską cenę wegla - to jednak po latach spowodowało, ze cena wegla skoczyła do góry. dzisiaj węgiel przetworzony w postaci głośników jest nadal cennym towarem i wydaje się, że tendencja jest wzrostowa. musisz obserwować ceny węgla i stali na giełdach NY, frankfurt i londyn. Paryz i giełdy azjatyckie nie mają wpływu na ceny przetworników produkowanych w europie i stanach.

zapomniałem o jedwabiu - oczywiście nadal najbardziej cenione są larwy jedwabnika z japońskich hodowlii. próby przywiezienia go najpierw na południe europy a potem do ameryki pd jednak nie do końca sie powiodły. stąd też wysoka cena japońskiego jedwabiu, który jak wiadomo jest najlepszym surówcem wykorzystywnaym przez firmy, które słyną z jedwabnych tweeterów: dynaudio czy vifa (niektórzy twierdzą, że lepsze niz SS). Tak jak w przypadku kewlaru najlepsza do kupowania jesień kiedy to zbiera się "owoce pracy" larw jedwabnika. wtedy tez większość audiofilskich firm kupuje najlepszy materiał po uprzednich jednak wielokrotnych odsłuchach potwierdzonych, i tutaj uwaga: POTRÓJNYMI ŚLEPYMI TESTAMI. na razie firmy nie chcą zdradzić co oznaczają potrójne ślepe testy ale możemy się domyślać, ze nie tylko osoba badana oraz sam eksperymentator nie znają założeń testu ale równiez sam wynik najprawdopodobniej nie jest znany do konca.

suma sumarum: jedwane wysokotonowce - chyba jednak jesień.

Ja słyszałem, że najlepsze spustoszenia brzegów rzek czynią wyczohrane bobry szorstkowłose. Fachowcy twierdzą, że nikt tak nie zmierzwi brzegu rzeki jak w/w gatunek bobra, powstały w ten sposób surowiec przeznaczony jest jednak tylko i wyłącznie dla firm produkujących sprzęt z najwyższych półek, a co za tym idzie najdroższy!

Bejbiboj przepraszam, że zaśmiecam Twój wątek nieczogo nie wnoszącym postem, ale nie mogłem sie powstrzymać po przeczytaniu odpowiedzi parmenidesa. Już dawno się tak nie uśmiałem... :D

No to skoro już mnie ochrzciliście...

...to może doczekam się konkretnej odpowiedzi?!

Mam chyba do czynienia z fachowcami ??

Panowie ja nie żartowałem z tym pytaniem, proszę o odpowiedź. A swoją drogą to kolega wykazał się niezłą znajomością i elokwencją.

ps. węgiel zaczął wracać do łask!

Bejbibol: Sezonowość może występować w używkach. Zauważyłem, że na ebayu ceny wzmacniaczy zaczynają gwałtownie wzrastać przed świętami. Chyba trzeba będzie poczekać do nowego roku. Natomiast używane kolumny kupiłem za baaardzo przyzwoite pieniądze wczesną wiosną, sprzedający bujał się z nimi jakieś półtora miesiąca.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

:-DDD

->Bejbiboj

Jedyna sezonowość jaką zaobserwowałem to taka, że gdy wchodzi nowa seria/linia/model, to - jeśli wykażesz się refleksem - można "stare" kupić taniej. Poza tym ceny wyłącznie rosną, co jest takim samym zjawiskiem jak np. entropia czy grawitacja. Jedyny spadek cen następuje wtedy, gdy mamy denominację. Dla ułatwienia dodam, że kursy walut i wzmacnianie się złotego nie ma żadnego zauważalnego wpływu na ceny w złotych. Natomiast osłabienie złotego oczywiście natychmiest (a czasem wcześniej) przekłada się na wzrost cen.

Ergo: kupuj teraz, bo czekając nic nie zyskasz.

Bejbiboj - przepraszam za swawolne treści. tak napawdę to witaj na forum:)

niestety nie znam się na cenach przetworników - zapytaj chłopkaów z DIY, którzy kupują sporo tego i mają doświadczenie. jeśli jednak chodzi o ceny sprzętu to napewno najgorszym momentem jest kupowanie produktów z wchodzącej na rynek serii (zwykle cena spada po pewnym czasie) oraz robienie zakupów przed świetami, kiedy to pojawia się masa jednorazowych klientów, na których sklepy i dystrybutorzy mogą zbić łatwą kasę. inaczej sprawa wygląda z płytami - np. zwykle w ecm premierowa płyta jest tańsza od katalogowych o kilka złociszy.

pozdrowienia

no tak... z jednej strony czekać do nowego roku, z drugiej nie czekać :|

nie chcę podejmować pochopnych decyzji, chociaż inżynier chyba ma rację, że nie warto czekać... chociaż miesiąc pewnie mnie nie zbawi.

a skoro już mówimy o cenach (mówię o przedziale 1000-1,5k PLN) to o ile może się różnić cena? (na podstawie aparartów cyfrowych moge stwierdzić, że w podobnym przedziale różnica może wynieść nawet do 300 PLN)

No i jeszcze drożeje przed wejściem do Unii ale to już mamy z głowy. Trzeba przyfilować jak będziemy wychodzili z Unii tylko cholera wie czy wtedy będzie taniało, czy drożało?...

troche zboczę z tematu...

a skoro już mówimy o zakupie, to czy lepiej kupowawć sprzęt używany, z aukcji, sklepu... co o tym sądzicie??

Może macie jakieś miejsca godne polecenia... jestem z okolic Trójmiasta.

Ze sprzetem używanym trzeba uważać.

Bo zawsze powstaje pytanie - czemu ktos go sprzedaje? Może ze względu na ukryte felery?

Tak więc kupującc uzywane, trzeba albo"się znać" albo mieć experta na podorędziu, albo... liczyć na łut szczęścia.

Bejbiboj> tak na poważnie jedyną rzeczą będącą w sprzedaży na świecie i nie podlegającą sezonowości jest ............papier toaletowy.

no dobrze... skoro sprzęt używany jest często wątpliwego pochodzenia lub nie do końca znanej jakości... co polecacie?

gdzie kupiłeś Swój ostatni sprzęt i dlaczego?? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.