Skocz do zawartości
IGNORED

Denon M39 + Q Acoustics 3020 = za mało basu.. ?

lukasq@o2.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu kupiłem głośniki QA 3020 do swojego mini Denona M39. Niby wszystko ok ale brakuje mi basu.. i to do tego stopnia, że mam silne wrażenie ze zestawowe głośniki sprzedawane z tym Denonem dawały głębszy i mocniejszy bas.

Teraz jest go jak by mniej.. co jest tego powodem ? Posiadam kable za około 15zł za metr z Media Markt bez bananow. Czy takie kable jak Melodika MDC2400 rozwiążą ten problem ? Jak poprawić ilosc i jakosc basu ? wymiana głośników czy też wzmacniacza nie wchodzi w grę.

Uprzejmie proszę o profesjonalną poradę. Dzięki!

Kilka dni temu kupiłem głośniki QA 3020 do swojego mini Denona M39. Niby wszystko ok ale brakuje mi basu.. i to do tego stopnia, że mam silne wrażenie ze zestawowe głośniki sprzedawane z tym Denonem dawały głębszy i mocniejszy bas.

Teraz jest go jak by mniej.. co jest tego powodem ? Posiadam kable za około 15zł za metr z Media Markt bez bananow. Czy takie kable jak Melodika MDC2400 rozwiążą ten problem ? Jak poprawić ilosc i jakosc basu ? wymiana głośników czy też wzmacniacza nie wchodzi w grę.

Uprzejmie proszę o profesjonalną poradę. Dzięki!

A czego się spodziewałeś po takiej kolumnie?Kablami uszlachetnisz już osiągnięte brzmienie,nie liczyłbym na spektakularne zmiany w reprodukcji basu.

De gustibus non est disputandum

A czego się spodziewałeś po takiej kolumnie?Kablami uszlachetnisz już osiągnięte brzmienie,nie liczyłbym na spektakularne zmiany w reprodukcji basu.

dobrej jakosci dzwieku, dobrej selektywnosci ale tego basu mi brakuje.. jak to poprawic ?

dobrej jakosci dzwieku, dobrej selektywnosci ale tego basu mi brakuje.. jak to poprawic ?

Twój słuch przyzwyczai się do takiego dźwięku...to kwestia czasu.Jednak jeżeli piszesz,że było inaczej i może nawet lepiej!to po co zmieniać?Dobre jest wrogiem lepszego...lub podobnie.Porównaj na spokojnie jeszcze raz posiadane kolumny z innymi i postaraj się usłyszeć co jest nie tak.

Firmowe głośniki 39 mają trochę nacisk na wyższy bas, a QA są bardziej analityczne, zwyczajnie źle je dobrałeś. Kablami Melodiki tu nic nie zmienisz, bananami tym bardziej.

Akurat połączenie 39 z tymi 3020 jest nie złe. Kiedy to kupiles? Wygrzales sprzęt? Jakie jest pomieszczenie? Układ kolumn?

Kablami i bananami nic tu nie zmienisz.

Pozdrawiam

Najpierw bym wygrzal glosniki. Pozniej bym "pobiegal" z kolumnami po pokoju i szukal zmian w basie...jak nic nie daje a akustyki sie nie da poprawic to kolmny do zwrotu...

Wieza STEREO Technics :)

Akurat połączenie 39 z tymi 3020 jest nie złe. Kiedy to kupiles? Wygrzales sprzęt? Jakie jest pomieszczenie? Układ kolumn?

Kablami i bananami nic tu nie zmienisz.

Pozdrawiam

Głosniki kupiłem nowe w salonie HIFI w Krakowie. Nie stały nawet na odsłuchu; to para prosto z magazynu.

Używam ich od czwartku czyli 5 dni. Stoją oddalone od siebie około 1.5m i jakieś 20cm od ściany na standach (TV pomiędzy glosnikami)

Sofa mieści się około 2-3m naprzeciwko TV i kolumn.

Naprawdę kable nie zmienią tutaj nic ??

Nie skonfigurujesz suba do tego stereo.

Z tyłu wzmacniacza jest wejscie na subwoofer. Ale czy jedyne wyjscie... ? kolejny gruby koszt :(

Najpierw bym wygrzal glosniki. Pozniej bym "pobiegal" z kolumnami po pokoju i szukal zmian w basie...jak nic nie daje a akustyki sie nie da poprawic to kolmny do zwrotu...

Jak długo wygrzewaja sie takie glosniki ? używam ich około 5 dni.

Czy to że zwykłe zestawowe głośniki dawały większy i głębszy bas to tylko złudzenie czy fakt ?

Oto w jaki sposób ostawione są moje QA 3020 + Denon M39

VAwEMl.jpgzp7CVz.jpg

Nie wiem skąd pomysł na bas z takich maciupkich monitorów :)

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Nie wiem skąd pomysł na bas z takich maciupkich monitorów :)

Zestawowe denony byly mniejszy a bas byl naprawde solindny.

Co radzisz ? wymiana okablowania ? ingerencja w eletryke wzmacniacza i podniesienie mocy ?

Co ty się uparles na te kable? One zupelnie niczego nie zmienia.

Ja bym wrocil do firmowych, zestrojonych pod elektronike monitorow i dal sobie spokoj z tymi gwizdkami

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Głosniki kupiłem nowe w salonie HIFI w Krakowie. Nie stały nawet na odsłuchu; to para prosto z magazynu.

Używam ich od czwartku czyli 5 dni. Stoją oddalone od siebie około 1.5m i jakieś 20cm od ściany na standach (TV pomiędzy glosnikami)

Sofa mieści się około 2-3m naprzeciwko TV i kolumn.

Naprawdę kable nie zmienią tutaj nic ??

Z tyłu wzmacniacza jest wejscie na subwoofer. Ale czy jedyne wyjscie... ? kolejny gruby koszt :(

Jak długo wygrzewaja sie takie glosniki ? używam ich około 5 dni.

Czy to że zwykłe zestawowe głośniki dawały większy i głębszy bas to tylko złudzenie czy fakt ?

Oto w jaki sposób ostawione są moje QA 3020 + Denon M39

VAwEMl.jpgzp7CVz.jpg

Po pierwsze to pomylilem te kolumny podstawkowe z podlogowkami 3050...

Wygrzewanie kolumn moze potrwac dlugo...kilkaset godzin zazwyczaj. Jednak z tego co mi sie wydaje, to te kolumny sa poprostu za male do Twojego pomieszczenia. Oryginalne denona mogly miec podbity bas...czy glebszy? Nie wiem.

Ile ma ten Twoj pokoj metrow? Probowales je ustawiac w inny sposob? Ja bym je odpuscil i wrocil do starych denona a z czasem odlozyl kupil podlogowki jak chcesz wiecej basu. Tylko nie wim ile ten denon ma mocy

Po pierwsze to pomylilem te kolumny podstawkowe z podlogowkami 3050...

Wygrzewanie kolumn moze potrwac dlugo...kilkaset godzin zazwyczaj. Jednak z tego co mi sie wydaje, to te kolumny sa poprostu za male do Twojego pomieszczenia. Oryginalne denona mogly miec podbity bas...czy glebszy? Nie wiem.

Ile ma ten Twoj pokoj metrow? Probowales je ustawiac w inny sposob? Ja bym je odpuscil i wrocil do starych denona a z czasem odlozyl kupil podlogowki jak chcesz wiecej basu. Tylko nie wim ile ten denon ma mocy

Firmowe denony juz sprzedalem...

Co ty się uparles na te kable? One zupelnie niczego nie zmienia.

Ja bym wrocil do firmowych, zestrojonych pod elektronike monitorow i dal sobie spokoj z tymi gwizdkami

Firmowe den9ny sa juz spdzedane. Te qa3020 otrzynaly mnostwo nagrod. W takim razie za co?

Ten Denon ma regulację barwy. Spróbowałeś jej użyć?

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Firmowe denony juz sprzedalem...

Firmowe den9ny sa juz spdzedane. Te qa3020 otrzynaly mnostwo nagrod. W takim razie za co?

Faktycznie mogły otrzymać dużo nagród ale....w Twoim systemie to porażka.Albo się przyzwyczaisz albo oddaj do sklepu i zastanów się nad czymś innym....Wygrzewanie w tym przypadku raczej nie doda im basu.

Ten Denon ma regulację barwy. Spróbowałeś jej użyć?

Tak. Regilacja basu w M39 to poziom 2 4 6 8 10. Mam ustawione na 6 ale czy podkrecenie na max ma sens? Na firmowych deninach mialem bas na 2 i wystarczalo.

Faktycznie mogły otrzymać dużo nagród ale....w Twoim systemie to porażka.Albo się przyzwyczaisz albo oddaj do sklepu i zastanów się nad czymś innym....Wygrzewanie w tym przypadku raczej nie doda im basu.

W salonie denon w krakowie Pan polecil mi kable QED RUBY jako ze dobrze przenosza bas.

Co sadzisz o takim zabiegu?

Napewno nie za bas ;)

Ok zatem jaka alternatywa ? Dali zensor 1? Boston Acoustic?

Tak. Regilacja basu w M39 to poziom 2 4 6 8 10. Mam ustawione na 6 ale czy podkrecenie na max ma sens? Na firmowych deninach mialem bas na 2 i wystarczalo.

W salonie denon w krakowie Pan polecil mi kable QED RUBY jako ze dobrze przenosza bas.

Co sadzisz o takim zabiegu?

Ok zatem jaka alternatywa ? Dali zensor 1? Boston Acoustic?

To proste weź pod pachę Denona i maszeruj do salonu...porównaj kolumny,które podałeś.Powinno być inaczej,lepiej.

BOSTON ACOUSTICS A 26.To już spory monitor,basu na pewno będzie więcej.

Dali opticon 1/2 posluchaj jesli sa w Twoim budzecie. Sluchalem ich z denonem pd50 chyba I gralo bardzo przyzwoicie. Zensory sluchalem z marantzem jakims kompaktowym i gralo duzo gorzej (cena w tym wypadku grala).

Kablami nic tu nie zmienia szkoda kasy. Widzę że wygrzane wiele tu nie zmieni. Oddaj zatem te kolumny i posłuchaj innych. Możemy wypożyczyć ci do domu quantum 673, dali zensor 1 i zobaczysz które grają lepiej. Możesz też być zdziwiony dźwiękiem który produkują niewielkie monitory indiana line. Widzę że masz tam miejsce na podłogowki. Bierzesz je pod uwagę? No indiana line nota 550.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Dostawilem monitory blizej sciaany i sam siedze od nich nieco dalej. Wydaje mi sie ze to troche pomoglo i basu jest troche wiecej.. czy to mozliwe?

Dali opticon 1/2 posluchaj jesli sa w Twoim budzecie. Sluchalem ich z denonem pd50 chyba I gralo bardzo przyzwoicie. Zensory sluchalem z marantzem jakims kompaktowym i gralo duzo gorzej (cena w tym wypadku grala).

Cena opticonow jest na chwile obecna daleeeko poza moim zasiegiem. Takze taka opcja nie wchodzi w gre..

Kablami nic tu nie zmienia szkoda kasy. Widzę że wygrzane wiele tu nie zmieni. Oddaj zatem te kolumny i posłuchaj innych. Możemy wypożyczyć ci do domu quantum 673, dali zensor 1 i zobaczysz które grają lepiej. Możesz też być zdziwiony dźwiękiem który produkują niewielkie monitory indiana line. Widzę że masz tam miejsce na podłogowki. Bierzesz je pod uwagę? No indiana line nota 550.

W razie pytań lub wycen zapraszam

MOJ pokoj plus slaby wzmacniacz 2x30W to zdecydowanie za malo na jakiekolwiek kolumny podlogowe. Wiec tylko monitory podstawkowe wchodza w gre

Wzmacniacze lampowe generują po parę watow na kanał i wysterowuja potężne kolumny podłogowe. Chociaż spróbuj.

Tak odsunięcie do ściany może zwiększać bas jednak tracisz na stereofonii

Spróbuj z MA 2 lub Dali zensor 3.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.