Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana kolumn w 16m2 - podłogówki czy podstawkowe

marsss

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę od początku , a wiec był sobie kiedyś Pioneer VSX-923 i zestaw Indiana Line Nota 550 5.0 uzupełniony Velodynem Impactem 10 .

Pomieszczeniu odsłuchowemu ( salon ) daleko do ideału , jego podstawa to prawie idealny kwadrat o ścianach 4 metrowych , co prawda przed zabudową szafy było 5m x 4m ale w odsłuchu chyba największe znaczenie odgrywa pozostała przestrzeń . Za kolumnami jest ściana z płyt G-K pokryta cienką warstwą betonu , z boku owa szafa z płyt MDF ze strukturą , po drugiej stronie pomalowana ściana betonowa , na przeciw za kanapą odsłuchową duże okno przysłonięte roletą bambusową .

Niestety na podłodze nieszczęsne panele , ale docelowo ma na nich wylądować dywan w w jednym z rogów na przeciwko kolumn chce zamontować jakąś pułapkę basową .

W pierwszej kolejności zmieniłem Ampli na Marantza SR6008 i ten temat uważam już za zamknięty , teraz czas na zmianę kolumn i tu pojawia się kilka wątpliwości , czy monitory czy małe podłogówki ?

Mimo faktu iż w większym stopniu słucham muzyki musi to być zestaw 5.0 , nie wyobrażam sobie grania na konsoli w stereo . Głównym źródłem muzy będą pliki Hi-res z dużym rozstrzałem gatunkowym :

-metal ( nie HM czy BM ) , rock , electro , house , hardstyle , pop , na szczęście do jazzu czy klasycznej jeszcze nie dorosłem , chyba bym zbankrutował .

Co do dźwięku lubię niski bass dobrze kontrolowany , ale nie przerysowany jak to zazwyczaj jest w kolumnach grających bardziej V , górę lubię szczegółową ale delikatnie podbitą , no i średnica dla mnie też odgrywa ważną rolę . Obecnie grające Noty strasznie podbiją w dolnych częstotliwościach , tak jakoś nienaturalnie i brakuje im średnicy która się szybko gubi w szybszych kawałkach . Przy głośniejszym słuchaniu zaczynają grać nawet ciekawie dołem , ale mieszkam w bloku więc też za bardzo nie mogę sobie pozwolić na głośne granie , poza kilkoma sporadycznymi sytuacjami .

Teraz najważniejsze , kwota jaką mogę przeznaczyć , napisał bym 5 tyś. ale wiem że zawszę się trochę przeciąga więc dla bezpieczeństwa napiszę 4 tyś .

Zdaję sobie sprawę że w tej kwocie cudów nie mogę oczekiwać , więc będę zadowolony jak będzie przynajmniej porównywalnie jakościowo ale inaczej , po prostu mam potrzebę zmiany na coś innego , stąd też rozważanie nad monitorami .

Plus jest taki że jeszcze do końca roku chciałbym dołożyć wzmacniacz stereo do zestawu , ale czas pokaże jak będzie z funduszami .

Dodam że ostatnio odsłuchiwałem kilka zestawów na Ampli takim jak posiadam , niestety odsłuch miał miejsce w sklepie bez dedykowanego pomieszczenia więc nie wiem czy moje spostrzeżenia są wiarygodne .

Dali Zensor 5 - jakoś nie weszły mi w ucho ich wysokie tony , kuły mnie w uszy

MA Bronze 6 - jakby zbyt dużo basu , przysłaniał resztę pasma a w szczególności górę

Quadral chyba RHODIUM 400 - w ogóle nie przypadły mi do gustu

Klipsh RP-250- te zagrały całkiem ładnie jak na mój gust , ale odczułem jakiś niedosyt w dolnym paśmie , może to dlatego że grało to na 25m2

Paradigm Monitor 9 s.7 - no i tu rewelacja , spasowały mi do momentu ich podłączenia pod PM-7005 , nagle zrobiło się dużo basu , obawiam się że nie sprawdzą się w tak małym metrażu

Myślę że trochę zobrazowałem temat tymi wypocinami , teraz czas na znawców tematu , doradźcie w którym kierunku pójść . Dopuszczam używane zestawy , ale preferował bym raczej nówki .

Z góry dzięki , wierzę że z waszą pomocą uda mi się w końcu coś wybrać .

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, musimy poszukać kolumn o raczej równej, może delikatnie wyeksponowanej górze, neutralnym środku pasma i szybkim, krótkim, mocnym basie. Szczególnie dolny zakres prawdopodobnie jest podyktowany akustyką Twojego pomieszczenia.

Można rzeczywiście spróbować Klipsch RP-250F (http://q21.pl/klipsch-rp-250f.html), natomiast w tym przypadku trochę bałbym się zbyt jasnego charakteru brzmienia oraz cofniętego środka pasma. Duży wpływ będzie miało tu Twoje pomieszczenie.

Na pewno warto byłoby posłuchać zestaw Dynavoice DF-5 (http://q21.pl/dynavoice-definition-df-5.html), który może okazać się idealnym dla Ciebie rozwiązaniem. Na pewno natomiast proponowałbym posłuchać kolumny Tannoy Mercury 7.4 (http://q21.pl/tannoy-mercury-7-4.html), ewentualnie wejść w półkę wyżej i zbudować system na monitorach serii Revolution XT6 (http://q21.pl/tannoy-revolution-xt-6.html).

Na koniec propozycje wyraźnie droższe, ale na pewno lepsze. Rozważ opcję zakupu na początek tylko dwóch kolumn przednich - spójrz proszę na Focal Chorus 716 (http://q21.pl/focal-chorus-716.html) oraz moim zdaniem wyśmienity Epos K2 (http://q21.pl/epos-k2.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Jedna z naszych sal odsłuchowych jest zbliżona do Twojego pokoju, warto wszystko komfortowo porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Można rzeczywiście spróbować Klipsch RP-250F (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), natomiast w tym przypadku trochę bałbym się zbyt jasnego charakteru brzmienia oraz cofniętego środka pasma. Duży wpływ będzie miało tu Twoje pomieszczenie.

Idealnie Pan trafił z określeniem brzmienia tych Klipsch z moim Marantzem :)C

Co do Focali Chrono 716 , właśnie jutro jestem umówiony na ich odsłuch , bo też jestem ich ciekaw .

Nie ukrywa też że rozważam budowę drugiego sprzętu dla stereo na jakiś monitorach typu RX2 , ale tu pojawia się problem gdzie to wszystko pomieścić

:/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

Moim zdaniem powinieneś isc jednak w podłogowki, mniejsze bo mniejsze ale przy odsłuchu muzyki będzie lepiej.

Co do cantonow to ich obecną cena jest na prawdę zachęcająca ale nie podłączone pod amplituner kina i to jeszcze marantza. One potrzebują dużo mocy i lepszej kontroli dołu.

Podobne i je obstawial bym za faworytów są magbat quantum 675 lub nawet 677 set. Świetne podłogowki w niskiej cenie. Kontrola basu i otwartą góra. Swobodne dynamiczne granie.

Modeli rp250 oraz monitor 9s7 nie polecam. Pierwsze mają podbity niższy środek który może kojarzyć się z basem jednak nim nie jest i męczą. Z kolei drugie mają basu za dużo i w takim pomieszczeniu także będą męczyć.

Zapraszamy cię na odsluch wspomnianych quantum możesz na prawdę sie zdziwic. Czekamy także na dostawę nowej lini 725, w swojej cenie moze być to bardzo konkurencyjny produkt. Tu już zestaw bliżej 5 tys.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Na koniec propozycje wyraźnie droższe, ale na pewno lepsze. Rozważ opcję zakupu na początek tylko dwóch kolumn przednich - spójrz proszę na Focal Chorus 716 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz moim zdaniem wyśmienity Epos K2 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

No i już po odsłuchu , jestem zafascynowany tymi Chorusami .

Prawie wszystko mi w nich odpowiada , wszystko poza niestety wysoką ceną , ale na pewno będą odnośnikiem w poszukiwaniu zestawu .

Jak nie znajdę czegoś brzmiącego w podobne cenie , będę musiał jednak rozważyć opcję samych frontów .

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na podobnym metrażu gram na MA RX6 i ich dźwięk bardzo mi odpowiada. Wcześniej grały w dużym salonie ale dopiero w mniejszym pomieszczeniu (lepiej zaadoptowanym) słyszę ich potencjał. Podpowiadam, bo takie głośniki można dostać w dobrej cenie po zmianie modelu.

Na podobnym metrażu gram na MA RX6 i ich dźwięk bardzo mi odpowiada. Wcześniej grały w dużym salonie ale dopiero w mniejszym pomieszczeniu (lepiej zaadoptowanym) słyszę ich potencjał. Podpowiadam, bo takie głośniki można dostać w dobrej cenie po zmianie modelu.

MA BX6 jakoś nie przypadło mi do gustu ,dominacja basu i średnicy , grały jakby tak za sucho

To cena za fronty czy cały zestaw w końcu?

Z czym porównywałeś?

To ma być cena za cały zestaw , dlatego opcja Focali jest jak dla mnie na chwilę obecną nie osiągalna .

Tym razem porównywałem je właśnie z MA Bronze 6 i ponownie z Paradigm 9v7 , na więcej nie było czasu , po prostu chciałem zobaczyć jak brzmią te Chorusy , tak zachwalane przez większość , i nie ukrywam że będę szukał czegoś w kierunku ich brzmienia ale oczywiście w niższej cenie .

Jeśli szukasz gęsto grających kolumn z niskim basem trzymanym za mordę to Polk Audio

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tsx550t-tsx-550t-kolumny-podlogowe-2-szt

http://sklep.rms.pl/polk-audio-rti-a5-rtia5-kolumny-podlogowe-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Sprawdź sety które zaproponowałem magnat 675 lub nawet 677. Pozytywnie się zaskoczysz

Niestety Magnaty okazały się grać nie tyle co zbyt soczystym , ale raczej obszernym basem , w tym metrażu przy głośnym słuchaniu dudni sam bas przez którego słaba góra nie potrafi się przebić .

:/

Ale nie ukrywam że jeśli komuś odpowiada takie granie to faktycznie za te pieniądze ciekawa propozycja , zaskoczyła mnie ta soczystość .

Szukamy dalej , na chwilę obecną dużo bardziej spasowało mi brzmienie Heco Music style 500

:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.