Skocz do zawartości
IGNORED

harman kardon hd710 servo

soomik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

czy ma ktos pojecie czy istnieje zamiennik dla servomechanizmu uzytego w odtwarzaczu hd710? Zdaje sie ze jest tam uzyty standardowy mechanizm sony, ktory cechuje sie stosunkowo slabym odczytem plyt nagrywanych, nie czyta tez cdrw. Insteresuje mnie ewentualna wymiana tego mechanizmu na nowszy odpowiednik.. o ile jest taka mozliwosc.

https://www.audiostereo.pl/topic/13003-harman-kardon-hd710-servo/

Akurat napęd w tym Harmanie jest OK, za powyższe niedogodności odpowiedzialność ponosi w całości kulawe oprogramowanie serwa. Te same mechanoizmy stosowane są z powodzeniem przez Onkyo, Sony, Yamahę, i jeszcze parę innych firm, i pracują bezproblemowo żrąc wszystko bez mlaskania, nawet zdaża się że odczytują CDRW. Taki już jest ten (i wyższe) Harman.

Oj niestety Harmany z tej serii mają nieoptymalne oprogramowanie serwa, nawet znakomity HD760, choć już rzeczywiście w dużo mniejszym stopniu. Po prostu wiem, jak ten sam napęd pracuje w CDekach innych firm, w Harmanach jest zauważalnie gorzej, a w 710 jest już tragicznie, chyba najgorzej z całej serii.

Więc powiem Ci tak. Miałem HD710 przez jakieś 4 miesiące i rzeczywiście ma problemy z czytaniem niektórych płyt, natomiast posiadany przeze mnie HD740 od ponad pół roku ani razu (!!!) nie miał najmniejszych problemów z żadną (nawet CDRW) płytą. Mój znajomy ma HD730 od dwóch lat i też nigdy nie miał problemów, czyżbyśmy trafili na wyjątkowe modele???

oprogramowanie to juz nie lada klopot.. raczej nie do przejscia, dzieki za infrormacje... a tak na marginesie rafko, jaka zauwazyles roznice w brzmieniu 710 do modelu harmana ktory posiadasz? Slyszalem opinie jakoby wyzsze modele mialy zauwazalnie "gorszy" dzwiek...

Ja nie wiem, jak czytam Wasze wypowiedzi co do Harmana, to mam wrażenie że nie o tych samych CD'kach rozmawiamy....!!!!

Pierwszy raz spotkalem sie z opinia ze wyzsze modele Harmana maja problemy z oprogramowaniem, lacznie z tym ze sam mialem i nizszy i wyzszy model, wiec moge miec zdanie z autopsji. A jest ono dokladnie przeciwne.

Tak samo jestes pierwsza osoba, ktora pisze ze wyzsze Harmany maja gorszy dźwięk ;-))))

Sorki, ale malo sie nie poplakalem ze smiechu.....

Skad masz takie informacje????

HD 710 ma jeden przetwornik 1 bitowy D/A MASH, ktory był stosowany w Technicsach, a dla porownania HD 740 ma 2 przetworniki 20 bitowe Burr-Brown i zlocone wyjścia. Hd760 ma ich aż cztery!!!!

To chyba mówi samo za siebie ;-)))))

A co do samego dźwięku, to pisząc krótko - między HD710 a HD 740 jest przepaść.

Pozdrawiam!

Zapewniam, ze rozmawiamy o tych samych CD-kach :)... poprostu nie mialem osobiscie stycznosci z wyzszymi modelami. Przyznam, ze troche jednak dziwia mnie wypowiedzi na temat "dennego" dzwieku 710-ki, ale to pewnie kwestia gustu - no i wzmacniacza wraz z kolumami. Sam rozstalem sie bardzo szybko ze swoim sl-pg490, po tym jak wpadl mi w rece hd710, mimo slabszego odczytu, jego dzwiek mnie poprostu zafascynowal. Ale potwierdzam ze to jest w duzej mierze zasluga wzmacniacza.. przyklad: po zestawieniu 710ki z Radmorem 5102 powstala z tego srednio brzmiaca "klucha"... chyba dlatego, ze radmor jak i harman maja dosyc rozlazly dol.. jednak z moim drugim - onkyo dx-7420, ktory powiedzmy ze w dolnych zakresach jest delikatnie mowiac wstrzemiezliwy - calosc brzmi naprawde ekspresywnie i cieplo - co cenie sobie sluchajac np. jazzu.. godziny wsluchiwania sie w muzyke nie przyprawiaja mnie o zaden niedosyt czy tez niesmak - wrecz przeciwnie.

>Soomik

"Przyznam, ze troche jednak dziwia mnie wypowiedzi na temat "dennego" dzwieku 710-ki"

Wypowiedzi takie są, bo w porównaniu z jednymi CD'kami HD710 wypada rewelacyjnie, ale z innymi....

Sam miałem ten odtwarzacz i byłem bardzo zadowolony, ale z czasem chce się cos lepszego.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.