Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 6-7 tyś do 26m2

biniek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Powoli zbieram się do wymiany kolumn ponieważ w ciągu roku przeprowadzę się do nowego lokum. Kolumny chcę kupić z drugiej ręki

Nowe pomieszczenie będzie miało ok 26m2 otwarte na kuchnię 20m2

W tej chwili gram na PMC GB1i które będą zbyt małe docelowo

To co mi się w nich podoba to szybkość, przestrzeń, nasycone wokale, rozdzielcza góra - tego nie chcę stracić

To co bym chciał dodać to szczypta muzykalności i relaksu kosztem analityczności i wnikania w strukturę - nie chcę zamulaczy z zamkniętą górą ale chcę przy okazji ciepłej średnicy bo teraz trochę boli głowa po długich odsłuchach

Myślałem o pójściu w górę w PMC ale może coś doradzicie jeszcze np Spendor A6 lub A8? A może rozsądnie będzie pójść w jakiś 3way DIY w tych pieniadząch chyba da się już coś sklecić?

Wzmacniacz mam bardzo wyrównany, ultra szybki i analityczny o mocy 600W więc napędzi chyba wszystko (charakterystyką najbliżej mu chyba do Devialeta). Dodatkowo ma DSP więc coś tam da radę podstroić.

Źródłem jest pc daphile plus konwerter Gustard U12

Preferowany wygląd to klasyczne skrzynki bez załamań, obić, miksu kolorów i udziwnień

https://www.audiostereo.pl/topic/129576-kolumny-6-7-ty%C5%9B-do-26m2/

Dużo muzyki dostaniesz z takiej kolumny (ewentualnie ustrzel podłogówkę z dawnego Totema):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jak masz mocny wzmacniacz i nie próbowałeś, to sprawdź Harbetha.

Ukryta Zawartość

dwie oferty na elac fs 248 (pewnie można negocjować cenę):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu opis:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za rady

Podstawki chyba sie zgubia na takiej powierzchni.

Harbethy na pewno sprawdze bo wiele o nij czytalem dobrego

Elaci troche jak do KD wygladaja ale tez im sie przyjrze

Dzieki za rady

Podstawki chyba sie zgubia na takiej powierzchni.

Harbethy na pewno sprawdze bo wiele o nij czytalem dobrego

Elaci troche jak do KD wygladaja ale tez im sie przyjrze

Może o takich byś pomyślał...http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/123-p5

De gustibus non est disputandum

A moze Usher?

Ja czesto gesto zmienialem kolumny. I trafilem kiedys na Usher.

Pierwszy model jaki kupilem to x718 i pomimo tego, ze jestem w posiadaniu Mini Dancer Two nawet nie mysle o sprzedazy x718. Swietne kolumny za normalne pieniadze, niedoceniane ze wzgledu na pochodzenie, ale swietnie brzmiace kolumny. Nie wiem jak tam tansze modele, bo nigdy nie mialem, ale od x718 w gore jest naprawde dobrze.

Posluchaj ich nawet tak z czystej ciekawosci, jesli masz mozliwosc oczywiscie.

Ushery na pewno graja fajnie ale 46m2 dla podstawek to jednak za duzo. To musza byc spore podlogowki

Nie musisz sie skupiac na podstawkowych.

Posluchaj a bedziesz zaskoczony jakoscia brzmienia.

To właściwie ile ile tych kwadratów będziesz miał? Raz piszesz 26 a drugi raz 46. Zakładam że 26. Nie skreślałbym monitorów. Masz porządną spawarkę może wypróbuj wyższe Dynaudio. Można czasem ustrzelić do 26 metrów będzie akuratnie.

Jest jeszcze jedna opcja: SF Electa Amator lubią prąd i spore pomieszczenia. W dobrym towarzystwie potrafią zagrać zjawiskowo. Tylko 7kzł może być trochę za mało ale warto dopłacić 1kzł bo za tyle można je wyrwać a jak byś sie postarał to i za 7,5kzł.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Fakt nieprecyzyjnie. Trudno mi to okreslic beda to dwa prostokaty: jeden 4.20x6.10 i przylegajacy do niego krotszym bokiem prostokat 4x5m

Lacznie niecale 50m2 ale ta odsluchowa czesc ok 26m2

Dynaudio znam z serii audience to byly strasznymj zamulaczami. Wyzszych serii nie znam. Chyba w tych pieniadzach mozna dorwac focus 260 z drugiej reki

<br />Wyzszych serii nie znam. Chyba w tych pieniadzach mozna dorwac focus 260 z drugiej reki<br />

Grają u mnie F260 w 20 m2 ale mogą pewnie zagrać w dużo większym pomieszczeniu. Analizując Twoje wymagania z całą stanowczością stwierdzam, że to dobry wybór.

Bralem i na pewno rozwaze

16hz maja dla mnie za malo otwarta gore

Zastanawiam sie jeszcze czy nie zlecic komus uznanemu w zakladce diy bo maja to byc salonowe kolumny na stale

Audiofilia nervosa bedzie sie rozwijac w drugim systemie :)

To co mi się w nich podoba to szybkość, przestrzeń, nasycone wokale, rozdzielcza góra - tego nie chcę stracić

To co bym chciał dodać to szczypta muzykalności i relaksu kosztem analityczności i wnikania w strukturę - nie chcę zamulaczy z zamkniętą górą ale chcę przy okazji ciepłej średnicy bo teraz trochę boli głowa po długich odsłuchach

Zastanawiam sie jeszcze czy nie zlecic komus uznanemu w zakladce diy bo maja to byc salonowe kolumny na stale

Audiofilia nervosa bedzie sie rozwijac w drugim systemie :)

Jesli chcesz miec to wszystko o czym piszesz w dzwieku, to zdecydowanie polecam stare Tannoy-e. Jesli mialbys ochote ich posluchac, to mozesz u mnie 12-to calowych, z tym ze w tej chwili w obudowach DIY. To jednak nie ma wiekszego znaczenia, gdyz charakter brzmienia taki sam jak z oryginalow, tyle, ze troche lepsza barwa (w zwiazku z lepszymi materialami obudow i ich sztywnoscia), nizsze zejscie i ciut glebszy bas. Przy okazji mozna rowniez u mnie posluchac Rehdeko - dopoki jeszcze sa - choc gdyby barwowo sie podobaly, to nie wiem czy nie bylyby za male do Twojego pomieszczenia.

o tannoyach pomyślę do 20W audio note'a na którym będę słuchał jazzu w mniejszym pokoju ale to za jakiś czas

w duzym pokoju chcę najlepiej coś trójdrożnego żeby tynk się sypał z sufitu

Gość aqs

(Konto usunięte)

biniek Aries Plus to ściana dźwięku ktoś z pomorza sprzedaje, jak pisałem w dobrej cenie, same przetworniki zastosowane przewyższają wartość kolumn, z twoim piecem powinno być mega

napisalem w pierwszym poscie jak wygląda układ trzeba doczytać a nie sugerować się tematem (który ma ograniczoną ilość znaków)

pokoj odsłuchowy taki jak w temacie ale dzwiek bedzie uciekac na 50m2 więc podłogówki nie wchodzą w grę - nie napisałem nic na temat totemów tylko stwierdziłem obiektywny fakt że monitory na taką powierzchnię odpadają

skłaniam się najbardziej ku trójdrożnym podłogowym konstrukcjom ew super monitorom typu harbeth

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.