Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Safir 31 na Diamond 28 ?

davero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy warto zmienić Safiry 31 na Diamondy 28 ?. Jak dla mnie minusem w safirach 31 jest mało zróżnicowany, a nawet jednostajny bas, jego moc (słaby pewnie taki jego urok jest na pewno ciepły i nie tak szybki jak w 25). Do reszty za te pieniądze się nie czepiam. Zakładam, że wzmaki dają radę i pokój tez odpowiedni.

https://www.audiostereo.pl/topic/129310-pylon-safir-31-na-diamond-28/

Dzień dobry.

Seria Sapphire i Diamond różni się klasowo wyraźnie. Obydwie kolumny zachowują podobny charakter dźwięku żywego, swobodnego, dynamicznego, jednak Diamond kontroluje to wszystko znacznie lepiej. Jesli masz odpowiedniej klasy wzmacniacz, na pewno warto.

Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuch obydwóch konstrukcji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam czy warto zmienić Safiry 31 na Diamondy 28 ?. Jak dla mnie minusem w safirach 31 jest mało zróżnicowany, a nawet jednostajny bas, jego moc (słaby pewnie taki jego urok jest na pewno ciepły i nie tak szybki jak w 25). Do reszty za te pieniądze się nie czepiam. Zakładam, że wzmaki dają radę i pokój tez odpowiedni.

Za to w Diamondach masz ciapowaty bas, wleczący się i pozbawiony konturu. Jak się wsłuchasz to usłyszysz stopę perkusji i gitarę basową.
Gość numik

(Konto usunięte)

dlatego delikatnie sugeruję przesłuch innych kolumn, cenię polski przemysł audio, ale kolumny Pylona nie są akurat chyba najbardziej udanym przykładem. Może Akkus? Używki Studio 16hertz? (są na allegro). Diamondy są w moim rankingu dość nisko wśród kolumn do 6 tys. zł - i góra i dół dość mizerne

dlatego delikatnie sugeruję przesłuch innych kolumn, cenię polski przemysł audio, ale kolumny Pylona nie są akurat chyba najbardziej udanym przykładem. Może Akkus? Używki Studio 16hertz? (są na allegro). Diamondy są w moim rankingu dość nisko wśród kolumn do 6 tys. zł - i góra i dół dość mizerne

Reasumując mam rozumieć safir 31 fajna kolumienka , która miesza szyki w swojej cenie z mankamentami ... Diamond 28 nie wart zachodu ? (cena/jakość). Za pewne za taką kolumnę która by mi się podobała musiałbym zapłacić 20tys plus ... no ale nie dla mnie to już za dużo jak za kolumny.

Ciapowaty ? co mam przez to rozumieć wolny ? miekki ? Słuchałem diamodnów 25, ale krótko przestrzeń była większa niż w 31 i 25 safira były bardziej poukładane , spójne , ale potężnego basu nie miały ...

Pewnie bym powiedział, że z 2x18 się nie da, ale fx 300 z stx jednak potrafią ... znów tam brakuje mi przestrzeni i są za bardzo "matowe" bas też by mógł być ciut miększy i może ciut wolniejszy. Na plus że jest zmienny.

Gość numik

(Konto usunięte)

Reasumując mam rozumieć safir 31 fajna kolumienka , która miesza szyki w swojej cenie z mankamentami ... Diamond 28 nie wart zachodu ? (cena/jakość). Za pewne za taką kolumnę która by mi się podobała musiałbym zapłacić 20tys plus ... no ale nie dla mnie to już za dużo jak za kolumny.

Ciapowaty ? co mam przez to rozumieć wolny ? miekki ? Słuchałem diamodnów 25, ale krótko przestrzeń była większa niż w 31 i 25 safira były bardziej poukładane , spójne , ale potężnego basu nie miały ...

Pewnie bym powiedział, że z 2x18 się nie da, ale fx 300 z stx jednak potrafią ... znów tam brakuje mi przestrzeni i są za bardzo "matowe" bas też by mógł być ciut miększy i może ciut wolniejszy. Na plus że jest zmienny.

Sapphire w swojej kategorii jest też dość średni, bas ma kontrowersyjny, ale w tej kategorii wszystkie kolumny mają słabsze strony więc jak cię mogę. Diamondy w ich cenie nie mają prawa mieć tylu wad, sporo kosztują. Bas Diamondów jest znacznie lepszy, to kolumny z innej półki, ale w kategorii "kolumny do 6 tys. zł" (w porównaniu z innymi, które wymieniłem)....to brzmienie mające wg mnie sporo wad i stawiam je dość daleko w tej stawce.

Bas jest jakby za wolny / miękki i nie pasuje do średnicy i charakteru całości, a góra jest osadzona jakby też w trochę złym punkcie, nie wybrzmiewa i bywa jakby za krótka, a przez to jakaś jakby nie wklejona w całość. Ogólny przekaz dla mnie niespójny i daleko za Polkami, Focalami, Dali, Phonarami, Elacami, Dynaudio czy nawet Akkusami i Eposami. Próbowano osiągnąć pewien efekt, ale on nie wyszedł, to już prędzej Castle`om udało się to prędzej.

Moje Xaviany NEOX2 są tylko 2 tys. zł droższe, a przepaść między nimi (ja je kupiłem nowe za 4.000 :) )

Co ciekawe, we wszystkich dostępnych recenzjach (również w tej z Norwegii) bas i góra Diamondów 28 są oceniane wyjątkowo dobrze...

Do góry się nie czepiam (akurat 25 słuchałem i nie było źle) Myślałem o wymianie fx 300 i safirow 31 na coś lepszego.

Sapphire w swojej kategorii jest też dość średni, bas ma kontrowersyjny, ale w tej kategorii wszystkie kolumny mają słabsze strony więc jak cię mogę. Diamondy w ich cenie nie mają prawa mieć tylu wad, sporo kosztują. Bas Diamondów jest znacznie lepszy, to kolumny z innej półki, ale w kategorii "kolumny do 6 tys. zł" (w porównaniu z innymi, które wymieniłem)....to brzmienie mające wg mnie sporo wad i stawiam je dość daleko w tej stawce.

Bas jest jakby za wolny / miękki i nie pasuje do średnicy i charakteru całości, a góra jest osadzona jakby też w trochę złym punkcie, nie wybrzmiewa i bywa jakby za krótka, a przez to jakaś jakby nie wklejona w całość. Ogólny przekaz dla mnie niespójny i daleko za Polkami, Focalami, Dali, Phonarami, Elacami, Dynaudio czy nawet Akkusami i Eposami. Próbowano osiągnąć pewien efekt, ale on nie wyszedł, to już prędzej Castle`om udało się to prędzej.

Moje Xaviany NEOX2 są tylko 2 tys. zł droższe, a przepaść między nimi (ja je kupiłem nowe za 4.000 :) )

No OK , ale może kwestia wzmacniacza nie z każdym będzie grać to dobrze ...

Jeszcze kwestia co mają lepsze bo widzę 2x15 ... a to dość mało chodzi o scenę ? ogólnie spójność, kontrole basu ?

Numik, w Twojej ocenie Diamondów najwazniejsze jest to "według mnie". Tobie to brzmienie może nie podeszło, ale wielu ocenia te kolumny jako bardzo udane, z dobrym stosunkiem jakość/cena.

Np. fragmentecenzji w audiostereo: Diamondy 28 to kolumny znacznie lepsze, niż sugeruje to ich bardzo niewygórowana cena – co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości. Polecam połączyć je z elektroniką wyraźnie droższą od nich samych i ustawienie ich w dużym pokoju z dala od ścian. Świetna stereofonia, niezłe barwy, również mikro- oraz makrodynamika. To kolumny, z którymi można żyć przez długi czas, rezygnując z częstej pokusy wymiany ich na coś dużo lepszego. W tym przypadku owa zmiana będzie się wiązać z relatywnie dużym kosztem – to niemal pewne.

Gość numik

(Konto usunięte)

Do góry się nie czepiam (akurat 25 słuchałem i nie było źle) Myślałem o wymianie fx 300 i safirow 31 na coś lepszego.

No OK , ale może kwestia wzmacniacza nie z każdym będzie grać to dobrze ...

Jeszcze kwestia co mają lepsze bo widzę 2x15 ... a to dość mało chodzi o scenę ? ogólnie spójność, kontrole basu ?

wiesz, odsłuchy porównawcze odbywały się zawsze w tym samym salonie, w tych samych warunkach i na tym samym sprzęcie. Staram się wspierać nasz przemysł, Diamondom dałem 3 szanse i mnie jakoś zniechęcały niestety za każdym razem, a byłem pozytywnie nastawiony. Bas jest trochę jak w szafirkach, taki trochę bum-miękki-plastikowy choć lepszy niż w nich - nie jest jednak kontrolowany na poziomie wielu innych kolumn w tym zakresie. Tak, góra jakoś zacieśnia brzmienie, jest jakby ciut "skompresowane" przez to, brakuje mu nośności, przestrzeni. Mnie męczyło niezależnie od pieca i warunków, repertuaru.

Będę szczery - Diamondy w większości...odpadały jako jedne z pierwszych, u mnie na równi z Dynaudio bo nie lubię ich brzmienia choć obiektywnie jest ok. Wcześniej raz odpadły tylko Audium Comp - ich bas mnie zirytował po 2 minutach.

Numik, w Twojej ocenie Diamondów najwazniejsze jest to "według mnie". Tobie to brzmienie może nie podeszło, ale wielu ocenia te kolumny jako bardzo udane, z dobrym stosunkiem jakość/cena.

Np. fragmentecenzji w audiostereo: Diamondy 28 to kolumny znacznie lepsze, niż sugeruje to ich bardzo niewygórowana cena – co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości. Polecam połączyć je z elektroniką wyraźnie droższą od nich samych i ustawienie ich w dużym pokoju z dala od ścian. Świetna stereofonia, niezłe barwy, również mikro- oraz makrodynamika. To kolumny, z którymi można żyć przez długi czas, rezygnując z częstej pokusy wymiany ich na coś dużo lepszego. W tym przypadku owa zmiana będzie się wiązać z relatywnie dużym kosztem – to niemal pewne.

jasne, że piszę o swoich wrażeniach, ale chyba nie jestem odosobniony. Recenzjami płatnymi nie warto się sugerować. A nie uważasz, że stwierdzenie, iż "zaczynają grać dopiero z drogą elektroniką" nie jest pewnym potwierdzeniem różnych obserwacji? ;). Świetne recenzje mają teraz prawie wszystkie kolumny. Opisuję tylko swoje wrażenia i zachęcam do porównania ich z jak największą liczbą innych kolumn. Z pewnością i Diamondy znajdą swoich nabywców - tu wszystko jest subiektywne. To już po prostu sporo kasy do wydania, warto ją wydać na pewnika, bo potem traci się sporo kasy jak nówki nie podejdą.

Oczywiście masz rację Numik. Jest zbyt wiele zmiennych, żeby wydawać jędnoznaczne opinie. U mnie Diamondy grają świetnie i chwilami zastanawiam się czy te, których słuchałeś to nie były jakieś chińskie podróby :) .Pewnie wielu z nas zdarzało się słuchać dobrze ocenianych kolumn, których brzmienie jednak nie trafiło w nasz gust...

Gość numik

(Konto usunięte)

Oczywiście masz rację Numik. Jest zbyt wiele zmiennych, żeby wydawać jędnoznaczne opinie. U mnie Diamondy grają świetnie i chwilami zastanawiam się czy te, których słuchałeś to nie były jakieś chińskie podróby :) .Pewnie wielu z nas zdarzało się słuchać dobrze ocenianych kolumn, których brzmienie jednak nie trafiło w nasz gust...

podobno one bardzo zyskują po wygrzaniu i tracą sporo na początku, może to jest problem. Potencjał tam jest. Dawaj znać czym je napędzasz

Gdzieś jeszcze napisali że są euforyczne i wysycone...

Jak ktoś chce to niech sobie je kupuje. Kogo to obchodzi co u kogoś będzie grało. Przecież nikt tu na siłę nie będzie kogoś przekonywał nad dobrym czy złym wyborem. Jest zadane pytanie. Wyrażamy opinię. To tyle.

Grają z zestawem Creek evo 50a + 50cd. Pisałem już w innym wątku, że Creek "doświetla" i nadaje swobody górze Diamondów, a kolumny "dociążają" brzmienie Creeka. Tak ja to słyszę. Efekt końcowy jest dla mnie bardzo dobry. Kolumny rzeczywiście wymagają wygrzania - poprawa brzmienia jest znacząca!

Także uważam że w tej cenie warto wziąć pod uwagę także inne modele wymienione wyżej. Pylon ma swoją politykę brzmienia, jeśli nie do końca leży ci ich dźwięk może warto zastanowić się nad czymś innym.

Pozdrawiam

Gość numik

(Konto usunięte)

ja słuchałem z Naimem, Atollem i Regą. Z Creekiem fakt - może być lepiej, myślę że Exposure może być ok. Może to się przyda autorowi wątku, klasa kolumn sama w sobie jest drugorzędna, ważne by była synergia z piecem, sam musi ocenić

Numik, i znowu się z Tobą zgadzam:)

Tak ale to o których piszecie są nie za 5700 tylko za 2 klocki więcej, a to nie wchodzi już w grę. Słuchalem ich teraz i obok stały maszyny za 60tys sporo większe większe niż altus 380. No ale róźnica rzecz jasna była przede wszystkim w basie, potężny. Co ciekawe miały wstęgę a nie było mowy o ostrym graniu. Pylon grał bardziej efekciarsko. Co ciekawe tamte były bardziej zbliżone do stx "" Na prawdę słuchając więcej kolumn jestem pod wrażeniem tej konstrukcji coraz bardziej. Chociaż nie do końca mi ona leży i jako jedyne kolumny bym ich nie chciał. Diamondy zamówione idzie wymiana za safir 31 cudów nie oczekuje, większej spójności i lepiej kontrolowanego basu mi to musi wystarczyć. Na pewno pylony potrzebują sporo miejsca od ściany wtedy zaczynają grać ... scena jest na przyzwoitym poziomie. Tak na marginecie jestem zwolennikiem 3-drożnych konstrukcji o basie 30cm.

Davero nie wiem czy przeoczyłem, ale z czym u Ciebie Szafiry grają ? Jaki wzmacniacz, źródło? Jak masz metraż?

metraż do wyboru 16 30 i 45m

grały z :

akai am 75, am 2650, technics v9, v10x , 8080, vx800, sony 555es mk2 , 730 es,pioneer 757 oraz 7800, yamaha mx50 z c45 oraz amplituner yamaha 1050.

dac aune x1s cd różnych klas średnia półka. Szpula na nowej taśmie jak dla mnie numer 1 z muzyką nagraną z sacd.

Gość numik

(Konto usunięte)

Tak ale to o których piszecie są nie za 5700 tylko za 2 klocki więcej, a to nie wchodzi już w grę. Słuchalem ich teraz i obok stały maszyny za 60tys sporo większe większe niż altus 380. No ale róźnica rzecz jasna była przede wszystkim w basie, potężny. Co ciekawe miały wstęgę a nie było mowy o ostrym graniu. Pylon grał bardziej efekciarsko. Co ciekawe tamte były bardziej zbliżone do stx "" Na prawdę słuchając więcej kolumn jestem pod wrażeniem tej konstrukcji coraz bardziej. Chociaż nie do końca mi ona leży i jako jedyne kolumny bym ich nie chciał. Diamondy zamówione idzie wymiana za safir 31 cudów nie oczekuje, większej spójności i lepiej kontrolowanego basu mi to musi wystarczyć. Na pewno pylony potrzebują sporo miejsca od ściany wtedy zaczynają grać ... scena jest na przyzwoitym poziomie. Tak na marginecie jestem zwolennikiem 3-drożnych konstrukcji o basie 30cm.

ależ skąd, są tańsze lub kosztują tyle samo. Elac Debut czy Phonar Veritas są wyraźnie tańsze, Focale 726 czy Polk Audio rti a7 to ta sama półka cenowa (finalnie - z Focali są większe upusty niż z Diamondów, cena końcowa ta sama), podałem jedynie moje Xaviany jako przykład, reszta absolutnie nie jest droższa. Nie znam Twoich wzmaków, ale możliwe że z nimi właśnie inne kolumny są znacznie bezpieczniejsze, tak na czuja

ależ skąd, są tańsze lub kosztują tyle samo. Elac Debut czy Phonar Veritas są wyraźnie tańsze, Focale 726 czy Polk Audio rti a7 to ta sama półka cenowa, podałem jedynie moje Xaviany jako przykład, reszta absolutnie nie jest droższa. Nie znam Twoich wzmaków, ale możliwe że z nimi właśnie inne kolumny są znacznie bezpieczniejsze, tak na czuja

Bardzo różnią sie od siebie oj bardzo. Za to je lubie bo są inne. Inaczej zagrają lata 70 a inaczej nowoczesne. Aczkolwiek to sprzęt HI FI wysokie modele, ale nie High Endowe.

Gość numik

(Konto usunięte)

Bardzo różnią sie od siebie oj bardzo. Za to je lubie bo są inne. Inaczej zagrają lata 70 a inaczej nowoczesne. Aczkolwiek to sprzęt HI FI wysokie modele, ale nie High Endowe.

kumacja, sam mam powoli smaka na powrót do takich klimatów, może wrócę, może sobie taki drugi zestawik sporządzę w sypialni!! :)

kumacja, sam mam powoli smaka na powrót do takich klimatów, może wrócę, może sobie taki drugi zestawik sporządzę w sypialni!! :)

W sklepie słuchałem na tzw drogim sprzęcie koło 10tys. Czy by była róźnica trudno powiedzieć bo każdy gra inaczej Tamte by dzisiaj kosztowały też kupę kasy. Sama ich budowa już budzi respekst (mowa o hi fi).Jeden z Włascicieli sklepu powiedział mi że mu się pylony nie podobają, ale puścił mi dla porównania te za 60tys Piegi. No oczywiście była różnica, ale nie 10razy większa :-) Już dla naprawdę wybrednych kolumna. Jedyne co mnie w niej urzekło , że kolumna duża. Pomieszczenie około 25m, kolumna stała przy ścianie i zero buczenia dudnienia - ja rozumiem cena. Bas potęźny, ale jeśłi chodzi o scene diamond 28 daje wrażenie grania z większą sceną. Oczywiście nie chcę wchodzi w niuanse , że instrumenty brzmią lepiej czy nie ma mowy o jakimkolwiek małym buczeniu w piegi czy piadze nie wiem jak odmienić, ale też zaznaczył odkąd mają pylony to inne kolumny w podobnej cenie schodzą rzadziej. Mają wady , ale nie są to moje jedyne kolumny. Nie chce na nich łupać bo one do tego nie są. Myślałem o pozbyciu się stx , ale chyba zostanę jednak dobra kolumna. U mnie i tak zapewne 380 będzie wiodła prym :) 30cm na basie robi swoje. Góra czysta klarowna chociaż kolumna wybredna na wzmocnienie. Musi mieć zapas.

Zdecydowanie lepszy wybór. Pylon jak na moje oczekiwania jest zdecydowanie najgorszym wyborem do 6kzł

Z tym że cena koło 7 biały mat 8 tys inne kolory tak więc drożej. W pylonach mi się podoba ich przestrzeń i spójność, ale to zależy z czym gra bo róźnie to bywało jak słuchałem. Cóż lubię potężny bas, a one mi tego nie dają nie mówię że jest zły jest po prostu inny. Zobaczymy czy zmienny jak to pięknie opisują ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.