Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy używany wzmacniacz

fedor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna wzmacniacza. W tej chwili słucham na Primare i22 i jest dobrze, dużo lepiej niż na poprzednim wzmacniaczu. Wczesniej słuchałem na CA Azur 640 więc sami wiecie dlaczego zacząłem szukać nowego wzmacniacza. Ale i Primare nie daje mi pełni zadowolenia. Jest czysto, detalicznie, bas jest dużo lepszy niż w CA ale jest go znacznie mniej. Góra natomiast, hmm dla mnie jest jej za dużo. Kolumny to DIY made by Yoshi&Bigant na Scanach D3004 i 18W-4531G00. Źródło to CA SM6v2. Budżet to około 5000. I raczej chyba będzie to coś z rynku wtórnego ale coś nowego też może być. Zastanawiam się nad MF M6i, Hegel H200 lub H80, Creek Evolution 100, a z nowych myślałem nad Arcam A29, Naim 5si, Roksan K3 albo Rega Elex-r.

Jeśli ktoś coś podpowie będę wdzięczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/129261-nowy-u%C5%BCywany-wzmacniacz/

Hmm. Nie wiem czy dorosłem do lampy. Ale nawet jak by to kompletnie nie orientuje się we wzmacniaczach lampowych.

Poczytaj temat o yaqinie mc10L. W mojej ocenie najbardziej muzykalna i dźwięczną lampa jest EL34. Sa teæ konstrukcje na tetrodach strumieniowych ale to takie ugrzecznienie charakteru. Lub rodzina KT wielu Sobie chwali, dla mnie natomiast KT sa zbyt spiete jakby udawały tranzystor. Słuchałem wielu piecy i nie ma tranzystora który zagra jak lampa, wielu ludziom szczęka opada jak usłyszą lampę, dla innych może to być zbyt barwne granie. Ja Tobie radze spróbować, to jest po prostu bajeczne i czarujące granie

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Dokładnie, ostatnio wymieniłem 6p3c-e ruskie tetrody na E34L JJ. normalnie inny wzmacniacz

I to nie są zmiany tak subtelne jak pomiędzy markami tranzystorowymi, tu jest dobitna/brutalna zmiana charakteru brzmienia. Przykładowo JJ mają dół cholernie brudny i agresywny atak :D ale jak to zajebiście brzmi w rocku mmmm...

kolega słucha też El34 ale już TungSola, i znowu diametralna zmiana, bas obszerny ale czysty/tłusty całość mniej nerwowa poluzowana to jest bajka dla bluesowców. To jest dobre, że za taką kwadrę lamp wartą od 250-500 pln zmieniamy totalnie charakter wzmaka.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

• 2 tygodnie później...

el34 to sprawdzona droga. ja gram na czyms co sie w teorii do audio nie nadaje, czyli na kwadrze 6p45s, ale jak to gra... wciagnelo el34 na sniadanie. Ale uprzedzam to wredne lampy i sparowac je to sztuka

Dzisiaj słuchałem chwile Yaquina MS 650. Powiem Wam ze to było ciekawe doświadczenie. Gra to świetnie. W zasadzie nie było sie do czego przyczepić. Tylko ten wygląd jak z innej planety mi nie do końca pasował. Ale temat jest otwarty a ze nie spieszy mi sie to postaram sie odsłuchać możliwie najwiecej urządzeń.

Lampy EL 34 są mocno takie sobie... To tak na marginesie. Ale opcja lampowa - jak nabradziej

fedor, większość wzmacniaczy z Twojego pierwszego posta gra mocną górą - MF, Hegel, Creek, Arcam. Jeśli chcesz ucywilizować górę, to raczej nie tędy droga.

5 tys to już ładny grosz. Rozejrzyj się za Electrocompanietem, Krellem Kav 300i, Classe,

Pozdrawiam Stempur

No wlasnie lampa jest fajna ale stawia jednak pewne wymogi użytkownikowi. Tranzystor jest prostszy w " obsłudze" . Krelli i Electrocompanietow w ogłoszeniach jak na lekarstwo. Wydawało mi sie ze Musicale są raczej trochę przygaszone na górze. No nic będę szukał dalej.

Po kilku odsłuchach dalej nic nie wiem. Słuchałem ostatnio Naima 5si, Arcama a29, Soul Note SA300. No i co? I nic. Chyba najfajniej wypadł Soul Note. Naim też był niezły. Ale w cenie nowych powyższych można kupić np. Hegla H200 lub Krella S300i. Zastanawiam się czy to nie był by lepszy wybór. Co Wy na to?

Krella S300i sobie odpuść, kiedyś chciałem kupić, na szczęście po odsłuchu odpuściłem, Miałem go kupić za 9500, teraz trudno to sprzedać za 5500. A Hegel H200 OK. A może jednak lampka.

zamiast kombinowac kup od razu lampe. predzej czy pozniej i tak sie to skonczy w ten sposob, wiec zaoszczedz sobie czasu.

Myślisz,że już dojrzał do lampy?

De gustibus non est disputandum

Najważniejsze przy wyborze lampy jest posłuchanie swojej ulubionej muzyki. Lampy są różne nie wszystkie uniwersalne, niektóre wręcz preferują określony rodzaj muzyki.

Nie wiem czy to Ty pisałeś...ale ktoś zasugerował,że porządny wzmacniacz nie powinien faworyzować...Jeżeli to nie Ty to przepraszam.

Do czego tu dojrzewać? Odsłuchuje, kupuje, a po jakimś czasie zastanawia się... dlaczego wcześniej na to nie wpadł...:)

To nie jest takie proste kupić dobrą lampkę.Najlepsze lampy produkowano 30, a niektóre 60 lat temu. Dobrych rdzeni do transformatorów wyjściowych w ogóle nie ma.

Lampa wiem ze jest fajna. Ale narazie z przyczyn niezależnych ode mnie muszę sobie ja odpuścić. Przyczyna ma 3 lata i strasznie lubi majstrować. Korci mnie jeszcze spróbować Abrahamsena. Ale bez mozliwosci odsłuchu. Ale z możliwością zwrotu.

Mógłbyś podać jakieś sprawdzone źródło powyższej informacji?

Niezależne forum Audiohobby.pl może nie na miejscu podawać ale....Nie wiem czy zweryfikowane.Czekam na Twoją opinię.

Ale bez mozliwosci odsłuchu. Ale z możliwością zwrotu.

To chyba jeszcze lepiej, odsłuchasz w docelowym systemie:)

Lampowce mają osłony

Otóż to!

Czekam na Twoją opinię.

Odnośnie czego?

Bajkowo się robi.

Noo to na pewno. Może kiedyś. Mój urwis potrafi sam obsługiwać mój system. No może poza streamerem. Na pewno wcześniej czy później dobrał by się do lamp, albo się sparzy albo stłucze. Wolę na razie nie ryzykować. Muszę szukać tranzystor.

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.