Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy mercury m2 - na poczatek

szportka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich, jest to mój pierwszy post. Sprzedałem całe kino domowe zostały mi tylko kolumny frontowe koda 702f v2, tez będę sprzedawał. Chciałbym zbudować fajne stereo, poczytałem troszkę i planuję powoli zakupy. Najpierw kolumienki, mam już na oku tannoy mercury m2 pytanie czy dobry wybór zbędne bo juz wybrałem. We wtorek kupuje.

Teraz najważniejsze dobór wzmacniacza, znalazłem coś takiego nad 316bee, arcam a 65 plus. Pytanie brzmi czy takie zestawienie będzie dobre?

Pokój 18 m2 słucham pop rock jazz Lubie katie melua, sade, pink floyd.

https://www.audiostereo.pl/topic/129395-tannoy-mercury-m2-na-poczatek/

Witam serdecznie wszystkich, jest to mój pierwszy post. Sprzedałem całe kino domowe zostały mi tylko kolumny frontowe koda 702f v2, tez będę sprzedawał. Chciałbym zbudować fajne stereo, poczytałem troszkę i planuję powoli zakupy. Najpierw kolumienki, mam już na oku tannoy mercury m2 pytanie czy dobry wybór zbędne bo juz wybrałem. We wtorek kupuje.

Teraz najważniejsze dobór wzmacniacza, znalazłem coś takiego nad 316bee, arcam a 65 plus. Pytanie brzmi czy takie zestawienie będzie dobre?

Pokój 18 m2 słucham pop rock jazz Lubie katie melua, sade, pink floyd.

Może Mercury 2,5?Dobre kolumny chyba nawet znacznie lepiej niż dobre.

De gustibus non est disputandum

Tannoye to swietny wybor na poczatek, jednak Nada do nich nie polecam bo brzmienie bedzie przycmione. Graly u mnie z c320bee i po wymianie na Rotela ra-02 bylo zdecydowanie lepiej. Z Nadem bedzie zamulony dzwiek i malo detaliczny.

Panowie, jak zawsze zdania będą podzielone, wezmę tego nada i zobaczymy jak zagra, cena też myślę, że jest dobra. Nie jestem doświadczonym audiofilmem, ale od czegoś trzeba zacząć. Podzielę się wrażeniami jak odpale.

Tannoye to swietny wybor na poczatek, jednak Nada do nich nie polecam bo brzmienie bedzie przycmione. Graly u mnie z c320bee i po wymianie na Rotela ra-02 bylo zdecydowanie lepiej. Z Nadem bedzie zamulony dzwiek i malo detaliczny.

Masz racje Nad to zawsze bezpieczny wybór....Rotel doda pazura....

Masz racje Nad to zawsze bezpieczny wybór....Rotel doda pazura....

Bezpieczny, ale czy dobry.

Nada jest dobrze zestawiac z raczej jasniejszymi kolumnami i wtedy jest ok.

Ale jak kolega ma czas i pieniadze na tasowanie sprzetem, to dlaczego nie.

Niech sie uczy.

Bezpieczny właśnie dlatego że dobry.

To w miarę uniwersalny wzmacniacz choć do jasnych nie należy.

Warto na nim pograć dłużej aby później wiedzieć w jaką stronę się rozwijać.

No i tannoye m2 kupione i odpalone i .....

Szału nie ma. Nie tego się spodziewałem. Dźwięk jakby przytłumiony, brakuje wysokich, słaba scena. Przełączyłem na moje stare podłogowe koda i jest lepiej. Fakt, że nie mam jeszcze odtwarzacza CD, tylko szło z DVD sony i interkonekt za 5 zł. Jak dokupię odtwarzacz cd będzie lepiej?

a mówiłem bierz marantza..?:-)

dodałby trochę góry, detalu... miałem m2 i m3, ładnie grały, ale dopiero po wymianie na V4 usłyszałem ich braki...właśnie mało góry, detalu i sceny głównie...

To są kolumny tzw. ciepłe i muzykalne...:-)

co niekoniecznie jest zaletą, jak dla kogo i z jakim wzmakiem..

Szału nie ma. Nie tego się spodziewałem. Dźwięk jakby przytłumiony, brakuje wysokich, słaba scena. Przełączyłem na moje stare podłogowe koda i jest lepiej. Fakt, że nie mam jeszcze odtwarzacza CD, tylko szło z DVD sony i interkonekt za 5 zł. Jak dokupię odtwarzacz cd będzie lepiej?

One tak grają-bez "powietrza", zaletą jest to, że się nie "gubią" przy Rocku. Też je kiedyś kupiłem zachęcony barwnymi opisami ;)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Bezpieczny, ale czy dobry.

Nada jest dobrze zestawiac z raczej jasniejszymi kolumnami i wtedy jest ok.

Ale jak kolega ma czas i pieniadze na tasowanie sprzetem, to dlaczego nie.

Niech sie uczy.

Bezpieczny i dobry....osłuchaj się z brzmieniem a następnie zrób kolejny krok....

Bezpieczny i dobry....osłuchaj się z brzmieniem a następnie zrób kolejny krok....

Ale to nie ja szukam kolumn.

M2 i cala ta seria to nie sa kolumny dla kazdego. Tak samo jak Nad.

Tannoy są muzykalne, nie męczące ale możesz odczuwać w nich mało góry. Uważam że powienes dac im troszkę czasu jak pisze yankes.

Cambridge jest jaśniejszy u góry pasma, może poprawić to co ci nie pasuje.

Do Tannoy M2 potrzeba wydajnego prądowo wzmacniacza. NAD niby jest ale z tymi kolumnami niezbyt się zgrywa, sporo osób na tej parze wykładało się. Podłączenie słabego prądowo CA nie ma sensu, chyba że od CA A740 w górę, najlepiej serię 800. Ale te kosztują już kupę kasy i charakter dżwięku będzie rozjaśniony, choć ze sporą dynamiką.

Rotel z Tannoyem zgra się dobrze, ale trzeba pamiętać o ustawieniu ich na mocnych i solidnych standach i zagwarantowaniu sobie dobrej akustyki, bo albo zniknie nam dól albo wyższej średnicy będzie zbyt dużo.

Tannoye choć są neutralne potrafią też poharatać średnicą, dlatego aby uzyskać zadowolenie z muzyki potrzeba mocniejszego prądowo wzmacniacza. Co najmniej 2x60W.

RA-840BX4/BX3- dynamika w całym zakresie

RA-960BX/RA-970BX- dynamika i zaznaczona średnica

RA-972 jeśli ktoś lubi dynamikę i zaznaczone wysokie tony (pilot)

RA-980BX/RA-985BX(pilot)- dynamika w całym zakresie.

RA-02/RA-06 dynamika i niezła średnica (lecz wycofana góra)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Charakteru za bardzo im nie zmienisz, nawet ultra jasnym wzmacniaczem, obecne połączenie z nadem rzeczywiście niezbyt trafne.

Jak lubisz żywszy dźwięk to szukaj starszych monitor audio z serii gold, są w tej chwili dziewiątki na allegro jednak cena sporo przesadzona, koło 500-600zł można je brać.

Arcusy już mi zbrzydło polecać, jeśli jednak mógłbyś wymienić je za te tannoy'e to również lepsza opcja ( AS 3,4,5, były też TS 45 ostatnio ).

Sporo jest lepszych kolumn, lub może nie lepszych, a inaczej grających, świat nie kończy się na serii Mercury.

Ale to nie ja szukam kolumn.

M2 i cala ta seria to nie sa kolumny dla kazdego. Tak samo jak Nad.

Nic się nie stało...a może jeszcze nie wiesz,że szukasz?Pozdro.

Rotel z Tannoyem zgra się dobrze,

Tez tak uwazam. Słuchalem kiedys M1 i M2, i wydaje mi sie ze dynamiczny i stosunkowo jasny Rotel bedzie do M2 Tannoya bardzo dobrym rozwiazaniem. NAD i Tannoy M2 jak dla mnie kompletnie sie zmuli - to nie moze sie podobac :)

Sprobuj Rotela! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.