Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy xt6f, xt8f czy MA silver 6, 8 do 19m2 ?

Adiamek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Chciałbym znać różnicę w brzmieniu wymienionych kolumn w temacie. Które najlepiej zagrają w 19m2 i które będą najbardziej uniwersalne do każdego rodzaju muzyki. Słucham Trance, RNB, Pop oraz Phil Collins, Sting, Depeche Mode, Michael Jackson.

Pozdrawiam

Witaj.

Gra cały system, źródło, kable, wzmacniacz itd. Zadając takie pytanie zakładasz, że to od kolumn zależy, czy brzmienie będzie uniwersalne, czy nie. Przy zle dobranej reszcie toru ani Monitor Audio, ani Tannoy nie da się słuchać w ogóle. W odpowiednich konfiguracjach oba zestawy mogą być uniwersalne. Nie mniej jednak, w cenie w/w kolumn można kupić lepsze paczki.

Podane przykłady to zupełnie inne brzmienie, dlatego jedyna dobrą poradą jest propozycja odsłuchu, najlepiej u siebie w domu.

Poza tym, miałem dwa komplety podłogówek w 19m2 w ciągu 2 lat. Skończyło się na monitorach, z basem schodzą niżej niż poprzednie podłogówki, ponad to jest lepiej kontrolowany ale to już kwestia jakości zestawów głosnikowych. W Polsce jest jakaś głupia moda na podłogówki.

A jakie paczki są lepsze w tej cenie od w/w kolumn? Interesują mnie nowe kolumny bo chcę wziąść na raty.

Z jaką elektroniką i kablami połączyłbyś kolumny z tematu żeby fajnie zagrały?

MA silver 8 miałem okazje posłuchać u siebie w domu przez parę godzin z onkyo tx-8150. Wrażenia... Podobał mi się bas, dynamika, sopran w niektórych utworach był lekko dominujący ale to może przez jakość utworów. Reszty kolumn nie słyszałem i narazie nie mam możliwości odsłuchu.

Jakie to były podłogowe a jakie teraz monitorki , jeżeli to nie tajemnica ?

Dali Zenosr 7

Tannoy Precision 6.2

Diapason Adamantes III 25th

Jeśli się kiedyś przeprowadzę na większe lokum, nawet ponad 30m2 i więcej, to i miałbym zmieniać kolumny, to pewnie będą to monitory. Powiedziałbym, że do monitorów trzeba dojrzeć.

Moje Tannoye u mnie się dusiły, słyszałem różnice, jak grały w ponad 25m2 u człowieka, który je ode mnie kupił. Słyszałem też jak grają mniejsze monitory od moich w 50 m2 , gdzie sufit jest na 3,6 m i z doświadczenia widzę, że to mit i jakieś błędne przekonanie, że monitor ma mało basu.

Moim zdaniem na brzmienie składa się tyle elementów dźwięku, że szukanie sprzętu pod kątem samego basu jest dziwne.

A jakie paczki są lepsze w tej cenie od w/w kolumn? Interesują mnie nowe kolumny bo chcę wziąść na raty.

Z jaką elektroniką i kablami połączyłbyś kolumny z tematu żeby fajnie zagrały?

MA silver 8 miałem okazje posłuchać u siebie w domu przez parę godzin z onkyo tx-8150. Wrażenia... Podobał mi się bas, dynamika, sopran w niektórych utworach był lekko dominujący ale to może przez jakość utworów. Reszty kolumn nie słyszałem i narazie nie mam możliwości odsłuchu.

Jest trochę marek o lepszym stosunku jakości do ceny niż w/w, wszystkich nie wymienię, bo nie pamiętam,

Aduio Academy

Studio 16hz

Jean Marie Reynaud

Diapason

Wigg Art

Akkus

To są małe manufaktury, stawiają bardziej na jakość niż na marketing i ilość.

Ciężko mi natomiast powiedzieć, z czym łączył bym ten model Tannoya, bo miałem wyższy i ten brzmiał dobrze z elementami o brzmieniu naturalnym i muzykalnym. Baltlab Epoca 3, czy Lampa Triode Corporation. Tannoy seria xt to podobno zupełnie inne brzmienie niż Precision.

Monitor Audio Silver nie słuchałem ale sama marka w porównaniu do tych, które wymieniłem jest droższa.

Pamiętaj tylko, że wszystkie elementy systemu wpływają na brzmienie. Więc jak się połączy klocki o dobrym stosunku jakości do ceny, o brzmieniu neutralnym na naturalnym, to osiągamy w danym budżecie maks uniwersalności jaki się da. Marki kolumn, które podałem różnią się od siebie brzmieniowo ale wszystko odbywa się właśnie w zakresie naturalności jaką da się za te pieniądze osiagnąć.

Unikałbym kolumn, które grają jasno i trzeba je temperować ciemnym wzmacniaczem oraz na odwrót. Bo po co leczyć ułomność elementów systemu innymi jego elementami, jak można od początku wszystko złożyć jak nalezy...

Tak Precision 6.2 jest lepsze, patrz uwagi wyżej insaimz. Ja od serii XT zdecydowanie wolę stare DC SE. Ogólnie dobre monitory grają lepiej od podłogowych. Ale nie wiem dlaczego jak ktoś ma duży metraż odrzuca monitory. Ja mam komfort i mam dwa zestawy których słucham (bo w s umiem mam 4) i mimo wszystko z monitorów nie zamierzam rezygnować a podłogowe mam w salonie dla gości.

I za Diapason Adamantes III 25th też bym oddał swoje podłogowe i monitory, które mam :) Ale nie wiem czy taki chętny by się znalazł w druga stronę.

Nie dziwie się że Diapason z tej trójki zagrały najlepiej

Tylko proszę nie traktować tego, jako porównanie. Każdy komplet kolumn, to zupełnie inna półka cenowa.

Tannoy Precision 6.2 to o wiele lepsza kolumna niż xt6f, xt8f ??? Hmm... a Audio Academy to który model? Hyperion 4 czy phoebe 3?

Jeśli chodzi o mnie, to serii xt nie znam więc nie wiem, o ile Precision są lepsze.

Audio Academy jeśli budżet pozwala, to warto dołożyć do Hyperionów. No i jeśli masz onkyo na stanie u siebie to dobrze by było posłuchać tego połączenia, no chyba, że planujesz kiedyś wzmacniacz też wymienić to raczej patrz na kolumny przyszłościowo , a nie na to, żeby się zgrywały z elektroniką, jaką masz teraz.

W innym wątku koledzy zachwalają kolumny polskiej manufaktury z Bydgoszczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam nie słuchałem ale z wygladu i opisu warto się zainteresować.

Ukryta Zawartość

widze ze krecisz sie tak samo jak ja czyli jak g*wno w przerebli hehe im wiecej czytasz tym jest gorzej wiem o tym, nawet jak odsluchasz cos w salonie to w domu sie zawiedziesz, musisz wreszcie na cos postawic i sam w domu przesluchac z 3 pary roznych wariantow.

ja tez biore pod uwage XT8F, ale tez zainteresowaly mnie Harpia Acustic Graffiti na stendach, zobacz na nie.

Dali Zenosr 7

Tannoy Precision 6.2

Diapason Adamantes III 25th

Jeśli się kiedyś przeprowadzę na większe lokum, nawet ponad 30m2 i więcej, to i miałbym zmieniać kolumny, to pewnie będą to monitory. Powiedziałbym, że do monitorów trzeba dojrzeć.

Moje Tannoye u mnie się dusiły, słyszałem różnice, jak grały w ponad 25m2 u człowieka, który je ode mnie kupił. Słyszałem też jak grają mniejsze monitory od moich w 50 m2 , gdzie sufit jest na 3,6 m i z doświadczenia widzę, że to mit i jakieś błędne przekonanie, że monitor ma mało basu.

Moim zdaniem na brzmienie składa się tyle elementów dźwięku, że szukanie sprzętu pod kątem samego basu jest dziwne.

Mi sie monitory przezarly.

Dobrze ustawione podlogowki i z dobrze dobrana elektronika potrafia zrobic dobra robote nawet w malym pomieszczeniu.

Monitory maja pewne ograniczenia, ktore ciezko przeskoczyc.

Witaj,

Wybierając w kolumn które wymieniłeś to Tannoy XT8F zagra najlepiej. Stereofonicznie z dobrym zejściem na basie.

Faktycznie możesz iść w takim pomieszczeniu także w podłogówki.

Bardzo dobrze zagrały na Audio show te ELACi

Ukryta Zawartość

Ewentualnie Monitor Audio Silver 2, Chario Lynx czy Heco Celan GT 302.

Podjedz do nas na odsłuchy. Mogę Ci wysłać też jakieś kolumny abyś przetestował na własnej akustyce.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dzień dobry.

Kolumny Tannoy Revolution XT i Monitor Audio Silver to jednak inne charakterystyki brzmienia. Tannoy to raczej spójne, dobrze wypełnione, dynamiczne granie. Model XT6F (http://q21.pl/tannoy-revolution-xt-6f.html) to ciepłe, miękkie, łagodne i relaksujące granie. Do tych kolumn warto zastosować wzmacniacz żywy, dynamiczny i nie podkreślający dodatkowo środka pasma. Model większy XT8F (http://q21.pl/tannoy-revolution-xt-8f.html) jest już trochę inaczej zestrojony, gra bardziej żywo, dynamicznie, chociaż nadal oferuje swietnie wypełnienie, średnicę, spójność i wybitną scenę, przestrzeń. Monitor Audio Silver 6 (http://q21.pl/monitor-audio-silver-6.html) to wesoły, szybki, bardzo muzykalny przekaz z wyraźną górą pasma. Do Monitor Audio warto zastosować wzmacniacz o gęstym, raczej równym charakterze.

Z mojej strony zaproponowałbym jeszcze na pewno jeden z modeli polskiej manufaktury Audio Academy. Idealny będzie model Audio Academy Hyperion IV (http://q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html), który łączy świetna dynamikę, szybkość z wypełnieniem, naturalnością. To moja rekomendacja. Jest jeszcze najnowsza kolumna Audio Academy Phoebe IV (http://q21.pl/audio-academy-phoebe-iv.html), która jest już w wersji przedprodukcyjnej u nas dostępna. To świetna propozycja, warto posłuchać.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. U nas możesz oczywiście także dokonać zakupu w ratach 0% także na odległość.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z tannoy xt dobrze zagra ci marantz, audiolab, musical fidelity, roksan, nowe Cambridge wyższe modele denona.

Z monitor audio musical, nad, batlab, naim.

Do obu wzmacniacz lampowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.