Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw 5.0 + amplituner do 4000zł.

Bartłomiej_62713

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam propozycji na pierwszy zestaw KD do pokoju z aneksem 29m2. Zastosowanie to 40% filmy 40% PS4 20% muzyka. Przejrzałem kilka różnych dyskusji na forach i chyba najczęściej przewijającymi się amplitunerami są Onkyo tx-nr636 i Yamaha rx-v677. Co do głośników to wyszukałem Jamo S 626, Wharfedale OBSIDIAN 600 oraz Indiana Line Nota 555. Sub zostanie dokupiony w późniejszym czasie. Nie mam żadnych doświadczeń związanych ze sprzętem audio więc ciężko mi określić czego dokładnie oczekuję. Niestety wykańczając mieszkanie nie wziąłem pod uwagę obecności takiego sprzętu. Sytuacja przedstawiona jest na rysunku poglądowym w załączniku. Ilość miejsca jest dość ograniczona a głośniki z tyłu muszą stać na stojakach gdyż poprowadzenie kabla do nich po ścianie nie wchodzi w grę z powodów wizualnych. Tu od razu chciałbym się dopytać czy bliska obecność grzejnika ma jakikolwiek wpływ na głośnik? Kolejna sprawa to gdzie ustawić w przyszłości suba? Zgłębiając temat mam wrażenie że jestem w coraz głębszej d..zagadnienie jest dość obszerne i skomplikowane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/129729-zestaw-50-amplituner-do-4000z%C5%82/

Cześć, widząc tak mało miejsca na fronty zapomnij o tych pierwszych dwóch i podobnych im kolumnach( z basowcem z boku). Za to Indiana jak najbardziej. Musisz patrzeć na kolumny z głośnikami tylko z przodu.Amplituner Onkyo ok, Yamaha to raczej 777 ale 677 też może być. Suba postawiłbym pod stołem.

Pomyśl jeszcze o Denon AVR X2200, i dwa pierwsze zestawy kolumn to tragedia, Indiana Line ok, Q Acoustics 2050i + 2010 + center. Można rozważyc Taga Harmony Tav 606 SE (zestaw) ale to już gorszy poziom.

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zwróciłbym uwagę na amplituner Denon AVR-X1300W (http://q21.pl/denon-avr-x1300w.html) oraz zestaw kolumn Audio Pro Avantgarde HTS 5.0 (http://q21.pl/audio-pro-avanto-hts-5-0.html). To rozwiązanie, które bardzo dobrze sprawdzi się w muzyce oraz w kinie domowym.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Absolutnie nie kolumny z bocznymi basowymi przy takim ustawieniu. Musisz szukać klasycznego rozwiązania.

W cenie do 4000 zł bardzo dobrym wyborem byłby zestaw onkyo 555 + heco victa 701 set. Taki zestaw zapewnia ci optymalne warunki pracy w kinie i stereo w tym pomieszczeniu. Ewentualnie starsze wspomniane przez ciebie modele Yamaha 677.

W razie pytań lub wycen zapraszam

A ja wiem czy Taga Harmony SE to gorszy poziom, mam zwykłe Taga 606 i nie narzekam. Dobrej jakości muza i jest ok. Z Indiany Line popatrz na zestaw Tesi 565, fronty mają większe głośniki średnioniskotonowe (16-tki) więc i bas będzie ciut niżej rozciągnięty ale to zestaw 5.0 podczas gdy za podobną cenę masz zestaw 5.1 z Taga Harmony z subem TSW 200.

Ukryta Zawartość

lub z SE

Ukryta Zawartość

Myślę, że po zakupie takiego zestawu kolumn warto dorzucić do kupki na amplituner i ja nie brałbym (jak na razie ) żadnej nowinki (za droga, w tej cenie masz z wcześniejszych serii dużo wyższe modele, jakieś ample z początku tego roku lub z końca zeszłego) i miałbyś z grzywki cały zestaw i 5.1 z elektroniką chyba, ze nie ma za bardzo z czego wtedy trudno. Myślę, że do słuchania muzyki te Tagi spokojnie powinny Ci wystarczyć i nie potrzeba ich zbytnio wspomagać subem natomiast do kina musi być sub z porządnym kopem a do wytworzenia odpowiedniego ciśnienia/impulsu z dużą membraną (12" - 30 cm ). Ten (TSW200)nie jest najwyższych lotów ale za dobry musisz liczyc już minimum 2000 zł.

Pozdrowionka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś kupiłem nowy nr AV jest test 5.0 zestawu Wilson Cienatic5.0 po przeczytaniu testu jak za 2000zł bardzo dobrze wypadł w KD i nie ustępują Jamo S606,626 i Polk Audio M21CS jest za ta cenę jak napisał naczelny Kulpa co testował

Na wstępie dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Zatem mamy następujące propozycje

INDIANA LINE NOTA 555 -2300 zł wyraźnie droższe od pozostałych czy warto dopłacać?

Wilson Cinematic 5.0 -1400 zł

TAGA HARMONY TAV-606 V.3 S.E.-1600 zł czym rożni się wersja SE od tej zwykłej?

Heco victa 701/201/101 - 1400 zł

Q Acoustics QA 2050i oraz Indiana Line Tesi 565 - przekraczają budżet

Dodatkowo rozważam Quadral Quintas 6500 - 1500zł

Z amplitunerów mamy:

Onkyo 555 -2200

Yamaha 679 - 2300

Denon AVR X2200 - 2400

I tańsza opcja Yamaha 481 - 1800 zł - czy będzie wyraźnie odstawać od pozostałych?

Z głośników najbardziej przekonują mnie Taga głównie dlatego że można je dostać w dość atrakcyjnej cenie w popularnym markecie w ratach 0%. Co do amplitunera to nie mam jak na razie swojego typu. Czy ta Yamaha 481 oprócz tego że obsługuje o dwa kanały mniej rożni się w sposób istotny jakością brzmienia przy 5.1?

Odnośnie różnić Taga 606 vs. 606 SE:

"TAV-606 v.3 uznawany za jedną z najlepszych propozycji w kategorii jakość/cena zarówno do zestawów hi-fi stereo jak i kina domowego, teraz w nowej Specjalnej Edycji skierowanej do bardziej zaawansowanych entuzjastów audio.

Obszar głównych zmian skupia się wokół kolumn przednich, które są najważniejszą częścią całego systemu.

Większy magnes przetwornika średnio-tonowego, pozwalający osiągnąć lepszą czułość i jednocześnie zapewniając lepszą kontrolę cewki. Średnica jest teraz naturalniejsza, żywsza i bogatsza.

6.5” nowy przetwornik nisko-tonowy wykorzystujący sztywniejszą i lżejszą konstrukcję membrany, oraz bardziej elastyczne gumowe zawieszenie. Magnes urósł w porównaniu z poprzednią wersją z 80 mm do 90 mm, dodaliśmy również dodatkowy (80mm). Bas jest teraz ekstremalnie głęboki, zachowując jednocześnie swój świetny timing.

Ulepszone zwrotnice dopasowane do zmienionych przetworników.

Okablowanie wewnętrzne takie same jak w seriach Platinum SE i CORAL.

High-endowy materiał wygłuszający, taki sam jak użyty w serii CORAL teraz również w zestawie TAV-606 v.3 SE.

Aby uwypuklić high-endowe aspiracje serii SE, wprowadziliśmy również zmiany widoczne na pierwszy rzut oka:

Logo Special Edition na przednich panelach.

Porty bassreflex oraz port terminali zostały pokryte gumą.

High-endowe terminale takie same jak użyte w serii CORAL.

Eleganckie, aluminiowe czarne kolce podkreślające unikalny charakter głośników."

Zestaw zwykłych Taga 606 jest sporo tańszy (1199 zł), a jeszcze rok temu kolega kupował za 999 zł a SE kosztował 1399zł. Do Tagi wziąłbym Denona.

Denon jest zdecydowanie lepiej ocenianym AV z tych trzech. Ale każdy ma swoje preferencje.

Oczywiście zestaw stereo będzie dawało lepszą jakość dźwięku i w tej cenie można byłoby mieć i lepszy wzmacniacz i kolumny, ale założyciel postu zakłada tylko w 20% słuchanie muzyki, więc do kina i gier ten zestaw na pewno wystarczy.

A jest i w trochę niższej cenie:

Ukryta Zawartość

Ale propozycja kolegi z branży Heco Victa 701 (zestaw) tez nie jest złym rozwiązaniem.

Ukryta Zawartość

Zwykłe Tagi 606 wystarczą Ci w zupełności (bez SE, darujmy sobie marketing). Raz są tanie, dwa mimo tego iż to jedna z "marek" w których największą kwotę wydano na ich reklamę, na tle konkurencji wypadają całkiem ok. Wyglądają tez ok.

Nie są już tak nachalnie promowane - zostały już wypromowane - obecnie jak widzę na forum kwitnie promocja innego chińczyka ;P To forum po prostu tak ma ;)

Ale mimo marketingu Tagi 606 są OK - polecam.

Wydasz powiedzmy 1000-1200 zł.

Amplituner, powiem tak popatrz na używki trzy, czteroletnie. Można kupić za 3k zł. coś co w sklepie kosztowało ponad 5k.

W amplitunerach do trzech tysięcy od kilku lat rośnie liczba wodotrysków kosztem jakości i rzeczy które kosztują - po prostu co rok to bardziej wykastrowany amplituner, ale wzbogacony o kilka wodotrysków.

Jedyny dowcip to kupienie od uczciwego sprzedawcy - tu jest zawsze ryzyko, gdyby nie to to w ciemno pisze bierz używkę - z tym przebiegiem będzie wyglądać jak nowa, z pudłem, papierami - przy okazji widzisz na gwarancji czy coś się działo.

Kupując używkę kupisz sprzęt z półki, dwóch wyżej...

Ale każdy ma swój rozum - rób tak żebyś TY, a nie my był happy...

a ja proponuje sobie kupić zwykłe stereo, moze być coś z hegla i zapomniec o tych wynalazkach

Zastosowanie to 40% filmy 40% PS4 20% muzyka.

A ja proponuję czytać, zanim się buzię otworzy..............

Tu od razu chciałbym się dopytać czy bliska obecność grzejnika ma jakikolwiek wpływ na głośnik?

Na głośnik nie - kaloryfera też nie namagnesuje, natomiast na obudowę, jak będzie za blisko - tak, może się "rozleść"

Ale to musi być naprawdę bardzo blisko - musi się nagrzewać od grzejnika...

Wezmę chyba ten 120 bo rożnica w cenie jest dosc istotna 850 a 1300 za tsw200. Boję się tylko trochę że może być za mały na 29m2 bo widzę ze niektórzy uzywaja go do naglasniania 9-10 m pokoikow. Wstrzymam się jeszcze chwilę z zakupem.

odnośnie suba poleciłbym z UK ściągnąć ten:

Ukryta Zawartość

Z subem się nie śpiesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

subwofer to fundament dzwięku w kinie i dlatego trzema jemu potrzeba poświęcić dużo uwagi i finansów. Słaby, kiepski subwofer to małe zadowolenie w kinie

Suby BK-Electronic to świetne maszyny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na fronty możesz dać 2x4 mm ale wystarczą i 2x2,5mm a na tyły spokojnie 2x2mm a nawet 2x1,5mm a jakie, bez przesady, że w takim systemie jaki będzie miał Kolega będzie miło to wpływ na jakość brzmienia, a cena do max 12-14 zł/metr i np Profigold, Prolink, Bridge, Melodika, Klotz, np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a wybierając nawet taki za 4 czy 5 zł/metr wątpię czy usłyszysz jakąś różnicę miedzy nim a tym za powiedzmy 15zł/metr.

A jesli chodzi o subwofer to radzę wziać TSW 200 (200W wzmak, 12" głosnik równa się niższe zejście i lepszy kop a o to właśnie chodzi w kinie) a nie 120(90W wzmak i 10" głosnik to troszkę za mało jak na Twój metraż, do 20 metrów to tak ale nie tu na 30) mimo, że TSW 200 jest aż/tylko tyle droższy. Czasami warto a tu w niskiej półce sprzętu tym bardziej warto wziąc coś droższego/mocniejszego bo przeciez nie dokładasz tysiaca czy dwóch a zobaczysz, ze podczas seansu będzie Ci się "micha" ciszyła :) jak zatrzęsie chałupą.

Pozdrowionka

Jak zakupisz pewnie będziesz miał pytania odnośnie ustawień więc jeszcze się spotkamy ale już po wszystkim odezwij się i napisz jak wg Ciebie się to sprawuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A powiedzcie mi jeszcze taką rzecz - Bi-wiring stosować czy nie i czy ma to jakikolwiek sens w tej klasie sprzętu? Bo z tego co wyczytałem to zdania są podzielone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.