Skocz do zawartości
IGNORED

Który program do HD?

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Po kilku latach z moim starym PC w końcu doszło do dobrej zmiany ;) nowy komputer nowe możliwości. Nie muszę sie skupiać na playeru który ma małe wymagania sprzętowe tylko mogę iść w jakość.

Który program polecacie?

Zainstalowałem kmplayer ale jakość obrazu słaba. No chyba ze mam doinstalować jakiś dodatkowy kodek np CoreAvc?

Co polecacie? dodam ze musi to być program który obsługuje napisy.

https://www.audiostereo.pl/topic/129753-kt%C3%B3ry-program-do-hd/

Potwierdzam: tylko mpc-hc + madVR

Tylko dobra konfiguracja wymaga trochę czasu. To nie jest program typu "zainstaluj i zapomnij"

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Jak się wie jak to zrobić to zajmuje to 2 minuty od A do Z.

Ale efekt jest ponad wszystkie inne plajery pod Windows i przy natywnym odtwarzaniu plików wideo tj gdy rozdzielczość wyświetlacza jest równa rozdzielczości plikowi video, nie potrzeba żadnych specjalnych kart graficznych ponad zwykłe integry Intela czy Amd by cieszyć się wzorowym obrazem.

+ sterowanie ze smartfona kolejna minuta ;)

Ja konfigurowałem kilkanaście laptopów pod mpc z madVR i każdy wymagał trochę innych ustawień. Oczywiście można tylko lekko zmodyfikować ustawienia podstawowe i nie bawić się w filtrowanie, dopasowanie odświeżania, ustawienia profili i inne tego typu ulepszenia, a i tak będzie dużo lepiej niż na filtrach systemowych, z których korzysta większość odtwarzaczy. Integra Intela też pociągnie tylko trochę więcej niż ustawienia podstawowe. Prawdą jest, że madVR rozwija skrzydła dopiero na mocniejszych kartach - szczególnie jeśli ktoś chce się pobawić algorytmami wyostrzania obrazu to ma szerokie pole do eksperymentów.

W każdym razie warto się pobawić, bo odpowiednia konfiguracja bije na głowę większość sprzętowych odtwarzaczy Blu-ray. Nie mówiąc już o wygodzie użytkowania - przy możliwości tworzenia skrótów praktycznie do wszystkiego, raczej nie będziesz chciał wracać do klasycznego pilota.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Jak się wie jak to zrobić to zajmuje to 2 minuty od A do Z.

Ale efekt jest ponad wszystkie inne plajery pod Windows i przy natywnym odtwarzaniu plików wideo tj gdy rozdzielczość wyświetlacza jest równa rozdzielczości plikowi video, nie potrzeba żadnych specjalnych kart graficznych ponad zwykłe integry Intela czy Amd by cieszyć się wzorowym obrazem.

+ sterowanie ze smartfona kolejna minuta ;)

To może zapodasz jakiś krótki tutek jak ustawić to wszystko :)

Dodam ze mam PC który pociągnie wysokie ustawienia.

Korzystałem z kilku kart graficznych różnych producentów, by się osobiście przekonać o różnicach w wyświetlanym obrazie video full HD.

Było tu na forum kilka testów, printscreenów i kika osób brało w nich udział a wiele osób opiniowało, która klatka z której karty (Nvidia, Radeon, Intel) dawała najbardziej naturalny obraz.

Porównywaliśmy też różne systemy (Windows i Linux) gdyż jak się okazało ten sam sprzęt, na tym samym materiale, ale na różnym sterowniku i systemie również dawał inny obraz.

Różnice były widoczne gdy porównywaliśmy cały czas ten sam materiał filmu.

Ja z wygody i zamiłowania do minipc, zostałem z Integrami intela, tj nowoczesne procesory z GPU.

Do tego MPC + Madvr.

Pole do popisu przy takiej konfiguracji jest ograniczone ale moje oczekiwania w pełni są zaspokojone.

Możliwości madvr są znacznie większe gdy mamy karty video, typowo pod nowoczesne tytuły gier.

Mogę wymienić swoją konfigurację jakiej używam dla Intel HD 3000 i 4600.

Pobieramy aktualną wersje MPC 64bit i aktualną wersje Madvr.

Instalujemy MPC, potem Madvr.

Uruchamiamy MPC.

W ustawieniach MPC, w zakładce Odtwarzanie, wybieramy menu Strumień wyjściowy i tam w górnym powinno pojawić nam się możliwość załadowania Madvr jako obraz Directshow.

Dla pozycji obrazu Realmedia i QuickTime wybieram Video mixing render 9.

Dla rendera dźwięku swój systemowy DAC.

W renderze napisów, wybieram wbudowany render napisów.

Wszystko te pozycje są w zakładce Odtwarzanie - strumień wyjściowy.

Z ustawień Mpc to u mnie chyba wszystko z tego co pamiętam.

Zamykamy MPC.

Uruchamiamy ponownie po przez uruchomienie pliku video, wcześniej skojarzonego z MPC, powinno Nam wyskoczyć okno czy dla video uruchomić madvr, klikamy TAK.

Przechodzimy do Madvr.

Tu skupię się tylko na swoich ustawieniach pod integry Intela, choć przy włączaniu kolejnych extrasów madvr, na kartach graficznych, ja na swoim monitorze skalibrowanym full HD ani na projektorze skalibrowanym full hd, nie zauważałem juz znaczącej dla mnie poprawy obrazu video.

Dalszy rozwój i ingerencja w render obrazu zjada jeszcze bardziej oczywiście pamieć RAM i daje jeszcze ostrzejszy obraz, choć jako fan miękkiego obrazu kinowego a wróg przeostrzonego obrazu z TV, wybrałem to pierwsze.

Madvr

po uruchomieniu video, najlepiej gdyby rozdzielczość materiału była natywna z rozdzielczością wyświetlacza (laptop, monitor, projektor)

Polecam pozycje typu Batman, Christofera Nolana i sceny kręcone kamerą IMAX (16:9) 70 mm.

Moje ustawienia:

Klikamy ikonę madvr i wybieramy ustawienia.

w menu Devices niczego nie przestawiam

Processing, tak samo, zostawiam default.

Można próbować redukcji artefaktów ale to pożera poważnie zasoby mocy karty video, ja nie doszukałem się zysku na obrazie.

Scalling algorithms

tu jest klu programu.

Chroma upscaling - ja korzystam z Lanczos ze względu na ograniczoną moc GPU Intel.

Aktywuje anitringing filter i zostawiam 3 taps.

Można zainteresować się następnymi pozycjami w dół, jeśli jest moc karty.

Staram się testować materiał korzystając z prostego programu GPU-Z.

Ważne by częstotliwość pracy modułu graficznego nie zmieniała nam sie podczas projekcji fllmu, bo to są zawsze mikro szarpnięcia na obrazie i delikatna utrata płynności.

Ustawiam wszystko tak by nie przekraczać 50% mocy karty, wtedy obraz jest gładki i nie szarpie.

Nawet zwiększanie buforu pamięci tego nie zniweluje.

Image downscaling, tu wystarczy DVXA2, tak samo jak w image upscaling.

Image doubling nie koszystam więc nic nie ruszam.

Upscaling refinement też default.

Kolejna zakładka to rendering

General setting - tu mam wszystko odznaczone (wyłączone)

CPU bufor na 16

GPU bufor na 8

Windowed mode - default

exclusive mode - również default

stereo 3d - nieczego nie ruszam

smooth motion - default - nie zauważyłem żadnych różnic.

I dość ważna pozycja - dithering

Ja mam to wyłączone. Zjada moc, zysku nie widziałem.

trade quality for performance - default.

To tyle z moich ustawień.

Pozdrawiam

Korzystałem z kilku kart graficznych różnych producentów, by się osobiście przekonać o różnicach w wyświetlanym obrazie video full HD.

Było tu na forum kilka testów, printscreenów i kika osób brało w nich udział a wiele osób opiniowało, która klatka z której karty (Nvidia, Radeon, Intel) dawała najbardziej naturalny obraz.

Porównywaliśmy też różne systemy (Windows i Linux) gdyż jak się okazało ten sam sprzęt, na tym samym materiale, ale na różnym sterowniku i systemie również dawał inny obraz.

Ja z wygody i zamiłowania do minipc, zostałem z Integrami intela, tj nowoczesne procesory z GPU.

Do tego MPC + Madvr.

Pole do popisu przy takiej konfiguracji jest ograniczone ale moje oczekiwania w pełni są zaspokojone.

Możliwości madvr są znacznie większe gdy mamy karty video, typowo pod nowoczesne tytuły gier.

Uruchamiamy MPC.

W ustawieniach MPC, w zakładce Odtwarzanie, wybieramy menu Strumień wyjściowy i tam w górnym powinno pojawić nam się możliwość załadowania Madvr jako obraz Directshow.

Zamykamy MPC.

Uruchamiamy ponownie po przez uruchomienie pliku video, wcześniej skojarzonego z MPC, powinno Nam wyskoczyć okno czy dla video uruchomić madvr, klikamy TAK.

Przechodzimy do Madvr.

Tu skupię się tylko na swoich ustawieniach pod integry Intela, choć przy włączaniu kolejnych extrasów madvr, na kartach graficznych, ja na swoim monitorze skalibrowanym full HD ani na projektorze skalibrowanym full hd, nie zauważałem juz znaczącej dla mnie poprawy obrazu video.

Dalszy rozwój i ingerencja w render obrazu zjada jeszcze bardziej oczywiście pamieć RAM i daje jeszcze ostrzejszy obraz, choć jako fan miękkiego obrazu kinowego a wróg przeostrzonego obrazu z TV, wybrałem to pierwsze.

Madvr

po uruchomieniu video, najlepiej gdyby rozdzielczość materiału była natywna z rozdzielczością wyświetlacza (laptop, monitor, projektor)

Polecam pozycje typu Batman, Christofera Nolana i sceny kręcone kamerą IMAX (16:9) 70 mm.

Moje ustawienia:

Można próbować redukcji artefaktów ale to pożera poważnie zasoby mocy karty video, ja nie doszukałem się zysku na obrazie.

Scalling algorithms

tu jest klu programu.

Chroma upscaling - ja korzystam z Lanczos ze względu na ograniczoną moc GPU Intel.

Ważne by częstotliwość pracy modułu graficznego nie zmieniała nam sie podczas projekcji fllmu, bo to są zawsze mikro szarpnięcia na obrazie i delikatna utrata płynności.

Ustawiam wszystko tak by nie przekraczać 50% mocy karty, wtedy obraz jest gładki i nie szarpie.

CPU bufor na 16

GPU bufor na 8

Windowed mode - default

Pozdrawiam

Dzięki za szczególowy opis.

Z chęcią sprawdzę jak to się ma do powerdvd ultra 16 który to w mojej opinii ma bardzo dobry obraz.

Poważnie były tu takie testy? Z tego co wiem to jeśli w ustawieniach sterownika nic nie jest pomieszane to każda karta daje identyczny obraz. Na którymś z tych specjalistycznych forów typu doom9.org było to potwierdzane, ale musiałbym poszukać linka.

Kiedyś były takie problemy z dxva i starymi sterownikami, które "głupiały" przy tym trybie i zmieniały lekko kolorystykę (sam miałem taki problem). Przy nowych kompach już ten problem nie występuje, a przynajmniej się z nim nie spotkałem. Więc nie wiem skąd te różnice wyłapywaliście...

Przy teście windows/linux różnice rzeczywiście mogły być. Inny system, inne sterowniki, inne dekodery... właściwie cała ścieżka od pliku do obrazu jest inna, więc nie ma się czemu dziwić.

To może zapodasz jakiś krótki tutek jak ustawić to wszystko :)

Postaram się wstawić jak tylko znajdę chwilę czasu. Ten od rambo54 też jest niezły :) W necie też jest tego sporo, tyle że po ang. i niektóre już nieaktualne, ale jak się dobrze poszuka...

Czy ten wątek na pewno powinien być w PC Audio?

Podstawowa sprawa to wierne wyświetlanie kolorów, a bez programu obsługującego CMS, szczególnie kiedy zakres barwny monitora (color gamut - poczytać) jest znacznie inny, od przestrzeni barwnej filmu, o nawet poprawnym wyświetlaniu można zapomnieć. VLC to fajny program, ale niestety nie obsługuje CMS, więc jak dla mnie odpada, do czasu aż zostanie ta funkcjonalność dodana. Z obsługujących CMS polecam MPC-HC.

Do tego MPC + Madvr.

Uruchamiamy MPC.

Zamykamy MPC.

Przechodzimy do Madvr.

Madvr

Moje ustawienia:

Scalling algorithms

tu jest klu programu.

CPU bufor na 16

GPU bufor na 8

Windowed mode - default

Pozdrawiam

Dzięki za poradnik!

Zaraz przetestuje :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Przeczytałem dokładniej tą Twoją konfigurację rambo54 i w zasadzie to jest ok, ale parę rzeczy bym zmienił:

"Enable fullscreen exclusive mode" powinno być włączone. Renderuje wtedy klatkę w trybie wyłączności. Mówiąc obrazowo to coś jak omijanie windowsowego miksera w trybach WASAPI czy ASIO w przypadku cyfrowego dźwięku. Sprawdź czasy renderowania klatki przy włączonym i wyłączonym trybie wyłączności. U mnie jest spory spadek wydajności przy wyłączonym.

Nic nie daje przy normalnym oglądaniu, przy oglądaniu klatki przez lupę coś tam będzie widać. Ja tego nie włączam, szkoda zasobów.

No nie bardzo. DXVA to kiepski wybór. Wtedy całe skalowanie jest robione przez logikę karty graf., a nie przez madVR, więc trochę bez sensu. Dla upscaling (ważniejsze!) lepiej wybrać Lanczos, Spline lub Jinc - Lanczos jest najostrzejszy, ale daje też minimalnie więcej artefaktów. Spline i Jinc bezpieczniejsze.

Dla Image downscaling najlepiej wybrać Catmull-Rom - jest w miarę szybkie. To skalowanie dotyczy głównie przejścia 4K -> FullHD, więc raczej rzadko będzie używane.

Dithering sporo jednak daje. Chodzi głównie o redukcję bandingu, czyli tych denerwujących pasów występujących na łagodnych przejściach kolorów. Tutaj przykładowe screeny fragmentu klatki. Pierwsza z systemowego filtra VMR9, drugi z madVR w włączonym ditheringiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja ustawiam Ordered Dithering i poniżej bym nie schodził. Wyższe tryby nic nie dają, a rzeczywiście sporo obciążają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za OT

Mówiąc obrazowo to coś jak omijanie windowsowego miksera w trybach WASAPI czy ASIO w przypadku cyfrowego dźwięku.

WASAPI nie omija miksera windowsowego.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

WASAPI nie omija miksera windowsowego.

W znaczeniu trybu wyłączności to omija, bo blokuje możliwość miksowania kilku strumieni dźwięku w czasie rzeczywistym. Dlatego jak odtwarzasz coś w foobarze przez WASAPI to równocześnie nie posłuchasz muzy na YT.

W znaczeniu trybu wyłączności to omija, bo blokuje możliwość miksowania kilku strumieni dźwięku w czasie rzeczywistym. Dlatego jak odtwarzasz coś w foobarze przez WASAPI to równocześnie nie posłuchasz muzy na YT.

Właśnie dlatego, że nie omija miksera windowsowego ma możliwość (dzięki temu mikserowi) zablokowania innych strumieni. Gdyby WASAPI omijało mikser nie mogłoby blokować innych strumieni. To mikser windowsowy blokuje inne strumienie. "Dostaje" taką komendę od WASAPI.

Panowie, w ogóle chciałem podziękować za rady, bo jakoś nigdzie tego nie wyczytałem (pewnie na forach zainteresowań mnóstwo) a wkurzało mnie że jak idę do kogoś i leci film z BD (nawet plik z 720p) to jest piękna płynność (no i żyleta której akurat nie lubię) a u mnie tego brakuje. Odpaliłem, wklepałem konfig i jest miodzio. Więc macie u mnie piwko za idiotoodporny opis.

Dithering sporo jednak daje. Chodzi głównie o redukcję bandingu, czyli tych denerwujących pasów występujących na łagodnych przejściach kolorów.

Przy wysokiej jakości filmach (stosunkowo wysoki bitrate), gdzie bandingu nie ma, taki dither sądzę więcej zepsuje. Tak samo destruktywne są te filtry które mają usuwać np. makrobloki - one rozmywają subtelne detale! - oczywiście przy kiepskich jakościowo filmach faktycznie "poprawiają", bo na kiepskich filmach subtelnych detali nie ma, tylko właśnie np. makrobloki. Tak czy inaczej ja nie filtruje, bo to tylko psuje obraz, a jak widzę makrobloki/banding - to znak że trzeba szukać lepszej kopii filmu ;)

Chwale sobie ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

jaki sens ma parcie na skalowanie skoro 95% materiału jest w rozdzielczości docelowej ? obraz generowany przez madVR mnie odpycha, na początku wow ale po czasie...

KODI o dziwo daje najbardziej neutralny obraz, od niedawna ma wbudowane bardzo dobre skalary a jak chcemy coś pozmieniać to algorytmy są dostępne w GUI. 10gb materiał 1080 renderowany programowo w moim odczuciu jest ostrzejszy i "ogólnie ładniejszy" od tego co wypluwa 6320.. niestety jest to pokaz slajdów nawet na laptopie i3 4000m.

leci na tym co dostarcza środowisko, najczęściej VDPAU + VAAPI lub DVXA2.

Należy pamiętać że wtedy dość spore znacznie ma generacja karty graficznej, na starych ATI jest dużo szumu, średnia ostrość, zbyt mocny kontrast i trochę zbyt wpadało w czerwony ale 1080 chodzi bez problemu. Nowsze karty mają subtelne różnice w skalowaniu i wygładzaniu krawędzi. Osobiście różnic między 6320 a HD530 nie dostrzegłem (na TV i monitorze).

Kiedyś robiłem test ISO BD Asus BD700 VS bdt500(chyba) z CFW vs E-450 (radek 6320) + openelec. Trzecia konfiguracja wyszła najlepiej pod każdym względem, pomijam już fakt że oba odtwarzacza to bida z nędzą jeśli chodzi o GUI i komfort poruszania się.

szkoda że BD nie działa :(

• 1 rok później...

Chciałbym zaktualizować temat

Jaki obecnie używacie program do odtwarzania filmów?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Chciałbym zaktualizować temat

Jaki obecnie używacie program do odtwarzania filmów?

MPC-HC lub PotPlayer - inne nie nadają się do użytku, bo nie obsługują CMS, a bez tego kolory są przekłamane.

MPC-HC lub PotPlayer

W MPC-HC nie potrafiłem znaleźć obsługi WASAPI albo ASIO. Może teraz to dodali, nie wiem. Natomiast w Potplayer, którego używam od dawna, istnieje obsługa WASAPI.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.