Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebuje rady przy wyborze kolumn .

mar.s

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam Ci AP Tempo 6. To może być to czego szukasz. Dla mnie to idealne połączenie muzykalności z kryształową (leciutko ocieploną) rozdzielczością/przejrzystością.

kryształowa rozdzielczości i przejrzystość to jest właśnie to czego tym i nie tylko tym AP brakuje

Wywal chłopie te swoje klamoty...to co według Ciebie jest dobrze nagrane...

A ile ty znasz płyt jazzowych, że się odzywasz? Pisz co masz jazzowego i co dobrze według ciebie brzmi? Owszem są wyjątki, ale generalnie jest to kaszanka. No chyba, że ambient i ECM nazywasz jazzem - wtedy można sę zgodzić choć najnowsze ECMy to też o psu budę - mam podać przykłady? Samych BN mam ponad dwa tysiące i tylko czasami zdarzy się, że coś zabrzmi. Poza tym ja jestem zepsuty jazzem live, więc prawie wszystko według mnie brzmi żle z domowego stereo - i to nie ma znaczenia na jakim sprzęcie - na tym za pół miliona dolców również.

Parker's Mood

kryształowa rozdzielczości i przejrzystość to jest właśnie to czego tym i nie tylko tym AP brakuje

Jasne masz prawo tak twierdzić. Ja mogę napisać, że dzisiaj jest piękna pogoda.

W każdym razie przeczytałem i pomyślałem sobie - gość może ma np. mocne kolumny Wilson Audio z np. DCSem i tak pisze. Spoko, ma super konfig i ma przesłanki do takich twierdzeń.

Tymczasem patrze na sygnaturkę - nic. Zaglądam w "o mnie" - pustka.

W związku z tym dla mnie podkreślam "dla mnie" Twoja opinia wyrażona w taki sposób jest warta zero, null... :)

Nie twierdzę, że AP6 są super muzyczne, bo takie kolumny dla mnie są często nudne i przymulające.

Nie mówię, że są super rozdzielcze (chociaż są bardzo), bo często taki dźwięk nie ma duszy.

Napisałem, że "Dla mnie to idealne połączenie muzykalności z kryształową (leciutko ocieploną) rozdzielczością/przejrzystością"

Te panele z tylu to DIY , do wymiany .Od jakiegos czasu probuje zamowic dyfuzory Schroedera ,niestety komunikacja jest dosc ciezka.

Patrzę na Twój pokój i zastanawiam się nad miejscem na kolumny AP6. Nie wiem jaką masz szerokość ściany na której stoi sprzęt, ale może być z nimi trudno. U mnie najlepiej grają mając powyżej 1m od bocznej ściany i prawie 2m od tylnej. Baza ~ 2.5m. Takie to wredne graty... ;)

"To co teraz, ha?"

Jasne masz prawo tak twierdzić. Ja mogę napisać, że dzisiaj jest piękna pogoda.

W każdym razie przeczytałem i pomyślałem sobie - gość może ma np. mocne kolumny Wilson Audio z np. DCSem i tak pisze. Spoko, ma super konfig i ma przesłanki do takich twierdzeń.

Tymczasem patrze na sygnaturkę - nic. Zaglądam w "o mnie" - pustka.

W związku z tym dla mnie podkreślam "dla mnie" Twoja opinia wyrażona w taki sposób jest warta zero, null... :)

Nie twierdzę, że AP6 są super muzyczne, bo takie kolumny dla mnie są często nudne i przymulające.

Nie mówię, że są super rozdzielcze (chociaż są bardzo), bo często taki dźwięk nie ma duszy.

Napisałem, że "Dla mnie to idealne połączenie muzykalności z kryształową (leciutko ocieploną) rozdzielczością/przejrzystością"

a moim zdaniem AP nie są wogule rozdzielcze i przejrzyste, przerabialem AP i wiem co mówię.

Dynaudio s25 które też nie są jakoś wyjątkowo rozdzielcze pokazują czego brakuje w tym temacie AP, zresztą z czego ma się brać ta rozdzielczość w Ap? Bo chyba nie z głośnika za 200zł

Posłuchaj czegoś z głośnikiem diamentowym, berylowym albo z dobrą wstęgą to będziesz wiedział o czym mówię.

żeby jeszcze zamieszac, to dorzuce pod rozwage thiel 2.4

pewnie na granicy mozliwosci kubatury pomieszczenia ale scena i przestrzen pierwsza klasa. z tzw. muzykalnoscia powinno byc ok bo widze ze grasz z lampy

jak znajdziesz na wtornym to powinno byc ponizej 10k

a moim zdaniem AP nie są wogule rozdzielcze i przejrzyste, przerabialem AP i wiem co mówię.

Dynaudio s25 które też nie są jakoś wyjątkowo rozdzielcze pokazują czego brakuje w tym temacie AP, zresztą z czego ma się brać ta rozdzielczość w Ap? Bo chyba nie z głośnika za 200zł

Posłuchaj czegoś z głośnikiem diamentowym, berylowym albo z dobrą wstęgą to będziesz wiedział o czym mówię.

Dynaudio se25 to fajne głośniki i moga się podobac. Mimo, ze droższe (w związku z tym teoretycznie lepsze) u mnie nie spowodowały chęci zmiany. Całościowo bardziej podobały mi się moje. Choć komuś bardziej mogą podobać się se25 - nie mam z tym problemu. ;)

Odnośnie posłuchania czegoś na innych głośnikach to jak najbardziej słuchałem. Nawet długi czas miałem głośnik ze wstęgą.

Pisząc w Twoim stylu o rozdzielczości i tym ile informacji może kryć się w muzyce którą dobrze znasz to - posłuchaj sobie słuchawek Sennheiser HD800 z kablem wymienionym na ALO Salty Pepper i źródłem w stylu M2Tech Young/Palmer - będziesz wiedział o czym mówię! :)

A nawet w zestawieniu z powyższym mikroskopem AP6 jakoś drastycznie nie odstają.

Zostańmy przy swoich zdaniach. Każdy z nas ma inny gust, sprzęt, akustykę i preferencje muzyczne.

Jak chcesz dalej ciągnąć ten OT to możemy pogadać na PW.

W tej chwili po 45 cm od bocznych i 80 od tylnej. Z tym że Shl5 są dość szerokie jak nowe będą szerokie na ok 20 cm to zyskają jeszcze po 10 cm z boku .

Może być trochę mało miejsca z boku. Przez boczne głośniki są naprawdę wredne pod tym względem. No i warto im zapewnić bazę 2.2m-2.8m. To oczywiście z moich doświadczeń w moim pokoju (25m2). Jeżeli będziesz brał je pod uwagę podpytaj w klubie AP o ustawienie. Może jest ktoś z warunkami metrażowymi podobnymi do Twoich.

"To co teraz, ha?"

Gość

(Konto usunięte)

Poza tym ja jestem zepsuty jazzem live, więc prawie wszystko według mnie brzmi żle z domowego stereo - i to nie ma znaczenia na jakim sprzęcie - na tym za pół miliona dolców również.

Teraz ma to jakiś sens...znawcą jazzu to ja takim jak Ty nigdy nie będę, za to oczywiście zawsze szacun...ale co do jakości realizacji jazzu zgody nie ma...dla mnie większość brzmi dokładnie odwrotnie niż Ty uważasz...podaj może co Ci nie pasuje w realizacji...

Pozdro

Dynaudio se25 to fajne głośniki i moga się podobac. Mimo, ze droższe (w związku z tym teoretycznie lepsze) u mnie nie spowodowały chęci zmiany. Całościowo bardziej podobały mi się moje. Choć komuś bardziej mogą podobać się se25 - nie mam z tym problemu. ;)

Odnośnie posłuchania czegoś na innych głośnikach to jak najbardziej słuchałem. Nawet długi czas miałem głośnik ze wstęgą.

Pisząc w Twoim stylu o rozdzielczości i tym ile informacji może kryć się w muzyce którą dobrze znasz to - posłuchaj sobie słuchawek Sennheiser HD800 z kablem wymienionym na ALO Salty Pepper i źródłem w stylu M2Tech Young/Palmer - będziesz wiedział o czym mówię! :)

A nawet w zestawieniu z powyższym mikroskopem AP6 jakoś drastycznie nie odstają.

Zostańmy przy swoich zdaniach. Każdy z nas ma inny gust, sprzęt, akustykę i preferencje muzyczne.

Jak chcesz dalej ciągnąć ten OT to możemy pogadać na PW.

Może być trochę mało miejsca z boku. Przez boczne głośniki są naprawdę wredne pod tym względem. No i warto im zapewnić bazę 2.2m-2.8m. To oczywiście z moich doświadczeń w moim pokoju (25m2). Jeżeli będziesz brał je pod uwagę podpytaj w klubie AP o ustawienie. Może jest ktoś z warunkami metrażowymi podobnymi do Twoich.

Zdaje spobie sprawe ze pokoj nie jest latwy ,ale wierze ze uda sie osiagnac jakis zadowalajacy efekt. Mam kilka propozycji , poczytam popytam i bede dzialal.

Chario tez budzi moje zainteresowanie . Wczesniej myslalem o Focal Mini Utopia . Sluchalem ich w setem Manleya , gralo niesamowicie w 24m2 lecz moj wzmacniacz to nie ta klasa i moglo by byc beznamietnie.

Za 2200 euro na audio-markt jest na sprzedaż WLM Lyra z Polski. Z regulacją modułu wysokotonowego, co pomoże wpasować się w akustykę i odpowiedni wzmacniacz już masz...

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Zdaje spobie sprawe ze pokoj nie jest latwy ,ale wierze ze uda sie osiagnac jakis zadowalajacy efekt. Mam kilka propozycji , poczytam popytam i bede dzialal.

Chario tez budzi moje zainteresowanie . Wczesniej myslalem o Focal Mini Utopia . Sluchalem ich w setem Manleya , gralo niesamowicie w 24m2 lecz moj wzmacniacz to nie ta klasa i moglo by byc beznamietnie.

Ty lepiej posłuchaj wcześniej u siebie ..

Wiesz co się stanie po wymianie Harbethów na Focale ?

Ja sobię wyobrażam ..z ciepłego barwnego i muzykalnego grania wyjdzie " krew z uszu " :((

To będzie zwrot o 180 stopni ..zastanów się dobrze zanim coś kupisz ..

co byś zaproponował?

Posłuchać samemu u siebie w systemie .

Kupowanie w ciemno jest bezsensu...

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Padł jeszce pomysł na szerokopasmowy JAG Electronics , ale to też spore paczki . Co o tym myślicie?

Słuchałeś kiedyś szerokopasmówek?

Gdzie z nich wyciągniesz holografię ?

Będzie barwa, namacalność, ale holografii ..ni, hu, hu ..bo one górnego pasma nie mają ...dolnego zresztą też ;)

le ty znasz płyt jazzowych, że się odzywasz? Pisz co masz jazzowego i co dobrze według ciebie brzmi? Owszem są wyjątki, ale generalnie jest to kaszanka. No chyba, że ambient i ECM nazywasz jazzem - wtedy można sę zgodzić choć najnowsze ECMy to też o psu budę - mam podać przykłady? Samych BN mam ponad dwa tysiące i tylko czasami zdarzy się, że coś zabrzmi. Poza tym ja jestem zepsuty jazzem live, więc prawie wszystko według mnie brzmi żle z domowego stereo - i to nie ma znaczenia na jakim sprzęcie - na tym za pół miliona dolców również.

Moi drodzy - powyższy tekst jest psu o budę i wstydzę się tego co napisałem - jest żenujące. Przepraszam.

Parker's Mood

No chyba, że ambient i ECM nazywasz jazzem - wtedy można sę zgodzić choć najnowsze ECMy to też o psu budę - mam podać przykłady?

Nie wiem czemu się kajasz .Napisałeś prawdę:)

Dynaudio se25 to fajne głośniki i moga się podobac. Mimo, ze droższe (w związku z tym teoretycznie lepsze) u mnie nie spowodowały chęci zmiany. Całościowo bardziej podobały mi się moje.

czy mozesz opisac roznice miedzy s 25 i tempo 6 ? 25tki znam bardzo dobrze wiec nakresli mi to sytuacje .dz

Posłuchać samemu u siebie w systemie .

Kupowanie w ciemno jest bezsensu...

zdaje sobie z tego sprawe ,niestety nie mam takiej mozliwosci . Wyszedlem wiec z zalozenia ze popytam , poczytam i cos kupie jak sie spodoba to zostanie jak nie to sprzedaz i szukanie dalej . Jakos trzeba sobie radzic

czy mozesz opisac roznice miedzy s 25 i tempo 6 ? 25tki znam bardzo dobrze wiec nakresli mi to sytuacje

Miałem oba głośniki. Zasadnicza różnica jest taka, że jak usłyszysz górę 25-ek to potem potrzeba trochę czasu na przyzwyczajenie się do T6 :)

Niemniej góra Tempo6 jest całkiem strawna. Nie ma wyrafinowania i blasku 25-ek, ale po kilku dniach już nie dokucza :)

Dla Tempo 6 kluczowa jest odległość od ścian bocznych. Ponieważ mają dobrą barwę (sic! jak dla mnie to jedne z niewielu AP o których można to napisać) to nawet jak są bliżej ustawione to spokojnie da ich się słuchać. Ale jeśli chcesz usłyszeć ich największą zaletę w pełni - świetną holografię - to bez metra po bokach się nie obejdzie. Zyskujesz wtedy głębię i obłędne 3D.

25SE mają bardziej homogeniczne brzmienie. Z lepszą barwą. Ale nie tak przestrzenne i nie tak trójwymiarowe.

Dynaudio potrafią zejść w takim pomieszczeniu równie nisko jak Tempo6. Ale mają ciut podbity wyższy bas w stosunku do AP. Wydaje się, że potrzebują też większego zamordysty do okiełznania ich niż Tempo6. No i bardziej przejrzystego wzmaka podczas gdy Tempo6 nie pogardzą pełniejszym.

Całkiem subiektywnie odbieram oba głośniki jako bardzo udane. I z oboma można spokojnie żyć. Choć zalety mają gdzie indziej.

PS. Jazz bardziej na Dynaudio...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto wymienić:)

miałeś okazję porównać Rivy z shl5? Jak to wyglądało?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.