Skocz do zawartości
IGNORED

Czy demagnetyzer faktycznie jest konieczny?

LemmySkrzat

Rekomendowane odpowiedzi

Takie może pytanie śmieszne dla poważnych audiofilów, ale czy faktycznie to urządzenie jest niezbędne? Jeśli jest konieczne to pytanie kolejne - czemu do budżetówki nie jest polecany?:)

Oczywiście, że konieczny nie jest. Ale dźwięk poprawia w sposób zauważalny. Nie musisz kupować, aby się o tym przekonać. Wystarczy nagrać 2 cd-r w tych samych warunkach i jedną z nich zdemagnetyzować za pomocą... komórki: kładziesz płytę na telefonie i dzwonisz z innego tak ze 2 razy po 10-15s. Porównujesz dźwięk cd-rów. Można też zostawić jedną z płyt na telefonie na noc. Też podziała. Taki eksperyment nic nie kosztuje.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Oczywiście, że konieczny nie jest. Ale dźwięk poprawia w sposób zauważalny. Nie musisz kupować, aby się o tym przekonać. Wystarczy nagrać 2 cd-r w tych samych warunkach i jedną z nich zdemagnetyzować za pomocą... komórki: kładziesz płytę na telefonie i dzwonisz z innego tak ze 2 razy po 10-15s. Porównujesz dźwięk cd-rów. Można też zostawić jedną z płyt na telefonie na noc. Też podziała. Taki eksperyment nic nie kosztuje.

To może i byłoby dowcipne, gdyby napisane było dla jaj.

Gorzej jak jednak na poważnie.

Gorzej jak jednak na poważnie.

Można też użyć lutownicy w podobnym celu. Oczywiście zbliża się płytę do korpusu lutownicy i powoli oddala od niej- też ok 15s. Można wydać też 2kz na dedykowane urządzenie.

Pisali o dużych magnesach (z głośników niskotonowych), ale tego nie próbowałem.

---> absinth3

Absyntu się opiłeś?

Co takiego jest w nośniku plastikowym co można namagnesować?

A może aluminium lub audiofool'skie złoto?

Bo chyba cuś siem musi na-magnesować by można to cuś potem roz-magnesowywać?

Pisali o dużych magnesach (z głośników niskotonowych), ale tego nie próbowałem.

Ja próbowałem. Działa

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Co takiego jest w nośniku plastikowym co można namagnesować?

A może aluminium lub audiofool'skie złoto?

Bo chyba cuś siem musi na-magnesować by można to cuś potem roz-magnesowywać?

Oj brachu jesteś w przedszkolu i nawet o tym nie wiesz. Kompromitujesz się swoimi wynurzeniami czy raczej wynaturzeniami.

Czy nigdy nie przyszło ci na myśl, że jeżeli byłaby to lipa to już dawno byłoby po ptokach. Właśnie posiadam to ustrojstwo i stwierdzam, że bez demagnetyzacji nie ma przyzwoitego słuchania.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Koniecznie musicie kupić X blocka Verictum zamiast jakiś magnesów ...

2500 zł działa bardziej demagnesująco ;)))

Jak będzie działać to do tego naklejki Harmonixa ..przynajmniej 4 sztuki ..

Rezonator Schumanna Acoustic Revive poprawa w dźwięku jest znacząco lepsza niż przy adaptacji akustycznej.

Na koniec kabel za 30 tys ..i podkładka pod niego i zmiatacie wszyskie najdróższe systemy ..

Na całość wydacie 40-50 tys ....ale i tak nic ..za taką poprawę grania .

Na aliexpress kosztuje 7$, u nas w sklepie trochę wiecej. Wydatek żaden. U mnie nic nie daje.Czasem go używam dla kosmetyki.

Efektu zero!!

To samo z kablami. Robią różnice na góra 10 %.

Nie szkoda klawiatury na takie zapytania...? :)

I tak mam już starą klawiaturę.

A do czego miałby być konieczny?

No rozmagnesowuje płyty CD, które nieopatrznie zbierają pyłki i są w ogóle zelektryzowane i to źle wpływa na odsłuch i brzmienie.

No rozmagnesowuje płyty CD, które nieopatrznie zbierają pyłki i są w ogóle zelektryzowane i to źle wpływa na odsłuch i brzmienie.

zamiast wymyślać teorie po prostu posłuchaj cd zdemagnetyzowanej i poczerwieniejesz z własnej głupoty.

zamiast wymyślać teorie po prostu posłuchaj cd zdemagnetyzowanej i poczerwieniejesz z własnej głupoty.

Się raczej czerwienieję od śmiechu z tych, co kupują takie rzeczy za gruby hajs. Pozdrawiam.

Ja próbowałem. Działa

A ja nie.

Kupiłem wieki temu. Gdzieś się, jeszcze nieotwarty, poniewiera po szufladach.

TDK, czy cuś?

Nie szkoda klawiatury na takie zapytania...? :)

Klawiatura, a i nasze Forum służy do różnych celów.

Ludzie rozmaite pytania stawiają. To - jest niegłupie.

Absynt - dobra rzecz!:-)))

Z lutownicą - super !

Się raczej czerwienieję od śmiechu z tych, co kupują takie rzeczy za gruby hajs. Pozdrawiam.

Bo i po co Ci demagnetyzer? Widać, że takie zaczepne rozpoczynasz wątki i jesteś szczęśliwy, że ktokolwiek się odzywa.

Jak widać z rozumu zadowolony jest każdy, ale z fortuny niewielu.

Tak, że z kolei ja się cieszę, że nie będzie Cię stać na zakup nawet najtańszego demagnetyzera. Pozdrawiam i będę omijał Twoje niemądre wątki.

W sumie wątek jest warty pociągnięcia dalej - akurat co do demagnetyzera opinie są podzielone. U mnie działa, ale nie jest to jakaś rewolucja (mam Acoustic Revive RD3). Mimo, że poprawa nie jest wielka nie żałuję zakupu i używam go zawsze

W sumie wątek jest warty pociągnięcia dalej -

Jeśli w celach humorystycznych, to jak najbardziej.

Ja próbowałem. Działa

Kasowaleś taśmę? Niezbyt dobry sposób. Wzrastają szumy.

Na te pyłki kup sobie zwykłą ściereczkę antyelektrostatyczną. W płycie CD nie ma się co namagnesować. Opowiastki o wpływie resztek metali w lakierze można między bajki włożyć. Co one niby miały by robić? Odkształcać promień lasera?

Tak, że z kolei ja się cieszę, że nie będzie Cię stać na zakup nawet najtańszego demagnetyzera.

Aha, co Ty wiesz :) Mnie stać na pięć najdroższych i co? Zatkało-kakało.

U mnie na szczęście działa. Szczególnie na płyty które spędziły trochę czasu w odtwarzaczu w samochodzie. Jaki byłby wstyd gdyby nie działał tyle kasy wydane !!! :-)))) Do cd nie dzwoniłem ani nie straszyłem lutownicą jeśli to działa to tym lepie bo taniej.

Maszynkę poznałem jakieś 5 lat temu. Wziąłem przygarnąłem no i jest. Czasem kable demagnetyzuję.Nie oddam. :-)

płyty które spędziły trochę czasu w odtwarzaczu w samochodzie.

Noo to już niebezpiecznie blisko do.... wpływu zmian temperatur na brzmienie płyty; różnice od -30 do +60 hmmm

Było trochę opisów o wymrażaniu płyt, o nurzaniu onych w solance- przepisy szczgółpwe tyle to a tyle godzin, podane temperatury procesu, potem wielogodzinne odgrzewanie,

ale nie nie - nie próbowałem. Lutownica wystarcza

A okrawanie krawędzi płyty coś wnosi? Robi to ktoś?

U mnie na szczęście działa. Szczególnie na płyty które spędziły trochę czasu w odtwarzaczu w samochodzie. Jaki byłby wstyd gdyby nie działał tyle kasy wydane !!! :-)))) Do cd nie dzwoniłem ani nie straszyłem lutownicą jeśli to działa to tym lepie bo taniej.

Maszynkę poznałem jakieś 5 lat temu. Wziąłem przygarnąłem no i jest. Czasem kable demagnetyzuję.Nie oddam. :-)

Odważny jesteś żeś się przyznał

Cała ta dyskusja jest typowym biciem piany. Jak ktoś ma kasę to kupuje sobie co chce i innym wara od tego.

No cóz, niedawno demagnetyzery gościliśmy w klubie KAiM i nie moge napisać, że na płycie CD nie działają ;)

Efekt na starej płycie był taki, jaby wymienić jakiś element w torze.

Choć na cd "nówce" już tak dużego efektu nie było.

Koniecznie musicie kupić X blocka Verictum zamiast jakiś magnesów ...

2500 zł działa bardziej demagnesująco ;)))

Jak będzie działać to do tego naklejki Harmonixa ..przynajmniej 4 sztuki ..

Rezonator Schumanna Acoustic Revive poprawa w dźwięku jest znacząco lepsza niż przy adaptacji akustycznej.

Na koniec kabel za 30 tys ..i podkładka pod niego i zmiatacie wszyskie najdróższe systemy ..

Na całość wydacie 40-50 tys ....ale i tak nic ..za taką poprawę grania .

Na koniec kabel za 30 tys ..i podkładka pod niego i zmiatacie wszyskie najdróższe systemy

To, co napisałeś to niestety czysta prawda, tylko szkopuł jest w tym, że takich kabli trzeba minimum 3 sztuki więc wypada ponad 100 tys.zł.

Miałem okazję poznać panów z Verictum. Gościli w Toruniu przywożąc 2 Demiurgi (te ze strojonymi puszkami) trzeci był już na miejscu. Były też X Bulki i X Blocki, doszła też ich listwa nadzwyczajnej urody. Niestety puszki na kablach jak i listwa to monstrualnej wielkości gabaryty. Dotychczas znałem ich tylko bezpieczniki X fuse i X2 które nie mają sobie równych na rynku.Mam ich 6 i będą kolejne. To następny obok Enerra, Amplifona, Gigawatta polski produkt który bije przereklamowane produkty zgniłego, zarabizowanego świata zachodniego. Zachwalane pod niebiosa HiFi Tuning Supreme Silver poszły do śmieci. Nie bardzo wierzyłem w działanie X Bulków i Blocków póki nie usłyszałem ich na własne uszy. Pomniejszają trochę wielkość dźwięku ale za to silnie go dyscyplinują, pogłębiają bas i scenę, czystość przekazu wzrasta w kierunku ochłodzenia co bardzo mi odpowiada. Demiurgi podłączone zostały do zestawu Jadis Defay 7+ przedwzmacniacz również Jadis+ AR cd 7, gramofon Lenco, interkonekty wyższe PADy, kolumny ART Emotion Signature. Potęga dźwięku, jego motoryczność, dyscyplina, nisko schodzący sprężysty bas to było to coś, co wyjątkowo lubię. Żadnego przebarwienia dźwięku. Awangarda w klasyce, nagrania firmy Aeon zabrzmiały rewelacyjnie. Takiego wymiatania nie spodziewałem się z zacnego Jadisa Defay 7. Po wypięciu 2 Demiurgów i wpięciu z powrotem Elrodów Statment Silver( 7tys.US dollars) nastąpiła tragedia dźwiękowa, tego nie dało się słuchać. Klasa Demiurgów to liga sama w sobie.

Niestety cena powala i nie na moją kieszeń. Może zrobią coś pośredniego i może wówczas wypieprzę Siltechy Signature i Royal Signature? Miły gospodarz prezentacji po kilku godzinach po wyjeździe panów konstruktorów zdecydował się jednak na zakup 2 Demiurgów, będzie miał ich 3. Wróciłem do siebie z tym obłędnym dźwiękiem w głowie i stwierdziłem, że mam gówno i powinienem się pochlastać. Nalałem sobie i to sporo, wypiłem duszkiem.

Zastanawia mnie jedno. Jak gówniane są sekcje zasilania w wielu nawet drogich zestawach jeśli potrzeba kablowych filtrów za 100 tys.zł by dostarczyć właściwej jakości prądu by wreszcie to grało satysfakcjonująco.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.