Skocz do zawartości
IGNORED

Cd do Marantza pm7000

DamianLukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam wzmacniacz pm7000,jaki odtwarzacz cd do niego,najlepiej też Marantz monety mam już 1000zł więc zaczynam szukanie,na stanie mam Marantza cd62 ale cieniutko to gra:-(

Osobiście jako transport używam 17 KI.Jest dobrze.

De gustibus non est disputandum

Hmm dalej nie mam pojęcia co kupić...najlepiej bym chciał Marantza,a może jakiegoś cd40 czy 50 kupić i na modyfikację oddać?chyba można je zrobić na lampach???to pewnie brzmienie by było fajne

Hmm dalej nie mam pojęcia co kupić...najlepiej bym chciał Marantza,a może jakiegoś cd40 czy 50 kupić i na modyfikację oddać?chyba można je zrobić na lampach???to pewnie brzmienie by było fajne

CD40 i CD50 są oparte na TDA1541A, pięknie się poddają lampizacji, ale musisz mieć świadomość że lasera CDM4 na wymianę już nie kupisz, więc trzeba się poważnie zastanowić czy w ogóle inwestować w te modele.

Mechanicznie tak. Ale dźwiękowo przeciętniactwo. Stary Rotel RCD975 gra o wiele lepiej. I dobrze się zgrywa z Marazmem 7000.

To już lepiej RCD-971 lub 951, bo jakby co z laserem nie będzie żadnego kłopotu z zakupem, kasą czy montażem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To już lepiej RCD-971 lub 951, bo jakby co z laserem nie będzie żadnego kłopotu z zakupem, kasą czy montażem.

Z punktu widzenia dostępności lasera, tak. Z punktu widzenia jakości dźwięku - nie.

RCD-971 aż tak bardzo nie odstawał od poprzednika, był dźwiękowo trochę inny, a nie gorszy. Napęd w 975 oparty o CDM 9 na pewno był stabilniejszy i lepiej zbudowany, niż prosty z Sony KSS213, taca po prostu chodziła wzorcowo, jak w RCD-990 czy choćby w tańszym 965LE, a nie wyskakiwała jak rakieta w 971, ale czy DAC 2xTDA1305T był naprawdę ciekawszy niż kultowe 2xPCM63?

Na angielskich forach oraz wśród Angoli z którymi rozmawiałem, zdania są podzielone, lecz przeważała opinia, że RCD-965LE był nawet ciekawszy od RCD-975, oba były bardzo stonowane, mało dynamiczne i brakowało im zwyczajnego kopa, brakowało świeżości, polotu i krystalicznej przestrzeni jaka była w 971. Poza tym po latach wyższą cenę trzyma 971 a nie 975. czy tylko przez bardziej profesjonalny napęd? Chyba nie.

Jednakże co by nie gadać najlepszy odtwarzacz jaki zbudował Rotel był RCD-990 mający nie TDA1305T, a właśnie 2 x PCM63P ? PMD100 oraz napęd CDM-9 Pro. Lepszego nie było.

czy DAC 2xTDA1305T był naprawdę ciekawszy niż kultowe 2xPCM63?

Sam scalak klasy nie czyni. Liczy się przede wszystkim aplikacja. Też uważam że scalak PCM63 jest lepszy od scalaka TDA1305. Ale zaden z nich nie zagra sam z siebie.

RCD-965LE był nawet ciekawszy od RCD-975, oba były bardzo stonowane, mało dynamiczne i brakowało im zwyczajnego kopa, brakowało świeżości, polotu i krystalicznej przestrzeni jaka była w 971.

Miałem oba w swoim systemie. Uważam że RCD971 jest w pierwszej chwili efektowny, ale na dłuższą metę zbyt krzykliwy, natarczywy i męczący. Oczywiście dla zamulonych systemów może być zbawienny, ale w systemach zrównoważonych lepiej spisze się 975.

najlepszy odtwarzacz jaki zbudował Rotel był RCD-990 mający nie TDA1305T, a właśnie 2 x PCM63P

No i ten RCD990 mimo posiadania identycznych DACów jak 971 gra zupełnie inaczej. Również go miałem w domu.

A dlaczego gra inaczej? a no b sam scalak dźwięku nie robi. Dopiero cała aplikacja robi.

Zgadza się, ale to właśnie DAC determinuje zazwyczaj dźwięk całego urządzenia, PCM63 miał, jak dla mnie, dużo ciekawszą mikro dynamikę. 975 tych informacji jednak wszystkich nie przekazywał, był bardzo stonowany, co wielu może uznać to za zaletę. Uważam też, że 971 nie jest krzykliwy a raczej szczegółowy, ponieważ w żądnym razie nie jest męczący.

Daje dużo szczegółów, jednakże nie faworyzuje żadnego pasma. Będzie miał wyeksponowaną średnicę nie ze względu na samego siebie, ale raczej źle dobranego wzmacniacza oraz kolumny, bo to ta reszta najbardziej wpływa na dźwięk, a nie odtwarzacz.

W moim systemie 971 na pewno nie jest nic a nic krzykliwy, jest perlisto przyjemny. :-)

Oczywiście nie uważam, że 975 był gorszy, był niezły, ale po prostu był trochę inny, tak jak 965LE.

to właśnie DAC determinuje zazwyczaj dźwięk całego urządzenia,

Pozostanę jednak przy zdaniu, że nie DAC, a aplikacja determinuje dźwięk całego urządzenia.

A PCM63 też cenię.

to ta reszta najbardziej wpływa na dźwięk, a nie odtwarzacz.

Ja natomiast jestem zdania że to właśnie źródło jest najważniejsze w systemie. Jeżeli źródło jest klasowe, to cała reszta ma za zadanie jedynie jak najmniej spaprać sygnał przez nie podany. Bo przecież jeżeli źródło czegoś nie potrafi oddać, zagubi, zamaskuje, rozmydli, to żaden wzmacniacz ani żadne kolumny już tego nie dołożą.

tak ale między np odtwarzaczami cd nie ma aż takich różnic brzmieniowych jak między wzmakami czy kolumnami, stąd bierze się przekonanie że źródło jest najmniej ważne...

i wtedy kiepski wzmak spapra najlepsze źródło..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.