Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-720AE jako końcówka mocy do AVR-X3000.

lukasz81

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Pytanie jak w tytule. Posiadam AVR-X3000 + podłogówki Dali Zensor 7. Z tematem zakupu sprzętu walczyłem jakiś czas i mimo że od początku wiedziałem że na 99% skończy się na dwóch kolumnach podłogowych, zdecydowałem się na ampli kina ze względu na wejścia cyfrowe, funkcje sieciowe itp. Po jakimś czasie zakupiłem Zensory 7-ki i po kolejnych ok 2 latach zaczynam się zastanawiać nad lekkim usprawnieniem sprzętu. Ciągle mam w głowie opinie z etapu gdy wahałem się co kupić, że nawet najtańszy wzmacniacz zmiecie jakością dźwięku dużo droższe ampli kina domowego. Z racji tego że mój ampli ma preamp, wnioskuję że mogę do zestawu podpiąć dowolny wzmacniacz i wtedy X-3000 będzie służył jako źródło nieprzetworzonego dźwięku podanego do wzmaka, czyli zachowam całą funkcjonalność multimedialną na jakiej mi zależało ale jakość dźwięku będę miał taką jaką daje podłączony do zestawu wzmacniacz. Dobrze rozumuję czy to nie jest takie proste jak mi się wydaje?

Jeśli w moim rozumowaniu nie popełniłem błędu to myślałem o podpięciu do zestawu Denona PMA-720AE (nie wiem czy wystarczy funduszy na PMA-1520AE). Co o tym myślicie? Czy rzeczywiście usprawnię swój dotychczasowy zestaw na tyle, że od razu zauważalna będzie znaczna różnica? Jakie są Wasze doświadczenia z tego typu połączeniami?

Z góry dzięki ze wszelką pomoc,

Pozdr.

Ja mam podpiętego pod x3100 PMA 2000 AE i różnica jest duża sugeruje abyś zdecydowanie kupował PMA 1500 AE bo tam masz funkcje Pre Direct gdzie jednym naciśnięciem guziczka robisz z niego końcówkę mocy pod kino domowe lub wracasz do funkcji wzmaka, PMA 720 nie ma tej funcji więc jest problem z podłączeniem.

Denon PMA-720AE nie wysteruje poprawnie tych Zensorów - jedyny plus to na pewno więcej blasku na górze pasma, ale ten wzmaciacz pasuje bardziej do podstawkowych głośników gdzie nie potreba takiego zapasu mocy i fakt ze nie zapuszcza sie zbyt nisko nie ma znaczenia.

Dzięki za rady. W tej sytuacji PMA720 zdecydowanie odpada i trzeba będzie pomyśleć na PMA-1520. Czy pod względem mocy z Zensorami 7 będzie ok?

Pytanie jeszcze o Power Amp Direct o którym wspomniał @Renia239. Przeczytałem parę zdań na ten temat i wygląda na to, że to przydatna i mocno ułatwiająca życie funkcja w przypadku łączenia KD z preampem ze wzmakiem. Czy korzystając z tej funkcji, nadal będę potrzebował dwóch pilotów do obsługi takiego zestawu czy sterowanie głośnością będzie odbywało się poprzez KD a obsługa wzamka ograniczy się jedynie do jego włączenia?

Skoro wzmak nie reaguje w tym trybie na potencjometry barwy, to które urządzenie w tym trybie jest odpowiedzialne za barwę dźwięku? Ampli KD? Co w tym trybie wnosi do zestawu wzmak? Jedynie większą moc?

<br />które urządzenie w tym trybie jest odpowiedzialne za barwę dźwięku? Ampli KD?<br />

Tak jest

<br />Co w tym trybie wnosi do zestawu wzmak? Jedynie większą moc?<br />

Moc swoją drogą ale przede wszystkim brzmienie , jakość itd , jednak różnie z tym bywa ,jedni usłyszą różnicę zazwyczaj na plus ,inni znowu nie.....

Napisano dziś, 21:55

Użytkownik lukasz81 dnia 06.11.2016 - 21:47 napisał

które urządzenie w tym trybie jest odpowiedzialne za barwę dźwięku? Ampli KD?

Tak jest

No ale przecież dźwięk z ampli KD do wzmaka wyprowadzam z gniazda PRE-OUT więc przed wszelką obróbką (bez podbicia niskich itd) i skoro taki dźwięk przejdzie przez wzmaka który również nie reaguje na ustawienia pokręteł barwy to innymi słowy otrzymuję dźwięk w trybie PURE DIRECT i żadne z urządzeń go nie "ulepsza"... Zgadza się?

Więc jeśli chcę aby "surowy" dźwięk który wychodzi z KD złączem PRE-OUT był "ulepszony" poprzez ustawienia pokręteł barwy wzmaka to po prostu nie korzystam z funkcji POWER AMP DIRECT we wzmaku ale wtedy obsługa zestawu odbywa się za pośrednictwem dwóch pilotów, tak?

Wzmacniacz zintegrowany to przedwzmacniacz (czyli PRE) +wzmacniacz mocy (czyli końcówka) w jednym.

Barwa dzwieku ,balans itd jest w przedwzmacniaczu.

W twoim przypadku przedwzmacniaczem bedzie ampli KD a wzmacniaczem mocy jest zwykły wzmak ustawiony w tryb POWER AMP IN.

<br />Więc jeśli chcę aby "surowy" dźwięk który wychodzi z KD złączem PRE-OUT był "ulepszony" poprzez ustawienia pokręteł barwy wzmaka to po prostu nie korzystam z funkcji POWER AMP DIRECT we wzmaku ale wtedy obsługa zestawu odbywa się za pośrednictwem dwóch pilotów, tak?<br /> <br /> <br />

Można i w taki sposób ale dość problemowe jest wyrównywanie głośności na obu urzadzeniach

OK, teraz już wszystko jasne. W takim razie moje wyobrażenia o takim połączeniu były błędne gdyż sądziłem że wyprowadzając z KD sygnał złączem PRE-OUT, wyprowadzam nie tylko dźwięk z pominięciem końcówki mocy KD ale także "surowy" dźwięk z pominięciem wszelkich ustawień barwy w KD. Sądziłem że puszczenie takiego dźwięku przez dodatkowego wzmaka powoduje nie tylko zwiększenie dynamiki dzięki lepszemu wzmacniaczowi ale również zmianę barwy zgodnie z ustawieniami dołożonego wzmacniacza.

Pytanie zatem mam takie. Czy możliwe jest puszczenie z ampli KD do wzmaka sygnału kompletnie nieprzetworzonego przez KD tak aby za barwę był w 100% odpowiedzialny dołożony do zestawu wzmacniacz?

<br />Czy możliwe jest puszczenie z ampli KD do wzmaka sygnału kompletnie nieprzetworzonego przez KD<br />

Tak , ale nie poprzez wyjście Pre-Out (no chyba że dasz potencjometry barwy na 0 , wtedy jednak sterujesz głośnością). Jak juz chcesz totalnie nieprzetworzone to tylko przez wyjście Line-Out ale w AVR-X3000 nie ma takiego.

<br />aby za barwę był w 100% odpowiedzialny dołożony do zestawu wzmacniacz?<br />

Wzmacniacz w trybie POWER AMP IN nie ma żadnych regulacji a wszystkie ustawienia barwy i balansu i głośności nie działają. Jest de-facto ustawiony wtedy na max głośność.

Jeżeli chcesz ubarwiać dźwięk na wzmacniaczu to znowu wracamy do podobnego układu jak opisane powyżej - wyjście z AVR-X3000 (którego jak pisałem ten nie ma) i wpięcie do dowolnego wejścia (CD, TUNER itd oprócz PHONO) we wzmacniaczu. No ale wtedy jak wspominalem musisz z sensem wyrównywac poziomy głośności frontowych kanałów (na wzmacniaczu)z poziomem tylnych , centralnego , subwoofera ( na AVR-X3000 ) a to bardzo niewygodne , choć co poniektórzy jakos tam sobie z tym radzą na ucho

<p>U mnie problem wyrównywania głośności odpada gdyż nie mam zestawu 5.1.

Mamy tylko dwie podłogówki Zensor 7 i na tym koniec. Klasyczne stereo tyle że podpięte do ampli KD, gdyż jak pisałem w pierwszym poście na etapie zakupu zależało mi na wejściach cyfrowych oraz funkcjach multimedialnych (spotify, radia internetowe) więc padło na X3000 a nie wzmacniacz.

A no chyba że tak :) , czyli AVR robi tu tyliko za player sieciowy ? No to tylko szkoda że nie ma wyjścia liniowego w tym AVR i byłoby jak chcesz.

Zawsze można sprzedać AVR i kupić wzmacniacz (już 720 może by wystarczył) + network player DNP-730AE. No ale wtedy pozbywasz sie opcji DACa bo za DACa może robić AVR (ma wejścia cyfrowe) - o ile oczywiście tego miałbyś używać.

Właśnie tu był kłopot w kwestii zakupu wzmaka Denon + network playera DNP bo żadne z tych urządzeń nie ma choćby jednego wejścia cyfrowego. Już od biedy jedno wejście optyczne załatwiłoby sprawę bo wszystkie urządzenia jak tuner sat, bluray i konsola podpiąłbym do TV przez HDMI a dźwięk optykiem z TV do wzmaka i byłoby git. Wiem że jeszcze niedawno większość tego typu urządzeń jak tunery czy konsole miały analogowe wyjścia dźwięku które można podpiąć do wzmaka chinchami ale z każdym rokiem takich urządzeń jest coraz mniej. Te ograniczenia sprawiły że wziąłem X3000 a nie wzmak + DNP.

Sprzedaż X3000 nie wiem czy ma sens bo mimo że jest w stanie sklepowym to podejrzewam że jest już niewiele wart.

720 zdecydowanie odradzam do zensor i dźwięku w porównaniu do x3000.

Zdecydowanie warto dołożyć do 1520 który gra w każdym aspekcie lepiej.

Pozdrawiam

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Zadam może głupie pytanie, pewnie czegoś nie zrozumiałem, ale jaki jest sens kupować integrę, żeby potem korzystać tylko z końcówki mocy?

To nie lepiej kupić końcówkę mocy?

Dokładnie !

Po co płacić za coś czego się nie wykorzysta?

Lepiej kupić mocniejszą, droższą KM i nie będzie żadnego problemu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sprzedaż X3000 nie wiem czy ma sens bo mimo że jest w stanie sklepowym

To może jednak pomyśl o rozbudowie sytemu na początek do 3.1 tymbardiej, że w używce za centrala dużo nie zapłacisz a dobry sub w kinie czy w grach video robi naprawdę dużo.

To nie lepiej kupić końcówkę mocy?

Pewnie było by lepiej jak to system 2.0 ,j ak do takiego zestawu pewnie kupiłbym Rotela RB 06, tania i bardzo dobra końcówka.

Wśród końcówek jest mniejszy wybór i to w tym budżecie. Audiolab wyprzedawał swego czasu (niedawno) starsza serie. Możesz poszukać końcówki od nich. Chodź to i tak poza budżetem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.