Skocz do zawartości
IGNORED

Po ciemnej stronie Mocy - Klub dobrego zasilania

dyzman69

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna wiem , że solidne zasilanie to podstawa dobrego systemu audio ale nie zawsze zdawałem sobie z tego sprawę. Oczywiscie zetkniecie sie z pierwszym moim prostym kondycjonerem i kilkoma budzetowymi sieciowkami uswiadmilo mi , ze cos w tym jednak siedzi i warto przylożyć sie do tej kwestii o wiele solidniej co tez z biegiem lat zrobilem. Przesiadki na co raz to lepsze kondycjonery, sieganie po co raz to lepsze przewody sieciowe,, wszystko to przynosilo kolejne skoki jakosci brzmienia moich urzadzen , ktore pracowaly w co raz to lepszych warunkach. Wszystkie te zmiany uswiadomily mi , ze zasilanie urzadzen audio to newralgiczny i wrecz podstawowy element systemu a mimo to przez duża czesc spolecznosci zainteresowanej muzyką i tematyką audio , mocno lekceważony.

Jak wiele mozna zyskac tą drogą wie pewnie wielu z Was dlatego prosze o dyskusje na ten temat . W jaki sposob rozwiazaliscie to u siebie, jakie macie na tym polu doswiadczenia? itp itd.

Sam ostatnio zrobilem kolejny krok wymieniajac w skrzynce elektrycznej standardowy moduł bezpiecznika na Gigawatta. Zdecydowalem sie na ten krok bo system zasilany jest osobną linią od skrzynki opartą na ekranowanym przewodzie Gigawatt. Pomyslalem , że jak juz powiedzialo sie A , trzeba powiedziec B no i chcialem miec mentalny spokoj i swiadomosc , ze zrobilem wszystko co mozna bylo w tej kwestii zrobic.

Ostatnim zaś moim doswiadczeniem uswiadamiającym mi wielką role zasilania w systemie audio , bylo spotkanie z nowym kondcjonerem , ktory doslownie zwalil mnie z nóg. Wplyw tej maszyny na moj system byl totalny i niespodziewany bo uzywalem do tej pory bardzo dobrej maszynki , ktora wiele dobrego juz w systemie uczynila. Tu jednak po wpieciu w jego miejsce nowej konstrukcji, oniemiałem po pierwszych chwilach odsluchu. Jak to mozliwe by takie urzadzenie az tak poprawialo dzwiek? I to nie wzgledem systemu bez kondycjonera tylko własnie zasilanego z dobrego urzadzenia tego typu. To kolejne duze zaskoczenie dla mnie w mojej dlugiej juz drodze audiofilskiej przygody.

Sprzet o ktorym piszę pozostał juz u mnie a jeden z moich znajomych , posiadacz systemu za ponad 300tys zl po dwoch dniach testowania go u siebie , postanowil sprzedac swoją Shunyate ;)

Dzis zasilanie i wszystko co z nim zwiazane jest dla mnie rownie ważne jak cała reszta w systemie. Kondycjoner, przewody sieciowe to podstawy bez ktorych dzis nie wyobrazam sobie porządnie skonfigurowanego systemu audio.

Ja poszedłem o krok dalej i podpiąłem wzmacniacz bezpośrednio pod transformator. Czy są jakieś zmiany pomiędzy podłączeniem wzmacniacza do gniazdka, a bezpośrednio do transformatora... nie wiem, nie sprawdzałem i nie interesuje mnie to...

Dziękuję, do widzenia.

Z jakiej elektrowni popłynie prąd najwyższej jakości - najbardziej muzykalny ? Z: węglowej, wiatrowej, wodnej, słonecznej czy atomowej ? Pytam poważnie ;)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Ja poszedłem o krok dalej i podpiąłem wzmacniacz bezpośrednio pod transformator. Czy są jakieś zmiany pomiędzy podłączeniem wzmacniacza do gniazdka, a bezpośrednio do transformatora... nie wiem, nie sprawdzałem i nie interesuje mnie to...

Dziękuję, do widzenia.

Powodzenia :)

Z jakiej elektrowni popłynie prąd najwyższej jakości - najbardziej muzykalny ? Z: węglowej, wiatrowej, wodnej, słonecznej czy atomowej ? Pytam poważnie ;)

Odpowiadam poważnie.Prąd nie może byc muzykalny. Muzykalne może byc brzmienie.

A jakieś tanie sposoby? :-(

Przecież nie kupię kondycjonera droższego od systemu...

Sa tanie urzadzenia tego typu np Xindak robi przystepne cenowo urzadzenia . Tanie to pojecie mocno wzgledne . Poza tym inwestycja w lepszy komdycjoner moze byc pomyslana przyszlosciowo . Po wymianie taniego systemu na lepszy ,kondycjoner pozostanie . Mozna pokusic sie tez o urzadzenia DIY.

Poza tym nie wszystko co dobre i swietnie dziala kosztuje krocie. Moj nowy wynalazek jaki ostatnio kupilem to wydatek 3000zl

Należy tez pamietac , ze dobry kondycjoner to tez zabezpieczenie systemu , przynajmniej do pewnego stopnia.

Gość

(Konto usunięte)

Odpowiadam poważnie.Prąd nie może byc muzykalny. Muzykalne może byc brzmienie.

Sa tanie urzadzenia tego typu np Xindak robi przystepne cenowo urzadzenia . Tanie to pojecie mocno wzgledne . Poza tym inwestycja w lepszy komdycjoner moze byc pomyslana przyszlosciowo . Po wymianie taniego systemu na lepszy ,kondycjoner pozostanie . Mozna pokusic sie tez o urzadzenia DIY.

Poza tym nie wszystko co dobre i swietnie dziala kosztuje krocie. Moj nowy wynalazek jaki ostatnio kupilem to wydatek 3000zl

Należy tez pamietac , ze dobry kondycjoner to tez zabezpieczenie systemu , przynajmniej do pewnego stopnia.

Pisz co to za urządzenie...3kz procentowo gitara do mojego systemu... ;-)

Zasilanie w mojej chawirze to dramat...za słabe przyłącze do budynku plus potężne obciążenie sieci w szczycie energetycznym..masakra...od zachwytu do...szkoda gadać ...

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Ja mam pytanie,czy ta twoja nowa skrzyneczka,która wprawiła cię w taki stan podnieceinia,to kolejne urządzenie Wile i czy w zwiazku z tym kolejny raz,bedziesz je tu nachalnie i bez żenady promował,z pominięciem tak oczywistych spraw,jak wątek sponsorowany?

Gość

(Konto usunięte)

Ja mam pytanie,czy ta twoja nowa skrzyneczka,która wprawiła cię w taki stan podnieceinia,to kolejne urządzenie Wile i czy w zwiazku z tym kolejny raz,bedziesz je tu nachalnie i bez żenady promował,z pominięciem tak oczywistych spraw,jak wątek sponsorowany?

Oj tam...daj się człowiekowi wygadać...90% tego forum to "sprzedawcy"...

Wątek i jego temat zostaly mocno zdefiniowane troszke wyzej. Przeczytaj raz jeszcze i jesli masz cos do powiedzenia w temacie to zapraszam do dyskusji. Ale uspokoje Cie , to nie jest urzadzenie Wile :)

Zdecydowalem sie na ten krok bo system zasilany jest osobną linią od skrzynki opartą na ekranowanym przewodzie Gigawatt

Tylko jedna linia? Zasilająca wszystkie elementy? Słabo.

Parker's Mood

Ostanimi czasy spotkałem się z podobnym ustrojstwem DIY . Zrobione ze starej spawarki ( wykorzystany rdzeń i karkas), można by przyjąć że jest to galwaniczny separator prądu , lub symetryzator prądu. Gdzie użyty drut kosztował co najmniej połowę kwoty o której wspomina dyzman .

Przyznaję mu rację dobre zasilenie ma niebagatelny wpływ na dżwięk , Dotchczas odnosiłem się do tego zagadnienia i tego typu historii z dużą dozą sceptycyzmu i ironii . Od momentu gdy posłuchałem jaki wpływ miała ta "spawarka" na brzmienie systemu , totalnie zmieniłem pogląd w tej kwestii.

Stałem się "słyszącym prąd"

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Kolejny wątek do przeniesienia do działu sponsorowane.

Być może (???????), ale "uporczywe działania" osób takich jak np. bum1234::) "krzyczących" wszędzie, że zmian w systemie audio nie ma i nie może być powoduje, że taki wątek ma sens.

Popieram autora. Zasilanie jest b. ważnym elementem, czasami niedocenianym. Każda próba w tym zakresie jest warta sprawdzenia, choć zapewne nie każda przyniesie pozytywne/spektakularne zmiany.

Ponieważ nie jest to miejsce do teoretycznych rozważań tego zjawiska, oczywistym jest, że opisując swoje doświadczenia trzeba odnieść się do konkretnych urządzeń, które są jakiegoś producenta i nic w tym "nagannego".

Dyzman, napiszesz co to za sprzęt.......?

Bym zostal znow publicznie zlinczowany? To kolejny element sytemu ,który bede polecal kazdemu zainteresowanemu bo pozwala zaoszczedzic sporo grosza a dziala nie gorzej niz renomowane konstrukcje z okolic 8-10tys zl a kto wie moze i wiecej. Nie mialem mozliwosci porownania go z drozszym sprzetem tego typu niz Shunyata za 10tys. Zostawie Ci nr tel i jezeli bedziesz zainteresowany wypozyczeniem sprzetu do testu , zadzwon . Z tego co mi wiadomo dzis jeden egzemplarz pojechal do Lodzi do kolegi Magnepana. Drugi jedzie w okolice Poznania.

Być może (???????), ale "uporczywe działania" osób takich jak np. bum1234::) "krzyczących" wszędzie, że zmian w systemie audio nie ma i nie może być powoduje, że taki wątek ma sens.

Popieram autora. Zasilanie jest b. ważnym elementem, czasami niedocenianym. Każda próba w tym zakresie jest warta sprawdzenia, choć zapewne nie każda przyniesie pozytywne/spektakularne zmiany.

Ponieważ nie jest to miejsce do teoretycznych rozważań tego zjawiska, oczywistym jest, że opisując swoje doświadczenia trzeba odnieść się do konkretnych urządzeń, które są jakiegoś producenta i nic w tym "nagannego".

Dokladnie. Jak napisac ,ze urzadzenie czy kabel xyz jest super nie piszac na ten temat? Dlaczego wychwalanie na forach urzadzen renomowanych firm nie wzbudza niczyich protestow a gdy na rynku pojawia sie produkt tak wybitny jak kable Witkowskiego i ktos nimi sie zachwyci piszac o tym na forach, linczuje sie go pod pretekstem wyssanych z palca zarzutow i pomowien a sam produkt próbuje sie na sto sposobow zdyskredytowac zarzucajac mu , ze nie wyglada jak swiecidelka renomowanych firm. Tylko , ze przy okazji zapomina sie o tym ze wspomniane swiecidelka kosztuja 10razy wiecej a produkt Pana Witkowskiego choc moze nie wyglada jak te swiecidelka to jest zrobiony bardzo , bardzo solidnie a co wazniejsze "gra" jak one a nawet lepiej. Tak samo to urzadzenie zostalo zaprojektowane bez zadnych kompromisow jesli chodzi o budowe wewnetrzna a ewentualne oszczednosci poczyniono na obudowie ktora nie jest wyrafinowana ale z drugiej strony wykonano ja z grubej blachy aluminiowej tworzac w ten sposob obudowe niemagnetyczna , ktora ma do pewnego stopnia odzwierciedlenie w efekcie koncowym w postaci brzmienia.

Zabieg celowy , utrzymanie kosztow wykonania na jak najnizszym poziomie jednak nie do tego stopnia by tracic w ten sposob mozliwosci brzmieniowe zaprojektowanego urzadzenia. Efekt brzmieniowy jaki uzyskano jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem i tak jak w przypadku kabelkow Wile zdecydowalem sie o tym napisac. A kto jest zainteresowany na serio wwypozyczy i poslucha zamiast pisac bzdety . Moge podeslac zdjecia na tel i ewentualny nr kontaktowy. Tyle w temacie kondycjonera.

Samo zas zagadnienie czy uzywac czy nie uzywac tego rodzaju urzadzen , dla mnie jest od dawna jasne jak slonce. Dzis nie wyobrazam sobie zasilania moich urzadzen audio prosto z gniazda w scianie , nawet jesli chodzi o mocny wzmacniacz.

Zastanawiam się jaki był cel założenia tego wątku?

Po to by podgrzewać atmosferę, powołując się na jakieś tajemnicze urządzenie aby w końcu zasugerować możliwość podania na PW nr telefonu do kogoś kto takie cudo sprzedaje?

Może już dość tego forumowego szeptania i zachwalania z przymrożeniem oka niczym z Bazaru Różyckiego w najlepszych czasach jego istnienia.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Jak się okazuje i tak źle i tak niedobrze.:)

To ciekawe, że tak dobrze znasz zwyczaje bazaru Różyckiego, ale gdybyś napisał coś o swoich doświadczeniach / wyborach byłoby sensowniej.

Zastanawiam się jaki był cel założenia tego wątku?

Po to by podgrzewać atmosferę, powołując się na jakieś tajemnicze urządzenie aby w końcu zasugerować możliwość podania na PW nr telefonu do kogoś kto takie cudo sprzedaje?

Może już dość tego forumowego szeptania i zachwalania z przymrożeniem oka niczym z Bazaru Różyckiego w najlepszych czasach jego istnienia.

Zgadzam się całkowicie!

Lepiej pisać od razu co i jak.

Jeszcze lepiej "przypadkowo" ulokować produkt w dobrze funkcjonującym klubie zajmującym się innym aspektem systemu audio.

;-)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Bym zostal znow publicznie zlinczowany? To kolejny element sytemu ,który bede polecal kazdemu zainteresowanemu bo pozwala zaoszczedzic sporo grosza a dziala nie gorzej niz renomowane konstrukcje z okolic 8-10tys zl a kto wie moze i wiecej. Nie mialem mozliwosci porownania go z drozszym sprzetem tego typu niz Shunyata za 10tys. Zostawie Ci nr tel i jezeli bedziesz zainteresowany wypozyczeniem sprzetu do testu , zadzwon . Z tego co mi wiadomo dzis jeden egzemplarz pojechal do Lodzi do kolegi Magnepana. Drugi jedzie w okolice Poznania.

Dokladnie. Jak napisac ,ze urzadzenie czy kabel xyz jest super nie piszac na ten temat? Dlaczego wychwalanie na forach urzadzen renomowanych firm nie wzbudza niczyich protestow a gdy na rynku pojawia sie produkt tak wybitny jak kable Witkowskiego i ktos nimi sie zachwyci piszac o tym na forach, linczuje sie go pod pretekstem wyssanych z palca zarzutow i pomowien a sam produkt próbuje sie na sto sposobow zdyskredytowac zarzucajac mu , ze nie wyglada jak swiecidelka renomowanych firm. Tylko , ze przy okazji zapomina sie o tym ze wspomniane swiecidelka kosztuja 10razy wiecej a produkt Pana Witkowskiego choc moze nie wyglada jak te swiecidelka to jest zrobiony bardzo , bardzo solidnie a co wazniejsze "gra" jak one a nawet lepiej. Tak samo to urzadzenie zostalo zaprojektowane bez zadnych kompromisow jesli chodzi o budowe wewnetrzna a ewentualne oszczednosci poczyniono na obudowie ktora nie jest wyrafinowana ale z drugiej strony wykonano ja z grubej blachy aluminiowej tworzac w ten sposob obudowe niemagnetyczna , ktora ma do pewnego stopnia odzwierciedlenie w efekcie koncowym w postaci brzmienia.

Zabieg celowy , utrzymanie kosztow wykonania na jak najnizszym poziomie jednak nie do tego stopnia by tracic w ten sposob mozliwosci brzmieniowe zaprojektowanego urzadzenia. Efekt brzmieniowy jaki uzyskano jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem i tak jak w przypadku kabelkow Wile zdecydowalem sie o tym napisac. A kto jest zainteresowany na serio wwypozyczy i poslucha zamiast pisac bzdety . Moge podeslac zdjecia na tel i ewentualny nr kontaktowy. Tyle w temacie kondycjonera.

Samo zas zagadnienie czy uzywac czy nie uzywac tego rodzaju urzadzen , dla mnie jest od dawna jasne jak slonce. Dzis nie wyobrazam sobie zasilania moich urzadzen audio prosto z gniazda w scianie , nawet jesli chodzi o mocny wzmacniacz.

Czyli Pan Witkowski,jednak....

Tak samo to urzadzenie zostalo zaprojektowane bez zadnych kompromisow jesli chodzi o budowe wewnetrzna a ewentualne oszczednosci poczyniono na obudowie ktora nie jest wyrafinowana ale z drugiej strony wykonano ja z grubej blachy aluminiowej tworzac w ten sposob obudowe niemagnetyczna , ktora ma do pewnego stopnia odzwierciedlenie w efekcie koncowym w postaci brzmienia.

Ponoć najlepsza obudowa dla kondyncjonerów to z drewna jest - tak mówią. Tylko twarda klepka!

Parker's Mood

Czyli Pan Witkowski,jednak....

Jednak sie mylisz , to nie Witkowski a jesli chodzi o kabelki to bede je polecal zawsze i wszedzie bo sa swietne.

Ponoć najlepsza obudowa dla kondyncjonerów to z drewna jest - tak mówią. Tylko twarda klepka!

Radze nie zasmiecac watku bo zbanuje. Jak sie nie ma nic konstruktywnego do powiedzenia w temacie to lepiej w nim nie uczestniczyc.
Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Jednak sie mylisz , to nie Witkowski a jesli chodzi o kabelki to bede je polecal zawsze i wszedzie bo sa swietne.

Radze nie zasmiecac watku bo zbanuje. Jak sie nie ma nic konstruktywnego do powiedzenia w temacie to lepiej w nim nie uczestniczyc.

To proszę zdecydowanie opisać to magiczne urzadzenie,bo inaczej zacznie się trolling. Wymówki "wiem,ale nie powiem" są delikatnie rzecz ujmując niedorzeczne.

Kiedys wystrzegalem sie zasilania wzmacniaczy z kondycjonera . Wszystko zalezy od konstrukcji komdycjonera i sposobu filtracji poszczegolnych gniazd. Od kilku lat uzywam urzadzen zasilajacych , ktore z powodzeniem zasilaja nawet mocne wzmacniacze bez zadnych kompromisow .Przesiadka na gniazdo w scianie jest w tym przypadku juz nie do zaakceptowania.Roznica na niekorzyść tego ostatniego jest ogromna. Od dluzszego juz czasu wystrzegam sie tez urzadzen w ktorych gniazda sa separowane trafem. Przez kilka lat mialem dwie takie konstrukcje i choc poprawialy brzmienie wzgledem tego co mozna bylo osiagnac wprost ze sciany , to jednak w bezposrednim porownaniu z innymi kondycjonerami opartymi o inny rodzaj filtracji i pozbawionymi separowania gniazda trafem, wypadaly sporo gorzej. Jakie sa Wasze doswiadczenia na tym polu?

To proszę zdecydowanie opisać to magiczne urzadzenie,bo inaczej zacznie się trolling. Wymówki "wiem,ale nie powiem" są delikatnie rzecz ujmując niedorzeczne.

Urzadzenie nie jest magiczne. To zwykly kondycjoner z 4 gniazdami i elektronicznym miernikiem napiecia. A jego ewentualna niezwyklosc polega jedynie na tym , ze kosztuje 3tys zl a dziala lepiej niz nie jedno markowe urzadzenie za 3razy wieksza kwote co skrupulatnie sprawdzilem. Urzadzenia weszly do maloseryjnej produkcji niedawno. Moj zakupiony egzemplarz na striperze zabezpieczajacym nosi nr seryjny 005. Marka nosi logo DB . Nr kontaktowy zainteresowanym moge podac na skrzynke i tyle w temacie. Nie proscie mnie o zdjecia wnetrza . Nie moge otworzyc obudowy , jest przed tym zabezpieczona wspomnianymi striperami a ich uszkodzenie pozbawi mnie gwarancji. Fotki samego urzadzenia moge wyslac na tel. Koniec kropka. Jak ktos wypozyczy do testow i poslucha to moze zechce podzielic sie wrazeniami z odsluchu. Dla mnie to kolejne objawienie na rodzimym rynku audio tak jak kable Wile. Kazdy kto szuka czegos dobrego do zasilania swoich urzadzen w systemie nie powinen przejsc kolo tego ustrojstwa obojetnie. Szczerze polecam.
Kiedys wystrzegalem sie zasilania wzmacniaczy z kondycjonera . Wszystko zalezy od konstrukcji komdycjonera i sposobu filtracji poszczegolnych gniazd. Od kilku lat uzywam urzadzen zasilajacych , ktore z powodzeniem zasilaja nawet mocne wzmacniacze bez zadnych kompromisow .Przesiadka na gniazdo w scianie jest w tym przypadku juz nie do zaakceptowania.Roznica na niekorzyść tego ostatniego jest ogromna. Od dluzszego juz czasu wystrzegam sie tez urzadzen w ktorych gniazda sa separowane trafem. Przez kilka lat mialem dwie takie konstrukcje i choc poprawialy brzmienie wzgledem tego co mozna bylo osiagnac wprost ze sciany , to jednak w bezposrednim porownaniu z innymi kondycjonerami opartymi o inny rodzaj filtracji i pozbawionymi separowania gniazda trafem, wypadaly sporo gorzej. Jakie sa Wasze doswiadczenia na tym polu?

Witam, podłączam się pod wątek. Gdyby ktoś z szanownego grona podał jakieś konkretne nazwy, modele itd. Bo jak narazie to z opisów wynika: obecny lepszy od poprzedniego (konkretnie co?), kiedyś miałem kondycjoner z tym a tamtym, teraz używam innego jest o niebo lepszy itd. Tylko jakie... Z góry dzięki.

A faktycznie jak ktoś nie słyszy różnic w sieciowkach to może nie warto dalej w to brnąć...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Ten wątek od początku jest śmieciem, więc i zaśmiecanie nie powinno ci sprawiać bólu.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.