Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ kolumny trzeba czymś zasilić potestowałem sobie wczoraj i stanęło na braciszkach :).

Poczytajcie na moim blogu co z tego wyszło i co zakupiłem.

Jestem ciekaw waszych opinii.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Pmcomp, widzę że z 4343 jedziesz na lampowych monoblokach IDHOS ...rodem z Łodzi ;-)

1. Stereo na lampie:

- kolumny JBL 4343B Studio Monitor, kable Transparent Audio MusicWave Super

- przedwzmacniacz Audio Research LS16 z lampami E88CC Amperex Bugle Boy, po tuningu wykonanym przez LINNART (w torze sygnałowym kondensatory Jupiter Flat Stacked BeesWax Cryo, Jupiter HT BeesWax Paper i Jensen Copper Foil/Paper in Oil/Aluminium Can, rezystory Shinkoh, Audio Note i PRP; w zasilaczu elektrolityczne Mundorf i ELNA Silimic II oraz Multicap, Obbligato i Infinity Cap), kable Transparent Audio MusicLink Super

- końcówki mocy IDHOS, klasa A, PP, 2x50W na diabełkach (4x) 6S33S Svetlana Winged C i sterujących (2x) 5692 RCA black plates red base, po tuningu w LINNART, kondensatory Mundorf i Jensen, rezystory Shinkoh, Audio Note i PRP… #539:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza tym konkretne sztuki łapiecie :-) …

''Chłopaki złapali w nim trzy lata temu suma tak ze 28 kg, długiego na jakieś 150 cm.

Szczupaki 100 cm też wyjmują.

Nie powiem gdzie :-)''

...a jezioro też niczego sobie, bo jak piszesz ma 1000 x 200 metrów, więc jest gdzie wyławiać takie okazy :-)

Widzę również, że zakupiłeś wzmacniacz JBL UREI 6260, a odpuściłeś na licytacji JBL UREI 6290.

Dobrze Jarek Ci odpowiedział, dlaczego Nakamichi PA-5 II nie zagra z JBL'ami: ''bo to Pass...za miękki, za nijaki, taki tranzystor który udaje lampę''.

Jak już to Nakamichi PA-7 MkII tylko do zasilania samych wooferów np. 150-4H w DD55000.

Wszystkie Pass'y mają słaby bass, one nadają się tylko na średnie i wysokie ...ale musowo po upgrade …muszą być przystosowane tylko do zasilania średnich i wysokich, aby kosztem basu wszystko poszło w średnie i wysokie wtedy zagrają z JBL.

Wszystkie Passy Nelsona do poprawki (do odmulania) do upgrade, w stronę maksymalnej otwartość, jasności/rześkości, rozdzielczość, precyzji i szybkość :-) ...wtedy na średnich i wysokich zagrają z JBL ...tylko muszą być tuningowane w systemie z owymi kolumnami.

A tuningować jest co, choćby np.:

-Wszystkie rezystory i kondensatory wymienić na najbardziej przezroczyste i równe.

-Powstawiać srebrne by-pass'y prawie wszędzie gdzie tylko się da.

-Srebrne ścieżki i okablowanie.

-Gniazda IEC, RCA i terminale głośnikowe rodowane.

-w sprzężeniu zwrotnym bez kondensatorów (daje się zworę) i idzie konkretnie po detalu... Tak mam u siebie, one basu już nie mają, ale co to mnie obchodzi! jak grają tylko na średnich i wysokich z 2'' driverem + 1'' driver + bullet tweeter ...podłączone w Tri-wiringu.

W pewnym momencie były już tak precyzyjne/wyraźnie, że aż niższą średnicę wypruło z barw ...i musiałem w zwrotnicy na średnicy w filtrze dolnoprzepustowym wymienić Mundorfy S/G/O na Vitamin Q 196P (9V) + Silver Mica (9V). A Mundorfy S/G/O (z 9V) przenieść na średnicę do filtra górnoprzepustowego jako uzupełnienie dla Mundorfa Supreme, które z S/G/O pod 9V zagrały jeszcze lepiej.

Po prostu Passy zaczęły grać dużo bardziej neutralnie/przejrzyście i ukazały mi prawdę. A tu jest 80W w SE z monosów Aleph Extreme z zewnętrznym zasilaniem. Razem świetnie się uzupełniają z BGW GTA na basie ...A steruje nimi lampowy przedwzmacniacz z sygnałowymi kondensatorami pod 9V :-)

Mundorfy S/G/O najlepiej wypadają w filtrach górnoprzepustowych, a w dolnoprzepustowym Vitamin Q 196P (tylko na średnicy!) – co razem pięknie się uzupełnia, bo ten pierwszy ciągnie po detalach i selekcji, a drugi dodaje wypełnienia i naturalności. Razem (obok siebie) te kondensatory nie mogą i nie mają prawa grać.

Mundorfy S/G/O gdyby grały w średnicy w ''filtrze dolnoprzepustowym'' np. do 7kHz wtedy w wyższym zakresie miałyby przewagę (im wyżej tym większa przewaga S/G/O i na odwrót), ale jak średnica gra do 3.2kHz, to tu lepszy jest Vitamin Q 196P z SM. Stare amerykańskie PiO zdecydowanie lepsze od miedzianych PiO Jensena, bo grają jaśniej i wyraźniej.

Choć optymalnie byłoby ze srebrnym PiO: Jensen Silver Foil, lub Duelund CAST Ag w układzie C-9V-C :-) ...bo te ogromne 2'' drivery 375/2440 na średnicy są strasznie wymagające i trzeba wszystko naj...naj (jak najbardziej przezroczyste, neutralne i naturalne) i jak najlepiej zgrane... Nie ma zmiłuj, jak chce się referencje totalną!

Cu mnie nawet nie interesują, ewentualnie hybryda Cu-Ag.

Nawet Rock leci na lajcie! Lenny Kravitz jest genialny, razem z ekipą gra jak z nuty! ...naturalność, swoboda, selekcja, wybrzmienie detali, namacalność, bas, scena i na wokalu istne KO ...zabija żywcem... Jeden utwór za drugim: Take Time, Can We Find A Reason, Fly Away, Straight Cold Player, I Belong To You, If You Can't Say No, Live, i wiele innych.

Podaje kilka ciekawszych utworów, których przez YT nawet nie odsłuchuję:-)

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Panowie, bawiłem się przez całe popołudnie Driverackiem i doszedłem do wniosku że standardowe ustawienie czyli 12dB / oct. gra najlepiej, pytanie tylko dlaczego???

Zawsze byłem pewien że bardziej stromy filtr czyli 24dB lub nawet 48dB jest najlepszy a tu taka zagwozdka. Może czas zmienić hobby? ;-)

Z 24dB/oct mam wrażenie jakby między 2235H a 2123H była dziura którą 12dB dobrze wypełnia.

Muszę przyznać że to zajefajna zabawa, wszystkie ustawienia można zmieniać "w locie" nawet typy filtra. Trzeba tylko uważać żeby nie podać pełnego pasma na sekcję wysokotonową, kiedyś przez przypadek mi się to zdarzyło, zapomniałem przełączyć kolumny w tryb pasywny i się dziwiłem czemu zaczynały charczeć przy trochę wyższej głośności :))))

Brakuje tylko bardzo opcji standby ew. wyłączenia przedniego panelu bo PA2 świeci jak choinka.

Edytowane przez Marek.S

Panowie, bawiłem się przez całe popołudnie Driverackiem i doszedłem do wniosku że standardowe ustawienie czyli 12dB / oct. gra najlepiej, pytanie tylko dlaczego???

Zawsze byłem pewien że bardziej stromy filtr czyli 24dB lub nawet 48dB jest najlepszy a tu taka zagwozdka. Może czas zmienić hobby? ;-)

Z 24dB/oct mam wrażenie jakby między 2235H a 2123H była dziura którą 12dB dobrze wypełnia.

Muszę przyznać że to zajefajna zabawa, wszystkie ustawienia można zmieniać "w locie" nawet typy filtra. Trzeba tylko uważać żeby nie podać pełnego pasma na sekcję wysokotonową, kiedyś przez przypadek mi się to zdarzyło, zapomniałem przełączyć kolumny w tryb pasywny i się dziwiłem czemu zaczynały charczeć przy trochę wyższej głośności :))))

Brakuje tylko bardzo opcji standby ew. wyłączenia przedniego panelu bo PA2 świeci jak choinka.

Czy to urządzenie działa tylko z kolumnami aktywnymi, czy da się podłączyć w ramach eksperymentów jako zwrotnicę po wzmacniaczu ?

Do tego właśnie używam driveracka, jako zwrotnicy aktywnej.

Można wyłączyć zwrotnicę, wtedy zostaje Ci: Limiter, korektor graficzny, parametryczny, compressor, opóźnienie i RTA.

Szkoda tylko że skubańcy coś zakodowali w Driveracku żeby działał tylko z oryginalnym mikrofonem RTA-M DBXa który tani nie jest.

Jeśli w kolumnach masz normalną pasywną zwrotnicę - nie. Wtedy używasz Driveracka jako sam equalizer.

W systemie który jest 100% aktywny (=bez pasywnych zwrotnic) wszystko jest filtrowane przez Driveracka i wtedy właśnie potrzeba oddzielnych wzmacniaczy.

Edytowane przez Marek.S

Jeśli w kolumnach masz normalną pasywną zwrotnicę - nie. Wtedy używasz Driveracka jako sam equalizer.

W systemie który jest 100% aktywny (=bez pasywnych zwrotnic) wszystko jest filtrowane przez Driveracka i wtedy właśnie potrzeba oddzielnych wzmacniaczy.

Ale czy można go wpiąć po wzmacniaczu stereo żeby rozdzielał i filtrował sygnał jako zwrotnica cyfrowa dla poszczególnych głośników ?

Tak, można.

Po przedwzmacniaczu raczej, potem po Driveracku i będziesz potrzebował oddzielnej końcówki dla każdego głośnika.

Edytowane przez Marek.S

Tak, można.

Po przedwzmacniaczu raczej, potem po Driveracku i będziesz potrzebował oddzielnej końcówki dla każdego głośnika.

Przy takim zastosowaniu jak cos się stanie w jakimś wzmaku to ... dany głosnik idzie do nieba.

Wtedy przydają się koncówki lampowe gdzie trafo może uratować sprawę :).

Ot takie moje przemyslenia.

Jak rozumiem taki tor wygląda nastepująco:

- żródło z wyjściem analogowym

- preamp stereo

- cyfrowa zwrotnica aktywna czyli rzeczony Driverack w tym przypadku

- końcówki mocy w liczbie odpowiadającej liczbie głosników i razy dwa kanały.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Bardziej się martw żeby nie zabrakło prądu do driveracka bo jak jebrnie.....

Driveracki nie mają wyłączników, są zaprojektowane do pracy 24/7 i przy nagłym wyłączeniu cała stara seria Driverack miała dobre pierdyknięcie na wyjściu.

To jest 100% cyfrowy sprzęt, nie ma tam żadnych przekaźników itp.

+

Co do wzmaków, dlatego nigdy nie powinno się używać sprzętu bez zapezpieczenia przed DC na wyjściu i absolutnie nie może to być wzmacniacz bez przekaźników który przy uruchamianiu i wyłączaniu może ci zniszczyć delikatne drivery/tweetery. JBL w serii 43 dodawał kondy 52uF które właśnie mają chronić przetworniki.

Ja rozglądam się powoli za drugim Krellem, może nawet KSA80, wtedy rozdzielę sobie wszystko na 3-way active czyli Crown na basie, jeden Krell na midwooferach i drugi na driverze + tweeter.

@pmcomp, zgadza się!

Do 2-way = 2 końcówki / 4 monobloki

3-way = 3 końcówki / 6 mono

Edytowane przez Marek.S

Masakra.

JBL 4343 jest czterodrożny czyli np. DriveRack lub jak mniemam JBL DSC280 i cztery wzmaki JBL UREI 6260 i jest Nirvana?

BTW ile za takiego DSC280 można dać? Jest jesden na audiomarkt.

Ile kosztuje taki driverback?

BTW zapuscilem sobie wlasnie AC/DC Back in Black z winyla.

Takiej stopy, takiej sceny i takiego ogromu dynamicznego dźwięku nie dały mi żadne moje ałdjofilskie kolumny !!! I do tego gram z lampowych końcówek.

Pozdro

Poczytałem ... DriveRack PA2 dla systemu max. trójdrożnego. Jest coś dla czterodrożnego?

A może w 4343 da się jakoś zespawać HF i UHF?

Czy zostaje tylko DSC280?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

BSS albo XTA to też świetne procesory ale swoje kosztują, używany XTA 224 lub 226 to już około 700-1000 ojro.

Driverack PA2 kosztuje nowy około 480 euro.

Nie wiem czy to dobry pomysł pchać się w 4 końcówki Urei, nie jest to ósmy cud świata.

Posłuchaj sobie Herbiego Hancocka - Dis is da drum to będziesz miał basior :-)

Pochwaliłbyś się wreszcie co masz za midwoofery w swoich 4343B, to są 2121 z odwróconymi kopułkami czy 2122H?

Edytowane przez Marek.S

Wyjąłem jeden i to są 2121H. Wyczytałem gdzieś w necie ze byly wersje z wkleslymi i wypuklymi nakladkami.

Jak rozumiem do aktywnej zwrotnicy potrzebuję 4 identyczne stereofoniczne koncowki. Chyba ze w aktywnej zwrotnicy mozna dopasowac i ustawic odpowiednie poziomy przy zastosowaniu roznych koncowek.

Akurat 6260 jest w miarę tania. Jedną zamówilem, jak przyjedzie zobacze co potrafi. Zatyzykowalem.

Pozdro

Tak sobie słucham i ... myślę.

Czy to nie jest do dupy rozwiązanie?

Pchać w pełny tor analogowy dwa przetworniki, najpierw AD a potem DA?

Masakra?

Chyba zostanę przy pasywnym rozwiązaniu :).

Na razie?

Pozdro

Cholerka, zapuscilem na talerz placek Georgea Michaela Faith ... żona wrôciła, wszystkie trąbki precz.

Jizzzzz, nawet na tych pakach ciężko tego posłuchać. Realizator chyba w dyskotekach sluch wtedy stracil.

Ale ta tuba i ten UHF dają radę. Mniemam, że ta soczewka dużo daje. Wysokotonowce w Harbeth SHL5 powodowały jeden wielki syk ktorego sie nie dalo sluchać. No cuż, ałdjofilskie kolumny do plumkania a nie muzy z lat 80-ych.

Ooooo ... drugi numer lepszy, tu powinien bas mnie zmieść :). Jest lepiej.

Pozdro

Następny knot nagraniowy z lat 80-ych ... ZZ Top Eliminator.

I gdzie jest ten bas ??? PRAT ??? Ni ma :(. Nawet tor nie pomaga.

Ale to były czasy, pierwszy VHS, obóz studencki nad jeziorem zaliczjący praktyki robotnicze, browar, sexxxxxx ... ale się działo.

Pierwszy numer na drugiej stronie to ... Nogi. Albo Sharp Dressed Man. Pamiętacie. To był teledysk.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Same najgorsze realizacje wybierasz! ZZ Top, George Michael...dorzuć do tego jeszcze Celine Dion, porażka :)

Muzyka fajna ale realizacja to dramat, szczególnie ZZ Top.

Nie przejmowałbym się zbytnio kwestią analog vs cyfra. Jak gra to po co drążyć temat ;)

Pojechałeś ...

Celine Dion Falling Into You na winylu to biały kruk za pierdyliony euro. Ale mam The Colour Of My Love :).

Fakt, wrzucam dzisiaj na talerz muzę której WOGÓLE nie da się słuchać na hajendowych kolumnach. Tutaj przynajmniej jakoś brzmią.

Realizacja nie dramat ... totalna porażka. Ale jaki banan na twarzy.

Zaraz będzie Tina Turner Private Dancer.

Nad tymi zwrotnicami muszę pomyśleć. Ten 4-o kanałowy JBL jest ok ale tam tylko 48 kHz. Nie znasz czegoś co obsłuży cztery drogi w zwrotnicy?

Chyba ze dwie sztuki tego PA2. Ten mikrofon pomiarowy mnie rajcuje :). Aktywne, czytaj cyfrowe dopasowanie akustyki pomieszczenia brzmi zachęcająco. Będę myślał.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę się najpierw dowiedzieć co ten system pomiarowy jest wart, tzn. czy jest wystarczająco dokładny do użytku domowego, czy to bardziej coś na estradę bo to zadna sztuka wybulić jakieś 350-400zł za mikrofon który do niczego się nie przyda. Wtedy lepiej kupić Behringera ECM8000, do tego tani mikser z USB i zasilaniem dla mikrofonu i pobawić się darmowym RoomEQ Wizard, zrobić pomiary i potem wrzucić to do korektora.

Kurczę, nie wiedziałem że Celina tak się ceni ;-)

Za podobne pieniądze co dwa oddzielne driveracki masz np. procesor Xilica 4080, myślę że to jeszcze lepsza opcja.

Można też pojechać po całości i kupić Dolby Lake'a :))))

lake_processor_3.jpg

Edytowane przez Marek.S

Tina Turner ...

Private Dancer nagrany fatalnie ale ...

późniejszy z 1989 roku Foreign Affair jest nagrany co najmniej bardzo dobrze. Najlepszy dźwięk dzisiejszego wieczoru. Wszystko jest na miejscu i ... gra muzyka, nie wiercę się w fotelu szukając najlepszego miejsca dla ... uszu? ... nie ... chyba doopy :). I dolewam.

W końcu Studio Monitor do tego były żeby móc dokonywać takiej oceny. Nawet 30 lat później :).

Ten album Celinki na winylu to biały kruk.

Pozdro

Można też pojechać po całości i kupić Dolby Lake'a :))))

lake_processor_3.jpg

Ale ... choinka ...

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Troche poczytalem.

Wyszlo, ze moge zastosowac dla siebie aktywną zwrotnicę cyfrową dla dwóch wyjść. Na to pozwala mi konstrukcja kolumn JBl 4343 bez żadnej integrencji wewnątrz. Wtedy mam większy wybór urządzeń. Niestety DriveRack PA2 ma sampling tylko 48 kHz. Sorry, uważam że 96 kHz powinien być lepszy. Macie jakieś propozycje na dwa wejscia dwa wyjscia 24/96?

Pozdro

2496 będzie kosztował 2-3x tyle a i pewnie korzyść będzie znikoma ale próbuj ;-)

Ew. zacznij od analogowej zwrotki - JBL M552 albo coś w tym stylu. Tylko nie kupuj Behringera i innego taniego szitu.

Edytowane przez Marek.S

JBL 552 jest raczej nie do kupienia, raczej jako zwierzyna do upolowania.

Ten DriveRack PA2 wygląda super pod względem funkcjonalności tyle ze sampling "tylko" 48 kHz. Jak do DACa podajesz sygnał 24/192 a potem z analogu robisz "tylko" 48 kHz to boli. A może nie mam racji?

Jest coś 24/96 z funkcjonalnością zwrotnicy, z mikrofonem pomiarowym i sterowaniem z PC/ Mac/ iOS?

Może tanio wyrwę tego JBL DSC480. Do pobawienia. Jest też do kupienia dbx480 ale droższy. To fajna maszyna ale "też tylko" 48 kHz.

Co radzicie?

Pozdro

Xilica ma 96KHz:

Ukryta Zawartość

Jak to nie do upolowania?! To popularne crossovery! Czasami wystarczy popytać w środowisku estradowym.

Tu dwa egzemplarze po +-410zł sztuka.

Ukryta Zawartość

Tak na poważnie to zastanawiam się ile różnicy w brzmieniu jest między takim Driverackiem a powiedzy Xilicą XP-3060 (3 way).

Xilica wygląda w środku tak:

1235:xillica.jpg

Tutaj PA2:

Ukryta Zawartość

Porządne zasilanie z toroida, polimerowe kondy, procesor to również AD SHARC.

Xilica jest już trochę leciwa, seria XP to 2007 rok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Ja używałem chwalonego minidsp ostatnio i byłem bardzo zadowolony. W zestawie z dedykowanym mikrofonem pomiarowym Umik-1 na USB i softem Room EQ Wizard dało się zrobić bardzo dobrą zasadniczo automatyczną korekcję basu - polecam. W sofcie można zadać maksymalne wartości korekcji w dB - resztę liczy program.

Właśnie mam na cle wersję zbalansowaną minidsp, w ciągu miesiąca powinienem stroić na niej nowe klony 4344 - będzie można u mnie ich posłuchać jak skończę.

MiniDSP odpadł poeniważ wyczytałem że wersja zbalansowana dość mocno szumi, może to poprawili?

Jak u Ciebie z basem, używasz pełnego pasma czy obcinasz poniżej powiedzmy 20-30Hz?

Gdy serwis audiostereo.pl naprawi dodawanie grafiki/obrazów i załączników, wtedy wkleję dla Pmcomp'a wszystkie schematy zwrotnic do 4343/4344 ...łącznie z tym nowszym od Giskarda, który jest gdzieś z 2005 r.

Mam jeszcze nowszy schemat 3144/3145 z czerwca 2010 r.

Są tam dwie wersje:

- jedna uboga bez polaryzacji

- druga na bogato z Charge-Coupled

Patrzcie tutaj, jakie zwrotnice z 9V:

Ukryta Zawartość

...ciekawie to wygląda: cewki z rdzeniem EI, w tym trafa do zbicia dB, rezystory Mundorf M-Resist Supreme, kondy Sonicap Gen I / Gen II – są także Platinum :-) ...ale na stronie Sonic Craft'a:

Ukryta Zawartość

W galerii (ze zdjęciami) więcej zwrotnic, na różnych komponentach: AudioCap, Audyn Cap, Auricap, ClarityCap, Jensen, Jupiter, Mundorf. Cewki prawie wszędzie EI – tylko jakiej marki?, a może samodziełki. Poza nimi jest trochę cewek Solena i rezystorów Millsa.

Ukryta Zawartość

...kolumny Klipsch'a: La Scala i Klipschorn – to pewnie paczki na których słuchają.

W tym linku są zwrotnice (na bazie schematu z 4344 MkII) wykonane przez Amnes'a do jego poprzednich klonów 4344:

Ukryta Zawartość

…szkoda że nie dał oryginalnych cewek z rdzeniem EI, rezystorów Supreme M-Resist, kondów SCR Silver Sound / Solen AGM Silver metalized polypropylene film capacitors, i wewnętrznego okablowania z jakiejś srebrzonej lub cynowanej miedzi typu multi-strand.

Do tego zwrotnice poza kolumnami i w pełni rozdzielone pod Quad-amping/wiring.

Zwrotnice 3143 w wykonaniu KBL Sound – ale na ubogo, bo bez Charge-Couplingu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

MiniDSP odpadł poeniważ wyczytałem że wersja zbalansowana dość mocno szumi, może to poprawili?

Jak u Ciebie z basem, używasz pełnego pasma czy obcinasz poniżej powiedzmy 20-30Hz?

O w pierona, nie wiedziałem, że xlr'owy szumi... zdam relację. W moim pomieszczeniu nie za bardzo cokolwiek poniżej 30Hz gra, a do 200Hz mam bez korekcji góry i doliny, więc ciąłem profilaktycznie przy 20 od spodu na wypadek rezonansu gramofonu czy jak to się tam nazywa. Teraz jak słucham NS1000 to wcale mi nie brakuje basu poniżej 40Hz, może powinienem spróbować uciąć bas wyżej.

Rezonans gramofonu czyli chodzi pewnie o filtr Subsonic.

No właśnie jestem ciekaw czy to poprawili z XLRami.

W moim pomieszczeniu siedzię około 40-50cm od tylnej ściany (3.5m od kolumn) i w tym miejscu ciśnienie na czaszkę jest niezłe :-))))

Chyba nawet nie będę kupował tego mikrofonu pomiarowego DBXa tylko kupię taniego Behringera ECM8000, jakiś tani mikser z USB i pobawię się roomEQ wizardem.

Edytowane przez Marek.S
  • Pokaż nowe odpowiedzi