Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie aktywne głośniki do Denona DP-29F

Masu91

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Uprzedzając wszelkie uwagi, zdaję sobie sprawę, że dla wielu z was taki budżet jest może i absurdalnie nieodpowiedni, lecz nie mogę pozwolić sobie na nic więcej, a chcę zrobić ojcu prezent, zwłaszcza że posiada jeszcze swoje stare winyle.

Mam do wykorzystania łącznie około 800zł. W tej cenie muszę znaleźć zarówno gramofon (najlepiej już z wbudowanym przedwzmacniaczem) oraz jakieś aktywne głośniki stereo. Zdaję sobie sprawę, że zamiast wymienionego Denona, może być lepiej wziąć coś używanego, ale chcę być pewny, że wszystko będzie działać i nie natnę się na jakiś uszkodzony sprzęt. Jeśli jednak jest coś co mimo wszystko warto wziąć pod uwagę to chętnie sprawdzę i wezmę pod uwagę.

Przechodząc do meritum, zastanawiam się czy na aktywne głośniki stereo mam spoglądać tak jakby wybierał je do komputera (tutaj mam jakieś obeznanie, sam posiadam Microlaby Solo 6c) czy specyfika takiego sprzętu jest inna i muszę wiedzieć coś dodatkowo.

Właściwie zastanawia mnie jedno. Czy takie Microlaby Solo 6c podłączone do takiego Denona będą brzmieć podobnie jak na komputerze z zintegrowaną kartą dźwiękową czy raczej "tracą" w jakiś sposób swoje właściwości? Mam nadzieję, że moje pytanie jest w miarę zrozumiałe.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Cześć.

Uprzedzając wszelkie uwagi, zdaję sobie sprawę, że dla wielu z was taki budżet jest może i absurdalnie nieodpowiedni, lecz nie mogę pozwolić sobie na nic więcej, a chcę zrobić ojcu prezent, zwłaszcza że posiada jeszcze swoje stare winyle.

Mam do wykorzystania łącznie około 800zł. W tej cenie muszę znaleźć zarówno gramofon (najlepiej już z wbudowanym przedwzmacniaczem) oraz jakieś aktywne głośniki stereo. Zdaję sobie sprawę, że zamiast wymienionego Denona, może być lepiej wziąć coś używanego, ale chcę być pewny, że wszystko będzie działać i nie natnę się na jakiś uszkodzony sprzęt. Jeśli jednak jest coś co mimo wszystko warto wziąć pod uwagę to chętnie sprawdzę i wezmę pod uwagę.

Przechodząc do meritum, zastanawiam się czy na aktywne głośniki stereo mam spoglądać tak jakby wybierał je do komputera (tutaj mam jakieś obeznanie, sam posiadam Microlaby Solo 6c) czy specyfika takiego sprzętu jest inna i muszę wiedzieć coś dodatkowo.

Właściwie zastanawia mnie jedno. Czy takie Microlaby Solo 6c podłączone do takiego Denona będą brzmieć podobnie jak na komputerze z zintegrowaną kartą dźwiękową czy raczej "tracą" w jakiś sposób swoje właściwości? Mam nadzieję, że moje pytanie jest w miarę zrozumiałe.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Czy masz jakikolwiek wzmacniacz, lub amplituner.?

Czy masz jakikolwiek wzmacniacz, lub amplituner.?

Niestety nie. Zdaję sobie sprawę, że każdy z elementów toru powinien być samodzielny, a moja koncepcja niemal all-in-one jest jedynie półśrodkiem, ale póki co nie znajdę za 800zl chyba gramofonu, amplitunera i kolumn. Oczywiście jeśli pomysł się przyjmie (tato nie odpuści po chwili, tudzież ja złapie bakcykla) to upgrade będzie kwestią czasu.

czy tatko czegoś słucha ?

i ile ma lat ?

Zwłaszcza lata 80. Depeche Mode, Alphaville, a-ha. Poza tym roznoraki rock i metal pokroju KAT, Mech. Lubi też współczesny metal i rock. Na pewno nie żadna klasyka. Tato skończy 50 lat w grudniu.

może słuchawki fajne nauszne , zamiast kolumn .

Albo combo czyli gramofon radio i wzmacniacz razem

np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moja propozycja, niedroga, a sprzęt dość przyzwoity na początek.

Amplituner

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 240 PLN

kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie pójdą zbyt drogo, a są to najprawdopodobniej kolumny Brauna

Gramofon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 299

w tym przypadku zmieścisz się w budżecie i na początek jest.:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy tatko czegoś słucha ?

i ile ma lat ?

lepiej kupić jakiś wzmacniacz vintage z wejściem phono odejdzie kupno pre.

Mogę prosić o przykład? A czy ten Denon nie ma właśnie już preampa?

Moja propozycja, niedroga, a sprzęt dość przyzwoity na początek.

Amplituner

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 240 PLN

kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie pójdą zbyt drogo, a są to najprawdopodobniej kolumny Brauna

Gramofon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 299

w tym przypadku zmieścisz się w budżecie i na początek jest.:-)

Dziękuję za propozycję. Sprawdzę i poczytam w domu. Nie sądziłem, że coś się w tej cenie uda z każdym potrzebnym elementem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie sądziłem, że coś się w tej cenie uda z każdym potrzebnym elementem.

Zaproponowałem markę która u mnie gra i całkiem miło sobie plumka.:-) gramofon co prawda mam też z linii, ale zaproponowany na początek też zagra dość znośnie, a później... zobaczysz ile ta przyjemność wydrenuje z kieszeni.:-))

nie, nie do ciebie . do autora czy już kupił Denona DP-29F.

Jeszcze nie. Dałem go jako przykład, bo uznałem, że jeśli nie chce się bawić w osobne amplitunery i przedwzmacniacze to ma on sens i może nie jest do końca tylko znanym brandem robionym w chińskim standardzie.

Co do słuchawek nausznych zamiast kolumn to raczej odpada, bo tata nie ma cierpliwości do trzymania czegoś dłużej na głowie i nawet moje AKG K550 ubiera "od święta" jak mu puszczę jakiegoś starego Mike'a Oldfielda czy inne Dire Straits :)

Zaproponowałem markę która u mnie gra i całkiem miło sobie plumka.:-) gramofon co prawda mam też z linii, ale zaproponowany na początek też zagra dość znośnie, a później... zobaczysz ile ta przyjemność wydrenuje z kieszeni.:-))

Gdybym kompletował coś podobnego dla siebie, to pewnie rzeczywiście brałbym taki zestaw, a potem ewentualnie rozbudowywał, ale jakkolwiek to zabrzmi, chciałbym żeby same urządzenia nie biły po twarzy tak mocno minioną epoką. Zdaję sobie sprawę, że to właśnie wtedy niejednokrotnie powstawały legendarne konstrukcje, ale jako, że składam się na prezent z mamą to wiem, że po tym jak widziała już tego Denona i jakieś tam aktywne głośniki stereo, to tutaj pewnie powie, że zwyczajnie jest to "stare i brzydkie" i woli tamto i raczej jej nie przetłumaczę. Przy czym sam gramofon bardzo mi odpowiada. Raczej amp i kolumny trochę odstraszają. Mam też do Ciebie pytanie jak takie coś się łączy. Nie ukrywam, że moja wiedza na temat połączeń audio kończy się na RCA albo zwykłym AUXie i nie rozumiem za bardzo o co chodzi z wejściem phono, o którym pisał użytkownik @bolo_senor

Mam ten gramofon Denona i powiem Ci tak : wiadomo, że jest to podstawowy model, który nie oferuje żadnych wodotrysków - gra jakbym to określił poprawnie, nie wydobywa może głębi analogowego brzmienia, ale też nie odstrasza jakimiś odchyleniami i z pewnością daje namiastkę tego co w analogu najlepsze. Jako źródło do odsłuchu sporadycznie jakiejś płyty wystarcza - chociaż gdybym miał kolekcję winyli to z pewnością szukałbym czegoś lepszego. Gramofon posiada przełącznik, który pozwala podłączyć go bezpośrenio do wzmacniacza z ominięciem typowego wejścia phono. Jakiś czas temu zrobiłem podobnie jak Ty bo kupiłem go tacie na prezent gwiazdkowy i to był bardzo trafiony podarunek. Tato podłączył go pod jakąś zintegrowaną swoją wieżyczkę i ze łzami w oczach odsłuchiwał swoje winyle z lat młodości...

Raczej amp i kolumny trochę odstraszają.

Wiem, że nie są piękne, ale to jest dobry sprzęt, dlatego zaproponowałem. Gdyby udało Ci się wytłumaczyć to Mamie, będziecie zadowoleni.

jak takie coś się łączy.

W identyczny sposób. Do gramofonu będziesz potrzebował przejściówkę na DIN 5 do połączenia z amplitunerem , przyzwoita za ok. 15 zł. ( mam gdzieś zapisany link do dobrego sprzedawcy, który robi je sam i są solidne)

nie rozumiem za bardzo o co chodzi z wejściem phono

Ma już wbudowany przedwzmacniacz, więc odpada ten problem.

Kiedyś sam kupiłem plastikopodobny gramofon, ale okazało się że nie był najgorszy i ktoś założył przyzwoitą wkładkę.

Następne zakupy robiłem rozważniej. Dla mnie nie jest istotne żeby był zewnętrznie ładny, ale to co ma w środku i dlatego mam prawie same Braunowskie brzydale.:-) a nazbierało się na razie tylko 10 nie licząc kolumn.

Kiedyś sam kupiłem plastikopodobny gramofon, ale okazało się że nie był najgorszy i ktoś założył przyzwoitą wkładkę.

Właśnie dlatego zaryzykuję w stronę nowego (może niekoniecznie lepszego) rozwiązania.Dzięki waszej pomocy i sugestiom jestem mądrzejszy o wiele spraw. Mimo moich chęci do zakupu sprzętu tak jak natura nakazuje (gramofon + preamp + amp + kolumny) będę musiał się przynajmniej póki co, zadowolić czymś co nie zajmie dużo miejsca, a do tego będzie również eleganckie (wiem, pojęcie względne - szanuję na przykład Twoje Braunowskie wybory i życzę powodzenia w kompletowaniu).

Całkiem możliwe, że jak pomysł z Denonem podchwyci (czyli tato rzeczywiście będzie od czasu do czasu słuchał swoich płyt) to w przyszłości będę miał już dziesiątki pomysłów na prezenty dla niego aby ten zestaw rozbudować w dobrym kierunku.

Tymczasem mam do was jeszcze jedno pytanie. Jakie używane aktywne stereo warto kupić za około 300zł aby jakoś to brzmiało?

Czy opinie dotyczące sprzętu stereo do komputera będą w tym wypadku zgodne z tym, co byłoby rekomendowane dla gramofonu czy jest to raczej inna specyfika sprzętu i na przykład takie Microlaby Solo 6C mogą się nie zgrać?

Wiesz trudne pytanie bo chyba mało kto czegoś takiego próbował. Cudów nie będzie , ale jakoś to zagra. Szkoda , że wolisz nowe kupować, bo sprzęty z epoki vinylu grają znacznie lepiej. Ale jak na próbę to czemu nie , tylko czy chińska miernota nie zniechęci ojczulka. Wiem , wiem kasa.

Sam mam już swoje lata i pamiętam sprzęty z epoki , połacie chromów , grube blachy aluminiowe , hebelki ,guziczki , solidne kilogramy hi-fi. To zachęcało do korzystania człowiek czuł się wyjątkowy.

Możesz go w konia zrobić , powiedz że w prezencie umyłeś mu płyty :) na pewno spyta poco. A ty mu bach gramiaka.

Te "gramofony" za parę stówek to tokarki do płyt, które zamiast grać, orzą w rowku. W większości jest wkładka piezo o nacisku 5-7 gramów, co jest śmiertelnie niebezpieczne dla płyt.

Najtańszym, nowym, NORMALNYM gramofonem, jaki widziałem, była jakaś dj-ska Audiotechnika za chyba 7, czy 8 stów.

Miała już wbudowany preamp, więc trochę można na tym zaoszczędzić.

Wiesz trudne pytanie bo chyba mało kto czegoś takiego próbował. Cudów nie będzie , ale jakoś to zagra. Szkoda , że wolisz nowe kupować, bo sprzęty z epoki vinylu grają znacznie lepiej. Ale jak na próbę to czemu nie , tylko czy chińska miernota nie zniechęci ojczulka. Wiem , wiem kasa.

Sam mam już swoje lata i pamiętam sprzęty z epoki , połacie chromów , grube blachy aluminiowe , hebelki ,guziczki , solidne kilogramy hi-fi. To zachęcało do korzystania człowiek czuł się wyjątkowy.

Możesz go w konia zrobić , powiedz że w prezencie umyłeś mu płyty :) na pewno spyta poco. A ty mu bach gramiaka.

Zdaję sobie sprawę, że masz rację. Sam dość mocno siedzę w świecie cyfrowego audio i doskonale wiem, gdzie nie powinno się oszczędzać i jak drugorzędną rolę powinna odgrywać wizualna strona urządzenia. Patrzę na to jednak dodatkowo przez pryzmat tego, co mój tato uważa za "poprawne dźwiękowo". Rok temu sprawiłem mu do komputera używane monitory stereo. Różnicę poczuł, ale zapewne gdybym wydał cztery razy więcej na jakieś Klipschy to poza walorami estetycznymi, nie uznałby ich za czterokrotnie lepsze. Stąd moja początkowa oszczędność i próba zbadania czy sam pomysł w ogóle się przyjmie. Ja też nie zaczynałem od sprzętu audio z wysokiej półki. Dopiero czas i doświadczenie obnażyło wady moich konstrukcji co popychało mnie do zmian. Jeżeli mój tato miałby odpuścić sobie przygodę z czarnymi krążkami to raczej nie z powodu tego, że kupiłem nowego, budżetowego Denona zamiast używanego Telefunkena, a raczej dlatego, że mu się to może po prostu znudzić.

Ciekawy pomysł z tym myciem płyt :)

Wracając jeszcze do tych moich aktywnych monitorów zastanawiam się nad czymś pokroju Edifier 1280T, lecz jedna rzecz mi nie daje spokoju. Wiele oglądanych przez mnie kolumn ma tylko wtyki bananowe. Brak tam jakiegokolwiek RCA, czy nawet zasilania. Dobrze się domyślam, że takie konstrukcje muszę sobie odpuścić bo wymagają dodatkowo jakiegoś amplitunera czy coś takiego? Poniżej link do przykładowych kolumn z tym problemem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeglądając na szybko All, znalazłem na rozsądny początek:

Kruger & Matz TT 602 za 699zl,

Sherwood PM6805 za nieco więcej,

Reloop RP 1000 za 595zl

Dual DTJ301, Lenco L3808, wszystko w zbliżonych cenach. Pseudo-gramofony nie wyposażone we wkładki MM to chłam nie warty zainteresowania. (W niskim zakresie cenowym.)

Do tego kolumny aktywne Kruger&Matz Prime lub Inspire (obu słuchałem). Dupy nie urywa, ale na początek będzie ok.

Reloop RP 1000 za 595zl

Dual DTJ301, Lenco L3808, wszystko w zbliżonych cenach. Pseudo-gramofony nie wyposażone we wkładki MM to chłam nie warty zainteresowania. (W niskim zakresie cenowym.)

Do tego kolumny aktywne Kruger&Matz Prime lub Inspire (obu słuchałem). Dupy nie urywa, ale na początek będzie ok.

Dzięki za konkrety. Już przeglądam i biorę pod uwagę. Masz może jakieś uwagi dotyczące samego nagłośnienia? Jak może czytałeś, celuję w aktywne monitory i jestem trochę zagubiony. Używane jak najbardziej wchodzą w grę.

Fajne te celestiony. ale to pasywne. Aktywne mają wtyczkę i cincze z tyłu

Czyli tak jak myślałem. Jeśli nie ma chinchy i zasilania to są to "puste" kolumny. Ok, w takim razie pozostaje sprzęt bardziej dedykowany pod komputery z wbudowanym ampem.

Ukryta Zawartość

jest jeszcze takie coś firma pro więc zabawek nie robi.

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Reloop RP 1000 za 595zl

Ten Kruger oraz Reloop wydają się być ok, ale do nich muszę jeszcze kupić pre-amp, tak? Bo z tego co widzę to są gołe gramofony.

Ukryta Zawartość

jest jeszcze takie coś firma pro więc zabawek nie robi.

lub

Ukryta Zawartość

Behringery biorę pod uwagę, ale postaram się znaleźć używane MS40. Choć z drugiej strony, jak zacznę dokładać do samego gramofony ponad pierwotne 500zł (a na to się zanosi), dojdzie pre-amp to będę musiał oszczędzać na monitorach, a tego bym nie chciał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

K&M ma już przedwzmacniacz wbudowany, na wyjście podaje typowy sygnał liniowy. Ma nawet wyjście usb.

Poczytaj dokładnie opis, popatrz na zdjęcia. Moim zdaniem, nic nowego w podobnej cenie mu nie podskoczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

K&M ma już przedwzmacniacz wbudowany, na wyjście podaje typowy sygnał liniowy. Ma nawet wyjście usb.

Poczytaj dokładnie opis, popatrz na zdjęcia. Moim zdaniem, nic nowego w podobnej cenie mu nie podskoczy.

Ukryta Zawartość

Masz rację. Na dodatek na allegro można nowy dostać za 620zł co jest dla mnie równie ważne. W życiu bym nie powiedział, że będę wybierał Kruger&Matz ponad Denonem, no ale w końcu w tym przedziale cenowym marka to tylko marketing.

Dobrze rozumiem, że przełączając się z Line na Phone, odcinam się od wbudowanego pre-ampa na rzecz jakiegoś dedykowanego, który mogę dokupić?

Ukryta Zawartość

Dobrze rozumiem, że przełączając się z Line na Phone, odcinam się od wbudowanego pre-ampa na rzecz jakiegoś dedykowanego, który mogę dokupić?

Zgadza się, ale na początek wystarczy wbudowany.

Zgadza się, ale na początek wystarczy wbudowany.

W pełni się zgadzam. Chciałem poczytać jakieś recenzje ale za dużo tego nie ma, dlatego jeszcze raz spytam tutaj. Czy sam gramofon jest konstrukcją automatyczną, tzn po podłączeniu i nałożeniu krążka można po prostu nacisnąć play i działa?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.