Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny i odtwarzacz CD do Yamahy AX-500?

tonycorta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich, to mój pierwszy post na forum :)

Chciałbym prosić o pomoc. Mianowicie:

Posiadam wzmacniacz Yamahy AX-500, do tego podłączone kolumny głośnikowe od wieży stereo Sony mhc-ec79.

- muzyka jakiej słucham to głównie rap/r&b.

- źródłem dźwięku jest podłączony do wzmacniacza:

laptop,

mikser djski Stanton sa.5 (a do niego gramofon - słucham zarówno winyli jak i digitalu - Serato),

docelowo może dokupię jako kolejne źródło dźwięku jakiś odtwarzacz CD (raczej jakiś budżetowy, używany <300zł - możecie coś polecić :))

- pomieszczenie w którym stoi sprzęt ma ok. 30m2

A teraz pytanie :)

- czy warto zamienić posiadane kolumny na inne by z podanym wyżej setupem poczuć jakąś różnicę?

- jeśli tak to jakie kolumny? W zasadzie mogę na nie wydać (para) i 400zł i 1000zł. Ważne by wydanie wyższej kwoty było uzasadnione zauważalną różnicą jakości. Chcę by były również wizualnie ładne (raczej minimalizm niż wodotryski). W grę wchodzą również używane.

- jako że mam do wykorzystania voucher 400zł w pewnym sklepie, zerknąłem na to co mają w asortymencie i wypatrzyłem takie coś:

AEG LB 4711 Białe

2x3 Esprit Sound (ZGES1)

Co o tym sądzicie? Warto się przesiadać na takie niedrogie kolumny?

Będę wdzięczny za pomoc

edit: w sklepie gdzie mam voucher do wykorzystania znalazłem taki odtwarzacz:

Odtwarzacz CD Denon DCD-AE

warto w tych pieniądzach d tego wzmacniacza?

A może będzie grac tak samo jak używany Denon/Yamaha/Technics itd. z Allegro za 200zł

Cześć na pewno warto kupić inne kolumny niż te z mini wieży które posiadasz.

Yamaha ax 500 to dość mocny wzmacniacz dziwne że jeszcze Ci ich nie spalił.

Z twoim budżetem celował bym w używane kolumny.Zacznij poszukiwania np na olx w swojej okolicy

gdzie będziesz miał możliwość posłuchać ze swoim klockiem przed kupnem.

<br />W zasadzie mogę na nie wydać (para) i 400zł i 1000zł<br />

Czym większy budżet tym lepiej , większy wybór , więcej możliwości , lepsze granie

Yamaha ax 500 to dość mocny wzmacniacz dziwne że jeszcze Ci ich nie spalił.

dzięki za odpowiedź :) Nie katuję ich zbyt mocno - może dlatego nic się nie zjarało ;)

1) Słuchajcie, a możecie mi polecić jakieś uniwersalne kolumny (konkretne modele) do tego wzmacniacza? Z tego co czytałem jest dość popularny i pewnie ktoś z Was miał z nim do czynienia i mógłby pomóc w tym temacie.

Mój wstępny research z tego forum Tannoy M1,M2,M3?

2) Drugi temat do odtwarzacz CD.

2 miesiące temu zamówiłem używany odtwarzacz CD Pioneer PD+6300 z pilotem z Allegro za ok 170zł. Stan ok, niestety okazało się że odtwarzanie nie działało )wg. sprzedawcy uszkodzenie w transporcie), musiałem odesłać,

Po tej opcji myślałem że kupię jakąś mikrowieżę z BT za ok 400zł (akurat mam voucher na 400zł w jednym markecie do wykorzystania) i będę miał coś z gwarancją na 2 lata, ale tak sobie myślę że na cholerę mi 3 zestaw kolumn (od starej wieży, nowe które kupię do wzmaka i jeszcze tez z mikrowieży).

Pytanie jest takie: czy warto kupić nowy odtwarzacz CD np. Denon DCD-520 AE (ok. 700zł - wybór tego modelu uwarunkowany wcześniej wymienionym voucherem i ofertą tego sklepu), czy też zagra to tak samo z moim wzmacniaczem jak jakaś zadbana używka jednak z aukcji Technics/Denon/Yamaha etc. za ok 200zł (jestem z wawy - więc tym razem mogę ogarnąć odbiór osobisty ze sprawdzeniem towaru) - jak myślicie?

Yamaha ax 500 to był mój pierwszy wzmacniacz więc do tej pory miło go wspominam choć to nie do końca moje granie.Co do cd i kolumn musisz sobie odpowiedzieć na podstawowe pytanie.Czy dopuszczasz kupno starego sprzętu.Czym starszy tym lepszy (w sensie wyższa linia, model)ale niestety bardziej wiekowy, zużyty.Nowszy to niższe serię produktów ale często w lepszym stanie.Przy twoim budżecie nowe bym raczej odpuścił.

Napisz jakie modele cd masz do wyboru w tym sklepie z bonem?

Czy dopuszczasz kupno starego sprzętu.Czym starszy tym lepszy (w sensie wyższa linia, model)ale niestety bardziej wiekowy, zużyty.Nowszy to niższe serię produktów ale często w lepszym stanie.Przy twoim budżecie nowe bym raczej odpuścił.

Napisz jakie modele cd masz do wyboru w tym sklepie z bonem?

właśnie niestety tylko jeden (sic!), poza tym od cholery mini, mikro wież itd.

dylemat to to czy odtwarzacz CD ma tu znaczenie na tyle by pakować się w nowe za 800zł bo może nie będzie różnicy w dobrej używce za 200zł z aukcji?

<br />dylemat to to czy odtwarzacz CD ma tu znaczenie na tyle by pakować się w nowe za 800zł bo może nie będzie różnicy w dobrej używce za 200zł z aukcji? <br />

jestem osobiście zwolennikiem sprzętu nowszego,używane jak najbardziej ale nie jakieś stare trupy

ciągnięte za kabel z Niemiec.Jak nie masz na co wydać tego bonu i nie planujesz jakiś

gruntownych zmian w przyszłości to możesz kupić tego denona. Najniższy model z serii ale

nowy , gwarancja i kupisz za de facto 300 zł.

jestem osobiście zwolennikiem sprzętu nowszego,używane jak najbardziej ale nie jakieś stare trupy

ciągnięte za kabel z Niemiec.Jak nie masz na co wydać tego bonu i nie planujesz jakiś

gruntownych zmian w przyszłości to możesz kupić tego denona. Najniższy model z serii ale

nowy , gwarancja i kupisz za de facto 300 zł.

wezmę tego Denona.

Wiemy wiec jaki będzie CD i wzmacniacz, ktoś poradzi kolumny do tego?

Coś z dali starsza seria blue lub nowsze concept 6,8 .Gdzieś tam chyba na allegro widziałem lektory 6 za 1500 zł.W budżecie powinny się zmieścić też tannoy v4 , może v4i

Coś z dali starsza seria blue lub nowsze concept 6,8 .Gdzieś tam chyba na allegro widziałem lektory 6 za 1500 zł.W budżecie powinny się zmieścić też tannoy v4 , może v4i

dzięki, w zasadzie chciałbym wydać nie więcej niż 1000zł za parę (znalazłem nawet Tannoy v4 za 1000zł na aukcji, ale celuję w kolor czarny :)), ale może być różnie :) Przyczaję się na jakieś dobre oferty z modeli które wymieniłeś.

(znalazłem nawet Tannoy v4 za 1000zł na aukcji

to są dobre kolumny i cena nie jest zła i nie są jakieś stare.Koloru czarnego niestety niema były tylko brązowe ekspresso i jasne dębowe .

A nawet jak kiedyś będziesz wymieniał wzmacniacz na jakiś lepszy to te kolumny są na tyle dobre i chwalone że przy lepszym klocku pokarzą większą klasę.

to są dobre kolumny i cena nie jest zła i nie są jakieś stare.Koloru czarnego niestety niema były tylko brązowe ekspresso i jasne dębowe .

A nawet jak kiedyś będziesz wymieniał wzmacniacz na jakiś lepszy to te kolumny są na tyle dobre i chwalone że przy lepszym klocku pokarzą większą klasę.

więc pewnie je wezme :)

Mam takie pytanie jeszcze: Czy najlepiej jak one będą stały na ziemi obie na tej samej wysokości, czy np. mogę postawić jedną na wysokości 1,8m na szafce, a drugą w odległości 5-6m na ziemi? Kamienica z sufitem na pewno min 3,5m.

dzięki, w zasadzie chciałbym wydać nie więcej niż 1000zł za parę (znalazłem nawet Tannoy v4 za 1000zł na aukcji, ale celuję w kolor czarny :)), ale może być różnie :) Przyczaję się na jakieś dobre oferty z modeli które wymieniłeś.

Kolor zawsze można zmienić....

De gustibus non est disputandum

Prawda co piszę Yankes ale ja bym zostawił w oryginale.Po pierwsze choć by dlatego że to dodatkowy koszt i robota ale co najważniejsze przy późniejszej odsprzedaży będziesz miał oryginał.

jasne.

A mam jeszcze jedno pytanie odnośnie mocy kolumn Tannoy v4 vs wzmacniacz Yamaha AX-500.

Czy one mocowo są dobrze dobrane. Nie zjara się nic? ;)

pomęczę Was jeszcze chwilę, sorry mam blade pojęcie o tym:

czy wzmacniacz Yamaha AX-500 (RMS 2x85W z tego co wyczytałem)

i kolumny Tannoy V4 (RMS 2x100W)

będą ze sobą bezpiecznie pracować? Tj. nic się nie spali nie zepsuje? Oczywiście nie mówię o długotrwałym słuchaniu muzyki z rozkręconym na maxa potencjonometrem głośności we wzmaku.

Będę wdzięczny za pomoc, prawie finalizuję zakup kolumn, i chcę mieć pewność że wszystko będzie ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.