Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana Klipsch R-28F na coś łagodniejszego...

Adiamek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy post i mam nadzieję że piszę w odpowiednim dziale.

Posiadam kolumny Klipsch R-28F i amplituner stereo Onkyo tx-8150. Zestawu słucham rok czasu w pokoju 19m2. Muzyka jaką słucham to pop, dance, house,trance, lubie także posłuchać np. Stinga, Phila Collinsa, Miechaela Jacksona praktycznie wszystko oprócz metalu i ciężkiego rocka. Od jakiegoś czasu myślę o zmianie kolumn na takie przy których będę mógł dłużej słuchać muzyki nie męcząc przy tym uszu. Najbardziej dokuczają mi wysokie tony są za ostre. Do średnicy nie mam uwag natomiast bas jest dla mnie za twardy. Odsłuchiwałem niedawno inne kolumny t.j. Dali Zensor 7, Kef R500, MA bronze 6 oraz MA silver 8 i te grały najlepiej, głęboki miękki bas, dynamika, wysokie tony wolałbym z MA bronze 6 bo są łagodniejsze.

Czy te MA silver 8 jest dobrym wyborem czy w tej cenie znajdzie się coś lepszego?

Ostatnio jeszcze usłyszałem pochlebne opinie o kolumnach Audio Academy Hyperion 4. Które byście polecili, według was które lepiej zagrają?

Aha rozważam jeszcze wymiane ampli na wzmacniacz.

Mój budżet na kolumny to 6000zł i w przyszłości wzmacniacz 5000zł.

Sprzęt raczej nowy choć jakby się trafił używany w dobrej cenie to czemu nie.

Klipsche też pewnie kupiłeś po przeczytaniu może nawet kilkudziesięciu opinii ludzi

urzeczonych ich dźwiękiem....

Hyperion 4 też leży po tej samej stronie barwy ze względu na aluminiowy tweeter;

w mniejszym stopniu, ale też.

Kluczem jest miękka kopułka raczej z klasycznym basrefleksem.

Onkyo zostaw - to przyzwoity wzmacniacz, a że nazwany amplitunerem - trudno.

Jak będziesz niezadowolony po zmianie kolumn ( najlepiej po odsłuchach ) wtedy kombinuj.

Decydują kolumny a przy tym budżecie można kupić niezłe nowe; o używanych też wspomnę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość numik

(Konto usunięte)

po negocjacjach może też Xavian NEOX2 się zmieszczą w budżecie, no i pomyśl o jakichś Paradigm Studio z wyprzedaży, może one się wpasują lepiej niż Klipsche - a też mają sporo energii. Jak wyżej. Odsłuchuj, posłuchaj też Polk Audio i Focali oraz Wigg Art

Dzień dobry.

Z wymienionych przez Ciebie modeli na pewno moim zdaniem najlepszą opcją będzie polska konstrukcja Audio Academy Hyperion IV (http://q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html). Zestaw ten powinien idealnie wpasować się w Twoje preferencje brzmieniowe. Jest jeszcze jedna nowa propozycja - najnowsza konstrukcja Audio Academy Phoebe IV (http://q21.pl/audio-academy-phoebe-iv.html). Troszeczkę mniej dynamiki w skali makro i basu, natomiast obiektywnie o klasę lepsze brzmienie. Szczególnie w przyszłości po podłączeniu dobrego wzmacniacza kolumna godna zainteresowania.

Bardzo dobrą opcją będą jeszcze podłogówki Tannoy Revolution XT8 F (http://q21.pl/tannoy-revolution-xt-8f.html), zapewniające równy, dynamiczny i bardzo spójny dźwięk. Jeśli natomiast lubisz trochę podkreślone skraje pasma, spójrz proszę na Focal Chorus 716 (http://q21.pl/focal-chorus-716.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Wiele osób z czasem albo kocha brzmienie klipscha albo jest dla niego nie przyjemne. Jesteś w tej drugiej grupie.

Biorąc pod uwagę co ci się podobało to polecam wspomniane silver 8, heco celan gt 702, elac fs 78 oraz tannoy revolution xt8f. Najbardziej optymalne były by HECO lub elaci.

Zapraszamy cię na odsluch oraz porównanie powyższych modeli.

Pozdrawiam

Mam Klipscha i również jak i Tobie ciężko mi się tego słucha, zwłaszcza Trance, cykacze tak cykają, że stają się dominujące, a człowiek musi się wsłuchiwać w melodie, bo jest zagluszana...

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc...teraz odpisuje bo dopiero wróciłem z pracy.

"MusicManiacX " w kinie może i jest fajnie ale ja mam zestaw stereo a nie 5.1 i przy dłuższym słuchaniu muzyki wkurza mnie dominacja wysokich tonów.

Poza tym kupując te kolumny wcześniej je odsłuchiwałem w sklepie z innymi kolumnami t.j. Dali zensor 7, Tonsil Maestro 2, Klipsch R-26f i najbardziej mi się podobały R-28F bo grały wyraźnie, szczegółowo, R-26F grały bardzo podobnie ale podobały mi się większe klipsche i dostałem fajny rabat na nie dlatego je teraz mam. Wiadomo to był mój pierwszy zestaw stereo który sobie kupiłem i myślałem że już ze mną zostanie na lata ale po roku stwierdzam że oczekuje czegoś innego.

MA silver 8 pozytywnie mnie zaskoczył. Dynamika, bas, brzmienie jest poukładane, wysokie tony mogłyby być trochę łagodniejsze i gdyby nie te wysokie tony to już bym je kupił ale się waham, bo obawiam się że na dłuższą mete mogą dokuczać jak w Klipschach. Chyba że ktoś doradziłby jakiś wzmacniacz który dobrze zagra z tymi kolumnami i nie będzie tak bardzo podkreślał wysokie tony ???

AA hyperion 4 nie słyszałem ale znajomy odsłuchiwał AA Phoebe 3 z Atoll in100se i powiedział że grają ładniej niż Ma silver 8 ale jest mniejszy bas...a ja lubie bas dlatego pomyślałem o Hyperion 4 który ma ponoć większy bas.

Kable jakie mam w zestawie to WireWorld Solstice 7 nie wiem czy to są dobre kable i jakie brzmienie mają ale takie mi doradził sprzedawca.

Kolumny które interesują mnie najbardziej to: MA silver 8, AA Hyperion 4, oraz Tannoy Revolution XT8F. Które z tych 3 polecacie najbardziej ???

DjTechnics podobno seria wyższa Reference Premiere ma łagodniejszą górę RP-260f, RP280f ale nie wiem czy to rozwiązuje problem.

Poleca Magnat Quantum 1005 czysta energia i jedwabna lecz bardzo szczegółową góra co się dziwić 70000 hz. pięknie wykonane zdobyły wiele prestiżowych nagród używki kupisz zavjakies 4500zl Kef Reference Two. Audio physic potrzebują dużo przestrzeni wokół siebie. Model Tempo by się sprawdził ale tam jest miękki mało precyzyjny boss. albo jblStudio580 te można wyrwać za około 2500-3000zl.jeżeli chcesz mam mię używane Monitor Audio Rs8 za 3900zł.

Ja mam właśnie Reference Premiere i strasznie się z nimi męczę w muzyce, dopiero kiedy dam treble na - 3 to dźwięk staje się naturalny a tak to, to taka sztucznizna... Nawet podczas oglądania filmu czy serialu, głos lektora jest irytujący słychać tssss, tśśś... Masakra.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

O ile stare modele Klipsch były fenomenalne takie jak hersey,forte,lascala. O tyle nowe konstrukcje to lekko mówiąc słabe rzeczy. Po za modelem Paladium który nawiązuje do świetności firmy ale to koszt około 60000zl

Quantum 1005s to świetne kolumny. Seria od 7 w górę jest bardzo udana. Model 8 i 10 biorąc pod uwagę cenę jest wręcz wybitny.

Adamek z tych 3 które wymieniłes tannoy. Skoro w ma nie jesteś pewien z czasem może być to samo.

Ją jednak proponuje ci odsluch elac albo debut f6 albo fs78.

To granie które w ogóle nie męczy.

Pozdrawiam

Poczytałem trochę o Tannoy Revolution XT8F i muszę powiedzieć że zaciekawiły mnie z tym, że są jeszcze większe niż moje Klipsche i nie wiem czy w 19m2 nie wystarczyły by mniejsze XT6F? Znaczna jest różnica w dźwięku między XT6F a XT8F ??? No i jak brzmią XT6F do MA silver 8? No i Magnaty chociażby wizualnie fajnie wyglądają :) Jakieś sugestie?

Miałem kiedyś klipsch rb 81 też słucham takiej muzyki , u mnie grały z HK i góra nie była dokuczliwa za to również słuchałem je właśnie z onkyo , cykacze itd mało mnie nie zabiły

Może spróbuj z innym wzmacniaczem ?

Ps. Mówisz że bas jesy za twardy , z HK jest zdecydowanie miękki

szukam sam nie wiem czego :P

Biorąc pod uwage kolumny które słyszałem bas w Klipsch nie podoba mi się. Lubię bas mięsisty ale nie rozlewający się, sprężysty. Natomiast wysokie tony aksamitne łagodne ale dobrze słyszalne.

Wzmacniacz wchodzi w grę ale już z nowymi kolumnami.

Daj znać jak już coś wybierzesz, po nowym roku również zamierzam je zmienić, no bo ile można się męczyć...

Szkoda twoich pieniędzy na nowego tannoy-a przynajmniej z tej niższej półki. O ile topowe modele Tannoya zawsze trzymają poziom a wręcz w niektórych modelach to czysty hi end. Już raz to przerabiali jakieś 25 lat temu fenomenalna jak na tamte czasy seria M i R późniejsze modele MX już kicha na kołach. Ewidentnie proponuję kupić urzywany wyzszy model jak kupowac sredniej klasy budrzetowki.A seria XT taka niestety jest stosunek cena możliwości lekko mówiąc taka sobie.

Adiamek xt8 grają lepiej, swobodniej płynniej. Przy cichym graniu zachowają także dynamikę. To lepsze kolumny, większe membrany mają wpływ na charakter basu.

W porównaniu do klipscha każde pasmo w tych kolumnach gra inaczej. Jeśli masz więc dość amerykańskiego brzmienia angielskie może ci spasować.

Sluchales któryś? Możesz podjechać na odsluch?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.