Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Stereo do ok 3500zł

Kąkol

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim :-)

Jest to mój pierwszy post na tym forum, a także pierwszy kontakt z tematem wyboru sprzętu audio. Wiedzę na ten temat zdobywam dopiero od jakiegoś czasu, więc jest z pewnością znacznie wybrakowana, dlatego prosiłbym o wyrozumiałość :) Szukanie sprzętu z prawie zerową wiedzą, przy takim ogromie wariantów, dosłownie przytłacza; postanowiłem więc naklikać tutaj i prosić o poradę.

Generalnie szukam czegoś, co byłoby lepsze od mojego skromnego kina i wolnej chwili potrafiło cieszyć ucho dobrym dźwiękiem. Szybko odrzuciłem zestaw 5.1, bo aż takim kinomanem nie jestem i nie uważam, by było mi to potrzebne, a do tego strasznie nie lubię zalegających kabli w pokoju. Postawiłem na jakość sprzętu i zamiast pięciu, dwa głośniki ;-)

Początkowo stawiałem na nowy zestaw, jednakże po krótkim czasie zagłębiania się w temat, stwierdziłem, że optimum będzie szukanie sprzętu używanego.

Do przeznaczenia mam około 3500zł, gdzie niechętnie przekraczałbym granicę tej kwoty, choć nie mówię nie.

Zależy mi na stworzeniu dobrej bazy w tym przedziale cenowym, który po czasie rozszerzyłbym o DAC z bluetooth oraz odtwarzacz CD. Muzyki najczęściej słucham z komputera, lub z telefonu, dlatego bluetooth znacznie ułatwiłbym sobie życie, tym bardziej, że komputer mam na drugim końcu pokoju. Stwierdziłem, że szukając używanego sprzętu, lepiej pominąć wbudowany bluetooth, stawiając na jakość wzmacniacza - tak przynajmniej wywnioskowałem 'badając' rynek...

Pomieszczenie w którym będzie zestaw, ma wymiary 5m x 5m x 2.7m.

Plan pokoju:

1CiCi5p.jpg

Odsłuch będzie, gdzie pomarańczowa kropka, a głośniki planowałem ustawić w okolicach witryny i komody.

Rozmyślając nad napisaniem tego tematu, najwięcej problemów miałem z określeniem jakiej muzyki słucham i czego oczekuję... Bo i na tym za bardzo się nie znam. Przeważnie jest to muzyka klubowa - techno, house, elektro, pop i 'lajcikowe' nutki. Nie są to wyszukane brzmienia. Wychowałem się na oglądaniu Sunrise Festival, więc, bas, niskie tony są u mnie mile widziane :) Dla zobrazowania mogę podesłać playlistę na YT z utworami, których brzmienia najczęściej wpadają mi w ucho ;-)

Oprócz samych kolumn oraz wzmacniacza co będę jeszcze potrzebował? Kabli, listwy zasilającej?

Poboczna sprawa:

Aktualnie posiadam zestaw 5.1 Denon AVR-M330 i DVD-M330. Czy jest ktoś w stanie go jakoś wycenić? Dostałem go jakiś czas temu, planuję sprzedać, nie mam pojęcia za ile, a ciężko znaleźć jakieś oferty dla porównania. Wizualnie nie posiada uszkodzeń - jest po prostu używany kilka lat.

Mam nadzieję, że podałem wszystkie potrzebne informacje.

Pozdrówka,

Filip

https://www.audiostereo.pl/topic/129391-zestaw-stereo-do-ok-3500z%C5%82/

Witaj.

Po pierwsze - w ogóle odpuść sobie bluetooth - bo jedyną jego zaletą jest wygoda, reszta to same wady. Lepiej idź w stronę DLNA, AirPlay, Chromecast.

Ja sam używam Blu raya Pioneer BDP-160 jako odtwarzacz płyt i odbiornik DLNA - na telefonie mam BubbleUpnp + XiiaLive.

Odtwarzam muzykę z karty SD i kilka stacji radiowych z XiiaLive. Są z bitrate 320 kbps - np. Linn. Tutaj możesz zapłacić 20 za Spotify ze streamingiem po DLNA, Tidal wymaga już wersji HiFi za 40.

Po drugie - unikaj najtańszych modeli - trzy serie z dołu to dmuchane marketingowym bełkotem guano.

Ja za kwotę 3500 bym nabył używane - Heco Celan, Metas, seria 500 lub 700, do tego jakiś wysoki model kina domowego - taak kina domowego bo za 1000 pln kupisz już prawie wszystko mający sprzęt z mocą 4 x 120 W. A dobrego wzmacniacza stereo za 1000 z taką mocą nie znajdziesz - pamiętaj że do tego musisz dokupić DACa - a tutaj za mniej niż 500 nie kupisz czegoś porządnego - SMSL to minimum. Denon AVR 3805, 3806, Yamaha RX-V1900, RX-V3900.

Witaj,

Zgadzam się z kolegą wyżej. Bt jeśli ci zależy dokup odbiornik za 100 zł jednak nie ingeruj tej funkcji w wzmacniacz.

W tej kwocie i muzyce heco celan to bardzo dobry wybór. Zgadzam się abyś coś poszukał w tej cenie. Albo klipsch że starszych linii reference II. Np 62II. Co do wzmacniacza harman hk 680 tylko w dobrym stanie sprawdzić się w 100 procentach.

Pozdrawiam i w razie pytań zapraszam

W tej cenie sprawdzi się system Polk Audio. Kolumny z serii TSx są aktualnie w promocji - super łatwo ustawne

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tsx330t-tsx-330t-kolumny-podlogowe-2-szt

Do tego wzmacniacz z wbudowanym odtwarzaczem strumieniowym, odczytem plików z dysku komputera, radiem internetowym - wszystko to po Wi-Fi

http://sklep.rms.pl/polk-audio-omni-a1-bezprzewodowy-wzmacniacz-wi-fi-dts-play-fi

Tutaj testy wzmacniacza

http://www.klub.audiostereo.pl/recenzje-wzmacniacze/polk-audio-omni-a1-art520.html

http://www.audiostereo.pl/polk-audio_omni-a1_wzmacniacze-stereo-295-5664-2.html

Kupując wzmacniacz i kolumny w komplecie dostaniesz do całosci tablet żeby wygodniej sterować aplikacją

http://sklep.rms.pl/wzmacniacze-od-polk-audio-i-definitive-technology-z-tabletami-w-komplecie.html

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witam, odnośnie kolumn oczywiście Heco Celan tak 500 lub 700, również polecam KEF Q700 (może 500 by również wystarczyły) i szczególnie polecam Tannoy Revolution DC6T. Odnośnie amplitunera kina domowego z przedmówcą się nie zgodzę, mam osobiście Denona AVR 3313 (miałem Pioneera VSX 2014) i pod kątem mocy NAD C350 czy 356BEE bije wszystkie wyżej wymienione Amplitunery, jak wszyscy doświadczeni słuchacze wiedzą nie chodzi o to co producent podaje w specyfikacji, tylko jaka jest rzeczywista skuteczność urządzenia. Proponuje mimo wszystko wzmacniacz stereo. Uniwersalny jest NAD np. używany C350 (super barwa i wystarczająca moc) lub nowy C326Bee na tej powierzchni dałby radę tylko trzeba dobrać odpowiednie kolumny, wszystkie z powyżej zagrają dobrze. Jakbyś był z moich okolic to zapraszam, mam w domu obecnie z 4 wzmacniacze i 3 zestawy kolumn i amplituner do porównania i kilka daców. Zobaczyłbyś co jak gra w różnych kategoriach cenowych.

Ja sam używam Blu raya Pioneer BDP-160 jako odtwarzacz płyt i odbiornik DLNA - na telefonie mam BubbleUpnp + XiiaLive.

Ja tak samo,ale często wyskakuje mi informacja "Acces danied(kod 705)".

Wiesz może dlaczego?

Ja tak samo,ale często wyskakuje mi informacja "Acces danied(kod 705)".

Wiesz może dlaczego?

Cześć.

Też miałem kilka razy "Access danied(code:705)" ale wygląda mi na to że Pioneer nie obsługuje formatu AAC 320 kbps - nigdy nie mogłem odtwarzać Tidala - ten nadawał w tym formacie AAC 320.

Ale jak włączyłem TV to Pioneer wyświetlał komunikaty błędów - Unsupported format czy coś w tym stylu.

W BubbleUPnp znalazłem opcję Use proxy - w Settings / Local And Cloud - Local Media Server - na samym dole i jak ją zaznaczyłem to dźwięk szedł do Pioneera - ale ten przesyłał go do TV i tutaj grało normalnie.

Generalnie BubbleUPnp ma za dużo opcji jak dla mnie :) - nie mam pojęcia jak sobie ustawić żeby można było skakać do przodu utworu - albo zmieniać głośność.

XiiaLive wymiata - łatwo szybciutko znajduje co się chce - a moje ulubione radio to Linn Rock - nadają w mp3 320 kbps - świetna jakość i repertuar.

Ten problem z Pioneerem mnie trochę denerwował - ale unikam radia w formacie AAC 320 - inne bitrate są obsługiwane. Zastanawiałem się nad zakupem jakieś malutkiego DLNA receivera ale lubię czasami posłuchać po prostu płyty.

Nie zgłębiałem tematu ale podobno Google Chromecast działa coś w tym stylu co DLNA - ale jak wybiorę strumień na smartonie to Chromecast już odtwarza to samodzielnie - telefon można wyłączyć. Problem z tym że nie znalazłem odbiornika z wyjściem optycznym lub coaxial (w rozsądnych pieniądzach).

Przepraszam, że nie odpowiadałem. Jestem dosyć zapracowany...

Co do wątku - te 3500zł chciałem przeznaczyć na wzmacniacz i głośniki, plus ewentualne okablowanie, sprawę udostępniania muzyki postawiłem na drugim planie.

Sugerowałem bluetooth, ponieważ wydawał mi się najbardziej znany i w miarę dostępny. Natomiast słuchanie muzyki przez sieć DLNA w ogóle nie jest mi znane -.-

Chcę mieć dobrą bazę w kwocie około 3500zł, którą później mogę rozszerzyć o jakieś urządzenia do bezprzewodowego odsłuchu.

Proponowaliście głownie Heco Clean/Metas 500 lub 700 - tylko metas chyba ciężko już znaleźć, a Celan wydaje mi się, że wraz ze wzmacniaczem wybiega już poza budżet, bo ceny zaczynają się od około 3000 na allegro. Do tego nie ogarniam za bardzo oznaczeń - są GT, XT 701, 702... Później były wymieniane też głośniki Klipsch Reference II, KEF Q700 (tych używanych w necie nie widziałem) Q500 oraz Tannoy Revolution DC6T. Czarna magia...

Czy potraficie przybliżyć ich specyfikację, a bardziej jakieś ich cechy? Chyba i tak najlepiej zacząć od zakupu głośników, a następnie dopiero wzmacniacz?

Tannoy, grają bardzo przestrzennie i ze znakomitą stereofonią. Są dość neutralne z punktu widzenia wzmacniacza, zagrają i z jasno grającym Cambridgem 651A, 640A v2 jak i Nad-326BEE i 356 BEE czy też 350. Podaje te modele wzmacniaczy z którymi słuchałem, grały też z Denon pma720 ale tego wzmacniacza nie polecam, najsłabszy z tych wymienionych. Głośniki nadają się wg mnie do większości rodzajów muzyki, aksamitne góra. Bas może nie jest super mocny ale do 25 m2 zupełnie wystarczający. Jak by Ci się udało kupić serię DC6T SE to jest jeszcze lepsza. Ale nie są pomiędzy nimi jakieś tam straszne różnice, dc6T naprawdę się dobrze broni. W drugiej kolejności poleciłbym KEF Q700 lub Q500 (mogą być za małe - ale mam znajomego, któremu je sprowadzałem z UK i postawił w 35 m2 ale dla mnie tam już nie graja fajnie, a na 30m2 jak robiłem odsłuch u siebie brzmiały całkiem fajnie), ale to już inne granie od tannoy-i. Zaletą wg mnie Kaf-a jest bierna membrana, bas jest bardzo fajny i szybki. Głośniki grają bardzo żywo, ale nie są rozjaśnione raczej barwnie neutralne z lekkim przyciemnieniem. Dają tez dobrą scenę ale wg mnie tannoy-e pod tym względem lepiej wypadają. Q500 nowe po sprowadzeniu do PL z UK, kosztowały mnie około 2200-2300 zł. Ale jak bym mógł kupić w tych pieniądzach DC6T wybrałbym Tannoy-e.

Witaj, tannoy to świetna uniwersalna kolumna jednak uważam że nie do elektronicznej muzyki. Jak piszesz o basie to nie tannoy. Tam jest on równy. Może ci go brakować. To kolumna bardziej wyrównana. Heco celan jest raczej poza budżetem. Metasy xt i gt różniły się obudowa i konstrukcją. Model xt jest bardzo dobry gt jeszcze lepszy. Wiadomo kwestia ceny. Klipsche z lini reference II można dostać za mniejszą kasę. Maja dobry twardy kontrolowany dół i wyraźna górę. Średnica nieco cofnięta.

Jako uniwersalnego rozwiązania poszukaj heco że wzmacniaczem nad .

Pozdrawiam

Rozglądam się właśnie za Heco Metas, Celan, oraz Klipsche`ami - słuszne odnoszę wrażenie, że ciężko złapać jakieś oferty w internecie? Jest sens szukać też w zagranicznych sklepach(są jakieś polecane, czy tylko ebay?)?

Wracając do poprzednich postów:

pamiętaj że do tego musisz dokupić DACa - a tutaj za mniej niż 500 nie kupisz czegoś porządnego - SMSL to minimum.

Co mam przez to rozumieć? Do wzmacniacza muszę też dokupić DAC do cyfrowego przesyłu dźwięku?

Co mam przez to rozumieć? Do wzmacniacza muszę też dokupić DAC do cyfrowego przesyłu dźwięku?

Tak, do wzmacniacza potrzebne jest analogowe źródło dźwięku - albo CD albo DAC podpięty do jakiegoś DVD etc.

Także moja propozycja zakupu wyższego modelu amplitunera ma tutaj sens - bo za 1000 zł masz w miarę dobry w stereo sprzęt z przyzwoitym DAC'iem. A jak na DACa wydasz 500 to za pozostałe 500 nie kupisz lepszego wzmacniacza stereo. Dodatkowo wyższe modele amplitunerów mają opcję BiAmpingu a ta jest warta zachodu.

Co do w/w kolumn podchodź raczej jako wskazówka a nie wyznacznik jakości. Sam musisz posłuchać przed zakupem - to obowiązkowo!!! i to koniecznie kilku modeli żeby mieć wyznacznik. Każdy ma inne ucho.

Wybierz się do jakiegoś salonu audio - posłuchaj kilku modeli żeby mieć jakieś pojęcie.

Przyznam się że kilka kolumn baaardzo zachwalanych na różnych forach było dla mnie WIELKIM rozczarowaniem, największy to Melodika BL40 - wychwalana za świetny bas itp. ale jak dla mnie to nie grało wcale. Podpięte za chwilę Zensory 5 to 2 klasy wyżej. Ale nie oceniam każdy ma inne ucho i co innego lubi.

Też miałem kilka razy "Access danied(code:705)" ale wygląda mi na to że Pioneer nie obsługuje formatu AAC 320 kbps - nigdy nie mogłem odtwarzać Tidala - ten nadawał w tym formacie AAC 320.

Ale jak włączyłem TV to Pioneer wyświetlał komunikaty błędów - Unsupported format czy coś w tym stylu.

Chyba nie o to tu chodzi,bo u mnie jest tak,że ten sam materiał odtwarza raz nie.Więc wina chyba po stronie Pioneera.Dlatego przymierzam się do zakupu klocka all in one.

Przemyślawszy trochę sprawę, stwierdziłem, że mógłbym trochę rozciągnąć w czasie ten zakup i dołożyć trochę kasy. Może już nie chodzi o określoną kwotę, tylko tak, by upolować zestaw Klipsch RP-260F + Nad C356 BEE. Czy są jakieś zdania przeciw takiemu zestawowi, lub coś, co powinienem wiedzieć? Mam nadzieję, że za bardzo nie namieszałem :D

Odsłuchy - ciężko jest mi to sobie wyobrazić, kiedy faktycznie pierwszy raz obcowałbym z takim sprzętem i szczerze mówiąc nie wiedziałbym czego oczekiwać. Po drugie, nie mam żadnej biblioteki z utworami w dobrym, adekwatnym formacie audio. Do tego musiałbym się trochę fatygować, by umożliwić sobie jakiś odsłuch. Po prostu jestem w stanie zaryzykować, idąc za radą bardziej doświadczonych ode mnie i wspierając się niejednymi recenzjami, pomijając odsłuchy.

AndrzejPiaseczno - tak jak piszesz trzeba posłuchać i samemu ocenić. U mnie było odwrotnie - BL40 zagrały lepiej w porównaniu z Zensorami 5. Zensory 7 były już lepsze jeśli chodzi o bas, ale 5 wyraźnie słabsze od BL40. Słuchanie, słuchanie i jeszcze raz słuchanie - to najlepsza metoda oceny i ustalenia co dla nas gra lepiej.

Metasy praktycznie nie do dostania na rynku wtórnym. To 260 to rozwinięcie brzmienia 62II . 82II oparte jest na większych membranach.

Połączenie klipscha i nada jest optymalne. Co powinieneś wiedzieć? Spiesz się nady są wyprzedawane przed nową seria. Coraz bardziej o nie trudno.

Bl40 to lepsza kolumna niż zensor 5.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, zarazem podpowiedzi co do zakupu.

Początkowo nabyłem Nada C 356BEE, z którym kilka razy słuchałem różnych kolumn. Wprawdzie nie było ich wiele, nie pamiętam też jak się nazywały (na pewno jakaś para Pylonów), w każdym razie stanęło na Klipsch RP260F - nie wiem, może byłem już uprzedzony... Kolumny grają jak dla mnie naprawdę satysfakcjonująco. Ale... Aktualnie muzyki słucham korzystając tylko z komputera, do tego przez kabel jack -> rca i zintegrowaną kartę dźwiękową.

Rozumiem, że potrzebuję DAC...? Jak mają się do tego odtwarzacze strumieniowe? W salonie, gdzie kupowałem kolumny, proponowali mi zamiast zwykłego DAC, np: AURALiC ARIES mini oraz nowość Onkyo ns-6130. Staram się nadążać wiedzą za tymi bajerami, ale do końca nie jestem pewien czy aby dobrze rozumuję...

Czy dzięki takiemu odtwarzaczowi strumieniowemu jak Auralic lub Onkyo mogę skorzystać jako DAC i np odtwarzać muzykę (dźwięk) w czasie rzeczywistym z komputera, dodatkowo z telefonu i innych rzeczy poprzez WIFI? Czy jeśli chodzi o funkcje DAC, to komputer musiałbym podłączyć poprzez USB, a jeśli przez WIFI, to tylko pliki udostępniane do sieci? Nie bardzo wiem jak mam to rozumować.

O ile dobrze trafiłem, to czy te oba urządzenia są godne polecenia? Mają jakichś konkurentów w swojej klasie cenowej (nie drożej)?

Dodam, że najbardziej zależy mi na jakości dźwięku przesyłanego z komputera do wzmacniacza, do tego bardzo przydatna będzie łączność bezprzewodowa z innymi urządzeniami, dopiero później stawiam korzystanie z radia internetowego lub jakichś streamingów (ciekawa możliwość, ale do 'odkrycia' przeze mnie)...

I teraz może głupie pytanie - czy po zakupie takiego urządzenia zauważę znaczną poprawę dźwięku przy słuchaniu muzyki, porównując zwykły kabel ?

No to na razie faktycznie moga grać jedynie zadowalająco. Bez źródła wiele tracisz.

Zewnętrzny dac to dobra opcja jeśli korzystasz z komputera.

W zależności od ceny ale wybór jest spory.

Co do odtwarzacza sieciowego to łączy on w sobie daca i sieciowka. Łatwiej jest stremowac i przesyłać dane.

Model onkyo 6130 jest dość udany, neutralny. Nie wpłynie źle na system a poprawi czystość. Jako konkurencyjne podał bym marantza na 6005.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Tylko nadal nie wiem, czy taki odtwarzacz sieciowy będzie umożliwiał bezprzewodowe przesyłanie dźwięku z komputera w czasie rzeczywistym (tak jak teraz przez kabel jack - rca, podłączony pod AUX). Po prostu nie bardzo rozumiem, czy ten odtwarzacz przesyła dźwięk cały czas (to, co dzieje się na komputerze), czy tylko to, co udostępni się do sieci.

Cenowo to nie chciałbym przekraczać kwoty 2200zł, tyle ile aktualnie wart jest Onkyo.

Porównując np Onkyo do samego daca w tej samej cenie, będzie znaczna różnica w jakości dźwięku na korzyść dac`a?

Tylko działa to nie co inaczej.

W dużym uogólnieniu:

Do DACa wpychasz dane, przesyłasz do niego na żywo to co chcesz.

A streamer wyciąga dane z komputera po sieci. To znaczy ze sterujesz streamerem. Udostępniasz dysk i za pomocą aplikacji przeglądasz i puszczasz na żywo streamujac.

Jesli myślimy o 2200 to DAC w tej cenie zagra lepiej niż odtwarzacz sieciowy. Jest jednak dużo gorzej wyposażony.

To naturalne. W Odtwarzaczu sieciowym jednym z elementów jest DAC, więc jeśli mają dojść inne rzeczy musi być tańszy od "czystego" przetwornika.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.